5 stvari koje svaki digitalac treba da zna kada bira domen

5 stvari koje svaki digitalac treba da zna prilikom odabira domena

Sredina je godine, leto je. I dok većina digitalaca (o da, i mi imamo dušu) odmara, pojedini pak koriste ovo vreme da se posvete novim i zanimljivim projektima. A kako svakom projektu treba i isto tako zanimljiv domen, Netokracija vam donosi kratak vodič o ‘domenskim’ trendovima za drugu polovinu 2015. godine, tj. iduću 2016-tu nam!

1) ‘Keyword’ više nije bitan

Da li je to ključna reč ili ne? Poput igre, keywords više nisu bitni za pozicioniranje na Googleu
Da li je to ključna reč ili ne? Poput igre, keywords više nisu bitni za pozicioniranje na Googleu

Sećate se godina kada je bilo izuzetno bitno da imate onu glavnu reč kao deo vašeg domena? A tek muka kada je vaš savršen domen zauzet? Kontaktiranje vlasnika, pregovaranje oko cene? Na svu sreću, ICANN poslednjih godina izbacuje sve više novih, generičkih domena (gTLD) koje se ponašaju gotovo isto kao i svima nam poznati .com ili .org.

Štaviše, i sam Google je priznao da ključne reči u domenu više ne igraju “ključnu” ulogu kada je rangiranje u pitanju, te da to ne pomaže prilikom pretrage. Recimo da imate mali biznis koji se fokusira na izgradnju bazena. Google vas više neće stavljati na prvo mesto samo zato što imate domen izgradnjabazena.com (primer), već će i drugi, zanimljivi domeni, čiji je sadržaj optimizovan za pretragu, izbijati na početne pozicije.

2) KISS – Keep it short and simple!

kiss
Naziv kaže sve, nemojte komplikovati!

Da domeni danas igraju jako bitnu ulogu prilikom brendiranja kompanije, govori nam i činjenica da mnoga mala i srednja online preduzeća danas ime biraju na osnovu slobodnih domena. Ukoliko pak želite “i jare i pare”, šanse su velike da morate biti izuzetno kreativni, ali i isto toliko koncizni. Dobra domena treba da reflektuje ime vaše kompanije ili projekta, vaš moto, vaš imidž i misiju, ali da isto tako bude lako pamtljiva kako bi vas korisnici prepoznali u džungli zvanoj Internet.

Obzirom da se vaša kompanija ne mora oslanjati na ključne reči, postoje neki zaista intieresantni primeri kako možete pristupiti ovom problemu, kao što je i konsultant za digitalni marketing, Neil Patel, objasnio u svom tekstu.

3) Subdomeni za projekte sa strane’

Da vidite vaš domen na autobusu, da li biste ga zapamtili?
Da vidite vaš domen na autobusu, da li biste ga zapamtili?

Recimo da ste već odabrali ime i domen vaše kompanije. Kada su in-house projekti ili kampanje pitanje, postavlja se pitanje kako ih najbolje vezati uz vaš digitalni prostor, istaći njihovu važnost ali i staviti do znanja da je u pitanju vaših ruku delo. Jednostavno – subdomene ili odvojene domene za vaše projekte!

Kako je na GoDaddy blogu objasnio Christopher Ambler, jedan od njihovih dugogodišnjih softverskih inženjera, odabir pravog domena mora da reflektuje poruku koju projekat ili kampanja nose. U 2015. godini, nije čudno da kampanje velikih brendova danas imaju i svoje zasebno mesto na Internetu – možda je i najpoznatija kampanja Googlea, koja je zakupio unikatan domen ro.me za potrebe interaktivnog filma!

Christopher nastavlja objašnjavajući da domen mora proći “teoriju autobusa”. A šta je to tačno, on je izjavio:

Pitate se kako drugima zvuči domen koji ste smislili? Zamislite ga kao reklamu na autobusu, ukoliko je ime kratko i upadljivo, ljudi će ga lako zapamtiti – čak i na autobusu u pokretu!

4) Zaboravite na brojeve i crtice

crtice
Crtice – dobre za Morzeovu azbuku, ne i za vaš domen

Vratimo li se samo nekoliko godina unazad, setićemo se i trenda sa karakterima poput crtica i brojeva, koji su u velikoj meri pronalazili svoj put do online adresa malih i srednjih, ali i velikih kompanija. Svom srećom, danas su tu novi gTLD domeni koji nam omogućavaju da budemo kreativni, ali i dosledni međunarodnim standardima i trendovima koji jasno ističu da je ključ u personalizaciji, a ne u varijacijama na već iskorišćene domene.

