Skener digitalnih nomada: Nomadi u Beogradu ostaju duže nego u Londonu

Digitalni nomadi u Beogradu se zadržavaju duže nego u Londonu i Barseloni, ali je manja verovatnoća da će se vratiti

Inicijativa „Digitalna Srbija“ uz podršku UNDP Laboratorija za ubrzani razvoj (UNDP Accelerator Lab) predstavila je Skener digitalnih nomada – studiju koja otkriva zašto digitalni nomadu biraju Srbiju kao destinaciju.

Prema svetskoj Internet zajednici, ističu autori studije, očekivalo se da će Beograd biti jedno od najpopularnijih nomadskih odredišta 2020. godinu. Na primer, kada guglate najbolje digitalne nomadske destinacije u 2020. godini (što je upravo način na koji digitalni nomadi biraju svoja odredišta), četiri od prvih pet veb lokacija koje se prikazuju svrstavaju Beograd među njihove najbolje izbore.

Međutim, pandemija COVID-19 uzela je svoj danak i, kako ističu iz Inicijative “Digitalna Srbija”, sada je teško dati bilo kakva predviđanja o tome kako će kriza uticati na digitalne nomade nakon što se pandemija završi.

Ipak, u razgovoru sa digitalnim nomadima koji su izabrali Srbiju kao destinaciju u kojoj će raditi neko vreme, pokušavali su da saznaju njihovu stranu priče – čime se vode prilikom izbora destinacije i kako oni doživljavaju našu zemlju. Skoro po pravilu, njihov izbor uvek pada na Beograd.

Beograd nudi zapadnoevropski način života za istočnoevropski prihod

Kako se navodi u studiji, Srbija je prilično atraktivna za digitalne nomade jer nudi zapadnoevropski način života za istočnoevropski prihod, te je savršena za kratkoročne boravke, a sam Beograd posebno je privlačan jer ima atmosferu metropole, ali je i dalje jedan od najjeftinijih glavnih gradova u Evropi.

Osim toga, nomadi ističu da im je srpska prestonica, između ostalog, privlačna i zbog dostupnosti i brzine Interneta, niskih jezičkih barijera, pristojnog izbora prostora za coworking i dobrog izbora kafića pogodnih za posao.

Međutim, kako se dalje navodi, ne sviđa im se činjenica da ima prilično hladne jeseni i zime, da je pušenje dozvoljeno u zatvorenim prostorima (što je posebno pitanje u ovim hladnim sezonama), da je kvalitet vazduha prilično loš i da cela država nije LGBT friendly.

Šta se digitalnim nomadima dopada, a šta ne u srpskoj prestonici.

Ono što je posebno zanimljivo jeste da se digitalni nomadi u Beogradu zadržavaju mnogo duže nego u ostalih 20 najboljih evropskih gradova na Nomad Listi (osim Tbilisija). Ipak, kako dodaju autori, i dalje ne postoji jasan odgovor na pitanje zašto – zbog činjenice da je Srbija van šengenskog prostora, manjih troškova života ili nekih ličnih veze sa Srbijom (partner ili rođak). Međutim, kako pokazuju dalji podaci, stopa povrata je nešto niža nego u proseku u prvih 20 gradova na pomenutoj listi.

Autori su, između ostalog, Srbiju uporedili sa pojedinim zemljama iz Evrope prema kriterijumima koji su važni digitalnim nomadima (Hrvatskom, Rumunijom i Češkom) i došli su do sledećeg zaključka da se naša zemlja gotovo uvek najlošije kotira u svakom polju. Srbija posebno zaostaje za ove tri zemlje u toleranciji prema manjinama, efikasnosti usluga vazdušnog prevoza i povezanosti aerodroma. Jedini faktor u kome je Srbija bolja je odnos prema preduzetničkom riziku.

Iz svega nabojanog, dodaju oni, može se zaključiti da veći potencijal Beograda leži u povećanju broja digitalnih nomada koji ga posećuju (i broja onih koji ponovo dolaze), nego u produženju boravka. Stoga bi cilj mera trebalo da bude dosezanje većem broju digitalnih nomada, promovisanjem Beograda u mrežnim zajednicama i na događajima Digital Nomad.

U poslednjih godinu dana domaći coworking prostori registrovali su 55 digitalnih nomada

Na osnovu istraživanja, prosečan digitalni nomad koji poseti Srbiju izgleda ovako: to je muškarac od 34 godine iz Severne Amerike (SAD ili Kanada) koji dolazi sam, ostaje u Srbiji tri meseca, preduzetnik je koji radi u IT-u, a o Srbiji zna iz ličnih veza (prijatelji, ljubavni partner, poslovni partner…). On obično radi iz sopstvenog smeštaja, a ako odluči da isproba coworking prostor to će biti Nova Iskra ili Impact hub. Retko radi iz kafića, ali kada to učini, izabere kafić za nepušače.

Osim toga, autori su saznali i da se u domaćim coworking prostorima ne može se sresti mnogo digitalnih nomada (četiri najpopularnija prostora ukupno su registrovala samo oko 55 digitalnih nomada iz inostranstva u poslednjih godinu i po dana).

Ipak, većina digitalnih nomada smatra da je odabir ovakvih radnih prostora u Srbiji sasvim pristojan, ali neki se žale da nema mnogo kvalitetnih (čak ni u Beogradu) koji ispunjavaju najvažnije kriterijume – udobne stolice i stolovi, povoljne cene i prijatnu atmosferu.

