Pametna Srbija je platforma za masovnu obradu podataka naše države

Nacionalna platforma za masovnu obradu podataka predstavljena u Državnom data centru u Kragujevcu

Kancelarija za IT i eUpravu predstavila je juče u Državnom data centru u Kragujevcu platformu 'Pametna Srbija' koja služi za sigurno prikupljanje i obradu podataka iz različitih javnih izvora.

Ovi podaci su važni za pružanje sveobuhvatnih, dragocenih informacija kako bi se unapredile elektronske usluge za građane, a istovremeno predstavljaju pamet države na osnovu koje mogu da se donose odluke i osmišljavaju strategije.

Kancelarija za IT i eUpravu je ovu platformu razvila i bazirala na Microsoft tehnologijama, uz pomoć Azure Stack Hub-a, a nalazi se u Državnom data centru u Kragujevcu. Tako je Vlada Republike Srbije postala prva u Jugoistočnoj Evropi koja na ovaj način poseduje i koristi Azure Stack Hub tehnologiju, a tom prilikom se oglasio Direktor Kancelarije za IT i eUpravu, dr Mihailo Jovanović koji je istakao sledeće:

Digitalna transformacija javne uprave je neizbežan i nepovratan proces, što se naročito primetilo za vreme pandemije korona virusa, a njen najvažniji segment svakako jesu podaci. Podaci kojima se upravlja u okviru “Pametne Srbije” omogućiće ne samo jednostavne elektronske usluge za građane Srbije, već predstavljaju i neophodnu osnovu za razvoj veštačke inteligencije.

On je takođe rekao da se na ovoj platformi nalaze svi podaci iz informacionog sistema za imunizaciju stanovništva protiv COVID-19, kao i podaci iz sistema eInspektor. Inače, kroz sistem “Pametne Srbije” planira se izgradnja ekosistema oko podataka i stvaranje jedinstvenog mesta na kojem će se čuvati i obrađivati podaci javne uprave: bezbedno, standardizovano, tačno i ažurno, piše na sajtu Kancelarije za IT i eUpravu.

Javni sektor može imati višestruke koristi od obrade podataka

Takođe, cilj pomenutog projekta jeste integrisati sve višestruke tokove informacija iz različitih organa javne uprave na lokalnom i državnom nivou. Kada su javni podaci tu, platforma “Pametna Srbija” biće u mogućnosti da pruža usluge zasnovane na veštačkoj inteligenciji, kao i najnaprednije elektronske usluge za građane i državu. Štaviše, povodom ove vesti svoj komentar je izneo i Milan Gospić, direktor Microsofta za Srbiju:

Microsoft je posvećen saradnji sa Vladom Republike Srbije u procesu prelaska na digitalni način rada uz pomoć Azure Stack Hub-a i hibridnih tehnologija. Radujemo se što ćemo nastaviti da sarađujemo sa našim korisnicima iz javnog sektora na poboljšanju usluga koje se pružaju građanima, omogućavanju bolje međusobne saradnje Vladinim agencijama, kao i isplativih rešenja sada i u budućnosti.

Javni sektor može imati višestruke koristi od digitalne transformacije stvaranjem modernih javnih politika i infrastrukture, digitalizacijom usluga i uvođenjem inovativnih platformi u korist ekonomije, društva i svih u zemlji.

Microsoftov Azure Stack Hub je hibridna cloud platforma koja omogućava preduzećima i vladama da isporučuju inovativne cloud usluge iz sopstvenih data centara, kako bi stvorili moderne hibridne aplikacije, istovremeno koristeći kapacitete državnih data centara i globalne infrastrukture kompanije Microsoft.

Da bi se uspostavila najviša sigurnosna praksa, a istovremeno moglo da se upravlja podacima na način definisan zakonima Srbije, platforma “Pametna Srbija” je osmišljena tako da dobije najbolje od dva sveta, sigurnosne usluge i alate dostupne na Azure-u, kao i podatke koji se čuvaju u Azure Stack Hub-u u Državnom data centru u Kragujevcu.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Karijere

Programeri dugih jezika – ima li mesta ličnim stavovima na LinkedInu?

Jedna od tema na nedavno završenoj Netokracijinoj Employer Branding konferenciji bila je o upitnim nastupima zaposlenih na LinkedIn-u, koje rizike po kompaniju i pojedinca bi to moglo da donese i kako bi ovi problemi mogli da se izbegnu.

Startapi i poslovanje

Novosadski Continental najavio novo razvojno odeljenje koje će do 2024. godine zaposliti još 200 inženjera

'Human Machine Interface' ime je nove visokotehnološke poslovne jedinice koja postaje deo R&D centra u Novom Sadu. Novo odeljenje baviće se razvojem 'head-up display' tehnologije za potrebe automobilske industrije.

Startapi i poslovanje

Američki LotusFlare najbrojniji tim ima u Beogradu i radi na proizvodima koji menjaju ‘telco’ industriju

Beogradska kancelarija kompanije LotusFlare trenutno okuplja oko 60 IT stručnjaka i aktivno širi tim. O proizvodima na kojima rade i planovima za budućnost sa njihovim predstavnicima razgovaramo u tekstu koji sledi.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Nakon $100 miliona Series C investicije, američki Embroker nastavlja da razvija nove proizvode i širi svoj tim u Beogradu

Generalni menadžer kancelarije u Beogradu i globalni VP Engineering-a za Netokraciju govori o proizvodima koje Embroker razvija, o sektoru digitalnog osiguranja malih biznisa, ali i o daljim planovima za proširenje tima u srpskoj prestonici.

Startapi i poslovanje

Celsius, jedna od vodećih kripto platformi, kupio deo srpskog MVP Workshopa

Dva blockchain jednoroga od sada razvijaju svoje proizvode upravo iz Beograda.

Office Talks Podcast

Porezi, paušalci, test samostalnosti

Gost 52. epizode Office Talks podcasta bio je Svetislav Kostić, profesor na Pravnom fakultetu u Beogradu i stručnjak za fiskalizaciju i poreze. Sa njim smo razgovarali o novom predlogu poreskih mera za brži rast IKT sektora.

Startapi i poslovanje

Peti rođendan u Beogradu Symphony slavi uz tim koji broji 90 zaposlenih – najavljeno dalje širenje poslovanja

Povodom pete godišnjice kompanije Symphony u Beogradu sa njenim predstavnicima pravimo retrospektivu poslovanja: koliko je firma porasla, koliko trenutno ima zaposlenih i na kojim tipovima projekata danas rade njihovi timovi?

Gaming

Hendrik Lesser razvijao je igre GTA i Angry Birds, a nama otkriva kako game dev industrija u Srbiji može brže da napreduje

Na edukativnom programu Playing Narratives koji organizuju Francuski i Goethe instituti u Srbiji u saradnji sa SGA, publika je imala priliku da čuje Hendrika Lessera, čoveka koji ima značajno ime u evropskoj i svetskoj industriji razvoja video igara. Upravo sa njim smo imali priliku da detaljno razgovaramo o video igrama kao novoj i važnoj kulturi.

Startapi i poslovanje

DSI i Digitalna Zajednica objavile predlog poreskih mera za brži rast srpskog IT-ja

Predlog od 11 mera tiče se podrške ekonomiji inovacija i razvoja, a posebno se ističe produžetak roka poreskih subvencija za sve paušalce koji su zaposleni od uvođenja Testa samostalnosti.