Uvod u blokčejn: Novi vodič kroz blockchain tehnologiju

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Uvod u blokčejn: Novi vodič odgovara na pitanja o osnovama ove tehnologije

Ovaj vodič nam donosi osnove blockchain tehnologije, uvod u blockchain ekonomiju, kao i odgovore na pitanja kako ova tehnologija utiče na vaš online identitet i koja je njena budućnost.

Inicijativa Digitalna Srbija i Srpska blockchain inicijativa 24. juna 2022, organizovale su panel Ko je čuo za blokčejn? povodom predstavljanja vodiča Uvod u blokčejn, kreiranog u okviru projekta Preduzmi ideju, koji se sprovodi uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Ovaj dokument daje uvid u osnove blockchain tehnologije, kao revolucije koja je svojom pojavom promenila tradicionalno razumevanje finansija i drugih sistema. Šta je to blockchain? Koji su njegovi snovni principi? Kako investirati u blockchain i šta budućnost donosi u tom kontekstu? Samo su neka od pitanja na koja odgovara Vodič u blockchain. Emilija Vuković, predsednica Srpske blockchain inicijative, u saopštenju za medije istakla je:

Uvod u blokčejn namenjen je svakome ko želi da se upozna sa osnovnim pojmovima onoga što nam donosi Web3. Ovaj sažeti vodič napravljen je na predlog Inicijative „Digitalne Srbije” sa idejom da neko ko želi da stekne znanja u ovoj oblasti, zna odakle da
počne.

Autor vodiča Aleksandar Matanović osnivač i vlasnik ECD kriptomenjačnice ima preko deceniju iskustva u industriji, a takođe je konsultant i edukator u oblasti kriptovaluta i blockchain tehnologije.

U vodiču ćete videti zašto blokčejn može da se uporedi sa mrežom za tenis, šta su javni a šta privatni lanci, kako funkcioniše bitkoin, koje su prednosti a koje mane blokčejna kao i objašnjenje šta je NFT. Ovaj vodič idealna je polazna tačka za ulazak u Web3 jer na jednostavan način objašnjava komplikovane pojmove.

Cilj je približiti tehnologiju širem krugu ljudi

Na panelu koji je okupio predstavnike blockchain zajednice, organizacije podrške startapima i studentske organizacije učestvovali su: Ivan Bjelajac, vlasnik i suosnivač MVP Workshop-a, Aleksandar Matanović, osnivač i vlasnik ECD kriptomenjačnice, Branko Urošević redovni profesor i osnivač master programa iz oblasti Računarskih finansija (MCF) na Računarskom fakultetu i Jovan Milovanović, suvlasnik Finspot-a i kreatora prvog digitalnog tokena u Srbiji. Panel je moderirala Emilija Vuković, predsednica Srpske blockchain inicijative. Ovom prilikom Nebojša Bjelotomić, direktor projketa Preduzmi ideju izjavio je:

Siguran sam da će ovaj vodič biti interesantan različitim ciljnim grupama i da će im olakšati razumevanje složenih procesa i pojmova na koje inače asocira ova tehnologija.

Ovo je samo jedan od prvih koraka; u narednom periodu planiramo različite aktivnosti, programe i edukativne sadržaje koji će otvoriti prozor u blockchain za sve zainteresovane.

Ističući značaj ovakvih inicijativa, učesnici panela razgovarali su o mogućnostima koje blockchain tehnologija nudi, njenoj inovativnoj prirodi, kao i o načinima za približavanje ove teme širem krugu korisnika. Vodič Uvod u blokčejn možete preuzeti sa zvaničnog sajta projekta Preduzmi ideju.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Kultura 2.0

Da li ćemo zbog anglicizama u IT industriji zaboraviti maternji jezik? Razgovarali smo sa profesorkom engleskog jezika

Bojana Stanojević, profesorka engleskog jezika i književnosti u intervjuu za Netokraciju govori o upotrebi anglicizama u savremenom poslovanju, o tome koje su reči i izrazi neprevodivi, a za koje postoje adekvatni prevodi na srpski jezik.

Novost

Prevara, laži i romansa na radnom mestu: Šta znamo o SBF i propasti FTX-a?

Kripto kriza se neumoljivo nastavlja, a mi vam donosimo najnovije vesti o FTX kolapsu i potencijalnim posledicama koje on može ostaviti na svetsku ekonomiju.

Analiza

Da li je krah FTX-a ‘smrtni udarac’ za kripto ekosistem?

Dok se Web2 bavi akvizicijom Twittera, sa druge stranice svedoci smo jedne od najvećih kriza koje su pogodile Web3. U velikoj analizi otkrivamo kako će se propast druge najveće kripto menjačnice odraziti na čitavu industriju.

Propustili ste

Tehnologija

Srbija postala članica Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju

Na sastanku Ministarskog saveta Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju u Tokiju, Srbija je konsenzusom 26 država izabrana za članicu ove organizacije.

Startapi i poslovanje

Investiciona prognoza: Evropski fond menadžeri predviđaju ‘zahlađenje’ u VC industriji

Venture kapitalisti (VC) obično su optimisti po prirodi. Veruju u preduzetnike, veruju da postoje rešenja koja menjaju svet i žele da - u šansama gde 10% portfolio kompanija uspeva - ostvare određen uspeh.

Startapi i poslovanje

TS Ventures investirao u domaće startape Anari AI, Bitebell i Brush Galaxy

TS Ventures Fond je nakon temeljnog procesa i detaljne analize idejnih rešenja, novu rundu sredstava dodelio za čak tri nova startapa i time nastavio da pomaže razvoj startap industrije u našoj zemlji.

Tehnologija

Unapredite svoje DevTools veštine na ‘masterclass’ radionici svetski poznatog developera

Sajt HelloWorld.rs 9. decembra u 17h organizuje veliku 'masterclass' radionicu u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu, gde će govoriti jedan od najboljih svetskih front-end developera Heri Roberts.

Startapi i poslovanje

Raising Stars: Do 20.000 švajcarskih franaka bespovratno za startape u ranim fazama razvoja

NTP Beograd raspisao je uz podršku Vlade Švajcarske i u partnerstvu sa NTP Niš i NTP Čačak treći poziv za Raising Starts, prvi pre-seed akceleratorski program u Srbiji koji startap timovima obezbeđuje stručnu i finansijsku podršku za ubrzan razvoj.

Internet marketing

GOstudy — platforma koja uvodi ljude u svet digitalnog marketinga

Za ostvarivanje poslovnog uspeha na internetu ne treba da posedujete formalno obrazovanje, ali je važno da ste željni znanja i naoružani disciplinom, savetuje Vladimir Mladenov, osnivač GOstudy platforme. U okviru 20 emisija na nacionalnom servisu gledaoci će imati priliku se upoznaju s radom platforme.