Digitalizacija stiže: Danas se gase analogni predajnici na Avali

Danas se gase analogni predajnici na Avalskom tornju

Dugogodišnji proces digitalizacije televizijskog signala koji će ove godine konačno biti okončan u čitavoj Srbiji, danas je ušao u finalnu fazu kada će analogni signal sa Avalskog tornja, jednoj od najkompleksnijih emisionih stanica u Evropi - konačno biti ugašen. Svečano gašenje signala zakazano je danas za 11 časova.

digitalizacija

Kako je objavljeno na sajtu JP Emisiona tehnika i veze, signal koji je poslednjih decenija donosio televizijsku sliku u milione domova širom Srbije, danas će konačno biti ugašen. Njegovo mesto zauzeće digitalni predajnik (DVB-T2) koji se takođe nalazi na Avalskom tornju, čime će više od dva miliona građana Beograda i gradova u prečniku od dvestotinak kilometara dobiti zemaljsku digitalnu televiziju.

U saopštenju za medije, v.d. direktora „Emisione tehnike i veze“, Branko Godić, izjavio je:

Svečanim puštanjem digitalnih predajnika na Avalskom tornju, zvanično obaveštavamo javnost da privodimo kraju digitalizaciju zemaljske televizije u celoj Srbiji.

Nakon Avalskog tornja, analogne predajnike isključićemo 1. juna na emisionim stanicama: Rudnik-Crni vrh (Jagodina), Tupižnica, Tornik-Ovčar, Deli Jovan, a 15. juna na Besnoj kobili, Jastrepcu, Kopaoniku, Cer-Maljenu. Time ćemo u celoj Srbiji isključiti analognu televiziju, i počeće doba digitalnog emitovanja i prenosa televizijske slike i tona preko zemaljskih predajnika

toranj
Srušen u NATO agresiji 1999. godine, obnovljeni toranj pušten je u rad deset godina kasnije, tačnije 2009. godine (Izvor: danubeogradu.rs)

Svečano gašenje analognog signala zakazano je danas za 11 časova, dok će predajnike za digitalnu televiziju u rad pustiti Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, u prisustvu ministra kulture i informisanja, Ivana Tasovca, te Majka Davenporta, šefa delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i drugih visokih zvanica.

Avalski toranj tj. emisiona stanica „Avala“, dostiže visinu od 204,68 m i danas predstavlja jedan od najznačajnijih telekomunikacionih objekata u Evropi, a koga televizijsku sliku prima više od 2,5 miliona građana Srbije tj. oko 30% ukupne populacije. Iz JP „Emisiona tehnika i veze ističu da su inženjeri i tehničari inicijalnu mrežu širili postepeno, te da je najveći deo posla (208 emisionih stanica sa digitalnim DVB-T2 predajnicima i repetitorima) urađen u periodu od novembra do danas.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Karijere

5 razloga zašto paušalci ne veruju izmenama zakona i zašto se javno bune protiv njihovog usvajanja

Svako ko je prisustvovao otvorenim razgovorima povodom donošenja novih zakona o poslovanju i oporezivanju paušalaca ima samo jedan pridev - zapaljivo. Suprostavljene strane diskutovale su o zakonskim predlozima, a šta je to što paušalci ističu kao najveće probleme, pročitajte u nastavku ovog teksta.

Kultura 2.0

Horor priče iz industrije: Plata koja nikada nije stigla

Želite da promenite firmu jer više nema šta da vam ponudi? Ja bih, na vašem mestu, ponovo razmislio - ko zna šta vas čeka u sledećoj.

Startapi i poslovanje

Da li je zbog ‘paušala’ na pomolu novi egzodus programera i digitalnih stručnjaka?

Od svih dilema koje poslednjih mesec dana potresaju domaću IT zajednicu, jedna od najizraženijih i najstrastvenijih glasi - otići ili ostati?

Propustili ste

E-commerce

Guberinić: CarGo stiže u Novi Sad, a za njim i servis za digitalna plaćanja!

Treća po redu OMGcommerce konferencija u organizaciji Netokracije završena je juče, a pored dvadeset predavača koji su govorili o rešenjima i trendovima u oblasti e-trgovine, publika se upoznala i sa novinama koje kompanija CarGo planira da uvede u narednom periodu na tržište Srbije.

Upoznajte poslodavce

Microsoft je najpoželjniji IT poslodavac u Srbiji – slede Nordeus i Ubisoft

Ko su najatraktivniji IT poslodavci u Srbiji? Sajt Poslovi Infostud predstavio je rezultate svog prvog velikog istraživanja poslodavaca te vrste, a kompanija koja je osvojila najviše glasova ispitanika je Microsoft.

Intervju

Preobražaj se ne dešava ako iza njega ne stoje ljudi koji vide svet drugim očima

Duvanska industrija bez dima? Zvuči paradoksalno, ali kompanija Philip Morris International smatra da je to moguće. O njihovoj biznis transformaciji koja će to omogućiti i zaposlenima koji igraju ključnu ulogu, u nastavku teksta razgovaramo sa njihovom HR menadžerkom.

Netokracija

Zakonske osnove za razvoj ‘online’ trgovine u Srbiji su postavljene – web trgovci traže smanjenje sive ekonomije

Treća Netokracijina konferencija posvećena digitalnoj trgovini i budućnosti ove oblasti počela je jutros u prostorijama Naučno-tehnološkog parka. Dvadeset ovogodišnjih predavača publici će predstaviti rešenja i proizvode, govoriće o promenama koje novi zakoni donose za sve digitalne trgovce i podeliti konkretne savete za unapređenje poslovanje web prodavnica.

Internet marketing

Šta je korisnička persona i zašto je presudna za uspeh vašeg digitalnog proizvoda?

Često imam priliku da vidim kako se proizvod oblikuje u odnosu na pretpostavke o tome šta korisnicima treba. U najvećem broju slučajeva pokaže se da su one pogrešne, ali tek kada proizvod izađe na tržište. Ipak, ta situacija se može izbeći.

Startapi i poslovanje

Emitto obećava 10x veći CTR jer sadržaj plasira tamo gde su korisnici – u njihove direktne poruke

Oglašavanje putem društvenih mreža je sve skuplje, e-mail marketing ne donosi iste rezultate kao pre, pa čitava industrija traži alternativne kanale oglašavanja - među kojima su i direktne poruke. O tome zašto je 'dark social' sve popularniji, razgovaramo sa osnivačem startapa Emitto.