Pametna Srbija je platforma za masovnu obradu podataka naše države

Nacionalna platforma za masovnu obradu podataka predstavljena u Državnom data centru u Kragujevcu

Kancelarija za IT i eUpravu predstavila je juče u Državnom data centru u Kragujevcu platformu 'Pametna Srbija' koja služi za sigurno prikupljanje i obradu podataka iz različitih javnih izvora.

Ovi podaci su važni za pružanje sveobuhvatnih, dragocenih informacija kako bi se unapredile elektronske usluge za građane, a istovremeno predstavljaju pamet države na osnovu koje mogu da se donose odluke i osmišljavaju strategije.

Kancelarija za IT i eUpravu je ovu platformu razvila i bazirala na Microsoft tehnologijama, uz pomoć Azure Stack Hub-a, a nalazi se u Državnom data centru u Kragujevcu. Tako je Vlada Republike Srbije postala prva u Jugoistočnoj Evropi koja na ovaj način poseduje i koristi Azure Stack Hub tehnologiju, a tom prilikom se oglasio Direktor Kancelarije za IT i eUpravu, dr Mihailo Jovanović koji je istakao sledeće:

Digitalna transformacija javne uprave je neizbežan i nepovratan proces, što se naročito primetilo za vreme pandemije korona virusa, a njen najvažniji segment svakako jesu podaci. Podaci kojima se upravlja u okviru “Pametne Srbije” omogućiće ne samo jednostavne elektronske usluge za građane Srbije, već predstavljaju i neophodnu osnovu za razvoj veštačke inteligencije.

On je takođe rekao da se na ovoj platformi nalaze svi podaci iz informacionog sistema za imunizaciju stanovništva protiv COVID-19, kao i podaci iz sistema eInspektor. Inače, kroz sistem “Pametne Srbije” planira se izgradnja ekosistema oko podataka i stvaranje jedinstvenog mesta na kojem će se čuvati i obrađivati podaci javne uprave: bezbedno, standardizovano, tačno i ažurno, piše na sajtu Kancelarije za IT i eUpravu.

Javni sektor može imati višestruke koristi od obrade podataka

Takođe, cilj pomenutog projekta jeste integrisati sve višestruke tokove informacija iz različitih organa javne uprave na lokalnom i državnom nivou. Kada su javni podaci tu, platforma “Pametna Srbija” biće u mogućnosti da pruža usluge zasnovane na veštačkoj inteligenciji, kao i najnaprednije elektronske usluge za građane i državu. Štaviše, povodom ove vesti svoj komentar je izneo i Milan Gospić, direktor Microsofta za Srbiju:

Microsoft je posvećen saradnji sa Vladom Republike Srbije u procesu prelaska na digitalni način rada uz pomoć Azure Stack Hub-a i hibridnih tehnologija. Radujemo se što ćemo nastaviti da sarađujemo sa našim korisnicima iz javnog sektora na poboljšanju usluga koje se pružaju građanima, omogućavanju bolje međusobne saradnje Vladinim agencijama, kao i isplativih rešenja sada i u budućnosti.

Javni sektor može imati višestruke koristi od digitalne transformacije stvaranjem modernih javnih politika i infrastrukture, digitalizacijom usluga i uvođenjem inovativnih platformi u korist ekonomije, društva i svih u zemlji.

Microsoftov Azure Stack Hub je hibridna cloud platforma koja omogućava preduzećima i vladama da isporučuju inovativne cloud usluge iz sopstvenih data centara, kako bi stvorili moderne hibridne aplikacije, istovremeno koristeći kapacitete državnih data centara i globalne infrastrukture kompanije Microsoft.

Da bi se uspostavila najviša sigurnosna praksa, a istovremeno moglo da se upravlja podacima na način definisan zakonima Srbije, platforma “Pametna Srbija” je osmišljena tako da dobije najbolje od dva sveta, sigurnosne usluge i alate dostupne na Azure-u, kao i podatke koji se čuvaju u Azure Stack Hub-u u Državnom data centru u Kragujevcu.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kultura 2.0

9 razloga zašto žene ne (p)ostaju preduzetnice

Čula sam više puta da žene preduzetnice njihove kolege muškarci doživljavaju 'neozbiljno' i 'da se ne bave pravim biznisima'. Zašto postoji takva reputacija, i da li je zaista tako? 

Gaming

$12,7 milijardi vredna je akvizicija Zynge od strane Take-Two Interactive čiji je Nordeus ključan deo

Take Two Interactive, jedna od najvećih kompanija u globalnoj game dev industriji, najavila je akviziciju kompanije Zynga za 12,7 milijardi dolara. Na ovaj način pomenuti gigant bi mogao da proširi svoj već bogati portfolio firmi u sklopu kog se nalazi i srpski Nordeus.

Startapi i poslovanje

Novi Zakon o inovacionoj delatnosti bitan je za osnivače startapa – ali i za investitore

Startap kao pojam po prvi put je prepoznat jednim zakonom Republike Srbije. O pravnom okviru za dalji razvoj srpskog startap sistema razgovaramo sa direktorom Inicijative „Digitalna Srbija“.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Novi Zakon o inovacionoj delatnosti bitan je za osnivače startapa – ali i za investitore

Startap kao pojam po prvi put je prepoznat jednim zakonom Republike Srbije. O pravnom okviru za dalji razvoj srpskog startap sistema razgovaramo sa direktorom Inicijative „Digitalna Srbija“.

Kultura 2.0

Roditelji, Snapchat nije samo aplikacija za filtere – vodite računa koje opcije su uključene vašoj deci

Ako imate dete uzrasta osnovne škole, velika je verovatnoća da ima instaliran Snapchat u telefonu (ako poseduje telefon) i da skuplja 'vatrice' sa drugarima. Ipak, morate preduzeti određene korake da ih zaštitite.

Startapi i poslovanje

Američki Rho sa novih $75 miliona zaposlio više od 30 ljudi u Beogradu i najavio novo širenje

Njujorški 'fintech' nedavno je zatvorio Series B investiciju, a kompanija je od letos prisutna u srpskoj prestonici gde aktivno radi na razvoju lokalnog tima. Cilj je zaposliti top talenat, pri čemu iz kompanije kažu da nude plate u rangu globalnih razvojnih centara i druge benefite.

Gaming

Boško Đorđević je pozorišni reditelj koji stoji iza najvećeg regionalnog sajma video igara GamesCon

Ako pomislite na igranje video igara, prosto je nemoguće a da vam jedna od asocijacija ne bude GamesCon. Ovo je jedan od najvećih domaćih i regionalnih događaja posvećen gejming industriji, a sa njegovim osnivačem imali smo priliku da popričamo.

Office Talks Podcast

Gde je Novak Đoković pogrešio?

Tenzije u vezi čitave situacije oko Novaka Đokovića se ne smiruju. Prvu epizodu u novoj godini otvaramo pričom o tome zašto je ova tema podelila Srbiju i svet, gde je zakazao krizni PR i da li ga je u početku uopšte i bilo, ali i koji su nam najdraži mimovi.

Startapi i poslovanje

Quantox akvizirao beogradski Bstorm – stiže pojačanje iz ‘mobile dev’ i startap redova

Trideset novih kolega pridružuje se Quantox-u. Iz kompanije najavljuju i dve nove akvizicije u toku 2022. godine.