Novosadski coworking Apolo zatvoren - jer Srbija.

Novosadski coworking Apolo zatvoren – jer Srbija.

Preduzetništvo je tako kul na papiru. Ipak, malo je onih koji su odvažni da se njegovom promocijom bave u Srbiji, jer novca je dovoljno da ga tek ima, a duh... to nam je odavno oduzeto. Uprkos naporima da se održi novosadski coworking Apolo koji je svoja vrata otvorio prošle godine, prostor je zatvoren usled netransparentnog poslovanja javnih službi, ali i nezainteresovanosti gradske vlasti da reši krucijalne probleme u svojim redovima.

apolo1

Iza coworking prostora Apolo stoji Udruženje građana e-Front koje se poslednjih nekoliko godina bavi promocijom preduzetništva i organizovanjem različitih startap događaja namenjenih zajednici. Tokom 2015. godine predstavnici ovog udruženja na čelu sa Draganom Antonićem odlučili su da je vreme da i Novi Sad dobije prvi hub sa fokusom na tehnološko preduzeništvo, ali manje od godinu dana kasnije – Apolo je ugašen.

Kako Antonić objašnjava u zvaničnom blog postu, uz pomoć člana Gradskog veća Gorana Sečujskog koji je uvideo važnost podrške preduzentištvu, tim je nakon duže potrage konačno pronašao javni prostor koji bi bio idealan za ovaj hub – lokal od 168 m2 lociran u novosadskom PC Apolo, a koji je u vlasništvu JP Poslovni prostor.

Zajednica pomogla, država samo izdaje račune

Javno vlasništvo bilo je jedan od preduslova za pokretanje ovog centra, budući da se radi o neprofitnoj delatnosti kojom bi se hub bavio, što znači da bi i cena zakupa trebala da bude niža (po nekomercijalnim uslovima), budući da je ideja čitavog projekta promocija tehnološkog preduzetništva.

apolo12
Coworking ‘Apolo’ adaptiran je kako bi primio timove i frilensere, a gde bi priliku da se upoznaju sa tehnološkim preduzetništvom imali i studenti i mladi (Foto: e-Front)

Uz pomoć nekoliko domaćih IT kompanija, zapušten prostor ubrzo je postao mesto za rad i održavanje različitih događaja i radionica. Sve je krenulo po planu, no već prvog meseca zakupcima je predat račun u iznosu od 84.000 dinara za zajedničke troškove.

Može li poluprazan poslovni objekat, u kome ne postoji kupatilo da potroši mesečno preko 500 kubnih metara vode? Zašto stižu četiri računa za zajedničku utrošenu električnu energiju? Da li objekat koji radi do 20 časova potroši na rasvetu zajedničkih prostorija, lift i hidropak skoro 350.000 dinara?

Pitanja je bilo mnogo, ali odgovori iz javnih služvi nisu stizali. Jedni su prebacivali odgovornost na druge, rezultujući mesečnim računima koji nisu bili podnošljiviji za jedan prostor ovog tipa. Antonić napominje da je jedini odgovor stizao u vidu priloženih faktura ispostavljenih od strane JP Poslovni prostor i navedenog procenta učešća u refundiranju zajedničkih troškova.

Šta to beše nadležnost?

I pored mnogobrojnih apela na predstavnike gradske vlasti da se dođe do rešenja koje bi efektivno rešilo problem PC Apolo, jedno javno preduzeće prebacivalo je odgovornost na drugo. Gradonačelnik Novog Sada bio je zauzet kako bi primio predstavnike e-Fronta, a račun Udruženja uskoro se našao u blokadi usled nesnosnih računa za fantomske troškove. Krajem 2015. godine, Apolo je ugašen kada je i raskinut ugovor sa JP Poslovni prostor, ističe Dragan:

Ovo je potpuno neprofitna priča i kao takva može zaživeti samo uz pomoć gradskih ili državnih institucija, donatora i sponzora. Ako uspemo to da obezbedimo, voleli bismo ponovo da nastavimo sa radom i sa promocijom rada u IT industriji.

Na kraju dana, nečija administrativna greška i nezainteresovanost gradske vlasti koštala je Novi Sad prvog coworking i hab prostora koji se bavio promocijom tehnološkog preduzetništva.

Kada smo zaboravili šta je to odgovornost?

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Domaći EasyPass nudi privatne časove za sve učenike — a dodatnu zaradu za nastavnike

EasyPass platforma domaćih osnivača profesore i nastavnike širom Srbije povezuje sa učenicima, povećavajući im broj zakazanih časova, samim time i mogućnost dodatne zarade. A, učenicima su dostupni privatni časovi iz svih predmeta.

Office Talks Podcast

Nova era digitalne televizije i interneta

Gosti 174. epizode Office Talks podkasta bili su Vojin Kličković i Peđa Janković iz kompanije Yettel sa kojima smo razgovarali o razvoju Hipernet usluge optičkog interneta i digitalne televizije tokom dve godine postojanja ovog servisa.

Startapi i poslovanje

Startap inloodis iz Srbije menja način na koji se trenira košarka — uz pomoć holograma!

U intervjuu sa osnivačem Markom Gojakom, pročitajte priču o nastanku 'inloodis Basketball Spatial Computing Platform' jedinog AR sistema za asistenciju na košarkaškom treningu na svetu.

Propustili ste

Tehnologija

Open AI Sora oživljava filmsko platno, dok je Google Gemini isuviše ‘woke’

Donosimo vam osvrt na najnovija dostignuća tehnoloških giganata, kada je u pitanju razvoj alata zasnovanih na veštačkoj inteligenciji.

Office Talks Podcast

Kako je web3mine Vukašina Vukoja podigao $6 miliona investicije?

Vukašina smo ponovo ugostili u 178. epizodi Office Talks podkasta, kako bi nam rekao nešto više o svom novom projektu i o tome kako je pridobio poverenje vodećih web3 investitora.

Intervju

Hipernet nakon dve godine: 100.000 korisnika i dolazak mobilnih TV aplikacija

Hipernet usluga digitalne televizije i optičkog interneta kompanije Yettel na tržištu je prisutna već više od dve godine. Broj korisnika ovog servisa se povećava, a početak godine je bila idealna prilika da o Hipernetu ponovo razgovaramo sa Nenadom Hasurom, direktorom segmenta za fiksne i digitalne usluge u kompaniji Yettel.

Gaming

‘Ludo: Animal Heroes’ – nova je igra domaćeg Oxyverse studija dostupna za iOS i Android korisnike

Još jedan gaming naslov iz Srbije osvanuo je na App Store i Google Play prodavnici za globalno tržište. Reč je o video igri 'Ludo: Animal Heroes' iza koje stoji domaći game dev studio Oxyverse - sa čijim smo suosnivačem Jovanom Jaramazom razgovarali u intervjuu koji sledi.

Office Talks Podcast

Istina o platama programera

Novu epizodu Office Talks podkasta posvetili smo FishingBooker anketi o platama u IT industriji i tim povodom ugostili Dina Delića, koji je COO u pomenutoj kompaniji.

Intervju

Ivan Marković: Hakerski napad na EPS uspeo je zbog korupcije

Ne dozvoljavamo da se hakerski napad i krađa podataka iz baze Elektroprivrede Srbije olako zaboravi, a u tome nam pomaže pokretač foruma 'Bezbedni Balkan'.