OTP banka postala je finansijski partner na projektu 'Digitalno selo'

Poljoprivrednici lakše do povoljnih kredita: OTP banka postala je partner na projektu ‘Digitalno selo’

Potpisivanjem Memoranduma o saradnji OTP banka Srbija se 23. jula pridružila kao prvi finansijski partner na projektu "Digitalnog sela", koji su pokrenuli Delta Holding, Institut BioSens i Mokrin House.

Projekat je pionirska inicijativa u segmentu sveobuhvatne digitalne transformacije ukupne poljoprivredne delatnosti u Mokrinu — velikoj i po svemu naprednoj seoskoj sredini. Zahvaljujući ovoj saradnji, poljoprivrednim proizvođačima koji su članovi “Digitalnog sela” biće obezbeđen pristup svim agro-uslugama i proizvodima iz portfolia, kao što su investicioni krediti, krediti za obrtna sredstva, korišćenje digitalnih servisa banke, ali i brojne mogućnosti finansijske edukacije.

“Digitalno selo” ima za cilj stvaranje mogućnosti za lakšu, efikasniju i održiviju proizvodnju, veću zaradu poljoprivrednih proizvođača i privlačniji život na selu, sa posebnim fokusom na mlade. Svesni činjenice da poljoprivreda ima snažan razvojni potencijal, kao i njenog udela u celokupnoj domaćoj ekonomiji, uključivanje prvog partnera iz oblasti finansija – OTP banke Srbija, predstavlja dodatni podsticaj ne samo ovom projektu, već i celokupnom srpskom selu. Prilikom potpisivanja Memoranduma Branimir Brkljač, osnivač Mokrin House-a, izjavio je sledeće:

Projekat “Digitalno selo” je u potpunosti komplementaran sa konceptom Mokrin House-a, a to je povezivanje urbanog i ruralnog načina života. Digitalizacija poljoprivredne proizvodnje jedna je od ključnih pretpostavki za oživljavanje i modernizaciju života na selu i privlačenja mladih za ostanak i povratak u seoske sredine.

Ovakvi projekti menjaju percepciju i unapređuju ukupan kvalitet života u selima. Želimo da u Mokrinu pokažemo da je to moguće, i da to postane primer koji će i drugi slediti. Priključenje OTP banke projektu “Digitalno selo” će taj trend dodatno ubrzati.

70 % ukupne globalne obradive zemlje u rukama je  malih poljoprivrednika

Godinama unazad, OTP banka Srbija veliki značaj pridaje poslovanju u domenu poljoprivrede u Srbiji, iz čega je proizašla težnja da kreira bankarske proizvode u skladu sa potrebama svojih klijenata, ali i da doprinese stvaranju podsticajnog finansijskog ambijenta u kome će poljoprivrednici moći da se razvijaju u skladu sa savremenim trendovima poljoprivrednog poslovanja, ali i lokalnim specifičnostima. Ovim povodom je Marija Popović, članica Izvršnog odbora OTP banke Srbija zadužena za poslove sa privredom, posebno istakla:

Imajući u vidu da je ključna ideja inicijative “Digitalnog sela” da kroz specijalno kreiranu softversku platformu pokrije veći deo potreba prosečnog poljoprivrednika u Srbiji, a da je OTP banka jedan od predvodnika digitalizacije u bankarskom sektoru, uključivanje u ovaj projekat bio je potpuno prirodan korak za nas.

Podaci pokazuju da je oko 70 odsto ukupne globalne obradive zemlje u rukama malih poljoprivrednika, ali da oni na svetskom tržištu učestvuju samo sa 35 odsto proizvoda. Nadamo se da ćemo pridruživanjem “Digitalnog sela” pomoći da se ta statistika promeni na bolje kao i da ćemo biti u prilici da omogućimo sadržajniji kulturni život u Mokrinu.

“Digitalno selo” ima za cilj stvaranje mogućnosti za lakšu, efikasniju i održiviju proizvodnju, veću zaradu poljoprivrednih proizvođača i privlačniji život na selu, sa posebnim fokusom na mlade.

Na značaj digitalizacije poljoprivrede prilikom potpisivanja Memoranduma posebno su se osvrnuli iz Instituta BioSens koji je član ovog projekta od početka i koji je, kao istraživačko-razvojni institut za informacione tehnologije biosistema, jedan od pionira digitalne transformacije poljoprivrede u Srbiji. Direktor Instituta BioSens, Vladimir Crnojević, izjavio je:

Najveća tekovina digitalizacije poljoprivrede jeste integracija različitih sektora i omogućavanje tešnjeg povezivanja i boljeg protoka informacija, samim tim i kvalitetnijih rešenja i optimizacije celog procesa. Posledično, finansijski sektor dobio je mogućnost da na osnovu digitalnih sistema i većeg protoka informacija (tzv. big data) razvije mnogo kvalitetnije, ciljane proizvode i usluge.

Verujemo da je uključivanje OTP banke Srbija u partnerstvo u “Digitalnom selu” jasan pokazatelj značaja sinergije različitih sektora, čijim zajedničkim delovanjem je omogućeno davanje stabilnijih procena rizika, a samim tim kreiranja i razvoja bankarskih usluga za korisnike.

