Pametna Srbija je platforma za masovnu obradu podataka naše države

Nacionalna platforma za masovnu obradu podataka predstavljena u Državnom data centru u Kragujevcu

Kancelarija za IT i eUpravu predstavila je juče u Državnom data centru u Kragujevcu platformu 'Pametna Srbija' koja služi za sigurno prikupljanje i obradu podataka iz različitih javnih izvora.

Ovi podaci su važni za pružanje sveobuhvatnih, dragocenih informacija kako bi se unapredile elektronske usluge za građane, a istovremeno predstavljaju pamet države na osnovu koje mogu da se donose odluke i osmišljavaju strategije.

Kancelarija za IT i eUpravu je ovu platformu razvila i bazirala na Microsoft tehnologijama, uz pomoć Azure Stack Hub-a, a nalazi se u Državnom data centru u Kragujevcu. Tako je Vlada Republike Srbije postala prva u Jugoistočnoj Evropi koja na ovaj način poseduje i koristi Azure Stack Hub tehnologiju, a tom prilikom se oglasio Direktor Kancelarije za IT i eUpravu, dr Mihailo Jovanović koji je istakao sledeće:

Digitalna transformacija javne uprave je neizbežan i nepovratan proces, što se naročito primetilo za vreme pandemije korona virusa, a njen najvažniji segment svakako jesu podaci. Podaci kojima se upravlja u okviru “Pametne Srbije” omogućiće ne samo jednostavne elektronske usluge za građane Srbije, već predstavljaju i neophodnu osnovu za razvoj veštačke inteligencije.

On je takođe rekao da se na ovoj platformi nalaze svi podaci iz informacionog sistema za imunizaciju stanovništva protiv COVID-19, kao i podaci iz sistema eInspektor. Inače, kroz sistem “Pametne Srbije” planira se izgradnja ekosistema oko podataka i stvaranje jedinstvenog mesta na kojem će se čuvati i obrađivati podaci javne uprave: bezbedno, standardizovano, tačno i ažurno, piše na sajtu Kancelarije za IT i eUpravu.

Javni sektor može imati višestruke koristi od obrade podataka

Takođe, cilj pomenutog projekta jeste integrisati sve višestruke tokove informacija iz različitih organa javne uprave na lokalnom i državnom nivou. Kada su javni podaci tu, platforma “Pametna Srbija” biće u mogućnosti da pruža usluge zasnovane na veštačkoj inteligenciji, kao i najnaprednije elektronske usluge za građane i državu. Štaviše, povodom ove vesti svoj komentar je izneo i Milan Gospić, direktor Microsofta za Srbiju:

Microsoft je posvećen saradnji sa Vladom Republike Srbije u procesu prelaska na digitalni način rada uz pomoć Azure Stack Hub-a i hibridnih tehnologija. Radujemo se što ćemo nastaviti da sarađujemo sa našim korisnicima iz javnog sektora na poboljšanju usluga koje se pružaju građanima, omogućavanju bolje međusobne saradnje Vladinim agencijama, kao i isplativih rešenja sada i u budućnosti.

Javni sektor može imati višestruke koristi od digitalne transformacije stvaranjem modernih javnih politika i infrastrukture, digitalizacijom usluga i uvođenjem inovativnih platformi u korist ekonomije, društva i svih u zemlji.

Microsoftov Azure Stack Hub je hibridna cloud platforma koja omogućava preduzećima i vladama da isporučuju inovativne cloud usluge iz sopstvenih data centara, kako bi stvorili moderne hibridne aplikacije, istovremeno koristeći kapacitete državnih data centara i globalne infrastrukture kompanije Microsoft.

Da bi se uspostavila najviša sigurnosna praksa, a istovremeno moglo da se upravlja podacima na način definisan zakonima Srbije, platforma “Pametna Srbija” je osmišljena tako da dobije najbolje od dva sveta, sigurnosne usluge i alate dostupne na Azure-u, kao i podatke koji se čuvaju u Azure Stack Hub-u u Državnom data centru u Kragujevcu.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Plaćali ste CarGo putem PayPala? NBS će vam poslati sporazum o priznanju krivice

Zatekla vas je koverta i u prvi mah ne verujete šta čitate. Bez panike, uz sporazumno priznanje krivice ne plaćate nikakvu kaznu.

Startapi i poslovanje

TS Ventures ime je Telekomovog fonda vrednog 25 miliona evra – vodiće ga Davor Sakač

Novi fond poslovaće nezavisno od matične kompanije, a odluku o investiranju donosiće panel domaćih i inostranih eksperata. Prvi čovek TS Ventures fonda otkriva nam više detalja o novom poduhvatu.

Startapi i poslovanje

Za domaći Alt Labs stiže milionska investicija u tokenima za dalju decentralizaciju data centara

Ovaj tim dobio je prvi finansijski doprinos prikupljanjem vrednosti od preko milion dolara od Protocol Labs-a za razvoj svog ekosistema Filmine čiji je krajnji cilj decentralizacija data centara.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Za domaći Alt Labs stiže milionska investicija u tokenima za dalju decentralizaciju data centara

Ovaj tim dobio je prvi finansijski doprinos prikupljanjem vrednosti od preko milion dolara od Protocol Labs-a za razvoj svog ekosistema Filmine čiji je krajnji cilj decentralizacija data centara.

Office Talks Podcast

U čemu je tajna najboljih IT poslodavaca?

O brendiranju poslodavaca sve se više priča u korporativnom i IT svetu u Srbiji. Čini se da je ovo jedna od retkih oblasti gde naša zemlja ne kaska mnogo za razvijenim državama. Upravo o ovoj oblasti i dobrim praksama razgovaramo sa Katarinom Šonjić - Employer Branding konsultantom.

Startapi i poslovanje

Domaći Tapni osigurao €200.000 investicije od investitora okupljenih oko Inicijative Digitalna Srbija

Poslovni anđeli koja okuplja DSI investirali su 200.000 evra u domaći startap Tapni koji nudi rešenje za digitalizovanje vizit karti tj. razmenu poslovnih kontakata.

Startapi i poslovanje

Joberty osigurao $350.000 investicije za dalje širenje – sledi beta verzija u Hrvatskoj, a potom i testiranje u Kaliforniji

Joberty, online platforma IT poslova koja povezuje poslodavce i kandidate, obezbedila je investiciju u ranoj fazi razvoja od strane anđela investitora Kroog Ventures. Nikola Mijailović, direktor i jedan od osnivača, otkriva buduće planove.

Tehnologija

Plaćali ste CarGo putem PayPala? NBS će vam poslati sporazum o priznanju krivice

Zatekla vas je koverta i u prvi mah ne verujete šta čitate. Bez panike, uz sporazumno priznanje krivice ne plaćate nikakvu kaznu.

Kultura 2.0

Grafička novela o Nikoli Tesli beleži uspeh na Kickstarteru – za početak planirano štampanje 2.000 primeraka

Crowdfunding kampanja pokrenuta u Srbiji za štampu grafičke novele 'Tesla: čovek koji je definisao budućnost' čiji je autor Danijele Meuči, postigla je uspeh za samo 48 sati. Ovaj projekat je podržala publika iz celog sveta, dok će kampanja biti aktivna do 7. oktobra.