Digitalizacija malih trgovaca

Digitalizacija malih trgovaca

Naša gošća u 51. epizodi Office Talks podcasta bila je Jelena Ristić, direktorka kompanije Mastercard za tržište Srbije, Crne Gore i BiH. Sa njom smo razgovarali o Masterindex istraživanju i novim promenama potrošača u Srbiji kada je u pitanju online kupovina i korišćenje platnih kartica.

Osim podataka iz pomenutog istraživanja koje kompanija Mastercard tradicionalno objavljuje svake godine, Jelena nam je govorila o tome koliko se i kako u ovom trenutku koriste platne kartice u Srbiji i koliko je na rast beskontaktnog i online plaćanja uticala pandemija COVID-19 virusa.

Pored toga, imali smo priliku da se osvrnemo na to kako izgleda finansijska edukacija, kako javnih preduzeća, tako i malih trgovaca koji zahvaljujući novim rešenjima sada imaju još više mogućnosti za naplatu. Ovde se naša sagovornica posebno fokusirala na državne institucije (registracija, plaćanje poreza, saobraćajnih kazni i drugo), te trgovce poput onih na pijacama koji bi takođe mogli da koriste digitalnu verziju POS terminala.

Između ostalog, Jelena nam je približila i to šta je konkretno kompanija naučila od aktuelne pandemije koja je direktno uticala na porast online plaćanja i upotrebe platnih kartica. Otuda smo razgovarali o tome na koji način digitalizovati manje trgovce i šta treba sve uraditi na tom putu.

Na samom kraju, Jelena nam je otkrila više detalja o najnovijem projektu Mastercarda, tačnije o “digitalnom identitetu” koji je inicijalno lansiran u Severnoj Makedoniji. Cilj projekta jeste da smanji pritisak na administrativne procese i da samim tim olakša poslovanje i život građana. Ostanite do kraja, kako biste saznali više o svim navedenim temama.

Office Talks pratite na sledećim kanalima: YouTubeApple PodcastsPocket CastsSpotifyGoogle Podcasts i… ma šta će vam više, realno?


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Plaćali ste CarGo putem PayPala? NBS će vam poslati sporazum o priznanju krivice

Zatekla vas je koverta i u prvi mah ne verujete šta čitate. Bez panike, uz sporazumno priznanje krivice ne plaćate nikakvu kaznu.

Ekskluzivno

NCR otvorio novu zgradu : 30.000 m² najsavremenijeg tehnološkog kampusa u Beogradu vrednog $100 miliona

Donosimo vam ekskluzivne fotografije novog NCR tehnološkog kampusa koji je danas otvoren u prestonici, a u kojem će uskoro raditi više od 5.000 zaposlenih.

Startapi i poslovanje

Continentalovih četiri godine u Srbiji – direktor Saša Ćoringa o IT zajednici, subvencijama i daljem rastu

Prvi put od dolaska nemačkog Continentala u Novi Sad, razgovaramo o zapošljavanju i prilikama za razvoj visokostručnog kadra, proizvodima na kojima rade domaći inženjeri, kao i o daljim planovima kompanije za razvoj poslovanja u Srbiji.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

N26 već prisutan kroz lokalnu kancelariju – od usluga na srpskom tržištu ipak ništa

Iako N26 aktivno širi svoj razvojni tim u Beogradu, proizvodi i usluge ove kompanije za sada ostaju van domašaja korisnika u Srbiji.

E-commerce

Berlinski N26 najavio otvaranje kancelarije u Beogradu – nakon novih $900 miliona investicije

Jedna od najpopularnijih mobilnih banaka najavila je ulazak na srpsko tržište i otvaranje beogradske kancelarije.

Startapi i poslovanje

Domaći Orgnostic osigurao $5M investicije za dalje unapređenje svog alata za HR analitiku

Orgnostic je alat za analitiku i dijagnostiku koji HR-ovima i menadžerima omogućava da na jednostavan način započnu donošenje odluka o zaposlenima koje se temelje na brojkama vezanim uz ljudski kapital.

Tehnologija

Može li pravni sukob između kompanija Apple i Epic Games da promeni AppStore kakav danas poznajemo?

U avgustu prošle godine između kompanija Apple i Epic Games izbio je pravni spor u vezi sa naplatom naknada za kupovinu unutar igara. Ovaj sudski proces koji je ove godine pravično dobio Epic games, mogao bi da promeni budućnost funkcionisanja AppStore prodavnice.

Startapi i poslovanje

Zakazana javna rasprava povodom predloga Strategije razvoja startap ekosistema Republike Srbije za period od 2021. do 2025. godine

Gotovo istovremeno sa javnom raspravom o predlogu Strategije razvoja startap ekosistema Republike Srbije za period od 2021. do 2025. godine održaće se i javna rasprava povodom Nacrta zakona o inovacionoj delatnosti.