Semos Education i Microsoft obezbedili besplatne 'Office 365 licence' za nastavnike

Digitalizacija obrazovnog sektora je vreme u kome uče i studenti i profesori

Tokom avgusta i septembra celokupan nastavni i nenastavni kadar visokoškolskih ustanova u Srbiji imao je priliku da unapredi svoja znanja i veštine na polju online nastave - uz pomoć kompanije Microsoft i trening centra Semos Education.

Sa ciljem da podrži obrazovni sistem u planiranju, organizovanju i sprovođenju nastave tokom pandemije Covid-19, kompanija Microsoft je svim obrazovnim institucijama Republike Srbije obezbedila besplatne Office 365 licence specijalizovane za edukativne i akademske ustanove.

Kao Microsoft trening partner godine, mi iz Semos Education trening centra imali smo zadovoljstvo da zajedno organizujemo edukaciju za sve visokoškolske institucije sa temom “Upotreba Office 365 aplikacija u aktivnoj onlajn nastavi”.

I dok je većini zaposlenih u našoj industriji kuća postala nova kancelarija, sa obrazovanjem je ipak nešto drugačije. Osnovci i srednjoškolci su se već vratili u školske klupe, što u senci i dalje tinjajuće pandemije nije lako palo ni đacima, ni roditeljima, ali ni nastavnicima.

Studente i profesore na univerzitetima tek očekuje početak školske godine, što im donosi i nove izazove – Senat univerziteta doneo je odluku da će se nastava odvijati po kombinovanom modelu, uz zvanične preporuke da se teorijski deo nastave kompletno izvodi online.

Težak zadatak za visokoobrazovne institucije u Srbiji: pripreme za prvi semestar 2020. godine

Vanredne okolnosti nisu dozvolile puno vremena nastavnicima da se prilagode novom načinu rada. Da se razumemo, online nastava u Srbiji nije nešto novo. Imamo tu sreću da na našim univerzitetima rade izuzetni profesori, koji već godinama (a neki i decenijima) rade na uvođenju modernih tehnologija u svoj nastavni program. Upravo su ovi profesori i bili naši gostujući predavači, prenoseći svojim kolegama znanje, ali i praktične savete i dragocena iskustva.

Jedan od njih je i profesor dr. Miloš Bajčetić, koji već 15 godina praktikuje hibridni tip nastave na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Želeći da ulije samopouzdanje kolegama koji se ranije nisu uhvatili u koštac sa izazovima koje donosi primena modernih obrazovnih tehnologija, prof. Bajčetić im je preneo svoja iskustva na polju aktivne onlajn nastave:

Prvo pedagogija, a onda tehnologija! Obično svi pomislimo – ova tehnologija je fenomenalna, kako mogu da je upotrebim u nastavi? Pravo pitanje koje treba da postavimo je obrnuto – ovo je moj izazov u nastavi, kako tehnologija može da mi pomogne da ga savladam?

Da nisu baš svi nastavnici oduševljeni digitalnim tehnologijama i da se one nisu u potpunosti odomaćile u našem obrazovanju, sada se vidi jasnije nego ikada. Tehnologija je do sada bila tu da pomogne i unapredi proces učenja. Većina nastavnika je koristila digitalne tehnologije kao pomoćna sredstva u kreiranju elektronskih materijala za učenje – PowerPoint prezentacija, Word i PDF dokumenata, za olakšavanje distribucije ovih sadržaja i komunikaciju putem mejla sa studentima van nastave.

Sada, tehnologija je obavezna. Tokom vanrednog stanja, online nastava je postala jedini način za sprovođenje nastave. Korona nam je pokazala da nisu svi u potpunosti spremni za nove načine rada, kao i da je glavni uzrok svih poteškoća u procesu integracije digitalnih tehnologija u nastavi upravo nedostatak digitalnih kompetencija. Visokoškolske institucije imaju jako malo vremena da uspostave Office 365 sistem, kreiraju naloge, ustanove nove procese i procedure, digitalizuju materijale za učenje i ustanove nove vidove komunikacije sa studentima.

