Srpsko-američki 'Cosmic Buildings' podigao investiciju od $1,5 miliona

Srpsko-američki ‘Cosmic Buildings’ podigao investiciju od $1,5 miliona i predstavio svoju održivu kuću u San Francisku

Startap Cosmic Buildings koji je osnovao Saša Jokić, podigao je pre-seed rundu investicije u iznosu od 1,5 miliona dolara koju predvodi domaći fond Fifth Quarter Ventures uz učešće Ciri Ventures, Navitas Capital, Climate Capital i vodećih 'angel' investitora.

Prva runda finansiranja za startap Cosmic Building će omogućiti lansiranje prve linije ekološki i energetski održivih montažnih kuća, širenje tima i preko potrebni proizvodni kapacitet kako bi se omogućio rast i dovođenje visokokvalitetnih samoodrživih domova u Kaliforniji i šire. Povodom pomenute investicije, oglasio se i Tihomir Bajić, suosnivač Fifth Quarter Ventures fonda koji je tom prilikom istakao sledeće:

Cosmic Buildings je jedna od prvih FQV investicija i izvrstan je model našeg pristupa investiranju. Saša je prekaljeni preduzetnik i priznati stručnjak u svom polju koji je uveo niz novina u arhitekturu koristeći robotiku i modularnu izgradnju. Cosmic ADU je najkvalitetniji proizvod na američkom tržištu, a potpuno je proizvoden u Srbiji. Radimo zajedno u bliskom partnerskom odnosu pa smo pored naše investicije doveli dodatni kapital i partnere za proizvodnju, plasman i distribuciju.

Činjenica jeste da moderno stanovanje danas ima veliki uticaj na nas i našu planetu, ali za razliku od drugih industrija, stambena izgradnja nije transformisana savremenim proizvodnim procesom. Kao posledica toga, produktivnost u građevinskom sektoru je stagnirala, što je doprinelo američkoj krizi pristupačnosti sa velikom potražnjom za 4,3 miliona dodatnih domova.

Ova oskudnost, posebno u oblasti pristupačnog stanovanja, dovela je do toga da su milioni domaćinstava isključeni sa tržišta stanovanja. Alarmantno, preko dve trećine ovih isključenih domaćinstava su porodice sa srednjim prihodom kojima je potrebno 27 godina da akumuliraju 20% učešća za dom sa srednjom cenom.

Štaviše, istina jeste da karbonska kriza u vezi stanovanja postoji s obzirom na to da se većina postojećih i novoizgrađenih domova oslanja na eksploataciju prirodnih resursa i energije iz fosilnih goriva.

Cosmic Buildings nastoji da unese promene u načinu stanovanja, praveći energetski održive kuće u Srbiji koje su namenjene za tržište SAD-a.

Humanizam na delu – dom za decu raseljenu zbog rata

Cosmic Building upravo nastoji da te izazove reši sa njihovim prvim proizvodom Cosmic ONE. Cosmic ONE je ograničeno izdanje visokokvalitetne mikro montažne kuće koja može da služi kao dodatna stambena jedinica (ADU), primarna porodična kuća ili građevinski blokovi za celu stambenu zajednicu – sa prvih 100 jedinica dostupnih za kupovinu u Kaliforniji.

Ovi potpuno električni, montažni ADU-i su dizajnirani da koriste recikliranu vodu za sve potrebe koje nisu za piće i u velikoj meri se oslanjaju na alternativnu proizvodnju energije, omogućavajući vlasnicima kuća da stvore zdrav životni prostor brže i jeftinije od konvencionalne gradnje.

Takođe, tu je i solarna tehnologija koja omogućava vlasnicima kuća da smanje račune za energiju tako što proizvode čistu energiju koja ne samo da nadoknađuje energiju na ADU, već takođe obezbeđuje napajanje glavnom domu ili električnom vozilu.