Cilj projekta je proizvodnju učiniti lakšom, unosnijom i privlačnijom

Iz kompanije Delta Holding istakli su značaj podrške velikih kompanija inicijativama od nacionalnog značaja, kao što je “Digitalno selo”. Tom prilikom osvrnuli su se na značaj razmene znanja kao vid podrške individualnim poljoprivrednim proizvođačima, kao sinergijski efekat koji očekuju da će imati priključivanje partnera iz finansijskog sektora za razvoj projekta. Marija Desivojević Cvetković, potpredsednica kompanije Delta Holding, navela je ciljeve ove saradnje:

Projekat “Digitalno selo” pokrenuli smo zajedno sa partnerima BioSens i Mokrin House 2022. godine sa željom da omogućimo proizvođačima sa sela, a pre svega mladima da usvoje nova znanja o modernoj poljoprivredi, unaprede kvalitet svojih proizvoda, uvećaju zaradu i obezbede bolji životni standard za sebe i svoje porodice.

Cilj nam je da malim proizvođačima, a pre svega mladima sa sela poljoprivrednu proizvodnju učinimo lakšom, unosnijom i privlačnijom. Veoma nam je drago što se krug partnera širi i verujem da ćemo na ovaj način brže postići željeni cilj.

Zahvaljujući ovom sistemu poljoprivrednicima su lako i brzo dostupne osnovne servisne informacije (vremenska prognoza, kursna lista, cene goriva, cene đubriva, cene robe na domaćim i stranim berzama), stručno-savetodavne informacije (obaveštenja o pojavi bolesti i štetočina, kao i preporučene vrste tretmana za suzbijanje istih, preporuke vezane za doziranje unosa veštačkih đubriva, optimalni rokovi za ratarske operacije).

Tu je i satelitski monitoring proizvodnih parcela sa osnovinim pokazateljima, a u narednoj fazi biće obezbeđena i finansijska podrška (upiti za kredite i dobijanje ponude, aplikacija za kredit kroz platformu, zahtevi za ponude polisa osiguranja proizvodnje, ponude za štednju i depozite).


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Domaći OTA sync obezbedio €1,3 miliona seed investicije

Srpski OTA Sync podigao je dodatna sredstva u svojoj €1,3m seed rundi investicija predvođenih češkim investitorima Presto Ventures.

Novost

Intelisale kroz reorganizaciju timova nastavlja da unapređuje svoje proizvode i usluge

Šta se dešava kada kompanija dobije veći broj klijenata i prepozna nove potrebe tržišta kao priliku za razvoj? O ovim temama razgovaramo sa Novakom Cvjetanom, novim Head of Engineering u kompaniji Intelisale.

Startapi i poslovanje

OTP banka pokreće OTP Connect – program za saradnju, razvoj i podsticaj inovacija kod startapa

Ovaj program pokrenut je sa ciljem da podstakne dalje unapređenje inovacionog ambijenta i formira jednostavan okvir za rast i umrežavanje startap i tehnološke zajednice, i finansijskog sektora.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Startup Shower: Prijavi svoju ideju i osvoji 1.000.000 RSD

U cilju podrške razvoju preduzetničke kulture i inovacija u poslovanju, Business Intelligence Institute raspisuje konkurs za projekat "Start up Shower" pružajući finansijsku podršku od 1.000.000 dinara bespovratnih sredstava.

Gaming

Da li je globalna kriza pogodila i domaću ‘game dev’ industriju ili je to samo prolazni period?

Prethodnih meseci bili smo svedoci velikih otpuštanja u IT industriji usled globalne krize koja i dalje traje. Ovom talasu otkaza nije ostala imuna ni game dev scena, a mi smo analizirali šta su glavni razlozi za smanjenje broja kadrova u industriji razvoja video igara i da li je ovo samo prolazni krizni period.

Kultura 2.0

Ko su najzadovoljniji radnici u Srbiji? Istraživanje pokazuje da su to programeri

Kakvo je opšte stanje zadovoljstva i angažovanja zaposlenih na tržištu rada u Srbiji? Luppa i HR fabrika napravile su veliku analizu koja daje odgovore.

Startapi i poslovanje

Srpske kompanije Factory World Wide i EM Analytic među najbrže rastućim u Centralnoj Evropi

Na ovogodišnjem Deloitte Technology Fast 50 Central Europe 2023 konkursu tehnološke kompanije Factory World Wide i EM Analytic Solutions iz Srbije uvrštene su među 50 najbrže rastućih kompanija u Evropi.

Tehnologija

Izabrali smo top 10 gedžeta koje možete kupiti na popustu za ‘Crni petak’

Black Friday je zvanično stigao, a sa njim i sniženja u mnogim prodavnicama širom sveta. Kao i uvek, odlučili smo da vam predstavimo najzanimljivije gedžete koje možete kupiti u toku ovog 'praznika' sniženja.

Karijere

IT-jevcima je danas teže da promene posao, a kada to čine najbitnija stavka im je – stabilnost

Magdalina Čivović, Tech Lead u kompaniji Doodle, deli svoje utiske o aktuelnim pitanjima na domaćoj tehnološkoj sceni.