NBS: 9,6 miliona online transakcija u prvom tromesečju 2022. godine

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

NBS: 9,6 miliona online transakcija u prvom tromesečju 2022. godine

Prema poslednjem izveštaju Narodne Banke Srbije, na internet kupovinu putem platnih kartica potrošeno je preko 250 miliona evra.

Ecommerce Asocijacija Srbije objavila je Analizu online plaćanja karticama u prvom kvartalu 2022. godine, prema kojoj je trgovina putem interneta u Republici Srbiji zabeležila značajan rast u odnosu na isti period prošle godine.

Sudeći po analizi, kojom su obuhvaćene isključivo transakcije plaćene karticama online, ove godine nastavljamo sa pozitivnim trendom rasta ecommerce tržišta u zemlji.

Porast broja transakcija u dinarima i u evrima

Analiza poslednjeg izveštaja Narodne banke Srbije, pokazala je da je u prvom kvartalu 2022. godine, broj dinarskih transakcija plaćenih karticom putem interneta za 26,31% veći u odnosu na 2021.

Takođe, vrednost dinarskih transakcija plaćenih karticom putem interneta u prvom kvartalu 2022. godine je veća za 39,53%, u poređenju sa istim periodom 2021. godine. S obzirom na to da je u prva tri meseca 2022. zabeležen bolji rezultat u domenu vrednosti transakcija, do kraja godine možemo očekivati nove rekorde.

Trend rasta broja transakcija plaćenih karticom u dinarima PRVI KVARTAL - Q1 2022
Izvor: NBS

Kada su u pitanju transakcije u inostranoj valuti EVRO, broj transakcija je za 62% veći. To nam govori da je za prva tri meseca u 2022. godini zabeležen bolji rezultat u domenu vrednosti transakcija. Konkretno, vrednost transakcija plaćenih karticom u valuti evro putem interneta je veća za 74,07%, u poređenju sa istim periodom 2021. godine.

To znači da je ukupan broj transakcija plaćanja karticom putem interneta u Srbiji u prvom kvartalu u 2022. godini prešao cifru od 9,6 miliona transakcija, što je 31,29% više nego prošle godine.

Poređenjem sa prvim tromesečjem 2021. analiza pokazuje da je 2022. godina u istom periodu napravila rezultat bolji za 46,75% što iznosi preko 250 miliona evra.

Transakcije u inostranoj valuti - EVRO (EUR)
Izvor: NBS

Razlog tome je pozitivan trend povećanja prosečne vrednosti porudžbine plaćene karticom koji je otpočeo 2021. godine.

Prosečna vrednost transakcije napravljene putem interneta u valuti dinar u prvom tromesečju 2022. godine iznosi 2.507,97 dinara, što je u poređenju sa istim periodom 2021. godine za 9% bolji rezultat. S druge strane, prosečna vrednost porudžbine u valuti evro iznosi 42,95 EUR, što je 9,4% više u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

Sve više transakcija u inostranim internet prodavnicama, dok domaće beleže pad

Učešće potrošnje platnih kartica u valuti dinar na internetu nastavlja svoj rast u odnosu na ostale valute.

U prvom tromesečju 2022. godine broj i vrednost porudžbina putem interneta plaćenih u valuti dinar je veći od broja i vrednosti porudžbina u svim ostalim valutama zbirno, u poređenju sa istim periodom 2021. godine.

U brojkama, ostvareno je oko 2,7 miliona transakcija kupovine robe i usluga karticama u inostranstvu. Od toga je oko 1,5 miliona transakcija kupovine robe i usluga karticama u stranim internet prodavnicama u kojima je prodaja izvršena u valuti evro, 1,1 milion transakcija u stranim internet prodavnicama u kojima je prodaja izvršena u valuti dolar, odnosno 52.000 transakcija u ostalim stranim valutama. U istom periodu, ostvareno je i 6,8 miliona transakcija u valuti dinar, što je dosadašnji rekord za jedan kvartal.

