Srpski Digital Spark dnevno beleži više od 75.000 B2B korisnika

Srpski Digital Spark dnevno beleži više od 75.000 B2B korisnika

Srpska kompanija Softech Solutions dizajnirala je Digital Spark, servis za prodaju koji je pridobio poverenje više od 20 kompanija u 8 država jugoistočne Evrope. O kakvom proizvodu je reč i čime se izdvaja od ostalih na tržištu, saznajte u tekstu koji sledi.

Tim okupljen oko kompanije Softech Solutions iz Srbije, kreirao je Digital Spark, u potpunosti automatizovan servis za prodaju zahvaljujući kojem velike svetske kompanije podižu kvartalnu prodaju i do 48%. Jednostavno objašnjeno, u pitanju je SaaS B2B rešenje koje predstavlja dodirnu tačku između brendova i maloprodaje, transformišući zaposlene u maloprodaji u personalne trgovce, lako dostupne kupcima i njihovim potrebama.

Ovaj servis omogućava merenje individualnog ili timskog učinka, trenutne isplate podsticaja, praćenje analitike marketinške kampanje i visok nivo zaštite podataka o ličnosti, što kompanijama obezbeđuje marketinšku kampanju na licu mesta, u maloprodajnom objektu, uz 100% merljive rezultate i praćenje prodaje u realnom vremenu.

Više o Digital Spark servisu, njegovim karakteristikama i tehnologijama na kojima je zasnovan, u intervjuu za Netokraciju razgovarali smo sa Ognjenom Lukićem osnivačem Softech Solutions kompanije.

Ekspertiza unutar tima ključna je za uspeh projekta

Godine 2016, dok je srpski startap ekosistem još uvek bio u povoju, Softech Solutions uspeo je da postane pionir u razvoju inovativnih tehnologija, poput servisa za biometrijsku verifikaciju ili razvoja aplikativnih softvera koji će raditi na 5G mreži.

Startap je nastao s idejom da pruži tehničku podršku startap timovima širom sveta i pozicionira se kao kredibilan partner akceleratorima koji su prepoznali inovativne ideje. Njihovi klijenti bili su startap timovi pretežno iz Izraela i Holandije, što im je omogućilo priliku za edukaciju i, upravo zahvaljujući tome, dostigli su pionirsku poziciju na svetskoj mapi.

Ognjen je razgovor otpočeo pričom o tome kako su na samom početku delili sudbinu s ostalim startapima, da bi ubrzo postali svesni činjenice kako se njihova usluga, sa jasno definisanom tržišnom nišom, ne razlikuje značajno od tradicionalnog outsourcing-a. Zato su, kako kaže, sačekali pogodan trenutak za izlazak na tržište:

Svojih “5 minuta” dočekali smo više od 3 godine kasnije, kada smo u potpunosti transformisali poslovanje i ušli u startap zajednicu sa B2B SaaS poslovnim rešenjem Digital Spark. Od 2019. godine glavni izvor prihoda kompanije dolazi od prodaje licenci rešenja na svetskom tržištu.

Ipak, kada su doneli odluku da pruže podršku startap kompanijama, nisu bili svesni da će kao tim prolaziti kroz proces inkubacije sa svakim od njih. Prema Ognjenovom mišljenju, to je značilo da su prihvatali rizik od neuspeha, uz trud da pruže što bolju uslugu tehničke podrške:

Rizik od neuspeha bio je velik, jer u takvoj situaciji mnogo zavisi od samog osnivača i tima koji vodi startap. Kroz rad sa desetinama startapa, zaključili smo da je neuspeh samo još jedna prilika za novi početak.

Nakon godina iskustva rada sa startapima, menadžment startapa svestan je važnosti ekspertize unutar tima za sve ključne elemente projekta. Stoga, tim koji radi na razvoju Digital Spark rešenja ima 11 članova, a među njima su članovi koji su deo tima od osnivanja kompanije.

