Digitalizacija malih trgovaca

Digitalizacija malih trgovaca

Naša gošća u 51. epizodi Office Talks podcasta bila je Jelena Ristić, direktorka kompanije Mastercard za tržište Srbije, Crne Gore i BiH. Sa njom smo razgovarali o Masterindex istraživanju i novim promenama potrošača u Srbiji kada je u pitanju online kupovina i korišćenje platnih kartica.

Osim podataka iz pomenutog istraživanja koje kompanija Mastercard tradicionalno objavljuje svake godine, Jelena nam je govorila o tome koliko se i kako u ovom trenutku koriste platne kartice u Srbiji i koliko je na rast beskontaktnog i online plaćanja uticala pandemija COVID-19 virusa.

Pored toga, imali smo priliku da se osvrnemo na to kako izgleda finansijska edukacija, kako javnih preduzeća, tako i malih trgovaca koji zahvaljujući novim rešenjima sada imaju još više mogućnosti za naplatu. Ovde se naša sagovornica posebno fokusirala na državne institucije (registracija, plaćanje poreza, saobraćajnih kazni i drugo), te trgovce poput onih na pijacama koji bi takođe mogli da koriste digitalnu verziju POS terminala.

Između ostalog, Jelena nam je približila i to šta je konkretno kompanija naučila od aktuelne pandemije koja je direktno uticala na porast online plaćanja i upotrebe platnih kartica. Otuda smo razgovarali o tome na koji način digitalizovati manje trgovce i šta treba sve uraditi na tom putu.

Na samom kraju, Jelena nam je otkrila više detalja o najnovijem projektu Mastercarda, tačnije o “digitalnom identitetu” koji je inicijalno lansiran u Severnoj Makedoniji. Cilj projekta jeste da smanji pritisak na administrativne procese i da samim tim olakša poslovanje i život građana. Ostanite do kraja, kako biste saznali više o svim navedenim temama.

Office Talks pratite na sledećim kanalima: YouTubeApple PodcastsPocket CastsSpotifyGoogle Podcasts i… ma šta će vam više, realno?


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Gaming

Dušan i David prave društvene igre, a njihov studio Kerber Games napada tržište vredno skoro 20$ milijardi

Iako kultura igranja društvenih igara u Srbiji nije toliko velika, to bi vremenom moglo da se promeni zahvaljujući talentovanim timovima poput onog koji čini Kerber - 'board games' dizajn studio.

Startapi i poslovanje

Uvođenjem udela u vlasništvu kompanije povećavaju svoju konkurentnost – a motivacija zaposlenih se drastično uvećava

Prema podacima do kojih je došao Joberty, manje od 3% kompanija koje posluju na domaćem tržištu ima opciju da svojim zaposlenima omogući udeo u vlasništvu firme a ta opcija, kako kažu naši sagovornici, može napraviti veliku razliku.

Intervju

Milan Starčević je prvi inženjer iz Srbije koji je postao partner u kompaniji Zühlke

Nakon skoro osam godina provedenih u kompaniji Zühlke, Milan Starčević postao je partner. U nastavku teksta razgovaramo o njegovom karijernom putu koji je doveo do nove pozicije.

Propustili ste

Kultura 2.0

AliExpress paketi u Srbiju stižu sa većim zakašnjenjem – uticaj pandemije i dalje traje

Enigma zvana AliExpress i dalje traje, a mi proveravamo šta se trenutno dešava sa paketima i cenom shipping-a za Srbiju.

Startapi i poslovanje

Kredium.rs klijentima pomaže da lakše dobiju stambeni kredit uz pomoć personalizovanih bankarskih ponuda

Potraga za stanovima i kreditima često ume da bude težak, naporan i dug proces. Ipak, digitalizacijom i novim alatima koji su nam dostupni online, sve ovo može da izgleda znatno jednostavnije. Rešenje ima i startap iz Srbije - Kredium.rs.

Startapi i poslovanje

Srpski Tenderly osigurao investiciju od $15.3M u okviru A runde, sledi izgradnja Ethereum platforme za developere

Glavni cilj Tenderly startapa je da poboljša način rada Ethereum programera i ubrza prihvatanje blockchain tehnologije.

Office Talks Podcast

Internet zajednica za 70.000 ljubitelja fudbala

Tema 57. epizode Office Talks podcasta bila je online klađenje ali i izgradnja internet zajednice ljubitelja fudbala i sporta kroz zanimljiv i kvalitetan sadržaj. O svemu tome smo razgovarali sa našim gostom Vladimirom Kečkešom, osnivačem popularnih Instagram stranica Burazzers.net i Engleski fudbal.

Karijere

HelloWorld ponovo organizuje istraživanje domaće tehnološke scene: IT-jevci, popunite anketu!

Sajt za IT zapošljavanje HelloWorld.rs trenutno sprovodi još jedno veliko istraživanje domaće IT scene.