City Expert: Nakon vanrednog stanja zabeležen rast unosa nekretnina za 60%

City Expert: Nakon vanrednog stanja zabeležen rast unosa nekretnina za 60%, uz rast izdavanja stanova

Zahvaljujući podacima koje je agencija City Expert izvela iz svoje baze, imali smo priliku da se detaljnije upoznamo sa kretanjem tržišta nekretnina u Srbiji i koje je posledice ostavila kriza sa pandemijom na ovo tržište ali i na poslovanje pomenute kompanije.

Pre pandemije, tržište nekretnina u Srbiji je, kako navode iz City Expert-a, bilo u konstantnom rastu i, može se reći, na samom vrhuncu neposredno pred početak pandemije. Rast se ogledao u volumenu prodaje (broju prometovanih jedinica) kao i cenama koje su bile na istorijskom maksimumu. U prilog tome govori i broj novogradnji koji je rastao iz kvartala u kvartal.

Ipak, početak pandemije i vanredno stanje su, najprostije rečeno, zamrzli tržište prodaje tokom celog trajanja vanrednog stanja. Broj transakcija je sveden na minimum, dok su cene nekretnina ostale iste – suprotno pisanjima raznih medija i izjavama različitih stručnjaka.

Nakon završetka pandemije, tržište je počelo naglo da se vraća u normalu, ali je na osnovu volumena prodaje i dalje rano da se zaključi da li je na istom nivou kao i pre pandemije, primećuje Igor Jović, izvršni direktor ove kompanije:

Ako bismo za primer uzeli mesec maj, zaključak bi mogao da bude da je tržište nastavilo sa rastom u odnosu na mesece pre pandemije. Naravno, takva procena bi bila potencijalno vrlo pogrešna jer se radi o akumulaciji prodaja koje su bile na čekanju tokom dva meseca vanrednog stanja.

Pravu sliku o tržištu ćemo imati tek kroz nekoliko meseci.

Kretanje poslovanja City Experta u Srbiji i Sloveniji (pre, tokom i posle pandemije)

City Expert je prethodno pandemiji imao visoku stopu rasta od skoro 100% YoY za četvrti kvartal 2019. i prvi kvartal 2020. Jović je za Netokraciju otkrio i da je u Sloveniji ova agencija (pod brendom Zwelo) dostigla profitabilnost posle svega šest meseci poslovanja, sa takođe visokom stopom rasta, dodajući sledeće:

Bili smo u pripremama za otvaranje Hrvatske, sa planiranim lansiranjem za kraj drugog kvartala tekuće godine. Početak pandemije i zatvaranje tržišta smo prvobitno osetili u Sloveniji krajem februara.

Momentalno smo otpočeli proces prebacivanja svih zaposlenih na remote rad i taj proces smo u potpunosti završili u prvoj nedelji marta, u Sloveniji i Srbiji. Druge nedelje marta, vanredno stanje je proglašeno i u Srbiji.

Jović dodaje i da je u martu interesovanje kupaca opalo za 90% što je bio jasan znak zamrzavanja tržišta. Taj trend nastavio se i u aprilu i bio je vrlo malo iznad marta, dok je volumen prodaje (transakcija) opao za 70%. Ipak, tokom maja je realizacija prodajnih transakcija bila iznad nivoa, što je bio rezultat kupoprodajnih dogovora koji su bili napravljeni pre početka vanrednog stanja.

Izdavanje nekretnina u jeku epidemije pokazalo je manji pad

Zahvaljujući podacima iz ove agencije, saznali smo i da je tokom marta interesovanje zakupaca takođe bilo u blagom padu (>5%) , dok je realizacija (broj zakupa) ostala na istom nivou kao i prethodnog meseca, ali u padu u odnosu na projekcije za nekih 10%. U aprilu mesecu je tražnja opala za oko 20% dok je realizacija bila u padu 40%.

Jović je za Netokraciju istakao da je u prethodnom mesecu, poslovanje City Experta počelo sa rastom koji je ukazivao na „V“ krivu oporavka. Kako kaže, pored buđenja samog tržišta, City Expert je osetio pozitivne posledice koje je pandemija ostavila – digitalizacije.

Štaviše, Igor napominje da je City Expert kao digitalno rešenje pretrage nekretnina, proširio broj svojih korisnika, a što najbolje govori činjenica o brzom rastu koji je postignut već u prvom mesecu nakon vanrednog stanja:

U maju smo obeležili rast tražnje kod kupaca za 20% i kod zakupaca za 50%, dok je rast u realizaciji (u odnosu na mesec pre pandemije) bio 30% u prodaji i 50% u izdavanju.

