IT karijera Tijane Prodanović (drcosmicray)

IT karijera Tijane Prodanović (drcosmicray)

Gošća 180. epizode Office Talks podkasta bila je Tijana Prodanović, astrofizičarka koja je pričama iz nauke na TikToku privukla pažnju preko 50.000 ljudi.

S Tijanom smo prvi put pričali pre godinu dana, kada nam je predstavila sebe i svoju bogatu karijeru. Godinu dana kasnije, povodom Osmog marta, ugostili smo je u našem Office Talks podkastu kako bi govorila o nauci i obrazovanju, koje je bastion ženske emancipacije. Kroz lično iskustvo ona je govorila o kvalitetu obrazovanja u Srbiji, osvrnula se na svoje prve korake u nauci, ali i na to kako prevazilazi imposter sindrom u muški dominantnom akademskom svetu.

Ipak, kako kaže, Tijana Prodanović je pravu primenu svojih naučnih dostignuća pronašla u IT industriji, kroz bavljenje mašinskim učenjem i veštačkom inteligenciju, a trenutno je zaposlena kao Lead Data Scientist u jednoj kompaniji. Zato smo iskoristili priliku i da se dotaknemo aktuelnih svetskih tema: kako prevazići burnout i da li nam preti opasnost od veštačke inteligencije?

Kao što smo pomenuli, Tijanu (aka DrCosmicray) na TikTok-u prati preko 55.000 korisnika, koje je uspela da zainteresuje temama vezanim za astrofiziku i nauku uopše. Svojim primerom, ona dokazuje da je mlade lako zainteresovati i za ozbiljne teme, samo je potrebno “govoriti njihovim jezikom”

Ostanite sa nama do kraja epizode i saznajte koji su naredni Tijanini planovi kada je reč o popularizaciji nauke među mladima koji su tek na početku karijernog puta.

Ovaj podkast, kao i uvek, možete pratiti na sledećim platformama: YouTubeApple PodcastsPocket CastsSpotify i Google Podcasts. Do sledećeg slušanja!

Molimo vas da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli da vidite ovaj sadržaj


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Native Teams: Kako doći do i na šta potrošiti €6,3 miliona investicije?

Kompanija Native Teams, koja je zakonski poslodavac za frilensere, podigla je višemilionsku investiciju od grupe fondova. Evo u šta će uložiti dobijen novac.

Office Talks Podcast

Besplatna pravna dokumenta za sve startape

U 194. epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo o 'Open Source Documentation' projektu koji je proizašao iz Tenderly Garaže a koji je namenjen da pomogne startapima kada je reč o pravnim dokumentima.

Karijere

Miloš Čučulović iz Srbije direktor je u švajcarskom MDPI-u sa više od 6.500 zaposlenih širom sveta

U švajcarskoj kompaniji koja je jedan od lidera u naučnom izdavaštvu, razvija najsavremenije alate zasnovane na generativnoj veštačkoj inteligenciji. A kako je izgledao njegov karijerni put? Pročitajte u intervjuu koji je pred vama!

Propustili ste

Sponzorisano

Endava: Program dualnog obrazovanja stvara IT budućnost Srbije

 Ukoliko nastojimo da razvijamo IT industriju i digitalnu ekonomiju u Srbiji, jedan od temelja za to jeste obrazovanje i dolazak novih mladih talentovanih ljudi. Velike IT kompanije, poput Endave, igraju važnu ulogu u procesu izgradnje i edukacije budućih stručnjaka.

Karijere

Učenike u Srbiji više ne zanima IT: Istina ili medijski spin?

'Đaci neće u programere' odjeknulo je u svim medijima nakon završenog prijemnog za srednje škole i gimnazije. Da li je zaista tako i zbog čega ove godine ima manje upisanih đaka na IT smerove u gimnazijama, pročitajte u analizi koja sledi.

Office Talks Podcast

Mily Tech: Startap koji pomaže da vam paketi stižu na vreme

Gost 197. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Zlatković, osnivač i CEO kompanije Mily Technologies. On nam je predstavio razvojni put kompanije — od osnivanja do milionske investicije i planova za budućnost!

Intervju

Mastercard lansirao alat ‘Shopping Muse’ za jednostavnu i personalizovanu kupovinu

Kompanija Mastercard je razvila novi alat 'Shopping Muse' koji je zasnovan na AI tehnologiji a sve u cilju da se napravi veliki korak ka interaktivnijoj i angažovanijoj trgovini u budućnosti. 

Karijere

Kako strani eksperti iz kompanije ABBYY ocenjuju IT tržište rada u Srbiji?

Predviđaju da će Srbija od 'outsourcing' regrutnog centra postati atraktivna tehnološka lokacija na globalnom tržištu, ali je prethodno potrebno preduzeti određene korake ka ostvarivanju tog cilja.

Intervju

Može li veštačka inteligencija pomoći u izgradnji održivih energetskih sistema i poslovanja?

Koliko bi i na koji način integracija AI tehnologije mogla da utiče na unapređenje rešenja u energetskom sektoru, ali i na poslovanje jedne kompanije? Odgovor na ovo pitanje dobili smo u razgovoru sa Jelenom Pejković iz kompanije Schneider Electric.