Dejan Milošević: Istraživanje i rad na sebi sastavni su deo karijere svakog uspešnog developera

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Dejan Milošević: Istraživanje i rad na sebi sastavni su deo karijere svakog uspešnog developera

Prethodnih 20 godina Dejan Milošević radi u IT industriji, gde je imao priliku da se susretne sa različitim programskim jezicima i stručnim pozicijama. Sada je član kompanije HTEC, a on nam je otkrio kako je izgledala njegova karijera na 'tech' sceni i šta tačno podrazumeva pozicija Tech Excellence Specialist na kojoj trenutno radi.

Za tehnologiju i IT industriju, Dejan Milošević se zainteresovao još od osnovne škole. Posle početaka programiranja u BASIC-u na Commodore-u 64 usledio je i prvi PC koji je u to vreme bio ozbiljan alat. Kako je naš sagovornik uvek bio zaljubljenik u matematiku i fiziku, to je predstavljalo dodatan katalizator njegovog interesovanja prema softveru.

Štaviše, kao mali, Dejan je pored ljubavi prema video igrama voleo i da ih “hakuje” i menja, tako da je iz tog razloga došla do izražaja i njegova kreativna strana. Onog trenutka kada je shvatio i video da uz pomoć programiranja ima “moć” da to radi, definitivno je zauvek zavoleo proces razvoja softvera.

Ta strast prema programiranju ga je vodila kroz razne tehnološke i stručne pozicije u IT industriji kroz poprilično bogatu karijeru koja se ogleda u višegodišnjem iskustvu. Danas se njegov posao zasniva radom na ne tako čestoj poziciji pod nazivom Tech Excellence Specialist, o čemu smo, pored drugih stvari iz karijere, sa Dejanom imali priliku da pričamo u nastavku teksta.

Na koji način počinje tvoja IT karijera i kojim si se poslovima do sada bavio?

Dejan: Uvek sam voleo da pravim razne programčiće i skripte za automatizaciju raznih procesa koji su bili prisutni u drugim poslovima kojima sam se bavio. Vremenom sam prešao i na freelance web development, pa sam radio na raznim mini-projektima za sebe i za prijatelje, a kasnije i na razvoj ozbiljnijih aplikacija.

Mogao bih slobodno da kažem da se kroz niz različitih aktivnosti i pozicija – kako formalnih tako i freelance – ovim poslom bavim više od 20 godina. Pored raznih pozicija na razvoju softvera – frontend, backend, full stack developera i devopsa – radio sam i na konsultantskim pozicijama, a u karijeri sam bio i CTO jednog startapa u kome smo sa našim rešenjem uspeli da prikupimo milionsku investiciju.

U kom trenutku dolaziš u HTEC, kako je izgledao proces regrutacije i da li si pre toga radio u nekoj IT kompaniji?

Dejan: U kompaniju HTEC sam došao u maju ove godine. Proces regutracije je veoma brz i efikasan i najbolji koji sam ikada imao, regruteri su bili veoma prijatni i ekspeditivni. Pre toga sam radio u mnogim domaćim i stranim IT kompanijama, kao i u brojnim startapima. Ovom prilikom bih pozdravio i kolege iz kompanije Quantox Technology sa kojima sam imao lepu saradnju i stekao mnoga prijateljstva.

Kako izgleda tvoj radni dan u HTEC-u?

Dejan: Radni dani su veoma fleksibilni i raznovrsni. Uglavnom imam jedan tehnički intervju koji traje oko dva sata i dosta sastanaka koji su vezani za druge aktivnosti iz R&D departmana kao što su revizija projekata, solution arhitektura, razna istraživanja novih tehnologija i koncepata, tako da je veoma interesantno i proaktivno.

Trenutno radiš na poziciji Tech Excellence Specialist-a. Šta tačno ta pozicija podrazumeva?

Dejan: Tech Excellence vertikala u kompaniji je veoma interesantna inicijativa i ona čini HTEC jedinstvenom i izazovnom kompanijom za developere koji žele da se stalno unapređuju i istražuju nove tehnologije.

