Collabwriting: Treći proizvod dana na Product Hunt-u

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Collabwriting iz Srbije je treći proizvod dana na Product Hunt-u

Beogradski startap Collabwriting za manje od godinu dana lansirao je svoj proizvod na Product Hunt-u, privukao sedam plaćenih klijenata i dobio €45.000 od Inovacionog fonda i NTP-a za dalje širenje poslovanja.

Collabwriting je startap sa sedištem u Beogradu, osnovan u decembru prošle godine sa idejom unapređenja procesa online istraživanja direktno na web-u, kao i kolaboracije koja se odvija oko njega.

Proizvodi koje nudi namenjeni su onima koji na osnovu svog online istraživanja imaju zadatak da kreiraju određeni output, a primarnu ciljnu grupu čine content makretari i konsultanti. Sandra Iđoški, suosnivačica startapa tom prilikom je posebno naglasila za Netokraciju:

Ono što Collabwriting najviše razlikuje od konkurencije jeste fokus na kolaboraciju, a ne samo na istraživanje. U timu ovo vidimo kao ključnu vrednost za veće timove i kompanije.

Njihova aplikacija trenutno broji preko 150 aktivnih korisnika nedeljno, a interesantna je činjenica da je od njih svega 10% sa našeg lokalnog područja. Nedavno lansiranje proizvoda na Product Hunt-u (gde je trenutno treći proizvod dana) dovelo je Collabwriting do prvih sedam plaćenih klijenata, što je dodatno unapredilo trend rasta zabeležen u protekla tri meseca.

Kroz programe Smart Start i Raising Starts, startap je zahvaljujući svom brzom rastu dobio 45.000 evra od Inovacionog fonda i NTP-a koji je iskorišćen za širenje tima i testiranje tržišta. Uz to, Sandra dodaje i sledeće:

Ova sredstva su nam omogućila da ubrzamo proces razvoja proizvoda, ali i validiramo sam proizvod na nekom širem tržištu.

Na pomenutim projektima bila je uključena i mentorska podrška, koja se pokazala kao  bitan faktor u razvoju startapa.

Plaćene verzije proizvoda unapređuju kolaboraciju sa eksternim učesnicima

Besplatna verzija aplikacije bila je namenjena pretežno za samoorganizaciju, dok je Personal Pro verzija namenjena profesionalcima i frilenserima koji imaju potrebu za saradnjom sa drugim učesnicima u procesu istraživanja. Sandra objašnjava:

Personal Pro se od besplatne verzije primarno razlikuje po mogućnosti eksporta tema koje su istražene i načina na koji kolaboracija može da se radi sa eksternim učesnicima.

Za naredni period planirano je lansiranje i Studio verzije aplikacije koja je namenjena za rad u timovima i većim organizacijama.

Sa strane biznisa, najveći fokus Collabwriting tima i dalje je na testiranju tržišta i postavljanju osnovnih procesa marketinga, prodaje i podrške. Ovo će im omogućuti da kasnije skaliranje biznisa bude uspešnije, kao i da budu u potpunosti pripremljeni za podizanje investicije u Q1 naredne godine. Tim ovog startapa čini petoro ljudi, a dalje širenje planirano je za početak naredne godine.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Kultura 2.0

Da li ćemo zbog anglicizama u IT industriji zaboraviti maternji jezik? Razgovarali smo sa profesorkom engleskog jezika

Bojana Stanojević, profesorka engleskog jezika i književnosti u intervjuu za Netokraciju govori o upotrebi anglicizama u savremenom poslovanju, o tome koje su reči i izrazi neprevodivi, a za koje postoje adekvatni prevodi na srpski jezik.

Novost

Prevara, laži i romansa na radnom mestu: Šta znamo o SBF i propasti FTX-a?

Kripto kriza se neumoljivo nastavlja, a mi vam donosimo najnovije vesti o FTX kolapsu i potencijalnim posledicama koje on može ostaviti na svetsku ekonomiju.

Analiza

Da li je krah FTX-a ‘smrtni udarac’ za kripto ekosistem?

Dok se Web2 bavi akvizicijom Twittera, sa druge stranice svedoci smo jedne od najvećih kriza koje su pogodile Web3. U velikoj analizi otkrivamo kako će se propast druge najveće kripto menjačnice odraziti na čitavu industriju.

Propustili ste

Tehnologija

Srbija postala članica Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju

Na sastanku Ministarskog saveta Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju u Tokiju, Srbija je konsenzusom 26 država izabrana za članicu ove organizacije.

Startapi i poslovanje

Investiciona prognoza: Evropski fond menadžeri predviđaju ‘zahlađenje’ u VC industriji

Venture kapitalisti (VC) obično su optimisti po prirodi. Veruju u preduzetnike, veruju da postoje rešenja koja menjaju svet i žele da - u šansama gde 10% portfolio kompanija uspeva - ostvare određen uspeh.

Startapi i poslovanje

TS Ventures investirao u domaće startape Anari AI, Bitebell i Brush Galaxy

TS Ventures Fond je nakon temeljnog procesa i detaljne analize idejnih rešenja, novu rundu sredstava dodelio za čak tri nova startapa i time nastavio da pomaže razvoj startap industrije u našoj zemlji.

Tehnologija

Unapredite svoje DevTools veštine na ‘masterclass’ radionici svetski poznatog developera

Sajt HelloWorld.rs 9. decembra u 17h organizuje veliku 'masterclass' radionicu u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu, gde će govoriti jedan od najboljih svetskih front-end developera Heri Roberts.

Startapi i poslovanje

Raising Stars: Do 20.000 švajcarskih franaka bespovratno za startape u ranim fazama razvoja

NTP Beograd raspisao je uz podršku Vlade Švajcarske i u partnerstvu sa NTP Niš i NTP Čačak treći poziv za Raising Starts, prvi pre-seed akceleratorski program u Srbiji koji startap timovima obezbeđuje stručnu i finansijsku podršku za ubrzan razvoj.

Internet marketing

GOstudy — platforma koja uvodi ljude u svet digitalnog marketinga

Za ostvarivanje poslovnog uspeha na internetu ne treba da posedujete formalno obrazovanje, ali je važno da ste željni znanja i naoružani disciplinom, savetuje Vladimir Mladenov, osnivač GOstudy platforme. U okviru 20 emisija na nacionalnom servisu gledaoci će imati priliku se upoznaju s radom platforme.