IT karijera Tijane Prodanović (drcosmicray)

IT karijera Tijane Prodanović (drcosmicray)

Gošća 180. epizode Office Talks podkasta bila je Tijana Prodanović, astrofizičarka koja je pričama iz nauke na TikToku privukla pažnju preko 50.000 ljudi.

S Tijanom smo prvi put pričali pre godinu dana, kada nam je predstavila sebe i svoju bogatu karijeru. Godinu dana kasnije, povodom Osmog marta, ugostili smo je u našem Office Talks podkastu kako bi govorila o nauci i obrazovanju, koje je bastion ženske emancipacije. Kroz lično iskustvo ona je govorila o kvalitetu obrazovanja u Srbiji, osvrnula se na svoje prve korake u nauci, ali i na to kako prevazilazi imposter sindrom u muški dominantnom akademskom svetu.

Ipak, kako kaže, Tijana Prodanović je pravu primenu svojih naučnih dostignuća pronašla u IT industriji, kroz bavljenje mašinskim učenjem i veštačkom inteligenciju, a trenutno je zaposlena kao Lead Data Scientist u jednoj kompaniji. Zato smo iskoristili priliku i da se dotaknemo aktuelnih svetskih tema: kako prevazići burnout i da li nam preti opasnost od veštačke inteligencije?

Kao što smo pomenuli, Tijanu (aka DrCosmicray) na TikTok-u prati preko 55.000 korisnika, koje je uspela da zainteresuje temama vezanim za astrofiziku i nauku uopše. Svojim primerom, ona dokazuje da je mlade lako zainteresovati i za ozbiljne teme, samo je potrebno “govoriti njihovim jezikom”

Ostanite sa nama do kraja epizode i saznajte koji su naredni Tijanini planovi kada je reč o popularizaciji nauke među mladima koji su tek na početku karijernog puta.

Ovaj podkast, kao i uvek, možete pratiti na sledećim platformama: YouTubeApple PodcastsPocket CastsSpotify i Google Podcasts. Do sledećeg slušanja!

Molimo vas da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli da vidite ovaj sadržaj


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Tehnologija

AI menja programiranje iz korena – kako da to okrenete u svoju korist?

Kompanija Tenderly, zajedno sa kompanijom Infobip u Beogradu organizuje meetup posvećen startapima koji žele da implementiraju veštačku inteligenciju u svoje poslovanje. Mi smo razgovarali sa Marinom Šolčić koja će biti predavač na ovom događaju.

Najava

Regionalni ‘open data’ izazov: Napravi aplikaciju koristeći podatke javne uprave

Regionalna škola za javnu upravu (ReSPA) i Program Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP Srbija) raspisuju Regionalni izazov otvorenih podataka 2024.

Startapi i poslovanje

Ingsoftware akvizirao Neopix, sledi ukrupnjavanje niške IT scene

Domaća kompanija Ingsoftware akvizirala je Neopix, tako da ove niške kompanije sa velikim iskustvom u razvijanju digitalnih proizvoda i međusobno veoma kompatibilnim ekspertizama od 25. marta posluju kao jedna.

Propustili ste

Sponzorisano

Neubase olakšava online otvaranje firme u SAD-u za nerezidente uz prilagođene cene

Kompanija Neubase bavi se osnivanjem LLC preduzeća u SAD-u za nerezidente, sa posebnim fokusom na preduzetnike sa Balkana. Mi smo imali priliku da u velikom intervjuu razgovaramo sa osnivačima ove kompanije.

Startapi i poslovanje

Startap Stomatopoda iz Srbije transformiše restorane u SAD — uz pomoć AI softvera!

Njihovo 'flagship' rešenje jeste SaaS proizvod aTavloa koji uz pomoć veštačke inteligencije analizira korisničko iskustvo čime omogućava ugostiteljima da budu uslužniji i efikasniji. U tekstu koji sledi, saznajte kako!

Gaming

SGA izveštaj: Video igre kreirane u Srbiji za 2023. godinu prihodovale €175 miliona

Uprkos izazovima koje je donela 2023. godina, gejming industrija Srbije uspela je ne samo da očuva stabilnost, već i da poveća prihode i broj zaposlenih, pokazuje istraživanje Asocijacije industrije video igara Srbije (SGA) koje je u saradnji sa Privrednom komorom Srbije predstavljeno javnosti.

Startapi i poslovanje

Srpski Collabwriting podigao €1,1 milion za AI implementaciju u poslovanje!

Nakon osvojenih €880.000 na prošlogodišnjoj 'How To Web' konferenciji, startap Sandre Iđoški i Ivana Ralića nastavlja da pridobija povrenje investitora.

Novost

Bitcoin Halving je počeo, zašto je on važan za ovu kriptovalutu i njene rudare?

Bitcoin Halving koji se dešava danas je redak događaj u mehanizmu Bitcoina, nakon kog obično uslede značajne promene kada je reč o ovoj kriptovaluti.

Intervju

Ko je zapravo lažna dr Emili Roberts o kojoj je izvestilo preko 50 domaćih medija?

Učesnica ovogodišnjeg Dana internet domena i njeno predavanje na temu 'Borba protiv uznemiravanja u deepfake eri' privukla je ogromnu medijsku pažnju i to s dobrim razlogom!