Digitalna transformacija nije zahvatila samo SAD i Zapadnu Evropu, već i naš region

Digitalna transformacija nije zahvatila samo SAD i Zapadnu Evropu, već i naš region

Digital Day konferencija posvećena digitalnom marketingu održana je sredinom maja, a jedan od stručnih predavača bio je Sergiu Gruita, regionalni direktor kompanije Teads koja se bavi 'programmatic' digitalnim oglašavanjem.

Karijera Sergiua Gruite obuhvata preko 15 godina iskustva u marketingu i medijima. Nakon što je dobar deo svog profesionalnog života proveo u kompaniji P&G, gde je započeo svoju karijeru u marketingu, da bi se kasnije specijalizovao za medije i digital, upustio se u preduzetničke vode i dobio priliku da upozna tržište i iz perspektive tehnološkog preduzetnika.

Vodeći u komercijalnom odeljenju za Global Tech startap u SAD-u, Sergiu se pridružio Teads-u kao direktor industrije CEE, dobivši ulogu koja ima za cilj razvoj strateškog partnerstva sa ključnim klijentima u regionu. On je u intervjuu za Netokraciju govorio više o razvoju svoje profesionalne karijere u digitalnom marketingu, o projektima na kojima je radio do sada, ali i koji su njegovi saveti kada je reč o razvoju industrije oglašavanja u Srbiji.

Reci nam nešto više o svojoj ranoj karijeri u industriji digitalnog marketinga. Kako je sve počelo?

Sergiu: Karijeru sam započeo u Procter and Gamble-u tako što sam u početku stekao iskustvo u upravljanju brendovima na osam tržišta na Balkanu. Ovo mi je pružilo jaku osnovu u marketingu i izgradnji brenda. Nakon nekoliko godina rada sa više brendova i kategorija proizvoda u regionu, prešao sam na digitalni marketing i medije, nadgledajući planiranja i kupovine na korporativnom nivou kompanije.

Sve u svemu, moja rana karijera u upravljanju brendovima, zajedno sa mojom strašću za digitalnim inovacijama, stvorila je put za moju tranziciju u industriju digitalnog marketinga. To mi je usadilo duboko razumevanje ponašanja potrošača, marketinških strategija i važnosti korišćenja pravih digitalnih kanala za stvaranje smislenih veza sa ciljnom publikom.

Kako se do sada razvijala tvoja karijera i u kojim kompanijama si imao prilike da radiš?

Sergiu: Nakon što sam prešao na digitalni sektor u okviru P&G-a, nikada se nisam vratio nazad. Nastavio sam da radim u medijima i digitalu, da bi na kraju preuzeo ulogu menadžera za Evropu u istoj kompaniji. Posle 10 godina sa Procter-om, iskoristio sam priliku da vodim komercijalno odeljenje za Global Tech startap u SAD-u. Posle tri i po godine tamo, pridružio sam se Teadsu, globalnoj medijskoj platformi. Svaki korak u mojoj karijeri doprineo je mom profesionalnom rastu i stručnosti u digitalnom marketingu, što mi je omogućilo da napredujem u ovoj dinamičnoj industriji.

Koji su to projekti na koje si posebno ponosan i na kojima si imao priliku da radiš?

Sergiu: Tokom svake faze moje profesionalne karijere, imao sam projekte koji su ostali uz mene i zbog kojih sam ponosan kada se osvrnem unazad. Nezaboravna, na primer, bila je saradnja sa fudbalskim legendama kao što su Hagi, Stoičkov, Pašić i Stanković dok su radili na kampanji za brend Gillette, kako bi se identifikovali i negovali talentovani mladi fudbaleri na Balkanu. Još jedan od projekata koji bih pomenuo, bio je vezan za internu odgovornost za usvajanje digital programmatic buying-a u Evropi za Procter and Gamble.

