DaFED #58: Kako na efikasan način podići performanse i optimizovati web sajt

DaFED #58: Kako na efikasan način podići performanse i optimizovati web sajt

Oslobodite vaše kalendare, jer je 58. DaFED događaj zakazan za četvrtak 8. decembra s početkokm od 18 časova, u Amfiteatru centralne zgrade Univerziteta u Novom Sadu.

Ovog decembra u Novi Sad dolaze Hari Roberts (Harry Roberts) iz Velike Britanije i Sebastijan Dumančić iz Hrvatske. Hari je nezavisni konsultant, Web Performance inženjer koji pomaže nekim od najvećih i najuglednijih svetskih organizacija da pronađu i reše probleme sa brzinom sajta. On je između ostalog Google i Cloudinari Media-Developer ekspert, konsultovao je klijente od Ujedinjenih nacija do BBC-a, General elektrika do Financial Times-a i čitav niz drugih.

Takođe je kopredsedavajući član performans.nov(), konferencije o web performansama za profesionalce. Otkako je Google najavio svoju inicijativu Core Web Vitals (CWV), brzina sajta je važnija nego ikad. Uprkos tome što je Largest Contentful Paint (LCP) daleko najlakša CWV metrika za praćenje, uklanjanje grešaka i optimizaciju brzine učitavanja sajtova i u laboratoriji i na terenu – i dalje je ono sa čim se većina web sajtova bori.

Na ovom predavanju, punom primera iz prakse, Hari će objasniti šta tačno obuhvata LCP, kako da ne radimo protiv sebe i kako da uradimo optimizaciju tako da se vratimo “u zeleno” (i iznad). Čak i ako vam nijedan od ovih izraza nije značio ništa, ne brinite! Nakon ovog predavanja bićete potpuno spremni da napravite poboljšanja na sopstvenim i klijentskim projektima. Spremite se da tražite povećanje plate.

MVP uz Firebase i niske troškove

Iz Hrvatske nam dolazi Sebastijan Dumančić – partner i Web Lead u PROTOTYP-u, iz Osijeka. Uz ponešto iskustva u dizajnu, trenutno se bavi frontendom i Firebase-om sa fokusom na performanse i UX modernih web aplikacija. Voli da razvija nove proizvode i pritom pokuša da odvoji bitno od nebitnog.

Mnogo je toga potrebno za uspešan projekat: frontend, backend, DevOps, stručnjaci za baze podataka i sigurnost, serveri, hosting i mnogo novca. Otuda se postavlja pitanje o tome šta bi se desilo kad bi sve to mogli da odradite s Firebase-om i da skalirate puno više nego što ste očekivali?

U ovom predavanju Sebastijan će proći kroz svoja iskustva građenja brzog MVP-a te skaliranju uz minimalne infrastrukturne troškove, sve u Javascript-u i Node.JS-u pisanom od frontendera.

Imaćete priliku da naučite o dobrim i lošim stranama Firebase-a i kako se pripremiti za budućnost. Kroz DaFTER druženje uz kraft pivo i domaće palačinke imaćete priliku da se upoznate i popričate sa predavačima uživo, ali i da proširite svoju mrežu poznanstava i ostvarite nove konekcije. Za događaj se možete prijaviti na zvaničnom sajtu DaFED-a.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Srpski Constellation lansira AimFox – sveobuhvatno rešenje za automatizaciju komunikacije na LinkedInu

AimFox je cloud-based aplikacija namenjena svima koji žele da se bave networkingom, prodajom, regrutingom ili bilo kojim procesima koji podrazumevaju 'jedan na jedan' komunikaciju sa odabranom ciljnom grupom.

Startapi i poslovanje

Payoneer istraživanje: Globalizacija je šansa za razvoj malih i srednjih preduzeća

Procenat očekivanog rasta prihoda malih i srednjh preduzeća ostvarenog od izvoza u Srbiji iznosi 12% u periodu od 2021. do 2023 - pokazuju rezultati istraživanja koja je sproveo Payoneer.

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki MotionOps podigao investiciju od $1,2 miliona – sledi širenje tima u Srbiji i dalji razvoj proizvoda

MotionOps zatvorio je 'pre-seed' rundu od gotovo 1,2 miliona dolara predvođenu VC fondom iz Jute Alpine 100. Nikola Cvetković, jedan od osnivača ovog startapa, otkriva nam više o tome kako tim planira da iskoristi investiciju.

Propustili ste

Novost

Hoće li Elon Mask zaista uvesti pretplatu za sve korisnike Twittera?

Ono što se dešava sa Twitterom od momenta akvizicije od strane kontraverznog biznismena Elona Maska može se kategorizovati kao potpuna farsa sa čudnim spletom događaja i okolnostima koji su zadesili ovu društvenu mrežu.

Takmičenje

Bosch Startup Harbour poziva startape da zajedno validiraju ideje i skaliraju biznis – prijave traju do 30. septembra

Startup Harbour je globalna inicijativa kompanije Bosch čiji je cilj kreiranje ekosistema kroz saradnju između 'early stage' startapa i različitih Bosch divizija u oblasti informacionih tehnologija i digitalizacije.

Intervju

Amir Moini pomogao je Netflixu da izgradi Employer Brand iz temelja – a sada dolazi na Empple Festival

Treći po redu Empple Festival 5. oktobra ugostiće Amira Moinija, direktora Employer Branding-a kompanije Moloco u Silicijumskoj dolini.

Internet marketing

Weekend Media Festival po 16. put u Rovinju, ovog puta sa fokusom na HR i veštačku inteligenciju

Weekend Media Festival, jedna od najvećih regionalnih konferencija posvećenih digitalnom marketingu, po 16. put će se održati u Rovinju od 21. do 24. septembra, sa potpuno novim i aktuelnim temama iz digitalnog sveta.

Karijere

Olja Vučićević Gaković: Srpski IT bio je prenaduvani balon koji je morao da pukne – i to je izdvojilo kvalitetne kompanije

Olja Vučićević Gaković ima impresivno poslovno iskustvo: od života i rada u Silicijumskoj dolini i saradnje sa kompanijama kao što su Google, Yahoo i IBM, do povratka u Srbiju i vođenja uspešnih IT kompanija. U intervjuu koji sledi, ona je sa nama podelila svoje mišljenje o srpskoj IT industriji - i zašto smatra da je kriza imala pozitivan uticaj na nju.

Kultura 2.0

Trudna Barbi i Ken Sugar Daddy – kako je Mattel forama na svoj račun prešao marketing igru?

Drugi deo svoje kolumne o filmu "Barbie" posvetila sam marketinškim strategijama kompanije Mattel koja je aktivno učestvovala u produkciji i realizaciji filma.