Platforma 'Čuvam te' pokrenuta je u cilju borbe protiv vršnjačkog nasilja

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Vlada pokreće platformu ‘Čuvam te’ za borbu protiv vršnjačkog nasilja

Platforma 'Čuvam te' je prva nacionalna platforma za prevenciju i zaštitu od vršnjačkog nasilja u Srbiji.

Ova platforma namenjena je deci, učenicima, roditeljima i prosvetnim radnicima, ali će je koristiti i ljudi iz državne uprave i lokalnih samouprava kako bi se borili protiv tog problema, navodi se u saopštenju. Osim toga, “Čuvam te” je i alat koji će nam pomoći u borbi protiv nasilja prema nastavnicima i svim zaposlenima u školama širom Srbije.

Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije, koja je i predstavila pomenutu platformu, istakla je da je u svrhu borbe protiv vršnjačkog nasilja izmenjen i Protokol o postupanju u ustanovi u odgovoru na nasilje, zanemarivanje i zlostavljanje, kao prvi korak ka sistemskom uređenju tog problema.

Inače, platforma “Čuvam te” jedan je od rezultata zajedničkog rada Vlade Srbije, sindikalnih organizacija prosvetnih radnika i organizacija civilnog društva. “Nadamo se da će ova platforma omogućiti centralizaciju ovog složenog problema, sistemski pristup prevenciji, integraciju ključnih aktera (deca, nastavnici, roditelji) i to kroz kvalitetni edukativni online kanal”, istakla je Brnabić.

Sledeći korak je omogućavanje online prijave nasilja

Roditelji, učenici i nastavnici na ovoj platformi moći će da pronađu sve informacije koje se tiču vrste nasilja i postupanja u različitim situacijama, a ona ujedno objedinjuju sve nadležne resore – za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj, za unutrašnje poslove, za trgovinu, turizam i telekomunikacije, za brigu o porodici i demografiju i za zdravlje. Takođe, posebno je važan segment koji se odnosi na online obuke za učenike, roditelje i nastavnike. Brnabić dodaje:

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je pažljivo kreiralo različite obuke za sve tri grupe i pozivam sve vas da ih isprobate. Za sada ih je kreirano pet, a nastavićemo da ih razvijamo i dalje u skladu sa rezultatima i iskustvima građana.

Istovremeno najavljeno je i da će vremenom platforma biti unapređivana i da se na tome kontinuirano radi. Sledeći važan korak je omogućavanje online prijave nasilja, što će omogućiti građanima da u svakom trenutku mogu da prijave nasilje koje uključuje decu, ali i da oni lično prate tok i rešavanje svoje prijave.

Time će, istakla je premijerka, dobiti potpuno novu dimenziju borbe protiv vršnjačkog nasilja, sigurnije okruženje za najmlađe sugrađane i mnogo kvalitetnije uslove rada za prosvetne radnike.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

DocsCube iz Srbije efikasno automatizuje dokumentacije za mala i srednja preduzeća

O tome kako je njihov proizvod postao treći proizvod dana na ProductHunt-u i šta im je taj uspeh doneo, razgovarali smo sa suosnivačem DocsCube startapa.

Startapi i poslovanje

Šta posle godine u kojoj se mehur izduvao?

Tema za ovaj, poslednji članak u godini, došla je prirodno. Svakodnevno me prati u razgovorima s kolegama, startapima, investitorima, u sadržajima koje svakodnevno čitam ili slušam.

Novost

NBS: Dodeljene prve dozvole za kripto-menjačnice u Srbiji

Narodna banka Srbije (NBS) je 16. decembra izdala dozvole dvema domaćim kripto-menjačnicama. Šta to sve podrazumeva pitali smo Aleksandra Matanovića, osnivača kompanije (menjačnice) ECD, jedne od dobitnica dozvole.

Propustili ste

Office Talks Podcast

DevRel – Kako se grade dobri odnosi sa programerima?

Gosti 126. epizode Office Talks podkasta bili su Nenad Vitorović (Tenderly) i Lav Leon Hudak (MVP Workshop) koji su nam govorili o značaju dobrih odnosa sa programerima, ali i o kvalitetnoj zajednici i sadržaju usmerenim ka programerima, a koji sve više dolaze do izražaja.

Novost

Shift Miami: Infobipova konferencija posvećena developerima stiže u Ameriku

Ovo je prvi korak ka internacionalizaciji jedne od najvećih evropskih konferencija posvećenih developerima koja se već 10 godina održava u Hrvatskoj.

Novost

Degordian akvizirao Shopycode – srpsku agenciju za e-commerce razvoj

Internacionalna digital-first agencija Degordian akvizirala je Shopycode, srpsku programersku kompaniju specijalizovanu za e-commerce.

Istraživanje

Predstavljamo rezultate ankete o platama dizajnera digitalnih proizvoda i usluga u Srbiji

Prva anketa ovog tipa sprovedena je na uzorku od oko 700 učesnika. Podaci pokazuju da je 71% dizajnera ušlo na tržište u poslednjih 8 godina, dok je 57% ušlo u poslednjih 6 godina.

Društvene mreže

OnlyFans: Kako su poznate ličnosti normalizovale ‘online’ prostituciju?

U ovoj kolumni, otkrivam vam zašto 'girl power' na internetu nije izraz feminističke borbe i zašto se 'online' prodaja vlastite intime ne razlikuje od prostitucije.

Kultura 2.0

Beckoning je animirani film Save Živkovića – Epic Games i 3Lateral bili deo projekta

Kreiranje dugometražnih animiranih filmova je oduvek bilo nedostižno malim timovima kreativaca pre svega zbog produkcijskih ograničenja, ali zahvaljujući novim tehnologijama situacija se znatno promenila.