Članovi Tech Excellence tima su najistaknutiji inženjeri u kompaniji i za razliku od kolega iz E&D vertikale koja se bavi razvojem i isporukom nisu angažovani na konkretnom projektu već se bave R&D istraživačkim inicijativama, arhitekturom sistema i softverskih rešenja i, generalno, osiguravanjem kvaliteta tehnologija i projekata koje razvijamo kroz pravilno istraživanje novih tehnologija, dobro postavljanje projekata i arhitekture, kao i aktivno praćenje i davanje predloga za refaktoring koda u projektima. Mi smo tim koji se slobodno može nazvati kapijom ulaznog i izlaznog tehnološkog kvaliteta u kompaniji.

Dejan je ove godine stigao u HTEC i očekuje ga dosta obaveza kako bi svojim velikim iskustvom doprineo rastu ove kompanije.

Na koji način si došao do ove pozicije i da li je potrebna neke posebna edukacija za istu? 

Dejan: Prilikom procesa regrutacije za poziciju backend developera, sadašnje kolege koje su vodile tehnički intervju uočile su moje šire interesovanje za nove tehnologije, arhitekturu softvera, research & development inicijative, mentorisanje i usavršavanje juniora – generalno, interesovanja koja prevazilaze okvire programiranja i uključuju dodatne aktivnosti oko marketinga, biznis logike, razvoja proizvoda, edukacije i drugih vertikala.

Pored želje za učestvovanjem u ovakvoj poziciji i inicijativama nije potrebna posebna formalna edukacija, ali je prisustvo soft skill-ova i dodatnih komunikacionih veština poželjno, jer je jedan od naših zadataka da radimo tehničke intervjue sa potencijalnim kandidatima i samim tim smo kapija ulaznog kvaliteta u kompaniji.

Sa kojim se najčešće izazovima suočavaš na poslu i kako ih prevazilaziš? 

Dejan: Veliki izazov je pravilna evaluacija kandidata prilikom tehničkog screeninga, jer je na nama velika odgovornost na više nivoa: da osiguramo ulazni kvalitet kroz najbolji odabir kandidata, ali i da učinimo kandidate zadovoljnim kroz intervju proces, da im damo dobre povratne informacije i tačke za poboljšanja, kao i da u nekim slučajevima procenimo da li je kandidat možda bolji za drugu poziciju, a ne za onu za koju se prijavio.

I mi iz TEO aktivno i svakodnevno radimo na unapređenju procesa selekcije i razvoju naših evaluativnih veština i soft skill-ova. Takođe, izazov predstavlja i potreba za stalnim istraživanjem, praćenjem novih tehnologija i kreiranjem najboljih rešenja za naše projekte, ali to je nešto u čemu ja uživam da radim.

Šta bi ti preporučio mladim kolegama koji nastoje da započnu karijeru u IT industriji? Na šta treba da obrate pažnju?

Dejan: Pre svega, da ne preskaču proces učenja i da krenu od početka i učenja osnova, jer je sve češći slučaj da na tržištu nalazimo “framework” juniore, dakle mlade developere koji odmah krenu da uče neku tehnologiju koja je tražena na tržištu, ali pritom preskaču osnove.

Ono što je takođe bitno jeste da moraju da imaju opšte interesovanje za IT industriju, a ne da im pristup ovoj grani bude isključivo to što postoji velika potreba za kadrom. Preporučio bih da na svakodnevnom nivou aktivno istražuju nove tehnologije i dešavanja na IT tržištu, i da probaju da se udružuju u razvoju sopstvenih projekata na kojima će aktivno učiti nove tehnologije.

Koji su tvoji planovi za naredni period ukoliko govorimo o napredovanju na profesionalnom nivou?

Dejan: Moj napredak na profesionalnom nivou se pre svega sastoji, kao što sam više puta napomenuo, od aktivnog istraživanja i učenja novih tehnologija, ali i razvoja drugih ličnih i poslovnih veština. Sebe u budućnosti vidim kao tehničkog konsultanta i arhitektu rešenja, a uskoro ću objaviti i sopstvene softverske alate koje sam razvijao poslednjih meseci i konačno ući u inicijative i zajednicu otvorenog koda. U slobodno vreme se bavim i razvojem sopstvenih ideja i startapa, a karijerno sebe vidim kako se dalje razvijam u HTEC-u.


