5 mesta za digitalno kultivisanje u doba COVID-19 i izolacije

5 mesta za digitalno kultivisanje u doba COVID-19

Sada kada ne bi trebalo da izlazite iz svojih domova shvatate da verovatno i niste baš kućni tip, zar ne? Srećom, Internet može da ponudi svakakve zanimacije.

Završili ste posao, pročitali vesti sa portala koje obično ne posećujete, proverili sve društvene mreže, odgledali seriju i završili kućne poslove i dalje imate slobodnog vremena na raspolaganju?

Zbog toga vam u nastavku teksta dajemo predloge Internet kutaka u koje verovatno još uvek niste zavirili, a koji vam mogu pomoći da prekratite vreme i „izađete“ iz dnevne sobe.

Pa, da krenemo.

Muzeji

Mnoge ustanove kulture odlučile su da otvore svoje digitalne kapije i omoguće korisnicima širom sveta da zavire u bogate riznice i kulturna nasleđa prikupljana vekovima širom sveta. I zato, ako do sada niste imali priliku da posetite neke od  najčuvenijih muzeja, sada je šansa da otkrijete bar deo njihove postavke.

Ipak, ne bismo bili pravedni ukoliko ne spomenemo i jednu od popularnijih stranica na Facebooku posvećenu umetnosti pod nazivom Museum without walls koja će vam ponuditi zbirku slika najvećih umetnika i to iz skoro svih svetskih muzeja. Fotografije ovih umetničkih dela su u visokoj rezoluciji, a pored svakog od njih imate detaljan opis i informacije o umetniku.

Sa druge strane, zahvaljujući saradnji sa kompanijom Google i njihovim Arts&Culture odeljkom, još ranije je napravljena virtuelna izložba pojedinih muzeja kao što su recimo Gugenhajm u Njujorku ili galerija Ufici u Firenci, a tu je i spisak ostalih muzeja.

Takođe, British Museum u Londonu i čuveni Luvr su samostalno na svojim sajtovima omogućili svoje VR ture. Ovde ne treba zaboraviti i na Narodni muzej u Beogradu koji je takođe započeo sa virtuelnim turama koje možete pronaći na njihovoj Facebook stranici.

Publikacije (časopisi)

Retko kome bi u regularnim okolnostima palo na pamet da pretražuje časopise na Internetu, ali smatram da je sada to odlična ideja. Sajt Issue ima bogatu kolekciju brojnih inostranih časopisa o različitim temama, a da biste ih digitalno prelistavali, potrebno je samo da se registrujete ili prijavite preko Facebooka.

Časopisi su prikazani kao štampanja izdanja, a sam proces čitanja je značajno pojednostavljen, pa veoma lako možete zumirati tekst i fotografije a da oštrina ostane ista. Ovaj sajt je idealno koristiti na tabletu ili lap top računaru, radi bolje koordinacije i preglednosti, a pojedine časopise možete preuzeti kao PDF fajlove.

E-knjige

Isitna, domaćih sajtova na ovom polju nema mnogo, a čak i oni koji rade ili nude siromašnu bazu ili ne rade kako treba i usmeravaju ka nekim sumnjivim stranicama. Zato smo pored već standardnog izvora kao što je Google books, izdvojili i stranicu Open Library.

Ovaj sajt čitateljima nudi veliku bazu različitih žanrova beletristike na engleskom jeziku, dok se čitanje obavlja jednostavno, s obzirom na to da se knjige otvaraju u posebnom readeru, poput PDF-a.

Narodno pozorište i besplatan streaming predstava

Ministarstvo kulture i informisanja, još ranije je izdalo preporuku ustanovama kultura da u periodu epidemije omoguće građanima putem Interneta pristup kulturnom sadržaju. Nakon Narodnog muzeja koji je, kao što smo i pomenuli, krenuo putem digitalnih poseta, i Narodno pozoriše se priključilo ovoj akciji, pa je emitovanje predstava online započelo juče, što je očekivano privuklo veliku pažnju publike, iako je servis imao problema zbog prevelikog broja poseta.