Očekivani i neočekivani izazovi sa kojima se susreću profesori

Iako su se svi profesori našli u istom sosu, različiti izazovi su ih začinili. Svima nama koji od marta (a i ranije) non-stop visimo na konferencijskim pozivima i vebinarima, online nastava možda ne deluje kao preveliki problem. Međutim, zamislite da vaš online sastanak treba da primi više stotina studenata. Vi treba da istovremeno obezbedite uslove za njihovo aktivno učešće, ali i da osigurate da neće doći do neželjenih aktivnosti. Da nabrojimo samo neke iz prakse: upadice, spavanje na času, isključivanje kamere, isključivanje drugih učesnika sa video poziva (pa čak i profesora), slučajno i slučajno gubljenje konekcije i bezbroj kreativnih načina za ometanje časa.

Ne biste baš voleli da ste mestu profesora, zar ne?

Kako je istakla Katarina Milanović, menadžer za razvoj biznisa u obrazovanju Microsoft-ove kancelarije u Srbiji, sistem Office 365 aplikacija je raznovrstan i sveobuhvatan:

Međutim, mi smo se potrudili da akcenat stavimo samo na osnovne alate koji su neophodni za rad u obrazovnom okruženju. Želeli smo da i da naši predavači podele sopstvena iskustva i savete o nastavi u različitim tehnološkim okruženjima. Sem uspostavljanja O365 sistema na svim visokoškolskim institucijama, hteli smo da zaista pomognemo našem obrazovnom sistemu. Zato smo shvatili da je neophodno da organizujemo i edukaciju za sve naše univerzitetske radnike, kako bismo im olakšali upotrebu ovih alata.

Fokus edukacije je bio na osnovnim Office 365 alatima: Teams, OneDrive, Word, Excel, PowerPoint, Forms, OneNote, Outlook, Whiteboard, Stream i Sway. Jedan deo ove serije predavanja je bio posvećen i naprednim korisnicima, baveći se SharePoint aplikacijom i ostalim naprednim O365 alatima (PowerApps, Power BI, Yammer i druge). Prikazali smo nastavnicima sve alate koje će im pomoći u komunikaciji, organizaciji i pripremi nastave. Skoro ceo jedan čas smo posvetili praktičnoj demonstraciji jednog aktivnog online časa. Naravno, svaki dan smo ostavili i dovoljno vremena za pitanja i nejasnoće.

“Danas vidimo da obrazovne tehnologije ne služe samo da nam pomognu da nastava bude fleksibilnija ili zanimljivija, već predstavljaju osnovu kvalitetne nastave koja posle pandemije COVID-19 verovatno nikada neće biti ista”, rekao je Aleksandar Borisavljević, direktor trening centra Semos Education u Srbiji. On dodaje:

Nama je bila velika čast da obučavamo one od kojih smo i sami nekada učili. Usred novonastale situacije sa korona virusom, i mi smo bili prinuđeni da sve naše obuke izvodimo online. Ovo za nas nije bila velika novost, jer smo ovu praksu primenjivali već godinama unazad, ali ovo jeste bio prvi put da baš sve treninge izvodimo putem virtuelnih učionica. Zato nam je ovaj projekat bio izuzetno zanimljiv: iz ličnog iskustva smo znali sa kojim se sve izazovima nastavnici mogu susresti.

U Srbiji za sada uglavnom podržavamo učenje biznis korisnika, te su nam obuke za zaposlene u oblasti obrazovanja bile posebno drage. Svi video zapisi ovih predavanja su dostupni za ponovno pregledanje, a naš tim je uvek dostupan za dodatna pitanja i pojašnjenja. Planiramo i organizaciju jednog Q&A događaja u oktobru, kako bismo odgovorili i na sva pitanja koja će se pojaviti kada nastavnici budu imali priliku da praktično upotrebe sve što smo do sada naučili.

Čvrsto verujemo da je svrha obrazovnih tehnologija da unaprede proces učenja. Nadamo se da smo ovim predavanjima uspeli ne samo da svim visokoškolskim institucijama u Republici Srbiji olakšamo rad za vreme pandemije, već i da će moderne tehnologije pronaći svoje mesto u nastavi i nakon vanrednih okolnosti, unapređujući nastavni proces, olakšavajući učenje i osnažujući naš obrazovni sistem.

