Šta je Data Journalism i kako se viša analiza podataka koristi u novinasrtvu

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Data Science može se primeniti i u medijskom poslu – a takvo novinarstvo polako se razvija i u Srbiji

Tatjana Kecojević i Tijana Blagojev, Data naučnice, otkrivaju nam šta je to 'Data Journalism'.

Tatjana Kecojević za Data Science zainteresovala se dok je radila na koledžu u Lankširu, tokom jednog istraživačkog projekta. Projekat je, priseća se ona, zahtevao sveobuhvatno razumevanje statističke metodologije i računarskih nauka, koje je izučavala tokom studija informacionih tehnologija na ETF-u u Beogradu, a kasnije je doktorirala i statistiku na Univerzitetu u Mančesteru.

Sa druge strane, njena koleginica Tijana Blagojev, naša druga sagovornica, u svet kompleksne obrade podataka došla je iz društvenih nauka: završila je engleski na Filološkom fakultetu, a od 2008. radila je na različitim projektima koji se bave medijskim reformama u Srbiji. Tada je primetila da istraživanja u ovoj oblasti koja prikupljaju veliku količinu podataka sa ciljem da daju preporuke za izmene zakona manje privlače pažnju šire javnosti, te da tu postoji prostor za poboljšanje. Odlučila je da se dalje usavršava u ovoj oblasti pa je konkurisala za Čivning stipendiju koja joj je omogućila da studira smer Politike, big data i kvantitativne metode na Vorik univerzitetu.

Sa njima u nastavku teksta razgovaramo o jednoj od njihovih oblasti interesovanja – novinarstvu koje se bazira na podacima (Data Journalism) i predstojećoj online konferenciji Women in Data Science koja okuplja dame u ovoj oblasti.

Data Science je oblast koja insistira na povezivanju eksperata iz raznih oblasti

Kako je Data Science prilično opširna tema, naše sagovornice na početku razgovora pitali smo kako su se zainteresovale za njegovu primenu u novinarstvu, a Tijana nam objašnjava da je na fakultetu u Engleskoj imala priliku da pohađa interdisciplinarni kurs koji je omogućavao da studenti političkih nauka dele predmete, projekte i zadatke sa ostalima koji studiraju matematiku, statistiku, informatiku i da razmenjuju ideje. Ona dodaje:

Primetila sam da Data Science može da se primeni u bilo kojoj oblasti ako ste dovoljno upućeni i razumete kako ta oblast funkcioniše. To me je motivisalo da to iskustvo i interdisciplinarni način rada prenesem u Srbiju.

Ovde ima sjajnih budućih stručnjaka u svim oblastima, ali čini mi se da su i dalje odvojeni i nalaze se na svojim matičnim fakultetima ili grupama bez mogućnosti da imaju ovakva interdisciplinarna iskustva. Naravno, postoje izuzeci kao što je master program Računarstvo u društvenim naukama pri Univerzitetu u Beogradu ili skoro uvedeni Master Digitalna transformacija medija i kulture. Ja doživljavam Data Science kao oblast koja upravo insistira na tome da se povezuju eksperti iz raznih oblasti.

Jedna od oblasti u kojoj se prepliću ljudi sa različitim znanjima i veštinama je, naravno, Data novinarstvo koje Balkansmedia definiše kao priče koje su zasnovane na nekoj analizi podataka, kao i baze podataka kojima čitatelji mogu da pristupe putem neke web aplikacije ili infografici koji ilustruju sažatak prikupljenih podataka. Tijana dodaje da mediji poput Birna, Cinsa i Krika to uveliko rade u Srbiji, ali podaci postaju sve važniji i zbog sve veće upotrebe veštačke inteligencije u svakodnevnom životu:

Kod nas su usvojene Strategija i akcioni plan za razvoj veštačke inteligencije i vrlo je važno da novinari mogu da prate kako se, na primer, otvoreni podaci koriste u procesu mašinskog učenja/veštačke inteligencije kako bi adekvatno informisali javnost i ukazivali na neregularnosti.

Sa druge strane, upotreba podataka i njihova analiza može da pomogne i samim redakcijama u njihovom radu ili održivosti. Dakle, upotreba podataka koja se ne odnosi direktno na informisanje publike već na njihov interni razvoj i funkcionisanje. Veštačka inteligencija može da pomogne da se neki repetitivni poslovi u novinarstvu olakšaju i ubrzaju kako bi novinar mogao da se fokusira na istraživanje. Kada govorimo o održivosti, upotrebljavaju se razne metrike za praćenje publike kako bi se sadržaj prilagodio da se verni pratioci zadrže, a novi privuku.

