Svetski poznati CS:GO timovi iz Beograda se pripremaju za turnir

Svetski poznati CS:GO timovi iz Beograda igraju na turniru vrednom milion dolara

Neki od najboljih svetskih timova u globalno popularnoj igri Counter Strike: Global Offensive upravo se nalaze u Beogradu gde igraju mečeve Blast Pro Series Finala - turnira od milion dolara.

Već neko vreme na Netokraciji pokrivamo teme vezane za gaming industriju i esport. Uglavnom su to teme u vezi sa domaćom i regionalnom scenom, ali ovog puta pravimo izuzetak. Naime, svetski poznati timovi iz pomenute igre odlučili su da upravo srpska prestonica bude lokacija njihovog bootcamp-a u okviru kojeg će se spremati za važan turnira čija je nagrada ogromnih milion dolara.

Kako piše HLTV, tim Evil Geniuses iz Sjedinjenih Američkih Država je već doputovao u Beograd što je njihov tim menadžer još ranije najavio. Ovaj tim biće u Srbiji deset dana kako bi učestvovali u pomenutom takmičenju online. EG će se nakon toga vratiti u svoj matični region, kako bi se pripremili za IEM Peking turnir.

Međutim, ovaj tim nije jedini koji je došao u Beograd. U pitanju je takođe i tim FURIA iz Brazila čiji je kamp takođe u Srbiji a u koji je nedavano došao i kapiten tima iz Brazila. Sve ovo nam samo ukazuje na to je Beograd u vreme pandemije prepoznat kao idealna lokacija za pripremu esports timova i to za jedan veoma vredan turnir. Ono što je zanimljivo jeste da su se pored njih i drugi timovi, kao što je G2 odlučili da finale CS:GO takmičenja igraju baš iz Beograda.

Može li Srbija da bude u vrhu bootcamp destinacija?

Upravo o važnosti ove vesti za domaći esports i gaming ekosistem smo razgovarali sa Mihajlom Jovanovićem Džarilom iz organizacije Fortuna Esports, koji nam je detalnije približio prednosti jednog bootcamp-a, ali i to koliko bi dolazak pomenutih timova moglo Srbiju da pozicionira na globalnoj esports mapi.

Mihajlo kaže da je jedan bootcamp podrazumeva da igrači i njihov stručni tim budu fizički svi zajedno na istoj lokaciji, van mesta gde inače žive i treniraju. “Fokus je na intenzivnim timskim pripremama pred veliki turnir, kako bi igrači bili što uigraniji, i što boljeg timskog duha i mentalne jačine. U tom smislu najvažnije je da imaju na raspolaganju dobru infrastrukturu koja će im to omogućiti”, dodaje naš sagovornik. Pored toga, Džaril je istakao i zašto su ovi timovi izabrali baš našu zemlju:

Srbija je atraktivna pre svega jer pruža odlične uslove po vrlo niskim cenama, uglavnom strancima nije potrebna viza, a trenutno posebno zbog dosta blažih mera protiv korone u odnosu na EU. Sigurno je da će dobar glas daleko da se čuje, i da će Srbija biti u vrhu bootcamp destinacija.

Ipak, Mihajlo kaže da kada su u pitanju esports turniri, tu je situacija znatno drugačija. Prema njegovim rečima, organizatorima je bitna lokacija koja može da privuče stvarno veliku publiku (pet ili deset hiljada ljudi, čak i više), koja je spremna da dobro plati karte, u gradu i zemlji koji su ključna tržišta za velike sponzore. “Nažalost, Srbija još nije na ovom nivou. Bitno je prepoznati da su naše prednosti u ovoj industriji veoma slične kao u generalnom IT sektoru – stručni ljudi, dobra infrastruktura i mali troškovi”, zaključio je Mihajlo.

Kada je reč o timovima s početka teksta, EG i G2 već danas možete pratiti na turniru. Kada je reč o ostalim bootcampovima u Evropi, zanimljivo je napomenuti i da recimo Team Liquid ima Alienware training facility u Utrehtu, a interesantno je da se u Varšavi nalazi i Kinguin performance center namenjen za esport takmičenja. Ono što bi u narednom periodu mogli da vidimo jeste koliko bi Beograd ili neki drugi grad u Srbiji mogli da se pozicioniraju u ovom svetu, bar kada je reč o bootcampovima.