Na kraju, ostaje nam samo da se još jednom zahvalimo kompaniji Microsoft i Katarini Milanović, svim visokoškolskim institucijama u Republici Srbiji, kao i svim predavačima koji su nas podržali u ovom projektu: Pavlu Pekoviću, prof. dr Uglješi Marjanoviću, prof. dr Draganu Jankoviću, prof. dr Đorđu Hercegu, prof. dr Nenadu Stefanoviću, prof. dr Slavku Gajinu, prof. dr Milošu Bajčetiću i Katarini Milutinović, saradnici u nastavi na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Wonder Dynamics Nikole Todorovića otvara studio u Novom Sadu – podrška stigla i od Stivena Spilberga!

U savetodavnom odboru ovog startapa nalaze se poznati američki investitori, vodeći stručnjaci za razvoj veštačke inteligencije i neka od najvećih imena svetske kinematografije među kojima su Stiven Spilberg i Džo Ruso. Sa Nikolom Todorovićem, koji je jedan od osnivača, razgovaramo o njegovom odlasku u SAD, građenju karijere u Holivudu i pokretanju startapa sa glumcem Tajem Šeridanom, zvezdom filma Ready Player One.

Novost

Nebojša Radović je novi direktor za akviziciju korisnika u kompaniji Zynga koja stoji iza igre FarmVille

Američka kompanija Zynga, pored čuvene mobile igre FarmVille, stoji iza velikog broja svetski popularnih igara koje igraju milioni igrača širom sveta. Njen novi direktor za akviziciju korisnika je Nebojša Radović.

Novost

Kompanija Quantox Technology organizuje novi humanitarni CS:GO turnir – početni fond 1.000.000 dinara

Od 3. do 4. aprila kompanija Quantox Technology organizovaće drugi po redu humanitarni turnir u popularnoj video igri CS:GO. Cilj je da se prikupe novčana sredstva za sve one koji se bore sa zdravstvenim poteškoćama.

Propustili ste

Gaming

Upoznaj Trovo – mrežu koja od lokalnih strimera može da napravi regionalne gejming zvezde

Još jedan izvor zabave može da bude gledanje gejming 'streaming' servisa gde se možete diviti umeću nekih od najboljih gejmera na svetu. Posle Twitcha, svoju veliku ekspanziju ima i nova 'stream' platforma Trovo koja svoje fanove ima i u Srbiji gde, postepeno ali sigurno, raste i esport industrija.

Karijere

Razgovori sa seniorima: Kako domaću IT industriju vidi softverski inženjer?

Jelena Lazić iz kompanije Centili deli svoja razmišljanja.

Office Talks Podcast

Planovi Playrixa za studio u Srbiji

Gost redakcije Netokracije u novog epizodi Office Talks podcasta bio je Mirko Topalski, CEO game dev kompanije PlayrixRS. Sa njim nakon prošlogodišnjeg intervjua po drugi put detaljno razgovaramo o poslovanju u industriji razvoja igara u Srbiji nakon akvizicije Eipixa od strane ruskog giganta Playrixa.

Startapi i poslovanje

Listty kao ‘Instagram za muziku’ otkriva nam šta naši prijatelji slušaju i zašto je muzika bolja kada se deli sa drugima

Ako čujete dobru pesmu verovatno želite da je podelite sa svojim prijateljima. Startap iz Srbije sa servisom Listty omogućava upravo to i nastoji da objedini najbolje od poznatih muzičkih servisa u okviru jedne aplikacije.

Startapi i poslovanje

Otvoren poziv za startape iz Srbije za ViennaUP konferenciju, prijavite se već sada

Grad Beč nekoliko godina unazad organizuje niz događaja za startape koji su se kroz različita izdanja pretvorili u jedan od najvećih inovacijskih festivala u regionu - Vienna UP. Ove godine počinje 27. aprila i trajaće do 12. maja.

Startapi i poslovanje

Novosadski Anari AI dobio investiciju od $2.000.000 za proizvodnju AI čipova u cloudu

Ova srpsko-američka kompanija je za dva meseca zatvorila investicionu 'seed' rundu vođenu od strane nemačkog fonda Earlybird VC, koji je po prvi put investirao u jedan srpski startap. U investiciji su učestvovali i fondovi Acequia Capital i Serbian Entrepreneurs kao i Erica Ries, osnivač Lean Startup-a.