Kako je Dalibor koji je Lead Data konsultant pronašao vreme za hobi

Kako je Dalibor pored pozicije Lead Data konsultanta pronašao vreme za porodični hobi i biznis

Još kada smo bili deca, mnogi su nas pitali - "Da li imaš hobi"? Čak i kada odrastemo, postanemo profesionalci, ljubav prema hobiju, ako ga zaista volimo, ostaje zauvek tu sa nama. Ovo je priča o Daliboru Lazareviću koji iako radi kao Lead Data Consultant, pronalazi vreme da proizvodi manje predmete od drveta i plastike.

Gotovo da je večito pitanje danas kako spojiti profesionalne i privatne obaveze, a da ni jedna ni druga strane ne trpe previše. Neko pronalazi svoj “ventil” bavljenjem sportom, neko je mladi roditelj, neko često putuje, a ima i onih koji ostaju verni svojim hobijima. Međutim, taj isti hobi može da preraste i u biznis – ukoliko se ozbiljno shvati i ako se radi sa strašću prema određenom poslu.

Međutim, da bi se to desilo, potrebna je i podrška kompanije, kako u vidu promocije, tako i u vidu fleksibilnosti radnog vremena. Dalibor Lazarević koji ima senior poziciju u kompaniji Endava svakako je ove benefite i zaslužio, kako bi mogao da svoj porodični hobi u vidu zanatske radionice za izradu manjih predmeta od drveta, pretvori na kraju u isplativ biznis.

Iako radi na odgovornoj poziciji kao što je Lead Data Consultant, Dalibor je odlučio da svoje slobodno vreme provodi sa svojom decom u stolarskoj radionici, a veliku podršku dobio je zahvaljujući internoj inicijativi svoje kompanije koja nosi naziv “Mali proizvođači supported by Endava”. Sa njim smo u intervjuu koji sledi govorili o tome kako uspeva da kombinuje kancelarijsko i radioničarsko okruženje, zapravo kako izgleda njegov posao – i na jednoj i na drugoj strani.

Most između kancelarije i zanatske radionice

Sa već više od 20 godina rada u IT industriji, Dalibor se uvek rado vrati svojim ambicijama na početku i rado uradi kratki pregled da proveri da li je nešto propustio od svojih tadašnjih želja. Kako nam je i sam rekao, Endava, tačnije bivši PSTech jeste kompanija u kojoj je maštao da radi još kao student:

Znate, radite posao jednog IT inženjera u ne-IT firmi, kao što su banke i osiguravajuća društva, a sve vreme maštate da svoj potencijal ostvarite u jednoj ozbiljnoj IT kompaniji.

Posle mnogo godina iskustva u bankarskom sektoru, menjajući razne pozicije od sistem administratora, biznis i sistem analitičara, developera za izveštavanje, na kraju i rukovodioca za poslovno izveštavanje, Dalibor je rešio da konkuriše u Endavi na jednom jako zanimljivom oglasu za posao data inženjera koji je ova kompanija u februaru 2020. objavila na Linkedin-u.

Uz pomoć precizne mašine, Dalibor i njegova porodica izrađuju predmete od drveta ili plastike, koje uspeju da poklone određenoj grupi ljudi, ali i da prodaju.

Sada već više od dve godine radi kao Lead Data Consultant u pomenutoj kompaniji, pa nam je Dalibor više govorio o svojoj poziciji i šta ona zapravo podrazumeva:

Moji radni zadaci su uglavnom fokusirani na rešavanje najvećih izazova koje klijenti imaju ili se bar dotiču baza podataka. Do sada sam bio uključen u nekoliko projekata iz oblasti investicionih fondova, finansija, payment processing-a, fashion retail-a, shipping-a.

Međutim, kao discipline lead, aktivno sam uključen u razvoj data discipline, dajem svoj doprinos u razvoju veština i znanja u data oblasti i pomažem ostalim kolegama u njihovom karijernom razvoju. Pored uloge karijernog trenera, takođe imam i ulogu vođe tima na data projektu na kome trenutno radim.

Naš sagovornik nam je između ostalog otkrio da aktivno učestvuje u nekoliko zajednica, između ostalog i internog Data Science Community-ja, gde je jedan od njenih lidera. Kako i sam kaže, da bi postigao sve ovo, potrebno je dosta iskustva u data oblasti, velika širina znanja, poznavanje dosta domena biznisa, a tako i alata. Od svega toga najbitnija je i brza adaptacija na svako okruženje.

Kako je ovde reč o jednom kompleksnom poslu, bez izazova jednostavno ne može. Dalibor nam kaže da je jedan od najvećih izazova zapravo komunikacija. Sastanci sa klijentima i interni sastanci su uglavnom online, kolege se ne viđaju tako često uživo i taj odnos je, prema njegovim rečima, malo teži u odnosu na period pre pandemije.

