Švajcarski Digitec Galaxus formira novi tim za razvoj softvera čiji će deo biti i u Beogradu

Švajcarski Digitec Galaxus formira novi tim za razvoj softvera čiji će deo biti i u Beogradu

Kompanija Digitec Galaxus u novu godinu ulazi sa promenom koja bi značajno mogla da utiče na efikasnost njenog poslovanja. Reč je o formiranju novog softverskog tima o čemu ćemo detaljno razgovarati sa domenskim arhitektom iz ove kompanije - Boškom Stuparom.

Kontinuirani rast tržišta e-trgovine doneo je benefite na obe strane – i za same korisnike ali i kompanije koje posluju u ovoj oblasti. Zarada je sve veća, a čini se da će e-commerce tržište u narednim godinama nastaviti da raste. Međutim, da bi se obezbedilo kvalitetno korisničko iskustvo i omogućila stabilna online prodavnica, potrebno je koristiti moderne tehnologije, ali i imati kompletan tim IT stručnjaka koji će to omogućiti.

Na koji način ispod haube izgleda razvoj jednog web shop-a uverili smo se kroz priču o Digitec Galaxus-u u septembru prošle godine. Od tada su se promenile pojedine stvari u ovoj švajcarskoj kompaniji koja ima svoje predstavništvo u Beogradu, koje je zaduženo da ova prodavnica neometano funkcioniše u svakom trenutku.

Možda i najbitnija novina sa kojom ova kompanija ulazi u 2022. godinu jeste formiranje i lansiranje novog razvojnog tima unutar same kompanije. To je bila idealna prilika da o ovom potezu popričamo sa Boškom Stuparom koji u ovoj kompaniji radi kao domenski arhitekta u Cirihu i odgovoran je za sistemsku arhitekturu i strateški dizajn softvera u području operacija (Logistics, After Sales, Customer Service, Retail Store).

Deo novog razvojnog tima će se nalaziti u Beogradu, a deo u Cirihu

Naš sagovornik završio je softversko inženjerstvo na FTN-u u Novom Sadu i prvobitno je radio na razvoju Smart Grid sistema. Zatim je karijeru nastavio u Švajcarskoj, najpre u domenu razvoja softvera za planiranje železničkog reda vožnje, a od 2015. godine radi za Digitec Galaxus, kompaniju u čijem je srcu, kako on kaže, razvoj softvera. Iskreno započinjući razgovor za Netokraciju, Boško kaže da ljudi o proizvodima često razmišljaju kao o asortimanu u Digitec Galaxus online prodavnici, a u suštini je baš obrnuto.

Probni prikaz naručenih artikala u Digitec Galaxus online prodavnici. Na inženjerskom timu je da maksimalno obezbedi najbolje moguće funkcionisanje ovog web shop-a.

Prema njegovim rečima, esencijalno je za razumeti da je softver proizvod same kompanije, a taj proizvod koriste kako bi pružali e-commerce usluge svojim klijentima. Stupar nam je otkrio da je pomenuta kompanija do sada razvila većinu softvera za svoje interne potrebe, s tim da je do sada razvoj bio isključivo u sedištu kompanije u Cirihu:

Ipak, motivisani velikim uspehom naših timova u Beogradu javila se potreba da razvijamo softver kako za procese u korisničkom servisu tako i za unos podataka o proizvodima. Prirodan tok događaja je bio da softver za korisnički servis razvijamo tamo gde nam se većina zaposlenih u korisničkom servisu i nalazi. Na taj način je moguće stvaranje najveće moguće vrednosti za kompaniju.

Kada je reč o samom konceptu novog sektora Digitec Galaxusa, ideja je da se za početak osnuje jedan razvojni tim za korisnički servis koji bi trebalo da bude distribuiran – deo tima će se nalaziti u Beogradu, a deo u Cirihu kako bi se zadržala veza između dva dela kompanije i direktno podržala oba dela korisničkog servisa. Boško nam otkriva da je za sada uspešno popunjena pozicija vođe ovog novog tima, a od januara nastavljaju da zapošljavaju i ostale inženjere.