Ostavi komentar

 1. Relog Media

  Relog Media

  22. 1. 2021. u 13:16 Odgovori

  Poštovani,
  Naš bootcamp facility su posetili najveće svetske CSGO, DOTA i Rainbow 6 ekipe. Pripreme za turnire i oficijalne esports utakmice iste organizacije odrađuju iz Beograda već više od godinu ipo dana, pretežno iz prostorija Relog Media i Arena Esport bootcamp facilityja.

  Bilo bi lepo da se dotaknete i same lokacije odakle svi ti svetski timovi igraju i ko ih je zapravo doveo u Beograd, kad već promovišete samu činjenicu da najveće svetske ekipe dolaze u naš region na pipreme. Možete nas kontaktirati u bilo kom trenutku putem email adrese info@relog.rs ili putem kontakt forme na našem sajtu.

  Pozdrav

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kultura 2.0

Šta rade zaposleni dok HR menadžeri spavaju? Kritikuju LGBT zajednicu i leče decu SMS porukama

Koliko ste upoznati sa kulturom ćutanja, skretanja pogleda i sleganja ramena koja je nikad prisutnija u domaćoj IT zajednici?

E-commerce

Deltin ‘Ananas’ unaprediće domaći e-commerce ne investicijom od €100 miliona, već brigom o korisnicima. Može li on to?

Kompanija Delta Holding najavila je da nakon 30 godina poslovanja u različitim oblastima u 2021. godini ulazi u e-commerce. Analiziram kako bi novi biznis mogao da izgleda i na čemu se mora zasnivati kako bi se takmičio sa konkurencijom.

Kultura 2.0

Sirenin krug poverenja: Zašto founderi toliko često biraju nepotizam?

Nepotizam je neiskren način da se ljudima veruje. Pogotovo u poslu.

Propustili ste

Digitalni mediji

Šta je to Patreon i koja je njegova uloga u podršci kreatorima sadržaja na Internetu?

U poslednjih dve, tri godine na domaćoj YouTube sceni sve više se govori o Patreonu - platformi koji nezavisnim video kreatorima pomaže da naprave nove modele zarade i okupe publiku koja će ih novčano nagraditi za kvalitetan sadržaj.

Office Talks Podcast

Prevara od 70 miliona dolara – ko je kriv?

U 36. epizodi Netokracijinog Office Talks podcasta ugostili smo novinara BIRN-a, Aleksandra Đorđevića, sa kojim smo razgovarali o Internet prevarama. Reč je o nepostojećim sajtovima za kupovinu kriptovaluta i berzama, te call centrima koji su nedavno dospeli u žižu javnosti.

Kultura 2.0

Oporezivanje digitalne imovine u Srbiji: Koje obaveze imaju fizička i pravna lica?

Do decembra 2020. godine poreski propisi nisu izričito prepoznavali digitalnu imovinu i to je vodilo nepovoljnom poreskom tretmanu transakcija koje uključuju digitalnu imovinu, ali i pravnoj nesigurnosti o tome kako se digitalna imovina oporezuje. U tekstu objašnjavamo kako sada stoje stvari po tom pitanju.

Startapi i poslovanje

Američko-srpska podcast platforma Sounder.fm osigurala novu investiciju od $2.15 miliona

Nakon prošlogodišnje investicije od 1,8 miliona dolara, ova platforma za hostovanje i laku pretragu podcasta, audio knjiga i newscasta, prikupila je još 2,15 miliona dolara.

Startapi i poslovanje

NBS: U 2020. godini Srbija izvezla €1,37 milijardi ICT usluga

Sporiji rast nego u 2019. godini mogao bi biti opravdan aktuelnom pandemijom.

Novost

Program ‘Tačka povratka’ objavio vodič za lakši povratak Srba iz dijaspore u domovinu

Program za povezivanje sa srpskom dijasporom 'Tačka povratka' objavio je besplatan online 'Vodič za povratnike', namenjen građanima u dijaspori, bilo da su se već odlučili da se vrate u Srbiju, tek razmišljaju o povratku, ili ih zanimaju prilike za poslovnu saradnju.