Ipak, kako dodaje Tatjana, postoji izvesna opasnost kada neke aktivnosti u vezi sa obradom podataka kao što je, recimo, data novinarstvo, tako kategorišemo jer oni mogu napraviti određenu zadršku nekim drugim ljudima da se uključe. “Jedna od najvećih prepreka da se tema Data Science-a učini pristupačnijom je percepcija da je to za tehnološke ili štreberske tipove i da prevazilazi mogućnosti običnih ljudi”, navodi ona i dodaje:

Naravno, prednost je biti znatiželjan i želeti da pronađeš odgovore na različita pitanja, a to su osobine koje čine i dobrog novinara i dobrog data naučnika. Komfornost u analizi podataka je još jedan koristan faktor u novinarskom alatu. Novinari koji ovladaju podacima i u tom pogledu postanu pismeni, znaju kako da im pristupe, da ih formatiraju i učine ih dostupnim svojim čitaocima.

Novinarstvo zasnovano na podacima razvija se i u Srbiji

Jedan od primera za upotrebu Data Science-a jeste i projekat na kome je Tatjana relativno skoro radila a koji zapravo predstavlja izveštaj o analizi podataka koji se odnosi na vizualizaciju virusa COVID-19 u Republici Srbiji. Osim toga, sarađivala je i sa mnogim istraživačkim medijima u Srbiji i objasnila nam je kako, od početka do kraja, izgleda takva  saradnja:

Prvi korak je da novinari prepoznaju problem i pristupe relevantnim podacima, ako su im dostupni. Zatim raspravljamo o najefikasnijim načinima da jasno saopštimo svoja otkrića na vizuelni način koji čitaocima omogućava razumevanje problema. Podaci se tada mogu detaljno ispitati u pogledu toga šta oni znače i zašto su važni. Sledeći korak je dvosmerni proces u kom se, ukoliko je potrebno, relevantni podaci stavljaju u odgovarajući format za analizu i vizualizaciju.

Dobar primer za to bio bi onaj sa početka pandemije. Moj zadatak bio je da pomognem lokalnim novinarima da napišu istraživačku priču o broju raspoloživih respiratora. To je bilo kontroverzno jer Vlada nije otkrivala informacije o dostupnosti respiratora i ostavljala je utisak da ne shvata ozbiljno situaciju sa pandemijom. Članak je objavljen u subotu, a sutradan je Vlada najavila strože mere u suzbijanju širenja virusa. To je ono što podrazumevamo pod demokratijom podataka na delu, sredstvom za polaganje računa i podsticanjem relevantnih zainteresovanih strana na akciju.

Pomenuta vizualizacija podataka i primena Data Science-a u novinarstvu komplikovana je i zbog nedostatka vremena koje se u redakcijama može posvetiti tom zadatku, kao i  činjenici da novinari često nisu u prilici da plaćaju obuke iz programiranja. “Naravno, postoje brojni besplatni online kursevi i resursi, ali treba znati odakle početi i to ne može da zameni praktične vežbe i rad u grupi, bar ne kada ste na početku”, objašnjava Tijana.

I zaista, kako ocenjuje Tatjana, u Srbiji smo još uvek u početnoj fazi kada je reč o medijima koji prihvataju Data Science. Međutim, pogrešno je misliti da data novinar treba da zna sve korake procesa – od prikupljanja podataka, analize i vizualizacije do konačne priče:

Kao rezultat ove složenosti, glavni izazov za novinare je stvaranje zajednice. Drugim rečima, izgraditi sopstvene timove za obradu podataka, posebno u glavnim medijima. Ovo promoviše odgovornost i podstiče raspravu zasnovanu na činjenicama zasnovanim na podacima. Nije pitanje samo usvajanja novih tehnologija, već načina da se njihovoj čitalačkoj publici pomogne da razume podatke, šta oni znače i zašto su važni.

Upravo zbog toga Tatjana je osnovala organizaciju “Sister analyst” koja organizuje besplate obuke za novinare koji žele da steknu neophodna znanja o tome kako kreirati prave vizualizacije ili web aplikacije.

