NBS: 9,6 miliona online transakcija u prvom tromesečju 2022. godine

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

NBS: 9,6 miliona online transakcija u prvom tromesečju 2022. godine

Prema poslednjem izveštaju Narodne Banke Srbije, na internet kupovinu putem platnih kartica potrošeno je preko 250 miliona evra.

Ecommerce Asocijacija Srbije objavila je Analizu online plaćanja karticama u prvom kvartalu 2022. godine, prema kojoj je trgovina putem interneta u Republici Srbiji zabeležila značajan rast u odnosu na isti period prošle godine.

Sudeći po analizi, kojom su obuhvaćene isključivo transakcije plaćene karticama online, ove godine nastavljamo sa pozitivnim trendom rasta ecommerce tržišta u zemlji.

Porast broja transakcija u dinarima i u evrima

Analiza poslednjeg izveštaja Narodne banke Srbije, pokazala je da je u prvom kvartalu 2022. godine, broj dinarskih transakcija plaćenih karticom putem interneta za 26,31% veći u odnosu na 2021.

Takođe, vrednost dinarskih transakcija plaćenih karticom putem interneta u prvom kvartalu 2022. godine je veća za 39,53%, u poređenju sa istim periodom 2021. godine. S obzirom na to da je u prva tri meseca 2022. zabeležen bolji rezultat u domenu vrednosti transakcija, do kraja godine možemo očekivati nove rekorde.

Trend rasta broja transakcija plaćenih karticom u dinarima PRVI KVARTAL - Q1 2022
Izvor: NBS

Kada su u pitanju transakcije u inostranoj valuti EVRO, broj transakcija je za 62% veći. To nam govori da je za prva tri meseca u 2022. godini zabeležen bolji rezultat u domenu vrednosti transakcija. Konkretno, vrednost transakcija plaćenih karticom u valuti evro putem interneta je veća za 74,07%, u poređenju sa istim periodom 2021. godine.

To znači da je ukupan broj transakcija plaćanja karticom putem interneta u Srbiji u prvom kvartalu u 2022. godini prešao cifru od 9,6 miliona transakcija, što je 31,29% više nego prošle godine.

Poređenjem sa prvim tromesečjem 2021. analiza pokazuje da je 2022. godina u istom periodu napravila rezultat bolji za 46,75% što iznosi preko 250 miliona evra.

Transakcije u inostranoj valuti - EVRO (EUR)
Izvor: NBS

Razlog tome je pozitivan trend povećanja prosečne vrednosti porudžbine plaćene karticom koji je otpočeo 2021. godine.

Prosečna vrednost transakcije napravljene putem interneta u valuti dinar u prvom tromesečju 2022. godine iznosi 2.507,97 dinara, što je u poređenju sa istim periodom 2021. godine za 9% bolji rezultat. S druge strane, prosečna vrednost porudžbine u valuti evro iznosi 42,95 EUR, što je 9,4% više u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

Sve više transakcija u inostranim internet prodavnicama, dok domaće beleže pad

Učešće potrošnje platnih kartica u valuti dinar na internetu nastavlja svoj rast u odnosu na ostale valute.

U prvom tromesečju 2022. godine broj i vrednost porudžbina putem interneta plaćenih u valuti dinar je veći od broja i vrednosti porudžbina u svim ostalim valutama zbirno, u poređenju sa istim periodom 2021. godine.

U brojkama, ostvareno je oko 2,7 miliona transakcija kupovine robe i usluga karticama u inostranstvu. Od toga je oko 1,5 miliona transakcija kupovine robe i usluga karticama u stranim internet prodavnicama u kojima je prodaja izvršena u valuti evro, 1,1 milion transakcija u stranim internet prodavnicama u kojima je prodaja izvršena u valuti dolar, odnosno 52.000 transakcija u ostalim stranim valutama. U istom periodu, ostvareno je i 6,8 miliona transakcija u valuti dinar, što je dosadašnji rekord za jedan kvartal.