Govoreći nam o tome koja će sve zaduženja imati tim u softverskom odeljenju i na kojim proizvodima/rešenjima će konkretno raditi, Stupar napominje da svi timovi imaju visok nivo autonomije i njihov zadatak je da poslovne jedinice kompanije učine efikasnijim, odnosno da se korisnicima (trenutno u Švajcarskoj, Nemačkoj i Austriji) pruži najbolje moguće iskustvo prilikom onlajn kupovine. Činjenica je da ni sa ovim timom to neće biti izuzetak, što Boško i objašnjava:

Ovaj tim će se prvenstveno fokusirati na poboljšanje korisničkog interfejsa sajta kako bi korišćenje prodavnice bilo intuitivno za korisnika. Jasna komunikacija i dobar dizajn smanjuju potrebu za kontaktiranjem korisničkog servisa. Ukoliko korisnik ipak ima potrebe da kontaktira korisnički servis, tim će imati zadatak da korisničkom servisu pruži alate na raspolaganje za efikasno rešavanje potreba korisnika.

Sa druge strane, činjenica je da pomenuta kompanija ulaže dosta vremena i pažnje u edukaciju zaposlenih, što nas je navelo da sa Boškom popričamo o tome koliko nove kolege imaju mogućnosti i prostora u kompaniji za učenje. Pored toga, on nam je govorio i o tome koliko je važno za jednu IT kompaniju da ima svoj softver za interne procese.

Budući da razvojno odeljenje Digitec Galaxus-a trenutno broji više od 250 razvojnih inženjera u Cirihu, Boško nam otkriva da oni interno raspolažu velikom količinom iskustva i znanja, te se ne libe da to znanje i dele. “Redovno organizujemo radionice, radne grupe, interesne grupe (guilds) i predavanja. Takođe imamo i interni blog koji je bogat informacijama koje se tiču našeg proizvoda. Svaki razvojni inženjer raspolaže budžetom za učenje – bilo da je to kupovina knjiga, odlazak na konferencije ili neki drugi vid edukacije”, napominje naš sagovornik.

S obzirom na to da smo u prethodnom tekstu pisali o tome da ova kompanija radi na razvoju sopstvenog softvera, uz održavanje i izradu web stranica, Boško se nadovezuje da je kompetitivna prednost njegovih kolega ali i čitavog tima zapravo jedinstveno iskustvo koje kupci imaju na njihovoj platformi.

Drugi važan aspekt, prema njegovim rečima, je takođe razvoj softvera za interne procese – ERP (Enterprise Resource Planning). “Uobičajena praksa kompanija bez ekspertize za interni razvoj softvera je da se ERP kupi. Najčešći primer je SAP, koji je veoma moćan, ali takođe skup i nedovoljno fleksibilan. Izmene i dorade na SAP softveru su prohibitivno skupe za većinu kompanija koje ga koriste”, otkriva nam naš sagovornik i objašnjava sledeće:

Mi interno razvijamo esencijalan softver koji je kritičan za uspeh naše kompanije, što nam daje prednost na veoma agresivnom e-commerce tržištu. Veličina naše kompanije i živ sistem koji nam stalno stoji na raspolaganju čine razvoj softvera veoma interesantnim.

Moderne tehnologije, distribuirana arhitektura i agilne metodologije razvoja (SOA, DDD, Agile) čine naše radno okruženje veoma atraktivnim. Bliska saradnja sa poslovnim jedinicama nam omogućava da odlično razumemo njihove potrebe. Imamo privilegiju da vidimo koliko dobro naš softver radi u produkciji, bilo da je u pitanju poslovni proces ili performanse sistema.

Tim u Srbiji ima odgovornost i za implementaciju strateških ciljeva

U nastavku ove priče, Boško nam je govorio više o tome na koji način u pomenutoj kompaniji izgleda rad na proizvodima i web rešenjima kada govorimo o brzorastućoj e-commerce industriji. On nam je tom prilikom otkrio da su sve web stranice Digitec Galaxusa deo jedinstvenog modularnog sistema. Štaviše, ova online prodavnica je integrisana platforma za promociju, magazin, pretragu, prodaju i podršku.

