Digitalizacija stiže: Danas se gase analogni predajnici na Avali

Danas se gase analogni predajnici na Avalskom tornju

Dugogodišnji proces digitalizacije televizijskog signala koji će ove godine konačno biti okončan u čitavoj Srbiji, danas je ušao u finalnu fazu kada će analogni signal sa Avalskog tornja, jednoj od najkompleksnijih emisionih stanica u Evropi - konačno biti ugašen. Svečano gašenje signala zakazano je danas za 11 časova.

digitalizacija

Kako je objavljeno na sajtu JP Emisiona tehnika i veze, signal koji je poslednjih decenija donosio televizijsku sliku u milione domova širom Srbije, danas će konačno biti ugašen. Njegovo mesto zauzeće digitalni predajnik (DVB-T2) koji se takođe nalazi na Avalskom tornju, čime će više od dva miliona građana Beograda i gradova u prečniku od dvestotinak kilometara dobiti zemaljsku digitalnu televiziju.

U saopštenju za medije, v.d. direktora „Emisione tehnike i veze“, Branko Godić, izjavio je:

Svečanim puštanjem digitalnih predajnika na Avalskom tornju, zvanično obaveštavamo javnost da privodimo kraju digitalizaciju zemaljske televizije u celoj Srbiji.

Nakon Avalskog tornja, analogne predajnike isključićemo 1. juna na emisionim stanicama: Rudnik-Crni vrh (Jagodina), Tupižnica, Tornik-Ovčar, Deli Jovan, a 15. juna na Besnoj kobili, Jastrepcu, Kopaoniku, Cer-Maljenu. Time ćemo u celoj Srbiji isključiti analognu televiziju, i počeće doba digitalnog emitovanja i prenosa televizijske slike i tona preko zemaljskih predajnika

toranj
Srušen u NATO agresiji 1999. godine, obnovljeni toranj pušten je u rad deset godina kasnije, tačnije 2009. godine (Izvor: danubeogradu.rs)

Svečano gašenje analognog signala zakazano je danas za 11 časova, dok će predajnike za digitalnu televiziju u rad pustiti Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, u prisustvu ministra kulture i informisanja, Ivana Tasovca, te Majka Davenporta, šefa delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i drugih visokih zvanica.

Avalski toranj tj. emisiona stanica „Avala“, dostiže visinu od 204,68 m i danas predstavlja jedan od najznačajnijih telekomunikacionih objekata u Evropi, a koga televizijsku sliku prima više od 2,5 miliona građana Srbije tj. oko 30% ukupne populacije. Iz JP „Emisiona tehnika i veze ističu da su inženjeri i tehničari inicijalnu mrežu širili postepeno, te da je najveći deo posla (208 emisionih stanica sa digitalnim DVB-T2 predajnicima i repetitorima) urađen u periodu od novembra do danas.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

Da se bijem sa policijom ne umem, al’ da gutam suzavac – to mogu

Utorak veče. Poput 9/11 i kula bliznakinja, prilepljen sam za TV i pratim dešavanja o kojima izveštavaju reporteri N1. Uživo, pod suzavcem. Za svojih 30 godina nagledao sam se protesta, stoga ne bih da romantizujem kako su ovi drugačiji i kako je diktaturi konačno došao kraj. Jedini kraj koji se nazire jeste apsolutna propast demokratije u Republici Srbiji... ako je ikada i bilo.

E-commerce

Gde je nestala besplatna poštarina i da li će AliExpress ikada vratiti ‘Free Shipping’ za Srbiju?

Pisanja medija s početka meseca o tome da AliExpress izbacuje 'free shipping' određenih proizvoda unelo je paniku među mnogima koji kupuju u ovoj online prodavnici. Mi smo analizirali šta je uzrok ovoj promeni i da li uskoro možemo očekivati da se stvari vrate u normalu.

Kultura 2.0

Kako ste danas?

Pre nekoliko godina jedan lanac privatnih zdravstvenih ustanova preplavio je Beograd bilbordima sa ovim pitanjem. I nikome ko je video nije bilo svejedno. 'Struka' se obrušila na kampanju, a suštinski ni tada ni danas nije bilo jasno koji je tačno problem sa tim što je komunicirano.

Propustili ste

Gaming

Kako predstaviti vašu igru publici kada su svi događaji otkazani – je li spas u pitchevima na daljinu?

Svetska zdravstvena kriza sa jedne strane doprinela je popularizaciji video igara, ali je druge strane uskratila šansu mnogim gejming studijima da izlažu svoje projekte pred publikom na konferencijama i događajima koji su u potpunosti otkazani.

Društvene mreže

Da se bijem sa policijom ne umem, al’ da gutam suzavac – to mogu

Utorak veče. Poput 9/11 i kula bliznakinja, prilepljen sam za TV i pratim dešavanja o kojima izveštavaju reporteri N1. Uživo, pod suzavcem. Za svojih 30 godina nagledao sam se protesta, stoga ne bih da romantizujem kako su ovi drugačiji i kako je diktaturi konačno došao kraj. Jedini kraj koji se nazire jeste apsolutna propast demokratije u Republici Srbiji... ako je ikada i bilo.

Tehnologija

Šta nam donose srpski AppStore i Apple Pay? (gost Ivan Jelić)

Moglo bi se reći da je ova godina za korisnike Apple uređaja u Srbiji konačno donela lepe stvari poput srpskog App Store-a, ali i drugih servisa ove kompanije. U novoj epizodi Netokracijinog podcasta govorili smo upravo o tome, ali i šta ova 'tech' kompanija sprema od novina za čitav svet.

Kultura 2.0

Serbian Bookers: Turizam je i dalje u lošem stanju, ali izdavači računaju na domaće turiste

Kako su se domaći digitalni iznajmljivači snašli tokom pandemije i kakva su im očekivanja za naredni period? Istraživanje platforme Serbian-Bookers ima odgovor.

Intervju

Kako je pandemija uticala na globalno tržište digitalnih usluga i koje pouke se mogu izvući

Ceo svet se preko noći promenio izbijanjem COVID-19 pandemije, a ovaj virus uticao je na sve segmente poslovanja, posebno na globalno tržište IT usluga. Ono je moralo da se prilagodi novonastaloj situaciji i zaposlenima u ovom sektoru nametne potpuno novi izazov - izgradnju internih resursa u cilju što boljeg odgovora na krizu.

Kultura 2.0

Da li i dalje čitamo stripove ili će ovaj kulturološki fenomen ostati u senci digitalizacije?

Ako želiš pobediti, ne smeš izgubiti! Da li i vi često citirate omiljene junake iz stripova, poput čuvenog Alana Forda i jesu li stripovi i dalje deo pop-kulture koji rado konzumirate? Oni su, zapravo, kult koji se ne da tako lako izgubiti u zaboravu, a mi smo analizirali da li će ove male, crtane knjižice i dalje nalaziti put do korisnika - čak i u vreme digitalizacije pisanog i crtanog sadržaja.