5 mesta za digitalno kultivisanje u doba COVID-19 i izolacije

5 mesta za digitalno kultivisanje u doba COVID-19

Sada kada ne bi trebalo da izlazite iz svojih domova shvatate da verovatno i niste baš kućni tip, zar ne? Srećom, Internet može da ponudi svakakve zanimacije.

Završili ste posao, pročitali vesti sa portala koje obično ne posećujete, proverili sve društvene mreže, odgledali seriju i završili kućne poslove i dalje imate slobodnog vremena na raspolaganju?

Zbog toga vam u nastavku teksta dajemo predloge Internet kutaka u koje verovatno još uvek niste zavirili, a koji vam mogu pomoći da prekratite vreme i „izađete“ iz dnevne sobe.

Pa, da krenemo.

Muzeji

Mnoge ustanove kulture odlučile su da otvore svoje digitalne kapije i omoguće korisnicima širom sveta da zavire u bogate riznice i kulturna nasleđa prikupljana vekovima širom sveta. I zato, ako do sada niste imali priliku da posetite neke od  najčuvenijih muzeja, sada je šansa da otkrijete bar deo njihove postavke.

Ipak, ne bismo bili pravedni ukoliko ne spomenemo i jednu od popularnijih stranica na Facebooku posvećenu umetnosti pod nazivom Museum without walls koja će vam ponuditi zbirku slika najvećih umetnika i to iz skoro svih svetskih muzeja. Fotografije ovih umetničkih dela su u visokoj rezoluciji, a pored svakog od njih imate detaljan opis i informacije o umetniku.

Sa druge strane, zahvaljujući saradnji sa kompanijom Google i njihovim Arts&Culture odeljkom, još ranije je napravljena virtuelna izložba pojedinih muzeja kao što su recimo Gugenhajm u Njujorku ili galerija Ufici u Firenci, a tu je i spisak ostalih muzeja.

Takođe, British Museum u Londonu i čuveni Luvr su samostalno na svojim sajtovima omogućili svoje VR ture. Ovde ne treba zaboraviti i na Narodni muzej u Beogradu koji je takođe započeo sa virtuelnim turama koje možete pronaći na njihovoj Facebook stranici.

Publikacije (časopisi)

Retko kome bi u regularnim okolnostima palo na pamet da pretražuje časopise na Internetu, ali smatram da je sada to odlična ideja. Sajt Issue ima bogatu kolekciju brojnih inostranih časopisa o različitim temama, a da biste ih digitalno prelistavali, potrebno je samo da se registrujete ili prijavite preko Facebooka.

Časopisi su prikazani kao štampanja izdanja, a sam proces čitanja je značajno pojednostavljen, pa veoma lako možete zumirati tekst i fotografije a da oštrina ostane ista. Ovaj sajt je idealno koristiti na tabletu ili lap top računaru, radi bolje koordinacije i preglednosti, a pojedine časopise možete preuzeti kao PDF fajlove.

E-knjige

Isitna, domaćih sajtova na ovom polju nema mnogo, a čak i oni koji rade ili nude siromašnu bazu ili ne rade kako treba i usmeravaju ka nekim sumnjivim stranicama. Zato smo pored već standardnog izvora kao što je Google books, izdvojili i stranicu Open Library.

Ovaj sajt čitateljima nudi veliku bazu različitih žanrova beletristike na engleskom jeziku, dok se čitanje obavlja jednostavno, s obzirom na to da se knjige otvaraju u posebnom readeru, poput PDF-a.

Narodno pozorište i besplatan streaming predstava

Ministarstvo kulture i informisanja, još ranije je izdalo preporuku ustanovama kultura da u periodu epidemije omoguće građanima putem Interneta pristup kulturnom sadržaju. Nakon Narodnog muzeja koji je, kao što smo i pomenuli, krenuo putem digitalnih poseta, i Narodno pozoriše se priključilo ovoj akciji, pa je emitovanje predstava online započelo juče, što je očekivano privuklo veliku pažnju publike, iako je servis imao problema zbog prevelikog broja poseta.

Više informacija o ovom repertoaru, ali i linkove ka streamingu predstava, možete pronaći na zvaničnom sajtu Narodnog pozorišta.

Virtuelna tura kroz tvrđave u Srbiji

Zahvaljujući sajtu Kompaskazesrbija.rs omogućene su 3D virtuelne ture Golubačke, Petrovaradinske, Pirotske i Bačke tvrđave. Korisnicima je između ostalog omogućen i VR prikaz, pa ako imate neki od uređaja koji podržavaju ovaj sadržaj, onda je užitak još veći.

