Američki DoorDash akvizirao kompaniju Wolt za 7 milijardi evra

Američki DoorDash akvizirao kompaniju Wolt za 7 milijardi evra

Gigant za online dostavu na zahtev DoorDash objavio je da preuzima kompaniju za dostavu hrane Wolt. Na osnovu informacija u potpisanim ugovorima, ova akvizicija vredna je 7 milijardi evra iliti 8,1 milijardu dolara.

Govoreći o akviziciji, Toni Ksu, suosnivač i izvršni direktor DoorDash-a, istakao je da će ovaj potez ubrzati razvoj samog proizvoda i servisa, dati veći fokus na svako od tržišta na kojem je Wolt dostupan, a uz sve to jedan od važnijih poslovnih ciljeva jeste i poboljšanje vrednosti koja se pruža krajnjim potrošačima, poslovnim partnerima, zaposlenima u DoorDash-u i kuririma širom sveta.

Podsetimo, finski Volt je 2014. godine osnovao Miki Kusi, koji će nakon sklapanja ugovora voditi DoorDash International i tesno sarađivati sa novim kolegom Tonijem Ksuom. Kompanija Wolt ima preko 4.000 zaposlenih u 23 zemlje sveta, a njena tehnologija omogućava korisnicima da kroz mobilnu aplikaciju lako izaberu i naruče hranu iz željenih restorana. Wolt je do danas prikupio preko 850 miliona dolara ukupnih finansiranja, prema svom Crunchbase profilu, prenosi TechCrunch.

Dolazi li DoorDash kroz Wolt i na naše tržište?

Poslednji i ujedno najnoviji krug finansiranja za Wolt iznosio je 530 miliona dolara, prenosi poznati medij iz SAD-a, a ovaj krug novčanog ulaganja predvođen je Iconik Grovth-om, uz učešće kompanija Tiger Global, DST, KKR, Prosus, EKT Grovth i Coatue. Štaviše, Wolt predstavlja DoorDash-ovu šestu akviziciju prema podacima koje je objavio Crunchbase i drugu u 2021. godini, što uključuje akviziciju Chowbotics-a ranije ove godine. Očekuje se da će poslednja transakcija biti zatvorena u prvoj polovini 2022. godine.

DoorDash je bio jedan od ključnih igrača za vreme najintenzivnijeg perioda globalne pandemije, uspevši da postavi rekorde za narudžbine i vrednost tih porudžbina prema izveštajima o zaradi u drugom kvartalu za tromesečni period koji se završava 30. juna. Međutim, kompanija je generalno bila neprofitabilna sa neto gubitkom od 102 miliona dolara za kvartal.

Ono što će svakako biti važno ispratiti, jeste na koji način bi ova akvizicija mogla da utiče na prisustvo i poslovanje Wolta na tržištu Srbije. Da li će se u tom slučaju menjati korisničko iskustvo na koje smo do sada navikli? Da li ćemo imati slučaj promene imena nakon akvizicije, kao što je bila situacija sa Donesi.com i Glovo?

Pitanja je u ovom trenutku dosta, a na nama ostaje da vidimo hoćemo li poznati plavi logo i aplikaciju zameniti za neki drugi brending. Ono što bi u svakom slučaju trebalo očekivati jeste da bi Wolt mogao da da proširi svoju delatnost dostave i van restorana i uz hranu, ponudi druge usluge dostave, donoseći tako iskustvo DoorDash-a na naše tržište.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Domaći Orgnostic akviziran od strane američkog jednoroga Culture Amp!

Culture Amp, vodeća svetska platforma za iskustvo zaposlenih, danas je objavila akviziciju domaćeg alata za HR analitiku, Orgnostic.

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki ‘Cosmic Buildings’ podigao investiciju od $1,5 miliona i predstavio svoju održivu kuću u San Francisku

Startap Cosmic Buildings koji je osnovao Saša Jokić, podigao je pre-seed rundu investicije u iznosu od 1,5 miliona dolara koju predvodi domaći fond Fifth Quarter Ventures uz učešće Ciri Ventures, Navitas Capital, Climate Capital i vodećih 'angel' investitora.

Office Talks Podcast

Tech feminizam i Mudrinićev američki san

Nakon kraće pauze, 182. epizoda Office Talks podkasta bila je internog tipa: Mudrinić je s nama podelio utiske sa svoje 'američke turneje', a Anastasija je analizirala položaj žena u srpskoj tech industriji.

Propustili ste

Gaming

SGA izveštaj: Video igre kreirane u Srbiji za 2023. godinu prihodovale €175 miliona

Uprkos izazovima koje je donela 2023. godina, gejming industrija Srbije uspela je ne samo da očuva stabilnost, već i da poveća prihode i broj zaposlenih, pokazuje istraživanje Asocijacije industrije video igara Srbije (SGA) koje je u saradnji sa Privrednom komorom Srbije predstavljeno javnosti.

Startapi i poslovanje

Srpski Collabwriting podigao €1,1 milion za AI implementaciju u poslovanje!

Nakon osvojenih €880.000 na prošlogodišnjoj 'How To Web' konferenciji, startap Sandre Iđoški i Ivana Ralića nastavlja da pridobija povrenje investitora.

Web 3.0

Bitcoin Halving je počeo, zašto je on važan za ovu kriptovalutu i njene rudare?

Bitcoin Halving koji se dešava danas je redak događaj u mehanizmu Bitcoina, nakon kog obično uslede značajne promene kada je reč o ovoj kriptovaluti.

Intervju

Ko je zapravo lažna dr Emili Roberts o kojoj je izvestilo preko 50 domaćih medija?

Učesnica ovogodišnjeg Dana internet domena i njeno predavanje na temu 'Borba protiv uznemiravanja u deepfake eri' privukla je ogromnu medijsku pažnju i to s dobrim razlogom!

Office Talks Podcast

Biznis podcasti omladinu kvare?

U 186. epizodi podkasta govorili smo o sve većoj ekspanziji zapaljivog sadržaja o izgradnji biznisa, uspehu i brzom obogaćivanju. Sve to smo uporedili i analizirali sa realnim pričama o izgradnji preduzetništva u Srbiji i gde zapravo u ovom slučaju postoje kontradiktornosti.

Startapi i poslovanje

Otvoren konkurs za StarTech grantove do $50.000

Konkurs je deo šireg projekta kompanije Philip Morris, ukupno vrednog osam miliona evra, koji sprovodi NALED uz podršku Vlade Srbije.