5) Razmišljajte dugoročno – duže od trenda

70te
Domeni su kao moda 70-ih godina – dođu i prođu, zato budite vanvremenski

Da čak i najkreativniji trendovi umeju da prođu, najbolje nam govori pojava kompanija i brendova koji su svoje domene završavali na slovo R – možda i najpoznatiji servis iz toga perioda jeste upravo Flickr. Iako se popularnom sajtu danas “oprašta” praćenje jednog takvog trenda, mnogi biznisi postali su prolazni, baš kao i pojava da se od domene slaže ime kompanije (poput del.icio.us).

Vaš domen, baš kao i vaš biznis, treba biti vanvremenski, dovoljno atraktivan i prepoznatljiv, kako bi odoleo zubu vremena ali i kratkotrajnim trendovima koji često zahvataju digitalnu industriju.

Domeni nisu nimalo trivijalna stvar, što zna i .Me koji vam kroz rubriku o brendiranju 2.0 daje sve potrebne savete, kako biste što bolje odabrali domen koji će najbolje odgovarati vašem brendu. Bitno je da je dobar! …a nadamo se i da je .Me koji možete proveriti da li slobodan putem domain.me pretraživača!

Na kraju krajeva, cilj svakog malog ili srednjeg biznisa jeste da postane prepoznatljivo ime u svojoj niši, svojoj industriji. Da bude prva stvar na koju će korisnici pomisliti kada se suoče sa situacijom koja zahteva njihovo rešenje. Ima li boljeg načina od kreativnog digitalnog identiteta koji će vas i vaš biznis razdvojiti od mase?

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Život na točkovima (Mladi Nomadi)

Kako izgleda putovanje od Srbije do Maroka i to u kombiju - kući? U 140. epizodi Office Talks podkadta svoju priču o nesvakidašnjoj avanturi sa nama su podelili Marko Banduka i Katarina Ćirković - Mladi Nomadi.

Internet marketing

Umetnica mora jesti kuvano: Pioniri osvojili prestižnu nagradu Grand Prix Balcannes

Agencija Pioniri iz Beograda je na ovogodišnjem Balcannes festivalu osvojila glavnu nagradu Grand Prix Balcannes sa projektom 'Konstrakta x Metalac – Umetnica mora jesti kuvano'.

Intervju

Nemanja Radosavljević: Već nakon treće godine, studenti RAF-a mogu pronaći posao u velikim tehnološkim kompanijama

Za sve one koji još uvek imaju dilemu oko upisa na IT studije, Netokracija nastavlja svoj vodič. Ovog puta donosimo vam razgovor s dr Nemanjom Radosavljevićem, prodekanom za nastavu na Računarskom fakultetu u Beogradu.

Propustili ste

Najava

Prvi Polkadot Day u Srbiji: Istražite Polkadot ‘blockchain’ ekosistem

Ovaj događaj u organizaciji MVP Workshop-a deo je Belgrade Blockchain Week-a i održaće se na Fakultetu organizacionih nauka 5. juna, sa početkom u 11 časova.

Sponzorisano

Deveto IT istraživanje plata i beneficija u Srbiji: Fenix otkriva najnovije trendove

Fenix se poslednjih 13 godina bavi Tech regrutacijom i svake godine za poslodavce iz tehnološkog sektora priprema detaljno istraživanje u okviru kojih sa njima deli informacije o platama, benefitima, bonusima, brzinom napredovanja, dobrovoljnim odlaskom i sl.

Intervju

Domaća kompanija započinje globalno širenje poslovanja – Vega IT otvara kancelarije u Njujorku

U vreme najavljene recesije, kada većina kompanija zamrzava investicije, domaća firma Vega IT ima drugačiju strategiju. Sa CEO-om i novim predsednikom za američko i azijsko-pacifičko tržište razgovaramo o diversifikaciji poslovanja i globalnim potezima koje ova kompanija sprema.

Office Talks Podcast

Gde programeri provode vreme? (Reddit, Twitter, GitHub)

Na kojim to kanalima i mrežama programeri provode slobodno vreme? Da li više koriste Reddit ili Twitter? Odgovor na ova pitanja potražili smo u 144. epizodi Office Talks podkasta.

Startapi i poslovanje

GapApp: Braća iz Srbije osmislila su platformu koja mesece pravnih poslova pretvara u minute!

GapApp je platforma koja omogućava pravnim i 'compliance' timovima da automatizuju i skaliraju svoje usluge, povećavajući produktivnost za čak 75 odsto.

Analiza

Predstavnici industrije otkrivaju nam kako inflacija utiče na rast plata u IT-ju

U jeku ekonomske krize naše sagovornike pitali smo kako se inflacija odrazila na visinu plate u IT-ju.