NBS: 9,6 miliona online transakcija u prvom tromesečju 2022. godine

NBS: 9,6 miliona online transakcija u prvom tromesečju 2022. godine

Prema poslednjem izveštaju Narodne Banke Srbije, na internet kupovinu putem platnih kartica potrošeno je preko 250 miliona evra.

Ecommerce Asocijacija Srbije objavila je Analizu online plaćanja karticama u prvom kvartalu 2022. godine, prema kojoj je trgovina putem interneta u Republici Srbiji zabeležila značajan rast u odnosu na isti period prošle godine.

Sudeći po analizi, kojom su obuhvaćene isključivo transakcije plaćene karticama online, ove godine nastavljamo sa pozitivnim trendom rasta ecommerce tržišta u zemlji.

Porast broja transakcija u dinarima i u evrima

Analiza poslednjeg izveštaja Narodne banke Srbije, pokazala je da je u prvom kvartalu 2022. godine, broj dinarskih transakcija plaćenih karticom putem interneta za 26,31% veći u odnosu na 2021.

Takođe, vrednost dinarskih transakcija plaćenih karticom putem interneta u prvom kvartalu 2022. godine je veća za 39,53%, u poređenju sa istim periodom 2021. godine. S obzirom na to da je u prva tri meseca 2022. zabeležen bolji rezultat u domenu vrednosti transakcija, do kraja godine možemo očekivati nove rekorde.

Trend rasta broja transakcija plaćenih karticom u dinarima PRVI KVARTAL - Q1 2022
Izvor: NBS

Kada su u pitanju transakcije u inostranoj valuti EVRO, broj transakcija je za 62% veći. To nam govori da je za prva tri meseca u 2022. godini zabeležen bolji rezultat u domenu vrednosti transakcija. Konkretno, vrednost transakcija plaćenih karticom u valuti evro putem interneta je veća za 74,07%, u poređenju sa istim periodom 2021. godine.

To znači da je ukupan broj transakcija plaćanja karticom putem interneta u Srbiji u prvom kvartalu u 2022. godini prešao cifru od 9,6 miliona transakcija, što je 31,29% više nego prošle godine.

Poređenjem sa prvim tromesečjem 2021. analiza pokazuje da je 2022. godina u istom periodu napravila rezultat bolji za 46,75% što iznosi preko 250 miliona evra.

Transakcije u inostranoj valuti - EVRO (EUR)
Izvor: NBS

Razlog tome je pozitivan trend povećanja prosečne vrednosti porudžbine plaćene karticom koji je otpočeo 2021. godine.

Prosečna vrednost transakcije napravljene putem interneta u valuti dinar u prvom tromesečju 2022. godine iznosi 2.507,97 dinara, što je u poređenju sa istim periodom 2021. godine za 9% bolji rezultat. S druge strane, prosečna vrednost porudžbine u valuti evro iznosi 42,95 EUR, što je 9,4% više u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

Sve više transakcija u inostranim internet prodavnicama, dok domaće beleže pad

Učešće potrošnje platnih kartica u valuti dinar na internetu nastavlja svoj rast u odnosu na ostale valute.

U prvom tromesečju 2022. godine broj i vrednost porudžbina putem interneta plaćenih u valuti dinar je veći od broja i vrednosti porudžbina u svim ostalim valutama zbirno, u poređenju sa istim periodom 2021. godine.

U brojkama, ostvareno je oko 2,7 miliona transakcija kupovine robe i usluga karticama u inostranstvu. Od toga je oko 1,5 miliona transakcija kupovine robe i usluga karticama u stranim internet prodavnicama u kojima je prodaja izvršena u valuti evro, 1,1 milion transakcija u stranim internet prodavnicama u kojima je prodaja izvršena u valuti dolar, odnosno 52.000 transakcija u ostalim stranim valutama. U istom periodu, ostvareno je i 6,8 miliona transakcija u valuti dinar, što je dosadašnji rekord za jedan kvartal.