Tehnički deo tima pokriva kompletan razvoj web rešenja i mobilnih aplikacija, a vremenom su svoje B2B rešenje dodatno automatizovali, zahvaljujući čemu sa manje resursa imaju mogućnost da opsluže veći broj klijenata, a naš sagovornik dodaje:

Jedan od prioriteta tehničkog dela tima je skalabilnost i kao osnivač, izuzetno sam zadovoljan napretkom koji smo postigli. S obzirom na to da je Digital Spark procesna inovacija podjednako je važan deo tima koji se bavi unapređenjem poslovanja na pozicijama ‘Head Growth’, ‘Head of Product’, ‘Business Development Manager’ i ‘Growth Marketing Manager’.

Digital Spark podiže kvartalnu prodaju i do 48%

Upravo rad sa brojnim startap timovima, omogućio im je da sagledaju širu sliku i zaključe da su najuspešniji oni koji rešavaju očigledne izazove, što nam je Ognjen objasnio na jednostavnom primeru iz svakodnevnog života:

U vašem neposrednom okruženju mnogo je više ljudi koji imaju problem, nego onih koji imaju rešenje. Ako znate da prepoznate problem koji možete da rešite inovacijom, na pravom ste putu.

Digitalizacija postojećih procesa omogućava timu da u toku razvoja uči i prilagođava rešenje potrebama tržišta. Uber, Amazon, Netflix ili AirBnb nastali su kao digitalni odgovor na očigledne izazove, a tako je i Digital Spark postao obavezna karika u lancu naročito među kompanijama koje koriste svetski poznate prodajne alate poput Salesforce-a, Hybris-a i slično:

Verovali smo da kompanije mogu da povećaju prodaju digitalizacijom prodajnih procesa. I u tome smo uspeli. Korišćenjem našeg SaaS rešenja kompanije podižu kvartalnu prodaju i do 48% uz istovremeno povećanje profitne margine do 22%. Ključ uspeha leži u digitalizaciji procesa podsticaja prodaje.

Digital Spark je enterprise B2B SaaS rešenje, namenjeno proizvođačima brendova, trgovinskim lancima i distributerima. Prema Ognjenovim navodima, više od 20 multinacionalnih korporacija u 8 država jugoistočne Evrope koristi ga u cilju povećanja prodaje i tržišnog udela:

Primenu Digital Spark dokazali smo u pet najbrže rastućih industrija među kojima su telekomunikacije, farmacija, trgovina tehničkom robom, građevinska industrija i finansijske institucije. Više od 75.000 korisnika dnevno koristi Digital Spark kao alat u svojim prodajnim aktivnostima.

Kada smo Ognjena pitali na koji način je projektovan biznis model kompanije, tačnije sama monetizacija proizvoda, on nam je odgovorio da su se spremili na to da svaki proces digitalne transformacije prati otpor. Zato su se potrudili da kompanijama poruše ulazne barijere i na tržištu ponudili rešenje bez inicijalnog ulaganja i bez ugovorne obaveze.

Ovaj servis omogućava merenje individualnog ili timskog učinka, trenutne isplate podsticaja, praćenje analitike marketinške kampanje i visok nivo zaštite podataka o ličnosti.

Cilj: Otvaranje prve kancelarije u Evropskoj Uniji

Dakle, kompanije plaćaju mesečnu naknadu za korišćenje licence na osnovu broja prodajnih objekata u kojima se koristi rešenje. Na taj način Softech Solutions tim omogućio je kompanijama da same skaliraju i testiraju rešenje na malom uzorku, a Ognjen je posebno ponosan na rezultate:

Kao rezultat takvog prodajnog pristupa, nakon tri godine, nemamo nijednog korisnika licence koji je prestao da koristi rešenje ili je smanjio primenu. Naprotiv, često u timu kažemo da su naši postojeći korisnici naši najbolji distributeri jer se dobri primeri prakse brzo šire na druge države u kojima se prodaju proizvodu naših korisnika.

Osvrnuvši se na poslovnu stranu priče, zanimalo nas je više detalja o tome kako je startap do sada finansiran, da li je bootstrapovan ili su postojala određena ulaganja i investicije. Takođe, pitali smo Ognjena koji su neki naredni poslovni planovi za Softech Solutions, na šta nam je on odgovorio:

Možemo reći da je Digital Spark u potpunosti bootstrapovan. S obzirom na to da smo kao tim bili uslužno orijentisani, akumuliran je određeni kapital koji smo rešili da investiramo u razvoj rešenja. Primenjujući ‘lean’ metodologiju razvoja, za nepune dve godine smo vratili uloženu investiciju.

