DaFED #58: Kako na efikasan način podići performanse i optimizovati web sajt

DaFED #58: Kako na efikasan način podići performanse i optimizovati web sajt

Oslobodite vaše kalendare, jer je 58. DaFED događaj zakazan za četvrtak 8. decembra s početkokm od 18 časova, u Amfiteatru centralne zgrade Univerziteta u Novom Sadu.

Ovog decembra u Novi Sad dolaze Hari Roberts (Harry Roberts) iz Velike Britanije i Sebastijan Dumančić iz Hrvatske. Hari je nezavisni konsultant, Web Performance inženjer koji pomaže nekim od najvećih i najuglednijih svetskih organizacija da pronađu i reše probleme sa brzinom sajta. On je između ostalog Google i Cloudinari Media-Developer ekspert, konsultovao je klijente od Ujedinjenih nacija do BBC-a, General elektrika do Financial Times-a i čitav niz drugih.

Takođe je kopredsedavajući član performans.nov(), konferencije o web performansama za profesionalce. Otkako je Google najavio svoju inicijativu Core Web Vitals (CWV), brzina sajta je važnija nego ikad. Uprkos tome što je Largest Contentful Paint (LCP) daleko najlakša CWV metrika za praćenje, uklanjanje grešaka i optimizaciju brzine učitavanja sajtova i u laboratoriji i na terenu – i dalje je ono sa čim se većina web sajtova bori.

Na ovom predavanju, punom primera iz prakse, Hari će objasniti šta tačno obuhvata LCP, kako da ne radimo protiv sebe i kako da uradimo optimizaciju tako da se vratimo “u zeleno” (i iznad). Čak i ako vam nijedan od ovih izraza nije značio ništa, ne brinite! Nakon ovog predavanja bićete potpuno spremni da napravite poboljšanja na sopstvenim i klijentskim projektima. Spremite se da tražite povećanje plate.

MVP uz Firebase i niske troškove

Iz Hrvatske nam dolazi Sebastijan Dumančić – partner i Web Lead u PROTOTYP-u, iz Osijeka. Uz ponešto iskustva u dizajnu, trenutno se bavi frontendom i Firebase-om sa fokusom na performanse i UX modernih web aplikacija. Voli da razvija nove proizvode i pritom pokuša da odvoji bitno od nebitnog.

Mnogo je toga potrebno za uspešan projekat: frontend, backend, DevOps, stručnjaci za baze podataka i sigurnost, serveri, hosting i mnogo novca. Otuda se postavlja pitanje o tome šta bi se desilo kad bi sve to mogli da odradite s Firebase-om i da skalirate puno više nego što ste očekivali?

U ovom predavanju Sebastijan će proći kroz svoja iskustva građenja brzog MVP-a te skaliranju uz minimalne infrastrukturne troškove, sve u Javascript-u i Node.JS-u pisanom od frontendera.

Imaćete priliku da naučite o dobrim i lošim stranama Firebase-a i kako se pripremiti za budućnost. Kroz DaFTER druženje uz kraft pivo i domaće palačinke imaćete priliku da se upoznate i popričate sa predavačima uživo, ali i da proširite svoju mrežu poznanstava i ostvarite nove konekcije. Za događaj se možete prijaviti na zvaničnom sajtu DaFED-a.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Startap Stomatopoda iz Srbije transformiše restorane u SAD — uz pomoć AI softvera!

Njihovo 'flagship' rešenje jeste SaaS proizvod aTavloa koji uz pomoć veštačke inteligencije analizira korisničko iskustvo čime omogućava ugostiteljima da budu uslužniji i efikasniji. U tekstu koji sledi, saznajte kako!

Intervju

Neubase olakšava online otvaranje firme u SAD-u za nerezidente uz prilagođene cene

Kompanija Neubase bavi se osnivanjem LLC preduzeća u SAD-u za nerezidente, sa posebnim fokusom na preduzetnike sa Balkana. Mi smo imali priliku da u velikom intervjuu razgovaramo sa osnivačima ove kompanije.

Office Talks Podcast

Da li je novi Hladni rat u toku?

Šta se dešava u odnosu SAD-a i Kine i da li se Rusija meša u izbore u Americi? Samo su neka od pitanja na koja smo dali odgovor u 187. epizodi Office Talks podkasta!

Propustili ste

Sponzorisano

NextSilicon razvija moćni čip za mnoge industrije i zapošljava nove IT stručnjake u Srbiji

Današnji svet počiva na hardverskim i softverskim sistemima i sigurno je da će budućnost modernog društva nastaviti da se bazira na sofisticiranim čipovima koji će pokretati globalnu industriju. Jedno od takvih rešenja razvija se i u Srbiji, tačnije u kompaniji NextSilicon.

Novost

Druga ETH Belgrade konferencija: Srbija ponovo centar okupljanja Web3 zajednice

Nakon velikog uspeha prve konferencije održane 2023. godine, druga po redu konferencija ETH Belgrade će se održati od 3. do 5. juna 2024.

Ekskluzivno

TS Ventures uložio u Reputeo i Mindsmiths — vodeće regionalne AI startape

Srpski investicioni fond Telekom Ventures podržao je domaći Reputeo i hrvatski Mindsmiths, prepoznavši njihov potencijal za globalni rast na polju veštačke inteligencije.

Najava

Empple Festival ove godine odgovara na najvažnija pitanja employer brandinga

Četvrti po redu Empple Festival, koji okuplja stručnjake iz employer branding-a, TA-a, internih komunikacija i HR-a održaće se 3. i 4. oktobra u Madlenianumu.

Office Talks Podcast

Randevu.tech: Put od ETF-a do Berlina sa CEO-om Aleksandrom Orlićem

Gost 189. epizode Office Talks podkasta bio je Aleksandar Orlić, CEO i jedan od suosnivača startapa Randevu.tech. Sa njim razgovaramo o njegovoj karijeri u IT industriji ali i o tome koji proizvod tačno razvija pomenuti startap i za koje tržište.

Tehnologija

OTP Connect: €5.000 za pobedničko rešenje Junior m-bank aplikacije

OTP banka održala je finale prvog Izazova u okviru svog inovacionog ekosistema, OTP Connect, pod nazivom 'Kažeš inovacija, misliš aplikacija' namenjeno startap i IT kompanijama i timovima koji se bave različitim vrstama dizajna i razvojem mobilnih aplikacija.