Pametna Srbija je platforma za masovnu obradu podataka naše države

Nacionalna platforma za masovnu obradu podataka predstavljena u Državnom data centru u Kragujevcu

Kancelarija za IT i eUpravu predstavila je juče u Državnom data centru u Kragujevcu platformu 'Pametna Srbija' koja služi za sigurno prikupljanje i obradu podataka iz različitih javnih izvora.

Ovi podaci su važni za pružanje sveobuhvatnih, dragocenih informacija kako bi se unapredile elektronske usluge za građane, a istovremeno predstavljaju pamet države na osnovu koje mogu da se donose odluke i osmišljavaju strategije.

Kancelarija za IT i eUpravu je ovu platformu razvila i bazirala na Microsoft tehnologijama, uz pomoć Azure Stack Hub-a, a nalazi se u Državnom data centru u Kragujevcu. Tako je Vlada Republike Srbije postala prva u Jugoistočnoj Evropi koja na ovaj način poseduje i koristi Azure Stack Hub tehnologiju, a tom prilikom se oglasio Direktor Kancelarije za IT i eUpravu, dr Mihailo Jovanović koji je istakao sledeće:

Digitalna transformacija javne uprave je neizbežan i nepovratan proces, što se naročito primetilo za vreme pandemije korona virusa, a njen najvažniji segment svakako jesu podaci. Podaci kojima se upravlja u okviru “Pametne Srbije” omogućiće ne samo jednostavne elektronske usluge za građane Srbije, već predstavljaju i neophodnu osnovu za razvoj veštačke inteligencije.

On je takođe rekao da se na ovoj platformi nalaze svi podaci iz informacionog sistema za imunizaciju stanovništva protiv COVID-19, kao i podaci iz sistema eInspektor. Inače, kroz sistem “Pametne Srbije” planira se izgradnja ekosistema oko podataka i stvaranje jedinstvenog mesta na kojem će se čuvati i obrađivati podaci javne uprave: bezbedno, standardizovano, tačno i ažurno, piše na sajtu Kancelarije za IT i eUpravu.

Javni sektor može imati višestruke koristi od obrade podataka

Takođe, cilj pomenutog projekta jeste integrisati sve višestruke tokove informacija iz različitih organa javne uprave na lokalnom i državnom nivou. Kada su javni podaci tu, platforma “Pametna Srbija” biće u mogućnosti da pruža usluge zasnovane na veštačkoj inteligenciji, kao i najnaprednije elektronske usluge za građane i državu. Štaviše, povodom ove vesti svoj komentar je izneo i Milan Gospić, direktor Microsofta za Srbiju:

Microsoft je posvećen saradnji sa Vladom Republike Srbije u procesu prelaska na digitalni način rada uz pomoć Azure Stack Hub-a i hibridnih tehnologija. Radujemo se što ćemo nastaviti da sarađujemo sa našim korisnicima iz javnog sektora na poboljšanju usluga koje se pružaju građanima, omogućavanju bolje međusobne saradnje Vladinim agencijama, kao i isplativih rešenja sada i u budućnosti.

Javni sektor može imati višestruke koristi od digitalne transformacije stvaranjem modernih javnih politika i infrastrukture, digitalizacijom usluga i uvođenjem inovativnih platformi u korist ekonomije, društva i svih u zemlji.

Microsoftov Azure Stack Hub je hibridna cloud platforma koja omogućava preduzećima i vladama da isporučuju inovativne cloud usluge iz sopstvenih data centara, kako bi stvorili moderne hibridne aplikacije, istovremeno koristeći kapacitete državnih data centara i globalne infrastrukture kompanije Microsoft.

Da bi se uspostavila najviša sigurnosna praksa, a istovremeno moglo da se upravlja podacima na način definisan zakonima Srbije, platforma “Pametna Srbija” je osmišljena tako da dobije najbolje od dva sveta, sigurnosne usluge i alate dostupne na Azure-u, kao i podatke koji se čuvaju u Azure Stack Hub-u u Državnom data centru u Kragujevcu.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Digitalni mediji

Disney+ je konačno dostupan i kod nas, ali evo šta korisnici u Srbiji ne dobijaju

Od ovog meseca, korisnici iz Srbije i regiona konačno imaju priliku da se pretplate na Disney+ striming platformu, ali uz određena ograničenja.

Novost

Domaći OTA Sync podigao €250.000 – prva investicija Telekomovog VC fonda

Domaći startap OTA Sync podigao je investiciju u vrednosti od skoro 250.000 evra od strane zajedničkih investitora TS Ventures Fonda, DSI grupe poslovnih anđela i Startup Wise Guys fonda iz Estonije.

Karijere

Bojana Tomić-Brkušanin novi je ‘Chief of Staff’ u web3 kompaniji Polygon

Nakon skoro dve godine provedene u Inicijativi Digitalna Srbija, Bojana Tomić-Brkušanin svoju karijeru nastaviće u oblasti web3 industrije i to na novoj poziciji u kompaniji Polygon čiji je suosnivač Mihailo Bjelić.

Propustili ste

Najava

Solana x Jump Hacker House konferencija o web3 tehnologiji dolazi u Beograd početkom jula

'Solana x Jump Hacker House Beograd', konferencija za softverske inženjere i tehnološke biznise zainteresovane za blockchain i web3 tehnologije biće održana u Beogradu od 02. do 06. jula.

Gaming

Highwater nova je igra srpskog Demagog studija koja ove godine dolazi na konzole i PC

Nakon uspeha video igre 'Golf Club: Wasteland' i najave igre 'The Cub', srpski game dev studio Demagog najavio je svoj novi naslov 'Highwater' koji bi uskoro trebalo da bude dostupan za gejmere širom sveta.

Web 3.0

Kako započeti karijeru u web3 – saveti programera

Web3 je najbrže rastući ekosistem u Srbiji. Zanimalo nas je kako izgleda karijerni put u ovoj industriji, a to smo otkrili kroz razgovor sa dvojicom web3 programera.

Novost

Domaći OTA Sync podigao €250.000 – prva investicija Telekomovog VC fonda

Domaći startap OTA Sync podigao je investiciju u vrednosti od skoro 250.000 evra od strane zajedničkih investitora TS Ventures Fonda, DSI grupe poslovnih anđela i Startup Wise Guys fonda iz Estonije.

Tehnologija

Nadomak Barselone zavirili smo u 3 nova električna modela brenda Cupra kojeg vole i auto i tech entuzijasti

U auto industriji Španija nije izgradila ime kakvo je realno mogla da ima. Međutim, nova era traži nove heroje, a ova zemlja na Pirinejima ima važnog igrača koji bi mogao da promeni percepciju države u specifičnom automobilskom svetu.

Analiza

Više od $135 miliona investicija za srpske startape u 2021. godini

Prema godišnjem izveštaju Startup Genome, prošla godina bila je najuspešnija ikada za domaći startap ekosistem, a procentualno gledano u njega je uloženo čak 600% više investicija u odnosu na 2020.