Dalji razvoj je podržan od strane Inovacionog fonda i Startech programa sa kojima ćemo investirati ukupno dodatnih 500.000 evra u dalji razvoj rešenja tokom 2023. godine. U toku je širenje tima sa čak 9 novih pozicija koje su uglavnom produktno orijentisane.

Zaključujući naš razgovor, Ognjen kaže da je nakon inicijalne faze na teritoriji jugoistočne Evrope, dalji razvoj kompanije usmeren ka otvaranju prve kancelarije u Evropskoj Uniji, odakle će se upravljati razvojem proizvoda i prodajnim aktivnostima.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Vega IT ulaže €1.000.000 u osnivanje novog startapa Thrivea

Kao nastavak globalnog širenja poslovanja, kompanija Vega IT najavila je novi poslovni poduhvat. Ovog puta, rade na razvoju inovativnog HR SaaS rešenja pod imenom Thrivea.

Startapi i poslovanje

Anygo je novi servis za deljenje vozila u Beogradu putem aplikacije – čija se mreža širi

Na ulicama glavnog grada pojavili su se mali gradski Hyundai automobili sa natpisom 'Anygo car sharing'. Prestonica je konačno dobila jedan ovakav servis, a mi vam u intervjuu sa osnivačem startapa 'Anygo' otkrivamo kako on funkcioniše i na koji način je nastao.

Novost

Sve što treba da znate o aplikaciji Agencije za privredne registre

APR je uveo aplikaciju za sastavljanje i podnošenje finansijskih izveštaja za 2023. godinu, u skladu sa Zakonom o računovodstvu. Za vas smo izdvojili najvažnije pojedinosti vezane za njeno korišćenje.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Novi GapMinder Fond II s kapitalom od €80 miliona targetira i srpske startape!

GapMinder Ventures, VC fond koji je dosad primarno ulagao u tehnološke kompanije iz Rumunije, pokreće GapMinder Fond II, investicioni paket od 80 miliona evra koji će biti alociran i na širem istočnoevropskom regionu, pa tako i Srbiji i Hrvatskoj.

Tehnologija

SEO Spam: Kako su AI generisani advokati pokušali da prevare Netokraciju?

Razvojem veštačke inteligencije cyber kriminalci postaju sve veštiji, a napadi sve maliciozniji. Donosimo vam priču o tome kako smo uspeli da raskrinkamo jedan takav pokušaj ucene.

Office Talks Podcast

Da li će Bitcoin doći do $100.000?

Dolazak Bitcoin ETF-a izazvao je pažnju mnogih u Web3 svetu. Upravo o ovoj temi ali i o stanju na tržištu kriptovaluta, razgovarali smo u novoj epizodi podkasta sa Aleksandrom Matanovićem, direktorom i osnivačem kripto menjačnice ECD.rs.

Mobilno

Uživo praćenje prevoza u Beogradu od danas na Google mapama!

Google je u okviru svoje aplikacije mapa na pametnim telefonima omogućio praćenje javnog prevoza u realnom vremenu za našu prestonicu.

Digitalni mediji

Vladimir Kovač: Iz zajednice se regrutuje radna snaga, zato kompanije treba da budu deo događaja

Zrenjaninski hotel Vojvodina tradicionalno će krajem aprila ugostiti još jednu DigiTalk konferenciju i edukaciju posvećenu e-trgovini. O važnosti održavanja ovakvih događaja za kreativnu, digitalnu i IT zajednicu, razgovaramo sa jednim od osnivača i organizatora konferencije.

Sponzorisano

Bosch inženjerski centar u Srbiji zapošljava IT stručnjake koji razvijaju rešenja za auto industriju

Ubrzani razvoj 'automotive' industrije i okretanje u smeru sve veće integracije digitalnih rešenja, otvorile su jedno sasvim novo poglavlje za tehnološke i IT kompanije. Jedan od lidera u razvoju digitalnih rešenja za auto industriju je i kompanija Bosch, čiji IT sektor u Srbiji zapošljava više od 400 stručnjaka.