Nedavno, u svojoj ulozi u Teads-u, imao sam privilegiju, na primer, da budem partner sa Samsungom i našim timom da organizujemo njihov prvi globalni digitalni A/B test bez kolačića u Rumuniji. Ovo je svedočanstvo naše posvećenosti inovacijama u digitalnom marketingu i živi dokaz da se digitalna transformacija ne dešava samo u SAD ili na većim evropskim tržištima. U Teadsu, region CIE (gde takođe uključujemo Adriju i Balkan) je na brzom putu da postane centar za testiranje i učenje za više međunarodnih brendova sa kojima trenutno sarađujemo.

Trenutno radiš kao regionalni direktor u kompaniji Teads. Možeš li nam reći nešto više o samoj kompaniji, kao i o svojoj poziciji?

Sergiu: Teads je vodeća globalna medijska platforma koja je specijalizovana za postizanje poslovnih rezultata za naše partnere kroz aktivacije digitalnih medija. Pre više od jedne decenije, ovo je bila kompanija koja je izmislila ono što danas poznajemo kao video plasmane van strimova i od tada nikada nismo prestali sa inovacijama.

Danas osnažujemo medijske i poslovne ciljeve naših klijenata na globalnom i lokalnom nivou pomoću bezbednog i kvalitetnog digitalnog dosega u velikom obimu. Kao regionalni direktor industrije u Teadsu, moja uloga uključuje nadgledanje i pokretanje rasta strateških odnosa sa klijentima u regionu CIE koji trenutno pokriva 32 tržišta. Blisko sarađujem sa našim komercijalnim timovima, medijskim agencijama i timovima klijenata kako bih im ponudio najbolju podršku za unapređenje naših partnerstava.

To znači da edukujemo naše partnere o našim najnovijim inovacijama, prenosimo najbolje prakse sa jednog tržišta na drugo, razvijamo prilagođena rešenja kako bi se na najbolji način odgovorilo na postojeće poslovne izazove klijenata i radimo blisko sa klijentima i medijskim agencijama na njihovim godišnjim digitalnim strategijama.

Možeš li nam reći nešto više o svojim dostignućima i nagradama koje si osvojio? Koliko je sve to značilo u tvojoj karijeri?

Sergiu: Sve u svemu, iako sam imao sreću da dobijem nekoliko nagrada tokom svoje karijere, spoljno priznanje nije moj primarni fokus. Za mene, prava mera uspeha leži u ispunjavanju obećanja klijentima i agencijama i pomoći im da postignu bolje rezultate u poređenju sa njihovim trenutnim naporima u digitalnom marketingu. Nema ništa uzbudljivije od toga da vidim prezentaciju medijske kampanje nakon kupovine koju je moj tim isporučio klijentu ili agenciji u kojoj pokazujemo da držimo reč i da rešenja koja smo im savetovali da koriste više pomažu njihovom poslovanju.

S obzirom na to da se industrija digitalnog marketinga u Srbiji razvija, koji su vaši saveti da mi kao zajednica brže napredujemo u ovom domenu?

Sergiu: U poređenju sa susednim tržištima, srpski digitalni ekosistem već “bruji” i na strani klijenata i na strani medijskih agencija. Neki od projekata i programa učenja koje imamo sa nekoliko naših partnera na lokalnom nivou postavljaju pozornicu na regionalnom nivou, posebno kada je u pitanju tehnološka i telekomunikaciona vertikala ili FMCG.

Sa moje strane, mogu samo da pozdravim priliku da nastavim da budem otvoren za digitalne inovacije i da uvek izazovem “status quo” dokazima zasnovanim na podacima. Ili, kako mi je rečeno u ranim fazama moje karijere, u Boga verujemo, a svi ostali moraju da donesu podatke… a to je posebno tačno u digitalnom prostoru gde imamo značajan broj rešenja treće strane (kao što su MOAT, IAS, Grapeshot, DoubleVerify itd.) koji nam mogu pomoći da nezavisno potvrdimo uspeh naših aktivacija.

Koji su tvoji profesionalni planovi za naredni period?