Izgradnja novog doma i proširenje postojećeg danas može biti veoma izazovno zbog složenog procesa izdavanja dozvola, nedostatka radne snage i složenosti radova na infrastrukturi na lokaciji. Montažni, samoodrživi Cosmic ONE omogućava dodavanje konfigurabilnih stambenih kapaciteta koji su potrebni Kaliforniji, dajući vlasnicima kuća brz i održiv način da grade domove za smeštaj svojih porodica koje se šire.

Cosmic ONE je korisnicima ponuđen u tri veličine — studio, jednosobna i dvosobna jedinica.

Treba i napomenuti da je pomenuti startap pokrenuo inicijativu Cosmic Foundation posvećenu obezbeđivanju pristupačnog stanovanja i čiste energije deci koja su raseljena tokom rata. Iz ovog startapa su se obavezali da će donirati 1% od svakog prodatog Cosmic doma kako bi pružili svu neophodnu podršku najugroženijim porodicama da se brzo prilagode novim situacijama.

Cosmic Buildings je 2022. godine osnovao Saša Jokić nakon 15 godina istraživanja i rada u oblasti građevinske robotike i održive arhitekture. Cosmic ima kancelarije u San Francisku i Beogradu uz podršku vodećih preduzetnika i korporativnih investitora.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Tech feminizam i Mudrinićev američki san

Nakon kraće pauze, 182. epizoda Office Talks podkasta bila je internog tipa: Mudrinić je s nama podelio utiske sa svoje 'američke turneje', a Anastasija je analizirala položaj žena u srpskoj tech industriji.

Društvene mreže

Twitter punoletstvo: Da li je Mask stavio X na instituciju uticajnih tviteraša?

Na godišnjicu prvog tvita, razmatramo da li će Maskovi eksperimenti zaista napraviti revoluciju, ili je u pitanju 'mnogo vike ni oko čega'?

Novost

Institut za veštačku inteligenciju Srbije proslavio treći rođendan — šta je sve postignuto do sada?

Institut za veštačku inteligenciju Srbije ostvario je značajan napredak u razvoju i primeni veštačke inteligencije, postavljajući temelje za buduće inovacije koje će imati dalekosežan uticaj na društvo.

Propustili ste

Gaming

SGA izveštaj: Video igre kreirane u Srbiji za 2023. godinu prihodovale €175 miliona

Uprkos izazovima koje je donela 2023. godina, gejming industrija Srbije uspela je ne samo da očuva stabilnost, već i da poveća prihode i broj zaposlenih, pokazuje istraživanje Asocijacije industrije video igara Srbije (SGA) koje je u saradnji sa Privrednom komorom Srbije predstavljeno javnosti.

Startapi i poslovanje

Srpski Collabwriting podigao €1,1 milion za AI implementaciju u poslovanje!

Nakon osvojenih €880.000 na prošlogodišnjoj 'How To Web' konferenciji, startap Sandre Iđoški i Ivana Ralića nastavlja da pridobija povrenje investitora.

Novost

Bitcoin Halving je počeo, zašto je on važan za ovu kriptovalutu i njene rudare?

Bitcoin Halving koji se dešava danas je redak događaj u mehanizmu Bitcoina, nakon kog obično uslede značajne promene kada je reč o ovoj kriptovaluti.

Tehnologija

Ko je zapravo lažna dr Emili Roberts o kojoj je izvestilo preko 50 domaćih medija?

Učesnica ovogodišnjeg Dana internet domena i njeno predavanje na temu 'Borba protiv uznemiravanja u deepfake eri' privukla je ogromnu medijsku pažnju i to s dobrim razlogom!

Office Talks Podcast

Biznis podcasti omladinu kvare?

U 186. epizodi podkasta govorili smo o sve većoj ekspanziji zapaljivog sadržaja o izgradnji biznisa, uspehu i brzom obogaćivanju. Sve to smo uporedili i analizirali sa realnim pričama o izgradnji preduzetništva u Srbiji i gde zapravo u ovom slučaju postoje kontradiktornosti.

Startapi i poslovanje

Otvoren konkurs za StarTech grantove do $50.000

Konkurs je deo šireg projekta kompanije Philip Morris, ukupno vrednog osam miliona evra, koji sprovodi NALED uz podršku Vlade Srbije.