Ostavi komentar

 1. Дале

  Дале

  28. 7. 2022. u 10:32 Odgovori

  Хвала Дејане на топ појашњењу самог TEO сектора HTEC-а. Мислим да нам је сада свима јасније!

  • Никола

   Никола

   3. 8. 2022. u 21:40 Odgovori

   Да ли је стварно у данашњој држави образобање из ИТја неки показатељ? Лично сам баталио ФТН НС на пола јер је губљење времена.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Karijere

Kako je Miljan od pozicije praktikanta došao do posla softver inženjera u Microsoft razvojnom centru

Microsoft i ove godine organizuje plaćenu studentsku praksu u svom razvojnom centru, a svi zainteresovani studenti mogu da se prijave do 7. avgusta.

Kultura 2.0

Kako će NFT promeniti muzičku industriju?

Decentralizovani model finansiranja putem blockchain tehnologije zajedno sa nezamenljivim tokenima, imaju potencijal da radikalno promene način na koji se muzika proizvodi, distribuira, i promoviše.

Istraživanje

Social Srbija 2022: Kakvo je stanje društvenih mreža?

Ovogodišnje istraživanje demantuje predrasudu da je TikTok 'samo za klince' i pokazuje da LinkedIn najviše koriste Beograđani.

Propustili ste

Najava

Najveća regionalna konferencija za programere ovog septembra u Zadru – vidimo se na Infobip Shift 2022!

Najveća konferencija za programere u ovom delu Evrope ponovo okuplja istaknute IT stručnjake, programere, startape i preduzetnike. Ovogodišnju Infobip Shift konferenciju obeležiće nikad bogatiji program i spektakularna produkcija.

Intervju

Samo i Iza prodali su ‘Talking Tom’ i u Srbiji započeli poljoprivrednu revoluciju – održiva proizvodnja hrane njihov je životni cilj

U ekskluzivnom intervjuu za Netokraciju, Samo Login otkriva kako je od prodaje slovenačke kompanije Outfit7 došao do fondacije koja se u Srbiji bavi čistim vazduhom, čistom vodom, očuvanjem resursa i održivom poljoprivredom.

Office Talks Podcast

Demagog sa dva nova naslova osvaja tržište indie igara

Razvoj video igara u Srbiji ima sve veći značaj na globalnoj sceni. Tom prilikom smo u 105. epizodi Office Talks podkasta ugostili beogradski Demagog studio čija je video igra Golf Club Wasteland do sada zabeležila značajne rezultate na AppStore i Google Play prodavnicama.

Tehnologija

IT Srbija od ‘outsourcinga’ do vodeće zemlje za razvoj digitalnih proizvoda i usluga

O razvoju i rastu domaće IT industrije govorimo već nekoliko godina unazad. Prethodne dve, bile su najintenzivnije kada je reč o ovoj grani koja ima značajan udeo u domaćem BDP-u. Kako godine prolaze, informaciona i tehnološka industrija u Srbiji započela je put napretka od 'outsourcinga' do kompanija koje razvijaju zahtevne proizvode.

Gaming

Epic Games kreće sa izgradnjom kampusa u Novom Sadu

Kompanije Epic Games i 3Lateral najavljuju početak izgradnje svog kampusa nadomak Univerzitetskog centra, u Radničkoj ulici u Novom Sadu. Reč je o savremenom R&D centru koji podržava razvoj hardverskih i softverskih rešenja koja omogućavaju kreiranje fotorealističnih digitalnih ljudi.

Intervju

Kako je platforma Native Teams stvorila uslove za uspešno i jednostavno ‘freelance’ poslovanje

Zahvaljujući Native Teams platformi, 'freelance' radnici imaju mogućnost da ostvare sve benefite onih koji su zaposleni 'za stalno', online ili putem mobilne aplikacije.