Konferencija Women in Data Science održaće se 8. marta

Uprkos sve široj primeni, Data Science u Srbiji i dalje je relativno mlada oblast a u godinama iza nas često se percipirala i kao muško polje delovanja. Kao odgovor na pitanje kako danas stoje stvari po tom pitanju, Tatjana ističe da i dalje postoji značajna rodna neravnoteža u ovoj oblasti kao i u mnogim STEM disciplinama. “Ipak, s moje tačke gledišta, sve je više žena koje se interesuju i priključuju zanimanjima povezanim sa višom obradom podataka. Sada nije neobično da žene vidite u vodećim ulogama data naučnica, i to služi kao inspiracija drugima”, ističe ona.

Kao inspiracija i podrška ženama u toj oblasti zamišljena je i ovogodišnja konferencija Women in Data Science, na kojoj će učestvovati i naše sagovornice: Tijana kao panelista na diskusiji o otvorenim podacima, a Tatjana kao srpski WiDS ambasador iz Velike Britanije. O agendi konferencije možete se više informisati na zvaničnom sajtu, a naše sagovornice pozivaju sve zainteresovane da se prijave i isprate program koji se organizuje 8. marta.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Gaming

FDU pokrenuo Game Art katedru ― šta to znači za srpsku gejming industriju?

Fakultet dramskih umetnosti, koji je član superklastera Creative Tech Serbia, ove godine prvi put je upisao studente na novi studijski program: Vizuelni efekti, animacija i gejm art. Sve o novom studijskom programu i mogućnostima koje pruža, pročitajte u našem tekstu.

Društvene mreže

Quiet Quitting: Kako je TikTok trend pokrenuo revoluciju na radnom mestu?

Ukoliko ste aktivni na TikTok-u, sigurno vam nije promakao trend o 'tihom otkazu' koji u proteklom periodu preplavljuje svačiji #fyp na ovoj društvenoj mreži.

Mobilno

Mastercard omogućio korišćenje Google Pay servisa u Srbiji – za Android i WearOS korisnike

Trend beskontaktnog plaćanja pametnim telefonima odavno je postao zastupljen u razvijenijim državama Evrope ali i sveta. Sada je zahvaljujući zvaničnom dolasku Google Pay servisa u Srbiju korisnicima Mastercard platnih kartica omogućeno da plaćaju svojim pametnim telefonima ili satovima.

Propustili ste

Tehnologija

Search On 22: SEO relevantniji nego ikada pre

U nameri da privuče generaciju Z, Google je na 'Search On 22' događaju predstavio novitete u pretrazi, koji su rezultat dugogodišnjeg razvijanja AI tehnologija.

Društvene mreže

TikTok će pokoriti najveće igrače u industriji zabave

U okviru 15. izdanja Weekend Media Festivala, održan je panel 'TikTok – the platform that will bring the biggest players on the market to its knees'.

Intervju

Nakon 3 godine pauze, DaFED okupljanja ponovo u Novom Sadu!

Novosadska zajednica ima razloga za slavlje - DaFED ekipa ponovo je na okupu. Oslobodite kalendare jer prvi meetup je već zakazan, a mi otkrivamo planove za konferenciju i druge edukacije koje DaFED već uveliko planira.

Novost

LotusFlare otvorio novu kancelariju u Beogradu sa ciljem da proširi programerski tim

Softverska kompanija LotusFlare sa sedištem u Silicijumskoj dolini otvorila je novu kancelariju u Beogradu, dok nastavlja da širi svoj tim u Srbiji i drugim lokacijama širom sveta.

Office Talks Podcast

Marketing za web 3.0 zajednicu

U 111. epizodi Office Talks podkasta ugostili smo Nikolu Jankovića i Nikolu Milinkovića iz kompanije Decenter. Sa njima smo razgovarali o kreiranju efikasnog marketinga u web 3.0 industriji, uz osvrt na važnost izgradnje jake web 3.0 zajednice.

Izveštaj

Kripto vodič: Kako da skalirate Ethereum uz ‘Zero knowledge’ metodologiju?

Na ovogodišnjoj Infobip Shift konferenciji, u okviru predavanja 'Scaling Ethereum with Zero-Knowledge magic' na Web3 stejdžu predstavljena su rešenja koja mogu da pojednostave i ubrzaju skaliranje na Ethereumu.