Ovo je zapravo prava prilika da se upoznate sa spomenicima kulture u Srbiji, makar virtuelno,ako do sada niste imali priliku za to. Možda vas baš ova virtuelna tura motiviše da posetite neke od ovih lokacija kada to bude bilo moguće.


Ostavi komentar

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

Da se bijem sa policijom ne umem, al’ da gutam suzavac – to mogu

Utorak veče. Poput 9/11 i kula bliznakinja, prilepljen sam za TV i pratim dešavanja o kojima izveštavaju reporteri N1. Uživo, pod suzavcem. Za svojih 30 godina nagledao sam se protesta, stoga ne bih da romantizujem kako su ovi drugačiji i kako je diktaturi konačno došao kraj. Jedini kraj koji se nazire jeste apsolutna propast demokratije u Republici Srbiji... ako je ikada i bilo.

E-commerce

Mesec dana kasnije i dalje ne znamo gde su naši Aliexpress paketi – ali barem imamo neke odgovore

Enigma zvana AliExpress poštarina za Srbiju, podelila je mišljenja mnogih kupaca, organizacija i svih ostalih koji se za ovu temu zanimaju. Iako je razloga za astronomsko poskupljenje poštarine mnogo, neki odgovornost prebacuju na Poštu, drugi na avio prevoz i kineske trgovce, ali se ipak čini da je istina 'negde tamo'. Mi smo na osnovu svih dosadašnjih podataka pokušali da rešimo misteriju.

Startapi i poslovanje

Najavljene nove mere za pomoć privredi – država plaća 60% minimalca i odlaže plaćanje poreza i doprinosa

Preduzetnici i zaposleni u mikro, malim i srednjim preduzećima u julu i avgustu dobiće dodatnu ekonomsku pomoć države usled krize izazvane epidemijom korona virusa - plaćanje 60% od minimalca u julu i avgustu, odlaganje plaćanja poreza i doprinosa za mesec dana, a najavljen je i novi projekat 'Moja prva plata'.

Propustili ste

Društvene mreže

Ima li oglašavanja van Facebook platformi?

Možda ste primetili kako pojedini brendovi nisu bili prisutni na vašem Instagram i Facebook feedu tokom jula. To me je navelo na razmišljanje, a šta da se sutra probudimo i da Facebook i Instagram ne postoje, šta onda?

Office Talks Podcast

Kako je KK Crvena Zvezda osvojila Evropu najboljom marketing strategijom

Košarkaška Evroliga nije se zasnivala samo na utakmicama u sportskim halama, već i na jednom sasvim drugačijem terenu - u pitanju je digitalni marketing u sportu.

Gaming

Šest godina od Astroids igre i srpski studio Superverse osvaja Steam sa novim naslovom!

Pre šest godina studio Superverse Industries, tada još pod nazivom Industry Entertainment, predstavio je svoju novu igru - Astroids, koja je kasnije postala Superverse, a sa kojom je ovaj game development studio iz Srbije zabeležio uspeh. Mi smo sa osnivačima razgovarali kako je izgledao put od prvog naslova 2002. godine pa sve do jedne uspešne igre na platformi Steam.

E-commerce

Novi vodiči za sigurnu Internet trgovinu pomažu početnicima da kupuju ‘online’

Za potrošače koji još uvek nisu upoznati sa Internet trgovinom, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i USAID obezbedili su digitalne vodiče koji nastoje da korisnicima objasne sve prednosti 'online' kupovine i edukuju ih o toj aktivnosti.

Startapi i poslovanje

City Expert uvodi beskontaktno gledanje nekretnina – direktno sa vlasnikom putem video poziva

Kako bi dodatno osigurali bezbednost svojih korisnika i klijenata usled COVID-19 pandemije, agencija City Expert uvela je mogućnost beskontaktnog pregleda nekretnina putem video poziva između zainteresovanih korisnika i vlasnika.

Startapi i poslovanje

OTP banka i niški NadjiTuru.rs udruženim snagama digitalizuju transportnu industriju u Srbiji

Šta dobijete kada spojite startap koji značajno pojednostavljuje logistiku transporta i banku koja je jedna od vodećih po pitanju inovacija? Sjajno partnerstvo koje omogućava svim učesnicima ekosistema transportne industrije da unaprede svoje poslovanje, te sarađuju efikasnije i lakše.