RSD vs OSTALE VALUTE
Izvor: NBS

Ipak, učešće platnih kartica izdatih u Srbiji u transakcijama na domaćim internet prodavnicama je 58,48%, što je pad u poređenju sa prvim tromesečjem prošle godine, ali zato transakcije zabeležene na inostranim internet prodavnicama, učestvuju sa 41,52% što predstavlja rast u odnosu na prošlu godinu.

Kompletnu Analizu online plaćanja karticama u prvom kvartalu 2022. godine možete preuzeti na zvaničnom sajtu Ecommerce Asocijacije Srbije.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki Index Health osigurao dodatnih $3 miliona investicije za unapređenje proizvoda

Startap domaćeg osnivača Luke Ivićevića, Index Health iz Majamija, koji nudi usluge telemedicine zasnovane na personalizovanim podacima pacijenata, podigao je novih $3 miliona u 'seed' rundi investiranja.

Karijere

Borislav Vesnić: I game dev industrija u Srbiji se suočava sa otkazima, ali i dalje je u blagom porastu

Visoki porezi i nedostatak mentorstva u vođenju biznisa i dalje su glavni neprijatelji domaće gejming industrije, kaže Borislav Vesnić, jedan od osnivača Tricoman Studios. O tome, ali i o drugim izazovima (i dobrim stranama) njegovog preduzetničkog puta sa njim razgovaramo u intervjuu koji sledi.

Tehnologija

Mislav Malenica: Razvoj veštačke inteligencije nije uticao na otkaze u IT industriji

Mislav Malenica, osnivač AI startapa Mindsmiths i potpredsednik organizacije Cro AI, na ovogodišnjem Weekend Media Festivalu bio je jedan od panelista, a u intervjuu za Netokraciju objasnio je zašto veštačka inteligencija ne može zameniti ljude i kako takav stav štetno utiče na njen razvoj.

Propustili ste

Intervju

Decenter u Srbiji pokreće R&D odeljenje sa ciljem razvoja novih naprednih Web3 rešenja

R&D kompanije Decenter podrazumeva grupu hakera koji imaju slobodu da istražuju, rešavaju probleme i stvaraju nova rešenja bez mnogo brige o biznisu, rokovima ili tržištu.

Sponzorisano

Kako je domaći startap Hunch postao prepoznatljiv brend u Holandiji

Hunch već drugu godinu za redom sponzoriše Dutch Search Awards, dodelu nagrada za najbolje holandske marketinške agencije, koja se održava u Utrehtu. Ove godine se vraćamo bogatiji za tri nagrade koje je osvojila agencija sa kojom radimo, i sa misijom da uspostavimo dominaciju na holandskom tržištu.

Startapi i poslovanje

Srpsko-nemački randevu.tech zatvorio ‘pre-seed’ investiciju od € 325.000

ICT Hub Venture, TS Ventures Fond i Earlybird Vision Lab inkubator udruženo su investirali u randevu.tech - tehnološku kompaniju sa sedištem u Berlinu i Beogradu koja transformiše način na koje kompanije grade i razvijaju B2B marketplace rešenja i digitalne proizvode.

Office Talks Podcast

Stanje IT industrije i odnos programera prema HR-u

U 169. epizodi Office Talks podkasta sa Ivom Marinković (Smallpdf) i Anom Golobočanin (Daon), analiziramo trenutno stanje na IT tržištu kao i probleme sa kojima se susreću tehnološke kompanije.

Karijere

Popunite anketu o transparentnosti IT plata u Srbiji

Inicijativa "Anketa o platama - Transparentnost zarada u IT industriji" biće anonimna, a pokrenuta je sa ciljem unapređenja transparentnosti i otvorenosti unutar srpske IT zajednice.

Novost

Trickest lansira javnu verziju svoje platforme za orkestraciju security workflow-a

Trickest, startap koji posluje u domenu automatizacije cybersecurity procesa, lansirao je svima dostupnu verziju svoje platforme za orkestraciju security workflow-a.