Više informacija o ovom repertoaru, ali i linkove ka streamingu predstava, možete pronaći na zvaničnom sajtu Narodnog pozorišta.

Virtuelna tura kroz tvrđave u Srbiji

Zahvaljujući sajtu Kompaskazesrbija.rs omogućene su 3D virtuelne ture Golubačke, Petrovaradinske, Pirotske i Bačke tvrđave. Korisnicima je između ostalog omogućen i VR prikaz, pa ako imate neki od uređaja koji podržavaju ovaj sadržaj, onda je užitak još veći.

Ovo je zapravo prava prilika da se upoznate sa spomenicima kulture u Srbiji, makar virtuelno,ako do sada niste imali priliku za to. Možda vas baš ova virtuelna tura motiviše da posetite neke od ovih lokacija kada to bude bilo moguće.


Ostavi komentar

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Kako Digitalna zajednica vidi efekte zakonskih izmena paušala – i šta predlaže kao rešenje?

Sa Aleksandrom Lugonjom, predsednikom Upravnog odbora Digitalne zajednice, razgovaramo o potencijalnim negativnim efektima koje će izmene paušalnog preduzetništva ostaviti na domaću IT industriju, njihovim saniranjem i budućim planovima ove organizacije.

Mobilno

Potvrđeno: App Store stiže u Srbiju početkom aprila!

Momenat koji smo toliko dugo čekali konačno je tu. Obrativši se iOS developerima, Apple je potvrdio dolazak App Store prodavnice za 20 novih zemalja među kojima je (konačno) i Srbija.

Startapi i poslovanje

Tumačenje Testa samostalnosti: Ko ga primenjuje, kada i nad kim?

U srpskoj IT zajednici se intenzivno vodi diskusija u vezi načina primene Testa samostalnosti, a u okviru koje su se javile brojne nedoumice. Ovaj tekst razrešava neke od njih.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

5 milijardi evra vredan ekonomski paket upravo je predstavljen

Vlada Srbije upravo je predstavila niz ekonomskih mera u cilju očuvanja privrede zbog pandemije korona virusa.

Tehnologija

Kako naručiti hranu putem Interneta – vodič za vaše roditelje, bake i deke

Naručivanje hrane putem Interneta nikada nije bilo lakše, ali se naši roditelji i stariji ukućani verovatno do sada nisu susreli sa tim procesom. Ne brinite, imamo rešenje.

Mobilno

Da li biste kupili telefon brenda za koji nikad ranije niste čuli?

Ako me pitate koji je telefon trenutno najbolji na tržištu, ne bih mogao da vam dam pravi odgovor. Zapravo, najbolji telefon je onaj koji najviše odgovara zahtevima pojedinačnog korisnika.

Kultura 2.0

Do kraja aprila đaci će programiranje učiti u virtuelnim učionicama

Inicijativa "Digitalna Srbija" i Fondacija Petlja do kraja aprila omogućiće prve funkcionalnosti virtuelne učionice za nastavnike i učenike na časovima informatike i računarstva, dok će tokom naredne školske godine postepeno biti uvođeni i drugi predmeti.

Internet marketing

$340 miliona pomoći u Google reklamama za mala i srednja preduzeća širom sveta

Kompanija Google (Alphabet) u zvaničnom blog postu najavila je niz mera koje će ovaj gigant preduzeti ne bi li doprineo borbi protiv korona virusa i ekonomskih posledica koje će pandemija ostaviti za sobom.

Gaming

Humanitarni CS:GO turnir obezbediće 1.000.000+ dinara za organizacije koje pomažu medicinske radnike

Kompanija Quantox Technology organizuje online CS:GO humanitarni turnir od 4. do 5. aprila za domaće IT kompanije sa ciljem da se pomogne medicinskim radnicima u borbi protiv pandemije korona virusa.