DaFED #58: Kako na efikasan način podići performanse i optimizovati web sajt

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

DaFED #58: Kako na efikasan način podići performanse i optimizovati web sajt

Oslobodite vaše kalendare, jer je 58. DaFED događaj zakazan za četvrtak 8. decembra s početkokm od 18 časova, u Amfiteatru centralne zgrade Univerziteta u Novom Sadu.

Ovog decembra u Novi Sad dolaze Hari Roberts (Harry Roberts) iz Velike Britanije i Sebastijan Dumančić iz Hrvatske. Hari je nezavisni konsultant, Web Performance inženjer koji pomaže nekim od najvećih i najuglednijih svetskih organizacija da pronađu i reše probleme sa brzinom sajta. On je između ostalog Google i Cloudinari Media-Developer ekspert, konsultovao je klijente od Ujedinjenih nacija do BBC-a, General elektrika do Financial Times-a i čitav niz drugih.

Takođe je kopredsedavajući član performans.nov(), konferencije o web performansama za profesionalce. Otkako je Google najavio svoju inicijativu Core Web Vitals (CWV), brzina sajta je važnija nego ikad. Uprkos tome što je Largest Contentful Paint (LCP) daleko najlakša CWV metrika za praćenje, uklanjanje grešaka i optimizaciju brzine učitavanja sajtova i u laboratoriji i na terenu – i dalje je ono sa čim se većina web sajtova bori.

Na ovom predavanju, punom primera iz prakse, Hari će objasniti šta tačno obuhvata LCP, kako da ne radimo protiv sebe i kako da uradimo optimizaciju tako da se vratimo “u zeleno” (i iznad). Čak i ako vam nijedan od ovih izraza nije značio ništa, ne brinite! Nakon ovog predavanja bićete potpuno spremni da napravite poboljšanja na sopstvenim i klijentskim projektima. Spremite se da tražite povećanje plate.

MVP uz Firebase i niske troškove

Iz Hrvatske nam dolazi Sebastijan Dumančić – partner i Web Lead u PROTOTYP-u, iz Osijeka. Uz ponešto iskustva u dizajnu, trenutno se bavi frontendom i Firebase-om sa fokusom na performanse i UX modernih web aplikacija. Voli da razvija nove proizvode i pritom pokuša da odvoji bitno od nebitnog.

Mnogo je toga potrebno za uspešan projekat: frontend, backend, DevOps, stručnjaci za baze podataka i sigurnost, serveri, hosting i mnogo novca. Otuda se postavlja pitanje o tome šta bi se desilo kad bi sve to mogli da odradite s Firebase-om i da skalirate puno više nego što ste očekivali?

U ovom predavanju Sebastijan će proći kroz svoja iskustva građenja brzog MVP-a te skaliranju uz minimalne infrastrukturne troškove, sve u Javascript-u i Node.JS-u pisanom od frontendera.

Imaćete priliku da naučite o dobrim i lošim stranama Firebase-a i kako se pripremiti za budućnost. Kroz DaFTER druženje uz kraft pivo i domaće palačinke imaćete priliku da se upoznate i popričate sa predavačima uživo, ali i da proširite svoju mrežu poznanstava i ostvarite nove konekcije. Za događaj se možete prijaviti na zvaničnom sajtu DaFED-a.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

DocsCube iz Srbije efikasno automatizuje dokumentacije za mala i srednja preduzeća

O tome kako je njihov proizvod postao treći proizvod dana na ProductHunt-u i šta im je taj uspeh doneo, razgovarali smo sa suosnivačem DocsCube startapa.

Kolumna

Šta posle godine u kojoj se mehur izduvao?

Tema za ovaj, poslednji članak u godini, došla je prirodno. Svakodnevno me prati u razgovorima s kolegama, startapima, investitorima, u sadržajima koje svakodnevno čitam ili slušam.

Novost

NBS: Dodeljene prve dozvole za kripto-menjačnice u Srbiji

Narodna banka Srbije (NBS) je 16. decembra izdala dozvole dvema domaćim kripto-menjačnicama. Šta to sve podrazumeva pitali smo Aleksandra Matanovića, osnivača kompanije (menjačnice) ECD, jedne od dobitnica dozvole.

Propustili ste

Office Talks Podcast

DevRel – Kako se grade dobri odnosi sa programerima?

Gosti 126. epizode Office Talks podkasta bili su Nenad Vitorović (Tenderly) i Lav Leon Hudak (MVP Workshop) koji su nam govorili o značaju dobrih odnosa sa programerima, ali i o kvalitetnoj zajednici i sadržaju usmerenim ka programerima, a koji sve više dolaze do izražaja.

Developer Experience

Shift Miami: Infobipova konferencija posvećena developerima stiže u Ameriku

Ovo je prvi korak ka internacionalizaciji jedne od najvećih evropskih konferencija posvećenih developerima koja se već 10 godina održava u Hrvatskoj.

Startapi i poslovanje

Degordian akvizirao Shopycode – srpsku agenciju za e-commerce razvoj

Internacionalna digital-first agencija Degordian akvizirala je Shopycode, srpsku programersku kompaniju specijalizovanu za e-commerce.

Istraživanje

Predstavljamo rezultate ankete o platama dizajnera digitalnih proizvoda i usluga u Srbiji

Prva anketa ovog tipa sprovedena je na uzorku od oko 700 učesnika. Podaci pokazuju da je 71% dizajnera ušlo na tržište u poslednjih 8 godina, dok je 57% ušlo u poslednjih 6 godina.

Društvene mreže

OnlyFans: Kako su poznate ličnosti normalizovale ‘online’ prostituciju?

U ovoj kolumni, otkrivam vam zašto 'girl power' na internetu nije izraz feminističke borbe i zašto se 'online' prodaja vlastite intime ne razlikuje od prostitucije.

Kultura 2.0

Beckoning je animirani film Save Živkovića – Epic Games i 3Lateral bili deo projekta

Kreiranje dugometražnih animiranih filmova je oduvek bilo nedostižno malim timovima kreativaca pre svega zbog produkcijskih ograničenja, ali zahvaljujući novim tehnologijama situacija se znatno promenila.