RSD vs OSTALE VALUTE
Izvor: NBS

Ipak, učešće platnih kartica izdatih u Srbiji u transakcijama na domaćim internet prodavnicama je 58,48%, što je pad u poređenju sa prvim tromesečjem prošle godine, ali zato transakcije zabeležene na inostranim internet prodavnicama, učestvuju sa 41,52% što predstavlja rast u odnosu na prošlu godinu.

Kompletnu Analizu online plaćanja karticama u prvom kvartalu 2022. godine možete preuzeti na zvaničnom sajtu Ecommerce Asocijacije Srbije.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

Quiet Quitting: Kako je TikTok trend pokrenuo revoluciju na radnom mestu?

Ukoliko ste aktivni na TikTok-u, sigurno vam nije promakao trend o 'tihom otkazu' koji u proteklom periodu preplavljuje svačiji #fyp na ovoj društvenoj mreži.

Gaming

FDU pokrenuo Game Art katedru ― šta to znači za srpsku gejming industriju?

Fakultet dramskih umetnosti, koji je član superklastera Creative Tech Serbia, ove godine prvi put je upisao studente na novi studijski program: Vizuelni efekti, animacija i gejm art. Sve o novom studijskom programu i mogućnostima koje pruža, pročitajte u našem tekstu.

Karijere

Veljko je više od deset godina Java programer u Mozzartu – otkriva nam izazove IT odeljenja u ‘gambling’ industriji

Ukoliko se baviš programiranjem i tragaš za novim profesionalnim izazovima, kako ti se čini mogućnost da razvijaš vlastiti proizvod i da možeš da vidiš svoj kod u produkciji u rekordno kratkom roku?

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Patrik Kolins: Ako govorimo o izgradnji startap ekosistema, Srbija je na sjajnom putu

Iskusni mentor u radu sa startapima analizirao je srpski ekosistem i dao korisne savete domaćim osnivačima čiji su tehnološki startapi spremni za osvajanje svetskog tržišta.

Kultura 2.0

Može li veštačka inteligencija ubiti kreativnost?

Kada je Jason Allen, inače dizajner video igara, pobedio na Takmičenju likovne umetnosti Državnog sajma Kolorado u kategoriji Digital Arts/Digitally-Manipulated Photography sa delom 'Théâtre D’opéra Spatial', koje je nastalo uz pomoć najpopularnijeg programa veštačke inteligencije Midjourney, povela se polemika o tome šta je umetnost danas, kakva je njena budućnost i da li to ona zapravo 'umire pred našim očima'?

Tehnologija

Brnabić: Izvoz srpske IT industrije preko €2,5 milijardi u 2022. godini

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da će izvoz IT industrije ove godine premašiti 2,5 milijarde evra, od čega će suficit biti preko 1,5 milijarde evra, a da je u proteklih godinu dana svako drugo novo radno mesto bilo u IT sektoru.

Startapi i poslovanje

500 Emerging Europe: Novih €70 miliona za lokalne startape sa globalnim ambicijama

Istanbulski ogranak poznatog VC fonda 500 startups saopštio je da se sa novim fondom još više fokusira na države Centralne i Istočne Evrope, među kojima je i Srbija.

Intervju

Stvaranje i edukacija novih talenata moraju biti u fokusu domaćih ‘game dev’ kompanija

Ulazak u 'game dev' svet često može da krene od različitih interesovanja. Svoju priču o tome kako više od jedne decenije radi u IT industriji i sada u gaming sektoru iako se za to nije stručno edukovao, otkriva nam Dušan Jovanović, Studio Production Manager kompanije Ubisoft u Beogradu.

Tehnologija

Search On 22: SEO relevantniji nego ikada pre

U nameri da privuče generaciju Z, Google je na 'Search On 22' događaju predstavio novitete u pretrazi, koji su rezultat dugogodišnjeg razvijanja AI tehnologija.