Međutim, Lazarević kaže da se taj izazov uglavnom sada lako prevazilazi, budući da za ove dve godine u kompaniji ima dosta primera dobre prakse da se takav jedan izazov jedva i primeti. Upravo zato, veoma je važno ulagati u kompanijsku kulturu, o čemu nam Dalibor i govori:

Endava radi sa jako puno klijenata širom sveta i normalno je određeno prilagođavanje, međutim ono nikada nije na štetu zaposlenih, pažnja na svoje zaposlene je stalno u fokusu. Prednosti su ogromne, dosta benefita, fleksibilnosti, konstantnog učenja i unapređivanja veština i znanja, multinacionalna saradnja, rad u svetski poznatim kompanijama i high tech tehnologijama.

Pored profesionalnog posla u pomenutoj kompaniji i pored odgovornosti koje taj posao nosi, Dalibor je ipak pronašao vremena za svoj hobi i izradu predmeta od drveta i plastike, zajedno sa svojom porodicom. Kako nam je i rekao, uvek je imao taj preduzetnički duh, dok se pre 20 godina bavio čak sitoštampom, fotografijom i imao svoj mali biznis.

Ništa ne bi bilo moguće bez pomoći najmlađih koji imaju važnu ulogu u procesu dizajna i pakovanja proizvoda.

Sa druge strane, njegov deda je bio stolar, a Dalibor je želeo da jednom nastavi delić njegovog rada. Počeo je malim koracima, osmišljavanjem najidealnijih poklona, zatim pripremom i prelomom štampe, i onda je u jednom momentu rešio da sve to objedini:

Uspeo sam da povežem vise grana industrije u jednom i uspeo da ispunim svoju najveću želju. A pre svega uspeo sam da tim poslom sebe više približim svojoj porodici koja je takođe uključena. Sada nam je glavni fokus na laserskom preciznom sečenju drveta, plastike, i drugih materijala za sklapanje i izradu raznih predmeta, reklama, igračaka.

Zatim 3D modelovanje i 3D štampa, a onda na kraju i ne tako malo izdavaštvo za manastire i crkve, gde već dve godine zaredom osmišljavamo, pravimo i izdajemo knjigu veliki džepni Pravoslavni kalendar u saradnji sa manastirom Rukumija.

Za sve je potrebna volja, ali i podrška članova porodice

Nastavljajući da nam govori o svom hobiju, Lazarević kaže da je svoje profesionalno iskustvo u presales-u i konsaltingu delom iskoristio i u svojoj maloj kompaniji. Ovde je reč o malim  proizvođačima sa svim elementima Agile-a. Dobro su organizovani, podeljeni u nekoliko timova, a za marketing, prodaju, nabavke i planiranje, zadužena je Daliborova supruga.

Sa druge strane, za dizajn i pripremu je odgovoran njegov najstariji sin, a proizvodnju i rad na mašinama obavljaju on i njegov otac. Zaduženje za pakovanje proizvoda imaju Daliborova ćerka i najmlađi sin. Naravno, ovde je reč o izradi custom rešenja za sve starosne godine, a pored toga ovaj tim pomaže klijentu da dođe do svog željenog cilja, tačnije drvene igračke ili poklona, ali ponekad se izradi i više modela koji se prodaju na društvenim mrežama.

Kako bi na najbolji mogući način uspeo da se posveti svom hobiju nakon profesionalnih obaveza na poslu, Endava je zahvaljujući inicijativi koju smo pomenuli na početku, dala značajnu podršku Daliboru u nastojanju da njegovo zanimanje postane i održiv biznis. Naime, “Engagers” tim pomenute kompanije je došao do ove sjajne ideje, gde se pruža ogromna podrška zaposlenima koji imaju svoje male biznise ili hobije.

Ono što je još bitnije ako gledamo kroz prizmu pomoći u vidu promocije, jeste način na koji se ova pomoć kompanije sprovodi u delo, a to je da Endava za sve svoje prezentacije, događaje i poklone koristi proizvode malih proizvođača. Zahvaljujući Daliboru, saznali smo da kompanija te poklone plaća i podstiče one koji svoj hobi grade, da ga razrađuju još više:

Ovo je veoma značajno za nas male proizvođače, jer imamo nekoga ko nas podržava, gura i omogućava da postanemo još vidljiviji na tržištu. Možemo reći da mi iza sebe imamo nekoga ko izuzetno ceni naš rad i pomaže nam da istrajemo u tome.

Na ovaj način se pre svega gradi poverenje, kao i jedan fer i korektan odnos koji je mnogo više od odnosa poslodavac-zaposleni. Naš sagovornik kaže da se time ne opravdava samo briga o svojim zaposlenima, već se ulazi i u partnerski odnos sa tim malim proizvođačem. Ovako se između ostalog podstiče privreda i direktno učestvuje u razvoju malih proizvođača kod kojih su pojedini zanati izuzetno značajni i retki.

Endava pomaže malim preduzetnicima kroz svoj program, tako što otkupljuje izrađene predmete ili hranu, ukoliko se neko bavi i tim biznisom.

