Američki DoorDash akvizirao kompaniju Wolt za 7 milijardi evra

Američki DoorDash akvizirao kompaniju Wolt za 7 milijardi evra

Gigant za online dostavu na zahtev DoorDash objavio je da preuzima kompaniju za dostavu hrane Wolt. Na osnovu informacija u potpisanim ugovorima, ova akvizicija vredna je 7 milijardi evra iliti 8,1 milijardu dolara.

Govoreći o akviziciji, Toni Ksu, suosnivač i izvršni direktor DoorDash-a, istakao je da će ovaj potez ubrzati razvoj samog proizvoda i servisa, dati veći fokus na svako od tržišta na kojem je Wolt dostupan, a uz sve to jedan od važnijih poslovnih ciljeva jeste i poboljšanje vrednosti koja se pruža krajnjim potrošačima, poslovnim partnerima, zaposlenima u DoorDash-u i kuririma širom sveta.

Podsetimo, finski Volt je 2014. godine osnovao Miki Kusi, koji će nakon sklapanja ugovora voditi DoorDash International i tesno sarađivati sa novim kolegom Tonijem Ksuom. Kompanija Wolt ima preko 4.000 zaposlenih u 23 zemlje sveta, a njena tehnologija omogućava korisnicima da kroz mobilnu aplikaciju lako izaberu i naruče hranu iz željenih restorana. Wolt je do danas prikupio preko 850 miliona dolara ukupnih finansiranja, prema svom Crunchbase profilu, prenosi TechCrunch.

Dolazi li DoorDash kroz Wolt i na naše tržište?

Poslednji i ujedno najnoviji krug finansiranja za Wolt iznosio je 530 miliona dolara, prenosi poznati medij iz SAD-a, a ovaj krug novčanog ulaganja predvođen je Iconik Grovth-om, uz učešće kompanija Tiger Global, DST, KKR, Prosus, EKT Grovth i Coatue. Štaviše, Wolt predstavlja DoorDash-ovu šestu akviziciju prema podacima koje je objavio Crunchbase i drugu u 2021. godini, što uključuje akviziciju Chowbotics-a ranije ove godine. Očekuje se da će poslednja transakcija biti zatvorena u prvoj polovini 2022. godine.

DoorDash je bio jedan od ključnih igrača za vreme najintenzivnijeg perioda globalne pandemije, uspevši da postavi rekorde za narudžbine i vrednost tih porudžbina prema izveštajima o zaradi u drugom kvartalu za tromesečni period koji se završava 30. juna. Međutim, kompanija je generalno bila neprofitabilna sa neto gubitkom od 102 miliona dolara za kvartal.

Ono što će svakako biti važno ispratiti, jeste na koji način bi ova akvizicija mogla da utiče na prisustvo i poslovanje Wolta na tržištu Srbije. Da li će se u tom slučaju menjati korisničko iskustvo na koje smo do sada navikli? Da li ćemo imati slučaj promene imena nakon akvizicije, kao što je bila situacija sa Donesi.com i Glovo?

Pitanja je u ovom trenutku dosta, a na nama ostaje da vidimo hoćemo li poznati plavi logo i aplikaciju zameniti za neki drugi brending. Ono što bi u svakom slučaju trebalo očekivati jeste da bi Wolt mogao da da proširi svoju delatnost dostave i van restorana i uz hranu, ponudi druge usluge dostave, donoseći tako iskustvo DoorDash-a na naše tržište.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Gaming

3Lateral predao urbanistički projekat za novosadski kampus – useljenje 2024. godine

Epic Games i 3Lateral zvanično su objavili više detalja o narednim koracima vezanim za planiranje i izgradnju svog budućeg kampusa u Novom Sadu.

Startapi i poslovanje

Da li Srbija inovira i zašto je važna naša pozicija na listi Globalnog indeksa inovativnosti?

Na poziciji Globalnog indeksa inovativnosti Srbija je pala sa 53. na 54. poziciju. Analiziramo gde smo bili lošiji, a gde bolji na skali inovacija.

E-commerce

eCommerce bezbednost: 5 saveta za bezbedniju internet trgovinu

Svakog oktobra održava se Evropski mesec sajber bezbednosti. Sa porastom internet trgovine u svetu, ali i u Srbiji, zapitali smo se kako povećati bezbednost domaćih internet prodavnica i šta to mali i veliki trgovci mogu da urade kako bi zaštitili svoje kupce. Korisne savete potražite u nastavku ovog vodiča.

Propustili ste

Mobilno

Koji su to najbolji telefoni na tržištu u cenovnom rangu od €250 do preko €750

Tržište mobilnih telefona nikada pre nije bilo ovako raznoliko. Korisnici danas na raspolaganju imaju ogroman broj modela različitih klasa i cenovnih kategorija, da se slobodno može reći kako je mogućnost izbora pametnih telefona najveća - od kada oni postoje.

Startapi i poslovanje

Freshdesk je SaaS alat za CX koji koristi 50.000 kompanija širom sveta – a od skoro je dostupan i na Balkanu

Kompanija Freshworks od prošle godine posluje i na regionalnom tržištu, a sa direktorom za Balkan razgovaramo o njihovim proizvodima - pogotovu o alatu Freshdesk.

Office Talks Podcast

Šta su to superklasteri i kako nastaju? (gost Kosta Andrić)

Može li se u naredne četiri godine izgraditi prvi srpski superklaster i kako pomoću ovog modela unaprediti tehnološke kapacitete domaće privrede? Otkrivamo u prvoj epizodi Office Talks specijala.

Startapi i poslovanje

Rekordan broj investicija i akvizicija obeležili su domaći ekosistem u 2021. godini

Analiziramo koji su to događaji obeležili startap zajednicu u proteklih 365 dana.

Startapi i poslovanje

Opseg plate prva je stvar koju programeri traže u oglasu za posao

Da, oglasi za posao u IT industriji imaju mane - čak i ako ih i HR-ovi i kompanijski menadžeri pišu i proveravaju po nekoliko puta. Najčešće ne sadrže dovoljno informacija o poziciji, opseg plate uglavnom izostaje, ali su zato marketinški detalji u prvom planu.

Startapi i poslovanje

Raising Stars: Stručna podrška i do 15.000 CHF za lokalni razvoj i globalni rast inovativnih ideja

Naučno-tehnološki park Beograd raspisao je uz podršku Vlade Švajcarske i u partnerstvu sa NTP Niš i NTP Čačak, novi poziv za Raising Starts, prvi pre-seed program koji startapima u najranijim fazama razvoja donosi stručnu i finansijsku podršku za ubrzan razvoj.