Sa druge strane, Stupar napominje da se slično online prodavnici, razvija i ERP portal, kao i niz drugih alata. Zanimljivo je to da se čitav razvoj tima ove kompanije bazira na domenskom dizajnu (Domain Driven Design) i sve je prilagođeno njihovim poslovnim procesima i potrebama kupaca. “U skladu sa ovim potrebama konstantno prilagođavamo sistemsku arhitekturu kako bismo stvorili okvire u kojima ćemo moći da balansiramo između stabilnosti i agilnosti”, dodaje Boško, uz dodatno pojašnjenje:

Svaki od naših tridesetak razvojnih timova ima svoje poddomene u kojima se specijalizuju, te fokusirano i agilno implementiraju rešenja. Svaki tim ima sopstvenu listu prioriteta na čemu žele da rade, odnosno šta nam je na nivou firme strateški najvažnije.

Nakon što su zadaci dovoljno rafinisani i pripremljeni, obično se izrađuju u kratkim sprintovima i čim je izrada završena, rešenje se testira i što pre isporučuje u produkciju. Dakle, ne čekamo imaginarne datume, niti imamo periodične isporuke – to se dešava skoro u realnom vremenu.

Takođe, imali smo priliku da se osvrnemo na važnost kancelarije i tima u Beogradu koji je važan element u poslovanju ove švajcarske kompanije, gde nam je naš sagovornik otkrio da je to jedno od odeljenja firme koja uživa podjednako veliku autonomiju kao i sva ostala. Pored toga, nosi i odgovornost za implementaciju strateških ciljeva. Domenski eksperti rade zajedno u lokalu sa poslovnom jedinicom na izradi specifikacije zahteva koja će rešiti stvarne probleme koje ta poslovna jedinica želi da reši.

Na ovaj način, dodaje on, moguće je rešavati stvarne uzorke, a ne samo površne simptome, a Boško napominje da je kompaniji iz tog razloga važno da se razvojni tim nalazi blizu tima gde se softver aktivno koristi, kako bi putevi komunikacije bili što kraći i sa što manje prepreka.

Digitec Galaxus nastavlja širenje na nove evropske zemlje

S obzirom na to da se IT industrija brzo menja i donosi uvek tehničke novine, našeg sagovornika pitali smo i koliko se brzo prilagođavaju tim promenama, a on otkriva da je Digitec Galaxus kompanija koja je digitalna u srcu, nastala na temeljima interno razvijenog softvera. “To nas je oduvek teralo da budemo ažurni i da pratimo trendove.

Boško (u tirkiznoj majici) zajedno sa svojim timom na jednom od sastanaka u kompaniji.

Esencijalno je da se ne zarobimo u starim tehnologijama, ali u isto vreme se ne damo zbuniti konferencijama (tzv. Conference Driven Development) gde se svake godine menjaju trendovi. Što se tiče tehnologija, u veoma kratkom roku smo usvojili nove verzije frejmvorka i biblioteka (npr. .NET 6)”, objašnjava on i dodaje:

Naša arhitektura, pak, ima zdravorazumski odnos prema modularnom dizajnu. Naši mikro servisi nisu toliko “mikro” niti “nano” kako je to bilo popularno proteklih godina, niti je naš monolitni deo sistema đubre, jer i jednom i drugom delu posvećujemo neophodnu pažnju.

Trudimo se da pažljivo balansiramo između moderne tehnologije i stabilnog dizajna. Izbegavamo kratkoročne trendove koji će već sledećeg meseca da u potpunosti zastare. Naš softver je moderan i aktuelan, dizajniran tako da bude dugovečan.

Sa druge strane, našeg sagovornika pitali smo i kako u timu posmatraju fluktuaciju kadrova, a on otkriva da fluktuaciju ne vide obavezno kao problem već prihvataju kao normalnu pojavu u radnom okruženju:

Kolege mogu da se odluče da napuste firmu iz raznih razloga: želja za promenom nakon nekog vremena, kulturološke razlike, ali i fundamentalno neslaganje sa nekom od strateških odluka.

Većinu ovih stvari pokušavamo da predvidimo još pri zapošljavanju novih kadrova i upravo zbog toga nam je jedna od najvažnijih stvari na koje pazimo upravo da li će se kandidat kulturološki uklopiti. Ukoliko pak jedan kolega ili koleginica odluče da napuste firmu, to je dostojanstveno i prijateljski. Ono čime se ponosimo jeste da nam se određen broj bivših kolega vraća posle nekog vremena. To je najbolji dokaz da ne radimo baš sve pogrešno.