Govoreći nam o balansu između hobija, privatnih obaveza i svakodnevnog posla, Dalibor ističe da mu sada taj balans ne pada teško, kao i da je pre Covid-a, 19 godina putovao na relaciji Smederevo – Beograd i trošio mnogo vremena u prevozu. Sada je, kaže on, to vreme nadoknađeno i uspeva da ga maksimalno i korisno iskoristi. On između ostalog uspeva da nadoknadi i da provede više vremena sa porodicom i sa svojim hobijem:

Ali najvažnije od toga je što je taj hobi jaka sprega i veza mene i moje porodice. Mada, i deca pronalaze svoj hobi i uključuju ga u naše zajedničko vreme. Prosto je dragoceno sve to i na taj način im pokazujete koliko su oni u svemu tome najbitniji.

Pred sam kraj, naš sagovornik kaže da su volja i želja jako bitni u procesu izgradnje jednog hobija ali i uspeha na poslu istovremeno. Dalibor dodaje da se sve može dobro izbalansirati, samo je potrebno napraviti plan i organizaciju, a nakon toga jako je bitna motivacija, ne samo lična motivacija već način na koji će da se motiviše i sama porodica. Kada je reč o budućim planovima, on dodaje sledeće:

Što se tiče nekog generalnog plana na poslovnom putu, jeste da nastavim da edukujem mlađe, prenosim svoje znanje i svoju praksu stečenu godinama u raznim industrijama, mladima koji žele da nastave ili obogate svoju karijeru u data svetu, svetu veštačke inteligencije i mašinskog učenja.

Jedna od takvih inicijativa Endave jeste skoro završeni Data kurs na Matematičkom fakultetu u Beogradu gde smo programom od jednog semestra približili studentima Data oblast i njene tehnologije.

“Privatni svet nastavljam da obogaćujem idejama, da širim ideje zajedno sa porodicom i da ih zajedno realizujemo. Prošle godine smo kupili seosko domaćinstvo i planiramo da proširimo svoje ambicije, da stvaramo prilike i da nastavimo da pomažemo drugima u okviru mnogih manifestacija”, zaključio je Dalibor.   


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

IT otkazi u Srbiji (gost Marko Vučetić)

Ove i prošle nedelje saznali smo da su pojedine IT kompanije u Srbiji krenule da smanjuju svoje timove - tehničke i netehničke pozicije.

Intervju

50 miliona pošiljaka obradio je srpski Mily Technologies – startap koji nastoji da unapredi logistiku širom sveta

Industrija logistike i dostave proizvoda i te kako ima potencijal za veći rast i razvoj zahvaljujući modernim tech rešenjima. Jedno od takvih rešenja razvija i srpski startap Mily Technologies sa čijim smo osnivačima imali priliku da razgovaramo, a koji su se vratili iz Danske i Nemačke u Srbiju da pokrenu svoj biznis.

Karijere

Studenti ETF-a najavljuju protest: Školarina za Softversko inženjerstvo povećana na 280.000 RSD

Nezadovoljni cenama školarine na nekim od najtraženijih i najskupljih smerova, studenti ETF-a pridružuju se kolegama sa arhitekture u blokadi zgrade tehničkih fakulteta.

Propustili ste

Analiza

Kako obračunati ‘ekstra porez’ za 2022. godinu i na koga se on primenjuje?

U tekstu koji sledi, donosimo vam odgovore na sva pitanja koja imate u vezi sa godišnjim porezom na dohodak građana, te vašim obavezama prilikom oporezivanja.

Novost

Pet razloga zbog kojih ćete želeti da koristite mobilnu aplikaciju UniCredit Banke

Mobilna aplikacija UniCredit Banke Srbija ocenjena je od strane svojih korisnika najvišim ocenama na tržištu, u onlajn prodavnicama App Store i Google Play, u kategoriji mobilne bankarske aplikacije.

Karijere

Koja su prava radnika u slučaju otkaza i gde kompanije najčešće greše?

Poslednjih nekoliko nedelja u IT zajednici sve češće slušamo o otkazima i zamrzavanju zapošljavanja. To nas je nateralo da se zapitamo kako su u Srbiji regulisani otkazi usled smanjenja obima posla, te koja prava radnici mogu da ostvare ukoliko ostanu bez posla?

Internet marketing

DigiTalk u Zrenjaninu i ovog aprila o razvoju digitalne ekonomije u Srbiji

Digitalk, organizacija koju čine Vladimir Kovač, Ivan Minić i Vitomir Ognjanović, najavljuje dva vezana događaja u aprilu posvećena digitalnoj ekonomiji u Srbiji: Digitalk e-Commerce Days i Digitalk Konferenciju 2023. 

Upoznajte poslodavce

ABBYY razvojni centar u Srbiji zapošljava domaće inženjere, ali i netehničke kadrove

Multinacionalna kompanija ABBYY, koja razvija inteligentna rešenja za obradu dokumentacije, planira da do 2023. godine udvostruči broj domaćih stručnjaka s ciljem širenja poslovanja i stvaranja snažne tehnološke zajednice u Srbiji.

Tehnologija

Posetili smo Bugatti Rimac: Zavirite kako nastaje najbrži serijski električni auto na svetu

Redakcija Netokracije imala je ove nedelje posebnu priliku da poseti fabriku kompanije Rimac Automobili u Zagrebu. U tekstu koji sledi prenosimo vam naše utiske i informacije o kompaniji koja postavlja neke nove standarde u svetu automobilizma i tehnologije.