RSD vs OSTALE VALUTE
Izvor: NBS

Ipak, učešće platnih kartica izdatih u Srbiji u transakcijama na domaćim internet prodavnicama je 58,48%, što je pad u poređenju sa prvim tromesečjem prošle godine, ali zato transakcije zabeležene na inostranim internet prodavnicama, učestvuju sa 41,52% što predstavlja rast u odnosu na prošlu godinu.

Kompletnu Analizu online plaćanja karticama u prvom kvartalu 2022. godine možete preuzeti na zvaničnom sajtu Ecommerce Asocijacije Srbije.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Institut BioSens otvorio novi poziv za akcelerator namenjen IT i poljoprivrednim startapima

Institut BioSens pozvao je inovativne startape iz IT i poljoprivrednog sektora da učestvuju u trećem izdanju akceleratora i na taj način nastavlja dobru praksu pružanja podrške inovativnim preduzetnicima u razvoju ideja koje će doprineti digitalnoj transformaciji poljoprivrede.

Gaming

Wargaming Forge: Novi edukativni program o kreiranju globalnih video igra – uz potencijalno zaposlenje

Industrija razvoja video igara jeste zanimljiva, ali u isto vreme kompleksna stvar. Potencijale talenata koji tu istu industriju grade, prepoznala je kompanija Wargaming koja je pored kancelarija u Beogradu, otvorila i 'Forge' program prakse, sa čijom smo programskom menadžerkom razgovarali.

Startapi i poslovanje

Srpski NOVELIC prodao 54% udela indijskoj kompaniji Sona za 40,5 miliona evra

Indijska kompanija Sona Comstar potvrdila je kupovinu 54% udela u kapitalu za €40,5 miliona srpske kompanije Novelic, osnovane 2012. godine. Ova domaća kompanija razvija radarske senzore bazirane na milimetarskim talasima za auto, IoT i robotsku industriju.

Propustili ste

Office Talks Podcast

Povratak DaFED-a (Danilo Novaković i Stanislava Stojanović Novoselac)

U 128. epizodi Office Talks podkasta imali smo priliku da ugostimo Danila Novakovića i Stanislavu Stojanović Novoselac, osnivače i idejne tvorce DaFED meetupa namenjenih kreativcima i ljudima iz IT industrije.

Upoznajte poslodavce

Zašto je EY akvizirao Zilker – IT kompaniju sa velikom kancelarijom u Beogradu?

U trci zvanoj digitalna transformacija ne učestvuju više samo IT kompanije i agencije. Njima su se priključile i konsultantske kuće, pri čemu je jedna od najpoznatijih još 2020. godine akvizirala IT kompaniju sa značajnim razvojnim odeljenjem u srpskoj prestonici.

Startapi i poslovanje

Katapult akcelerator: Do €300.000 za najbolje domaće startape

Katapult akcelerator nudi obuku i intenzivno mentorstvo u tromesečnom trajanju od 8-16 sati nedeljno, kao i šansu za nepovratno sufinansiranje do 300.000 evra. U program je uključeno oko 40 domaćih i stranih mentora, a o tome koje sve uslove startapi treba da ispune kako bi postali deo programa, razgovarali smo sa Majom Anđelković, inicijatorkom projekta.

Startapi i poslovanje

NTP Beograd otvorio prijave za lokalno AIM Startup 2023 takmičenje – pobedniku sledi put u UAE

Startapi iz Srbije i ove godine imaju priliku da se predstave globalnoj publici i investitorima na međunarodnom investicionom skupu i startap takmičenju AIM 2023 u UAE, od 8. do 10. maja u Abu Dabiju. 

Internet marketing

Da li će digitalni marketing preživeti novu eru privatnosti?

Zbog potrebe da se istaknu u moru konkurencije, brendovi će morati ozbiljno da se posvete kreiranju kvalitetnog, relevantnog i kreativnog sadržaja.

Kultura 2.0

Vlada Srbije ulaže €52 miliona u izgradnju novog centra za kreativne industrije

Obeležen početak radova na rekonstrukciji nekadašnje zgrade Ložionice u kreativno-inovativni multifunkcionalni centar.