Collabwriting: Treći proizvod dana na Product Hunt-u

Collabwriting iz Srbije je treći proizvod dana na Product Hunt-u

Beogradski startap Collabwriting za manje od godinu dana lansirao je svoj proizvod na Product Hunt-u, privukao sedam plaćenih klijenata i dobio €45.000 od Inovacionog fonda i NTP-a za dalje širenje poslovanja.

Collabwriting je startap sa sedištem u Beogradu, osnovan u decembru prošle godine sa idejom unapređenja procesa online istraživanja direktno na web-u, kao i kolaboracije koja se odvija oko njega.

Proizvodi koje nudi namenjeni su onima koji na osnovu svog online istraživanja imaju zadatak da kreiraju određeni output, a primarnu ciljnu grupu čine content makretari i konsultanti. Sandra Iđoški, suosnivačica startapa tom prilikom je posebno naglasila za Netokraciju:

Ono što Collabwriting najviše razlikuje od konkurencije jeste fokus na kolaboraciju, a ne samo na istraživanje. U timu ovo vidimo kao ključnu vrednost za veće timove i kompanije.

Njihova aplikacija trenutno broji preko 150 aktivnih korisnika nedeljno, a interesantna je činjenica da je od njih svega 10% sa našeg lokalnog područja. Nedavno lansiranje proizvoda na Product Hunt-u (gde je trenutno treći proizvod dana) dovelo je Collabwriting do prvih sedam plaćenih klijenata, što je dodatno unapredilo trend rasta zabeležen u protekla tri meseca.

Kroz programe Smart Start i Raising Starts, startap je zahvaljujući svom brzom rastu dobio 45.000 evra od Inovacionog fonda i NTP-a koji je iskorišćen za širenje tima i testiranje tržišta. Uz to, Sandra dodaje i sledeće:

Ova sredstva su nam omogućila da ubrzamo proces razvoja proizvoda, ali i validiramo sam proizvod na nekom širem tržištu.

Na pomenutim projektima bila je uključena i mentorska podrška, koja se pokazala kao  bitan faktor u razvoju startapa.

Plaćene verzije proizvoda unapređuju kolaboraciju sa eksternim učesnicima

Besplatna verzija aplikacije bila je namenjena pretežno za samoorganizaciju, dok je Personal Pro verzija namenjena profesionalcima i frilenserima koji imaju potrebu za saradnjom sa drugim učesnicima u procesu istraživanja. Sandra objašnjava:

Personal Pro se od besplatne verzije primarno razlikuje po mogućnosti eksporta tema koje su istražene i načina na koji kolaboracija može da se radi sa eksternim učesnicima.

Za naredni period planirano je lansiranje i Studio verzije aplikacije koja je namenjena za rad u timovima i većim organizacijama.

Sa strane biznisa, najveći fokus Collabwriting tima i dalje je na testiranju tržišta i postavljanju osnovnih procesa marketinga, prodaje i podrške. Ovo će im omogućuti da kasnije skaliranje biznisa bude uspešnije, kao i da budu u potpunosti pripremljeni za podizanje investicije u Q1 naredne godine. Tim ovog startapa čini petoro ljudi, a dalje širenje planirano je za početak naredne godine.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Kako iznajmiti kuću na selu?

Gosti 130. epizode Office Talks podkasta bili su osnivači 'booking' servisa Selo.rs sa kojima smo pričali o razvoju turizma u Srbiji i poslovanju servisa koji ima preko 2.000 smeštajnih jedinica u bazi.

Startapi i poslovanje

Srpski Digital Spark dnevno beleži više od 75.000 B2B korisnika

Srpska kompanija Softech Solutions dizajnirala je Digital Spark, servis za prodaju koji je pridobio poverenje više od 20 kompanija u 8 država jugoistočne Evrope. O kakvom proizvodu je reč i čime se izdvaja od ostalih na tržištu, saznajte u tekstu koji sledi.

Gaming

SGA organizuje niz događaja za sve ljubiteljke gejminga

Događaji će se održati 9. marta u Beogradu s ciljem da osnaže devojčice, devojke i žene - kako one koje su već u gejming industriji, tako i one koje žele da postanu njen deo.

Propustili ste

Web 3.0

Tenderly i Trapesys organizuju ‘Web3 u Petnici’

Od 15. do 21. maja, Tenderly i Trapesys organizuju web3 seminar u Israživačkoj stanici Petnica, a svi učesnici imaće priliku da učestvuju u nizu predavanja i radionica, predvođenih iskusnim mentorima.

Gaming

Drugo izdanje SGA ‘For The Win’ konferencije dovodi predavače iz Gugla i Epic Games-a

Beograd ponovo, na nekoliko dana, zahvaljujući For The Win konferenciji postaje jedno od ključnih čvorišta evropske game dev scene, i upoznaje svoju rastuću zajednicu sa kolegama iz šireg regiona, i čitave Evrope.

Karijere

Kandidati cene jednostavan proces zapošljavanja – zašto ga vaša firma komplikuje?

Ovaj osvrt je nastao kao konstruktivna kritika na osnovu ličnog, ali i iskustava ljudi koji su bili u procesu traženja ili promene posla u proteklih 6 meseci.

Kolumna

Može li web3 zauvek promeniti digitalni marketing?

U svojoj novoj kolumni za Netokraciju, Ivana Tomić analizira načine na koje web3 može da unapredi digitalni marketing i pomogne mu da prevaziđe neke od najvećih izazova s kojima se suočava.

Tehnologija

Zuckerberg otpušta još 10.000 zaposlenih – sahranjuje Metaverse i pre nego što je zaživeo

Svedočimo li proprasti tehnološkog giganta koji skoro dve decenije dominira tržištem društvenih mreža i hoće li Zuckerberg uspeti da izvuče kompaniju iz novonastale krize?

Analiza

Goran Milovanović: Neće vas zameniti veštačka inteligencija, već onaj ko zna da je koristi

Kompanija Open AI objavila je GPT-4, novu i značajno unapređenu verziju svog popularnog jezičkog modela, zasnovanog na veštačkoj inteligenciji. Koje sve mogućnosti otvara ovaj proizvod i da li treba da brinemo za budućnost naših poslova, pitanja su na koja nam je odgovorio Goran Milovanović koji je Lead Data Scientist.