Istraživanje: Domaći startap ekosistem raste, ali su finansije i dalje problem

Istraživanje: Domaći startap ekosistem raste, ali su finansije i dalje problem

Inicijativa Digitalna Srbija objavila je danas Startap skener 2023. - sveobuhvatnu analizu okruženja u kome posluju inovativne domaće tehnološke kompanije fokusirane na globalno tržište.

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 167 startapa, a realizovano je u okviru projekta “Preduzmi ideju”, koji konzorcijum okupljen oko Inicijative Digitalna Srbija sprovodi uz podršku USAID-a.

Godišnji izveštaj o startap ekosistemu u Srbiji pruža uvid u glavne karakteristike domaćih startapa, njihove planove, globalne ambicije i modele finansiranja, i omogućava dodatno razumevanje trendova, obrazaca, izazova i mogućnosti koji prate domaću startap zajednicu. Ovim povodom, oglasio se i Nebojša Bjelotomić, direktor Inicijative Digitalna Srbija i direktor projekta Preduzmi ideju, koji je istakao sledeće:

Prethodna godina obeležena je velikim brojem aktivnosti, investicija i drugih dešavanja u oblasti startap preduzetništva, koje su uticale na razvoj poslovanja inovativnih biznisa. Mi u Inicijativi “Digitalna Srbija” se trudimo da pratimo takva kretanja i na osnovu njih, u saradnji sa partnerskim organizacijama kreiramo programe koji će domaćim startapima omogućiti rast i otvoriti vrata globalnoj startap sceni.

Podaci koje nam donosi Startap skener 2023 nam upravo daju priliku da vidimo do koje tačke razvoja je stigao naš ekosistem i da procenimo koja su to polja na kojima treba najviše raditi kako bi naši inovativni biznisi mogli da se takmiče na različitim tržištima.

22% startapa ima spreman MVP, ali još nije na tržištu

Startap skener svim zainteresovanima pruža podatke o tome kako se domaći startapi finansiraju, ko su njihovi osnivači, ali i kakvi su njihovi planovi u kontekstu zapošljavanja novih članova tima i širenja poslovanja. Štaviše, Bjelotomić takođe dodaje:

Kada uporedimo rezultate prošlogodišnjeg Skenera sa aktuelnim, pre svega primećujemo i potvrđujemo činjenicu da startap ekosistem poslednjih nekoliko godina beleži ubrzani rast. Procenjujemo da je samo u 2022. godini ekosistem porastao za preko 20%. To najbolje pokazuje brojka od preko 3.000 novih radnih mesta koje startapi planiraju da popune u 2023. godini.

Na osnovu istraživanja procenjujemo da je prošle godine u startap ekosistemu zaposleno preko 2.000 novih članova timova. Takođe, skoro dve trećine startapa očekuj rast biznisa za preko 50% u ovoj godini. Pored širenja svojih timova, startapi su većinski okrenuti ka povećanju prodaje i prikupljanju kapitala.

Ono što je istraživanje takođe pokazalo jeste da je većina startapa (njih 66%) registrovano kao pravno lice između 2020. i 2021. godine. Takođe, najveći broj startapa se priprema za izlazak na tržište – 22% ima MVP ali još uvek nije na tržištu, dok 33% ima prve korisnike i testira product-market fit. Kada je reč o finansiranju i poslovanju startapa, podaci izgledaju ovako:

Šta kažu drugi brojevi?

Takođe, startap skener je pokazao da najveći broj startapa u Srbiji dolazi iz poljoprivrednog sektora (8,4%), zatim iz e-trgovine (8,4%), razvoja video igara (8,4%), bio i medicinske tehnologije (7,8%), ljudskih resursa (6%), fintech-a (4,2%) i tako dalje. Ostale procente popunjavaju oblasti kao što su logistika i transport, mediji, retail, kripto i NFT, energija, marketing, ishrana, edukacija i drugi.

Zanimljivo je i to da je prosečna starost osnivača startapa u Srbiji 36,6 godina, a u velikoj meri prednjače muškarci kao osnivači sa 81%, dok žene zauzimaju udeo od 19%. Kada govorimo o finansiranju startapa, istraživanje je pokazalo da ukupni rezultati ukazuju na manju zrelost ekosistema i potrebu za razvijanjem novih izvora finansiranja kako bi se podstakao rast i razvoj startapa. Iz podataka se jasno vidi da se većina startapa makar jednim delom finansirala iz sopstvenih sredstava (91,6%) odnosno da su osnivači često sami finansirali početak svog poslovanja, usled ograničenog pristupa kapitalu:

Iz sledećih podataka jasno vidimo da većina startapa nije dobila značajnije količine spoljnog kapitala:

Od onih startapa koji su uspeli da privuku investicije, najveći broj je došao do svojih investitora učešćem u javnom takmičenju za startape (31,7%), na drugom mestu je preporuka od zajedničkih prijatelja (22,2%) što ukazuje na značaj mreže kontakata, ali i da jedno pay-it-forward povezivanje može obezbediti investiciju koju startap ne bi dobio na drugi način:

Kada je reč o izvorima iz kojih startapi planiraju da prikupe kapital u narednih godinu dana, podaci pokazuju da najveći udeo startapa i dalje planira finansiranje iz grantova (63,5%) i fondova preduzetničkog kapitala (52,7%). Nešto manji udeo u svojim planovima računa na izvore kapitala kao što su sopstvena sredstva (46,7%) i poslovni anđeli (39,5%), inkubatori/akceleratori (22,2%). Ostali izvori kapitala su manje zastupljeni u planovima za narednu godinu.

Iako se u poslednje tri godine beleži rast broja startapa u domaćem ekosistemu za 20 do 30 procenata svake godine u odnosu na prethodnu, startapi se i dalje suočavaju i sa izazovima  kao što su finansiranje, zapošljavanje i pridobijanje kupaca.

Inicijativa Digitalna Srbija kroz svoje projekte i kroz saradnju sa drugim akterima u ekosistemu, nastoji da pomogne startapima u suočavanju sa navedenim izazovima i otvaranju prolaza ka novim tržištima. Startap skener je jedan od načina da razumemo gde je potrebno ulaganje dodatnih napora i podrške za startape.


Kompletno istraživanje Startap skener 2023 možete preuzeti u .pdf formatu već danas. 


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Kako doći do investicije za vaš startap?

Gost 195. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Rakčević koji je sa nama podelio svoj preduzetnički put i iskrene savete za sve koji planiraju da osnuju startap u Web3 ili nekom drugom sektoru IT industrije.

Startapi i poslovanje

Kako je Slobodan pobegao iz Beograda na Rtanj gde spaja IT i poljoprivredu?

U podnožju planine Rtanj, zajedno sa svojom porodicom pobegao je od gradske vreve i stresnog života. Tamo uzgajaju lekovito bilje od kojeg proizvode preparate dostupne na portalu Royal Balm.

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki Lupa Technology osigurao investiciju od $1,8 miliona – sledi širenje poslovanja

Lupa Technology je na misiji da značajno unapredi upravljanje podacima u građevinskoj industriji. Ova srpsko-američka platforma, sa sedištem u Njujorku i Beogradu, upravo je zatvorila rundu ulaganja od $1,8 miliona kako bi podstakla svoju ekspanziju.

Propustili ste

Intervju

Endava: Program dualnog obrazovanja stvara IT budućnost Srbije

 Ukoliko nastojimo da razvijamo IT industriju i digitalnu ekonomiju u Srbiji, jedan od temelja za to jeste obrazovanje i dolazak novih mladih talentovanih ljudi. Velike IT kompanije, poput Endave, igraju važnu ulogu u procesu izgradnje i edukacije budućih stručnjaka.

Karijere

Učenike u Srbiji više ne zanima IT: Istina ili medijski spin?

'Đaci neće u programere' odjeknulo je u svim medijima nakon završenog prijemnog za srednje škole i gimnazije. Da li je zaista tako i zbog čega ove godine ima manje upisanih đaka na IT smerove u gimnazijama, pročitajte u analizi koja sledi.

Office Talks Podcast

Mily Tech: Startap koji pomaže da vam paketi stižu na vreme

Gost 197. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Zlatković, osnivač i CEO kompanije Mily Technologies. On nam je predstavio razvojni put kompanije — od osnivanja do milionske investicije i planova za budućnost!

Intervju

Mastercard lansirao alat ‘Shopping Muse’ za jednostavnu i personalizovanu kupovinu

Kompanija Mastercard je razvila novi alat 'Shopping Muse' koji je zasnovan na AI tehnologiji a sve u cilju da se napravi veliki korak ka interaktivnijoj i angažovanijoj trgovini u budućnosti. 

Karijere

Kako strani eksperti iz kompanije ABBYY ocenjuju IT tržište rada u Srbiji?

Predviđaju da će Srbija od 'outsourcing' regrutnog centra postati atraktivna tehnološka lokacija na globalnom tržištu, ali je prethodno potrebno preduzeti određene korake ka ostvarivanju tog cilja.

Intervju

Može li veštačka inteligencija pomoći u izgradnji održivih energetskih sistema i poslovanja?

Koliko bi i na koji način integracija AI tehnologije mogla da utiče na unapređenje rešenja u energetskom sektoru, ali i na poslovanje jedne kompanije? Odgovor na ovo pitanje dobili smo u razgovoru sa Jelenom Pejković iz kompanije Schneider Electric.