Istraživanje: Domaći startap ekosistem raste, ali su finansije i dalje problem

Istraživanje: Domaći startap ekosistem raste, ali su finansije i dalje problem

Inicijativa Digitalna Srbija objavila je danas Startap skener 2023. - sveobuhvatnu analizu okruženja u kome posluju inovativne domaće tehnološke kompanije fokusirane na globalno tržište.

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 167 startapa, a realizovano je u okviru projekta “Preduzmi ideju”, koji konzorcijum okupljen oko Inicijative Digitalna Srbija sprovodi uz podršku USAID-a.

Godišnji izveštaj o startap ekosistemu u Srbiji pruža uvid u glavne karakteristike domaćih startapa, njihove planove, globalne ambicije i modele finansiranja, i omogućava dodatno razumevanje trendova, obrazaca, izazova i mogućnosti koji prate domaću startap zajednicu. Ovim povodom, oglasio se i Nebojša Bjelotomić, direktor Inicijative Digitalna Srbija i direktor projekta Preduzmi ideju, koji je istakao sledeće:

Prethodna godina obeležena je velikim brojem aktivnosti, investicija i drugih dešavanja u oblasti startap preduzetništva, koje su uticale na razvoj poslovanja inovativnih biznisa. Mi u Inicijativi “Digitalna Srbija” se trudimo da pratimo takva kretanja i na osnovu njih, u saradnji sa partnerskim organizacijama kreiramo programe koji će domaćim startapima omogućiti rast i otvoriti vrata globalnoj startap sceni.

Podaci koje nam donosi Startap skener 2023 nam upravo daju priliku da vidimo do koje tačke razvoja je stigao naš ekosistem i da procenimo koja su to polja na kojima treba najviše raditi kako bi naši inovativni biznisi mogli da se takmiče na različitim tržištima.

22% startapa ima spreman MVP, ali još nije na tržištu

Startap skener svim zainteresovanima pruža podatke o tome kako se domaći startapi finansiraju, ko su njihovi osnivači, ali i kakvi su njihovi planovi u kontekstu zapošljavanja novih članova tima i širenja poslovanja. Štaviše, Bjelotomić takođe dodaje:

Kada uporedimo rezultate prošlogodišnjeg Skenera sa aktuelnim, pre svega primećujemo i potvrđujemo činjenicu da startap ekosistem poslednjih nekoliko godina beleži ubrzani rast. Procenjujemo da je samo u 2022. godini ekosistem porastao za preko 20%. To najbolje pokazuje brojka od preko 3.000 novih radnih mesta koje startapi planiraju da popune u 2023. godini.

Na osnovu istraživanja procenjujemo da je prošle godine u startap ekosistemu zaposleno preko 2.000 novih članova timova. Takođe, skoro dve trećine startapa očekuj rast biznisa za preko 50% u ovoj godini. Pored širenja svojih timova, startapi su većinski okrenuti ka povećanju prodaje i prikupljanju kapitala.

Ono što je istraživanje takođe pokazalo jeste da je većina startapa (njih 66%) registrovano kao pravno lice između 2020. i 2021. godine. Takođe, najveći broj startapa se priprema za izlazak na tržište – 22% ima MVP ali još uvek nije na tržištu, dok 33% ima prve korisnike i testira product-market fit. Kada je reč o finansiranju i poslovanju startapa, podaci izgledaju ovako:

Šta kažu drugi brojevi?

Takođe, startap skener je pokazao da najveći broj startapa u Srbiji dolazi iz poljoprivrednog sektora (8,4%), zatim iz e-trgovine (8,4%), razvoja video igara (8,4%), bio i medicinske tehnologije (7,8%), ljudskih resursa (6%), fintech-a (4,2%) i tako dalje. Ostale procente popunjavaju oblasti kao što su logistika i transport, mediji, retail, kripto i NFT, energija, marketing, ishrana, edukacija i drugi.

Zanimljivo je i to da je prosečna starost osnivača startapa u Srbiji 36,6 godina, a u velikoj meri prednjače muškarci kao osnivači sa 81%, dok žene zauzimaju udeo od 19%. Kada govorimo o finansiranju startapa, istraživanje je pokazalo da ukupni rezultati ukazuju na manju zrelost ekosistema i potrebu za razvijanjem novih izvora finansiranja kako bi se podstakao rast i razvoj startapa. Iz podataka se jasno vidi da se većina startapa makar jednim delom finansirala iz sopstvenih sredstava (91,6%) odnosno da su osnivači često sami finansirali početak svog poslovanja, usled ograničenog pristupa kapitalu:

Iz sledećih podataka jasno vidimo da većina startapa nije dobila značajnije količine spoljnog kapitala:

Od onih startapa koji su uspeli da privuku investicije, najveći broj je došao do svojih investitora učešćem u javnom takmičenju za startape (31,7%), na drugom mestu je preporuka od zajedničkih prijatelja (22,2%) što ukazuje na značaj mreže kontakata, ali i da jedno pay-it-forward povezivanje može obezbediti investiciju koju startap ne bi dobio na drugi način:

Kada je reč o izvorima iz kojih startapi planiraju da prikupe kapital u narednih godinu dana, podaci pokazuju da najveći udeo startapa i dalje planira finansiranje iz grantova (63,5%) i fondova preduzetničkog kapitala (52,7%). Nešto manji udeo u svojim planovima računa na izvore kapitala kao što su sopstvena sredstva (46,7%) i poslovni anđeli (39,5%), inkubatori/akceleratori (22,2%). Ostali izvori kapitala su manje zastupljeni u planovima za narednu godinu.