Poredeći Srbiju sa pojedinim zemljama iz Evrope prema kriterijumima koji su važni digitalnim nomadima, autori su došli do sledećeg zaključka: naša zemlja gotovo uvek najlošije kotira u svakom polju.

Pored toga, kao neke od zamerki koje se često navode, autori su izdvojili i činjenicu da je plaćanje usluga u coworking prostorijama u Srbiji obično moguće samo putem fakture koja podrazumeva odlazak u banku ili poštu radi plaćanja – što je za digitalne nomade često gubljenje vremena, kao i da coworking prostori gotovo da ne organizuju meetup-e na engleskom jeziku.

Ipak, digitalni nomadi koji dolaze u timovima verovatnije će raditi iz takvih prostora, jer timovi ne mogu raditi iz kafića ili stanova. Timovi obično dolaze iz regiona ili susednih zemalja, iz kompanija koje posluju regionalno. Međutim, timovi ponekad dolaze iz daljih zemalja (najčešće iz SAD i Nemačke), jer te zemlje najčešće prepuštaju određene operacije Srbiji. Međutim, oni koji dolaze u timovima obično nisu pravi digitalni nomadi.

*Podaci i informacije, navode autori studije, preuzeti su sa različitih medija, relevantnih foruma, grupa na društvenim mrežama i sajta Nomad List. Takođe, prikupljeni su svi podaci o inostranim digitalnim nomadima iz svih glavnih coworking prostora u Srbiji (Nova Iskra, Impact Hub, ICT Hub, Startit Belgrade, Startit Zrenjanin, Startit Novi Sad), a sprovedeni su anketa i 1-na-1 intervuji sa digitalnim nomadima koji su boravili ili borave u Beogradu.


Čitavu studiju o digitalnim nomadima koji posećuju Srbiju možete pronaći na zvaničnom sajtu Inicijative “Digitalna Srbija”


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki MotionOps podigao investiciju od $1,2 miliona – sledi širenje tima u Srbiji i dalji razvoj proizvoda

MotionOps zatvorio je 'pre-seed' rundu od gotovo 1,2 miliona dolara predvođenu VC fondom iz Jute Alpine 100. Nikola Cvetković, jedan od osnivača ovog startapa, otkriva nam više o tome kako tim planira da iskoristi investiciju.

Analiza

Rast po svaku cenu više nije ono što startape vodi do investicije – i tu je prilika za srpske timove

Po pitanju investiranja u startape na globalnom nivou, prošla decenija lako bi mogla dobiti titulu zlatne decenije. Problem je bio samo jedan: ti startapi u velikoj većini nisu stavljali naglasak na profitablinost i zdrav rast i, uprkos gubicima koji su se brojali u stotinama miliona, ipak su dostizali valuacije od nekoliko milijardi. Sada su se pravila igre promenila - što može ići u prilog domaćim startapima.

Sponzorisano

Degordian pokreće novi podbrend: Builtt! Fokusiraće se na ecommerce, web i product projekte

Degordian dobija novi specijalizovani spin-off brand koji deluje u 3 vertikale. Upoznajte 'Builtt' koji se bavi izradom web stranica, digitalnih proizvoda i ecommerce rešenja.

Propustili ste

Kultura 2.0

Web pristupačnost čini internet boljim mestom za sve – a posebno za osobe sa invaliditetom

Internet je alat putem kog možemo pronaći gotovo sve što želimo da saznamo, zar ne? Nažalost, to nije slučaj za osobe koje imaju određene invaliditete. Upravo zato je pristupačnost interneta (web accessibillity) sve aktuelnija tema.

Društvene mreže

Hoće li Elon Mask zaista uvesti pretplatu za sve korisnike Twittera?

Ono što se dešava sa Twitterom od momenta akvizicije od strane kontraverznog biznismena Elona Maska može se kategorizovati kao potpuna farsa sa čudnim spletom događaja i okolnostima koji su zadesili ovu društvenu mrežu.

Takmičenje

Bosch Startup Harbour poziva startape da zajedno validiraju ideje i skaliraju biznis – prijave traju do 30. septembra

Startup Harbour je globalna inicijativa kompanije Bosch čiji je cilj kreiranje ekosistema kroz saradnju između 'early stage' startapa i različitih Bosch divizija u oblasti informacionih tehnologija i digitalizacije.

Intervju

Amir Moini pomogao je Netflixu da izgradi Employer Brand iz temelja – a sada dolazi na Empple Festival

Treći po redu Empple Festival 5. oktobra ugostiće Amira Moinija, direktora Employer Branding-a kompanije Moloco u Silicijumskoj dolini.

Internet marketing

Weekend Media Festival po 16. put u Rovinju, ovog puta sa fokusom na HR i veštačku inteligenciju

Weekend Media Festival, jedna od najvećih regionalnih konferencija posvećenih digitalnom marketingu, po 16. put će se održati u Rovinju od 21. do 24. septembra, sa potpuno novim i aktuelnim temama iz digitalnog sveta.

Karijere

Olja Vučićević Gaković: Srpski IT bio je prenaduvani balon koji je morao da pukne – i to je izdvojilo kvalitetne kompanije

Olja Vučićević Gaković ima impresivno poslovno iskustvo: od života i rada u Silicijumskoj dolini i saradnje sa kompanijama kao što su Google, Yahoo i IBM, do povratka u Srbiju i vođenja uspešnih IT kompanija. U intervjuu koji sledi, ona je sa nama podelila svoje mišljenje o srpskoj IT industriji - i zašto smatra da je kriza imala pozitivan uticaj na nju.