A za sam kraj razgovora, Stupar nam je otkrio i kakvi su poslovni i razvojni planovi za kompaniju za narednih 365 dana, pa i šire. “Što se razvoja softvera u Beogradu tiče, za početak nam je cilj da kompletiramo i integrišemo ovaj novi tim u razvoj našeg softvera. Celokupna kompanija nastavlja rast i planiramo dalju ekspanziju u sledeću evropsku zemlju”, zaključio je naš razgovor Stupar.


Ovaj tekst urađen je u saradnji sa kompanijom Digitec Galaxus. Saznajte više o otvorenim pozicijama u Beogradu.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Office Talks Podcast

Šta je ‘destination’ marketing i kako kreirati strategiju koja privlači turiste?

Turizam jedne države danas i te kako zavisi od digitalnog oglašavanja. O tome šta predstavlja termin 'destinacionog marketinga' i kako Srbija i Crna Gora mogu da sebe bolje brendiraju kao turističke destinacije, govorimo u 93. epizodi Office Talks Podcasta.

Startapi i poslovanje

Srpski Eat Me App rešava problem viška hrane koja se baca – čuvajući našu okolinu

Otpad od hrane je treći najveći emiter gasova staklene bašte na svetu. Globalno, 30% ili 1,8 milijardi tona sve proizvedene hrane na globalnom nivou se pokvari zbog loše planiranje resursa duž linije lanca snabdevanja. Srpski startap Eat Me App sa svojom aplikacijom nastoji da stane na put ovom problemu i globalnom društvu ponudi jedno od rešenja za ovaj veliki problem.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Decentralizovane autonomne organizacije (DAO) – izazovi i perspektive

Džon Lenon je u pesmi 'Power to the people' sumirao koncept slobode i omogućavanja građanima da odlučuju o političkim i društvenim prilikama. Ove ideje stare su koliko i prve teorije o uređenju društva.

Startapi i poslovanje

B-Fresh: Nakon pobede na Generator ZERO konkursu, krećemo sa aktivnom prodajom!

Domaći startap ekosistem možda ne obiluje sa previše uspešnih agrotech rešenja. Ipak, Generator Zero konkurs OTP banke predstavio nam je talentovane timove iz oblasti ekologije i poljoprivrede. Pobedu na ovom takmičenju odneo je tim B-Fresh sa proizvodom za produženje roka trajanja voća i povrća.

Gaming

Novo poglavlje Tetrisa piše se u Beogradu i Tel Avivu – razvijaće ga Playstudios

Kompanija Playstudios kupila je krajem prošle godine prava za razvoj Tetris franšize na mobilnim platformama. Dalji razvoj ovog legendarnog naslova poveren je timu Playstudios Europe iz Beograda na kome će zajedno raditi sa kolegama iz Playstudios Israel u Tel Avivu.

Office Talks Podcast

Zašto Elon Musk kupuje Twitter?

Twitter - hoće li ostati kakvog ga znamo ili sa akvizicijom Elona Muska dolazi neka nova era? O kupovini ove društvene mreže razgovaramo u 95. epizodi Office Talks podcasta.

Startapi i poslovanje

Londonski Qudo sa osnivačem iz Srbije uzeo investiciju od $3,5 miliona – razmišlja se o razvojnom centru u Beogradu

Questionardo, firma koja razvija platformu Qudo za agilno ispitivanje potrošača i preciznu digitalnu aktivaciju vođenu podacima, nedavno je dobila i investiciju od 3,5 miliona dolara. Jedan od osnivača ovog startapa dolazi iz Srbije i sa njim razgovaramo o daljem poslovanju i razvoju proizvoda.

Karijere

Relax Gaming otvorio studio u Novom Sadu uz aktivno širenje tima

Rast iGaming industrije primetan je i na domaćem tržištu. Nakon četiri godine poslovanja u Srbiji, kompanija Relax Gaming otvorila je novi studio i najavila aktivno širenje tima.