Iako se u poslednje tri godine beleži rast broja startapa u domaćem ekosistemu za 20 do 30 procenata svake godine u odnosu na prethodnu, startapi se i dalje suočavaju i sa izazovima  kao što su finansiranje, zapošljavanje i pridobijanje kupaca.

Inicijativa Digitalna Srbija kroz svoje projekte i kroz saradnju sa drugim akterima u ekosistemu, nastoji da pomogne startapima u suočavanju sa navedenim izazovima i otvaranju prolaza ka novim tržištima. Startap skener je jedan od načina da razumemo gde je potrebno ulaganje dodatnih napora i podrške za startape.


Kompletno istraživanje Startap skener 2023 možete preuzeti u .pdf formatu već danas. 


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Tehnologija

Neuralink moždani čip: Revolucija u medicini ili senzacionalizam?

Čip pod nazivom 'Telepatija' uspešno je ugrađen u ljudski mozak, saopštila je kompanija Elona Maska. Analizirali smo da li je reč o velikom naučnom dostignuću, ili tek eksperimentu u testnoj fazi.

Startapi i poslovanje

Vega IT ulaže €1.000.000 u osnivanje novog startapa Thrivea

Kao nastavak globalnog širenja poslovanja, kompanija Vega IT najavila je novi poslovni poduhvat. Ovog puta, rade na razvoju inovativnog HR SaaS rešenja pod imenom Thrivea.

Startapi i poslovanje

Anygo je novi servis za deljenje vozila u Beogradu putem aplikacije – čija se mreža širi

Na ulicama glavnog grada pojavili su se mali gradski Hyundai automobili sa natpisom 'Anygo car sharing'. Prestonica je konačno dobila jedan ovakav servis, a mi vam u intervjuu sa osnivačem startapa 'Anygo' otkrivamo kako on funkcioniše i na koji način je nastao.

Propustili ste

Tehnologija

SEO Spam: Kako su AI generisani advokati pokušali da prevare Netokraciju?

Razvojem veštačke inteligencije cyber kriminalci postaju sve veštiji, a napadi sve maliciozniji. Donosimo vam priču o tome kako smo uspeli da raskrinkamo jedan takav pokušaj ucene.

Office Talks Podcast

Da li će Bitcoin doći do $100.000?

Dolazak Bitcoin ETF-a izazvao je pažnju mnogih u Web3 svetu. Upravo o ovoj temi ali i o stanju na tržištu kriptovaluta, razgovarali smo u novoj epizodi podkasta sa Aleksandrom Matanovićem, direktorom i osnivačem kripto menjačnice ECD.rs.

Mobilno

Uživo praćenje prevoza u Beogradu od danas na Google mapama!

Google je u okviru svoje aplikacije mapa na pametnim telefonima omogućio praćenje javnog prevoza u realnom vremenu za našu prestonicu.

Intervju

Vladimir Kovač: Iz zajednice se regrutuje radna snaga, zato kompanije treba da budu deo događaja

Zrenjaninski hotel Vojvodina tradicionalno će krajem aprila ugostiti još jednu DigiTalk konferenciju i edukaciju posvećenu e-trgovini. O važnosti održavanja ovakvih događaja za kreativnu, digitalnu i IT zajednicu, razgovaramo sa jednim od osnivača i organizatora konferencije.

Sponzorisano

Bosch inženjerski centar u Srbiji zapošljava IT stručnjake koji razvijaju rešenja za auto industriju

Ubrzani razvoj 'automotive' industrije i okretanje u smeru sve veće integracije digitalnih rešenja, otvorile su jedno sasvim novo poglavlje za tehnološke i IT kompanije. Jedan od lidera u razvoju digitalnih rešenja za auto industriju je i kompanija Bosch, čiji IT sektor u Srbiji zapošljava više od 400 stručnjaka.

Tehnologija

YugoGPT dostupan je open-source sa 7 milijardi parametara za srpski, hrvatski i bosanski jezik

Aleksa Gordić, tvorac najvećeg jezičkog modela za južnoslovenske jezike, lansirao je Runa AI platformu koja nudi API pristup ka svim LLM-ovima koje je razvio i open-source-ovao YugoGPT. U intervjuu za Netokraciju, Aleksa govori zašto je to bitno za razvoj domaćeg AI ekosistema.