Sergiu: Moji ciljevi u narednom periodu će ostati isti: razvoj postojećih strateških partnerstava i kontinuirana pomoć našim klijentima da postignu još veći uspeh. Kao što možete da zamislite, zajedno sa svojim timom, mnogo se fokusiram na negovanje i širenje naših postojećih strateških partnerstava u Srbiji i širom regiona Centralne i Istočne Evrope (CEE). Ovo uključuje zajednički rad na inovacijama i isporuci najsavremenijih rešenja koja zadovoljavaju rastuće potrebe naših klijenata.

Drugo, posvećen sam pružanju stalne podrške i smernica našim klijentima. Moj cilj je da im pomognem da unaprede svoje napore u digitalnom marketingu, prevaziđu svoje ciljeve i ostanu ispred konkurencije. Fokusirajući se na ove ključne oblasti, uveren sam da možemo postići zajednički uspeh i doprineti kontinuiranom unapređenju pejzaža digitalnog oglašavanja u regionu.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Najava

Infobip Connect — unapredite svoj startap uz AI tehnologije!

Uz podršku kompanije Tenderly, Infobip u Beogradu organizuje meetup posvećen startapima koji žele da implementiraju veštačku inteligenciju u svoje poslovanje.

Karijere

Sanja Žugić preuzima vođenje studija Playstudios Europe

Zahvaljujući stručnim i sposobnim ljudima, 'game dev' industrija u Srbiji i dalje raste. Donosimo vam još jednu u nizu inspirativnih priča koja dokazuje ovu tvrdnju.

Tehnologija

Domaća aplikacija ‘Vozzi’ za pomoć na putu zvanično prestaje sa radom

Servis 'Vozzi' za pomoć vozačima na putu o kojem je Netokracija ranije pisala, zvanično prestaje sa radom usled komplikacija sa poslovanjem na domaćem tržištu. Saopštenje ove kompanije, prenosimo u celosti.

Propustili ste

Office Talks Podcast

Biznis podcasti omladinu kvare?

U 186. epizodi podkasta govorili smo o sve većoj ekspanziji zapaljivog sadržaja o izgradnji biznisa, uspehu i brzom obogaćivanju. Sve to smo uporedili i analizirali sa realnim pričama o izgradnji preduzetništva u Srbiji i gde zapravo u ovom slučaju postoje kontradiktornosti.

Startapi i poslovanje

Otvoren konkurs za StarTech grantove do $50.000

Konkurs je deo šireg projekta kompanije Philip Morris, ukupno vrednog osam miliona evra, koji sprovodi NALED uz podršku Vlade Srbije.

Tehnologija

Digital Day 2024: Kako AI oblikuje budućnost?

Ovogodišnji Digital Day posvećen je veštačkoj inteligenciji, a vodeći stručnjaci iz ove oblasti govoriće o tome kako ona oblikuje savremeni poslovni svet.

Karijere

Galaksija kup: Srednjoškolci iz Srbije prave hardvere koji menjaju živote ljudi!

Pametne naočare za ljude oštećenog sluha, makro programabilna tastatura i daljinski sistem za kontrolu prikupljanja reciklažnog otpada. Upoznajte inovativne projekte učenika koji su osvojili prva tri mesta na ovogodišnjem Galaksija kupu — takmičenju srednjoškolaca elektrotehničkih škola iz cele Srbije.

Intervju

Domaća kompanija Vega IT nastavlja globalno širenje otvaranjem kancelarije u Londonu

Tokom prošle godine postali smo svedoci značajnih turbulencija u IT industriji. Dok se mnoge globalne kompanije fokusiraju na optimizaciju troškova, zamrzavanje plata i masovna otpuštanja, Vega IT, kao domaći igrač, nastavlja sa širenjem na globalno tržište.

Startapi i poslovanje

LavitFlow je ‘alat za sve’ koji koristi 180 programera, product menadžera i web dizajnera

U pitanju je proizvod kompanije Lav IT Solutions koji ubrzava radne procese zaposlenih u savremenom poslovnom svetu. A kako? Pitali smo Miroslava Ostojića, osnivača pomenute kompanije.