Poseban rast je zabeležen u ponudi nekretnina, sa rastom unosa novih nekretnina skoro 60%. Kod izdavanja se pojavio veliki broj novih nekretnina kao posledica potpunog kolapsa tržišta kratkoročnog izdavanja i turizma kao privredne grane.

Između ostalog, Igor je dodao da iako je previše rano da bi bili optimistični po pitanju celokupnog tržišta nekretnina, tim iza City Experta ima veoma pozitivan stav po pitanju daljeg rasta shodno ubrzanoj digitalizaciji i promenama kod navika ljudi koji su sve više okrenuti digitalnim proizvodima.

Međutim, kako saznajemo od Igora, ekspanzija ove agencije na nova tržišta  je trenutno pauzirana usled nestabilnosti u regionu, ali City Expert nastavlja sa otvaranjem novih segmenata usluga na postojećim tržištima Srbije i Slovenije.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

E-commerce

Gde je nestala besplatna poštarina i da li će AliExpress ikada vratiti ‘Free Shipping’ za Srbiju?

Pisanja medija s početka meseca o tome da AliExpress izbacuje 'free shipping' određenih proizvoda unelo je paniku među mnogima koji kupuju u ovoj online prodavnici. Mi smo analizirali šta je uzrok ovoj promeni i da li uskoro možemo očekivati da se stvari vrate u normalu.

Startapi i poslovanje

3Lateral kupio parcelu u Novom Sadu vrednu €7,7 miliona evra – da li je na pomolu izgradnja njihovog kampusa?

3Lateral kupio je plac u Novom Sadu od skoro 6.500 m2, a koji je plaćen više od 7,7 miliona evra. Znači li to da ova kompanija planira gradnju kampusa?

Gaming

Ovi momci su vicešampioni eEuro 2020 i profesionalni PES igrači u Srbiji

Većina muške populacije je u školskim danima provodila vreme igrajući čuveni PES sa svojim drugarima. Još tada se znalo ko je glavni u kraju, ko ima talenta za ovu igru i ko 'puni mreže' protivnicima. Upravo taj 'PES talenat', Marko Roksić Roksa i Stefan Slavković Kepa podigli su na profesionalni nivo igranja ove igre, napravivši sjajne individualne i reprezentativne rezultate na svetskom nivou.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Upoznajte Stefana Feješa, najmlađeg programera koji radi u GitHubu i jedinog koji dolazi iz Srbije

Stefan Feješ ima 20 godina, fakultet bi trebalo da završi 2022. godine, a već je kreirao šesti najbrže rastući 'open source' projekat u 2018. godini, govorio na nekim od najpoznatijih 'tech' konferencija širom sveta, a prošlog meseca postao je i najmlađi član GitHub tima.

Kultura 2.0

Kako ste danas?

Pre nekoliko godina jedan lanac privatnih zdravstvenih ustanova preplavio je Beograd bilbordima sa ovim pitanjem. I nikome ko je video nije bilo svejedno. 'Struka' se obrušila na kampanju, a suštinski ni tada ni danas nije bilo jasno koji je tačno problem sa tim što je komunicirano.

Startapi i poslovanje

ICT Hub Venture investirao u beogradski startap Trickest sa ciljem da se podrži razvoj rešenja u oblasti ‘cyber’ bezbednosti

ICT Hub Venture, investicioni fond sa sedištem u Beogradu koji ulaže u startape u ranoj fazi razvoja, investirao je u Trickest, beogradski startap koji se bavi 'cyber' bezbednošću. Cilj je da se podrži razvoj 'cloud-based' platforme koja će omogućiti dinamično testiranje radi pronalaska slabih tačaka i ranjivosti svakog sistema.

Gaming

Kako sam sa C# prešao na C++ i zašto to ne bih uspeo bez mentora?

Industrija video igara definitivno napreduje - kako na svetskoj tako i na domaćoj sceni. Ono što doprinosi njenoj ekspanziji je prisustvo raznih besplatnih 'subscription' ili 'premium game engine'-a, među kojima se najčešće nailazi na rešenja koja koriste C# ili C++. Ovo je moja priča kako sam sa prvog programskog jezika prešao na drugi.

Startapi i poslovanje

Payoneer potvrdio: Kartice su ponovo aktivne za sve korisnike

Kompanija Payoneer upravo je potvrdila da su njihove Prepaid Mastercard kartice ponovo aktivne nakon što je prošle nedelje 'fintech' kompanija Wirecard, njihov provajder, proglasila bankrot.

E-commerce

Gde je nestala besplatna poštarina i da li će AliExpress ikada vratiti ‘Free Shipping’ za Srbiju?

Pisanja medija s početka meseca o tome da AliExpress izbacuje 'free shipping' određenih proizvoda unelo je paniku među mnogima koji kupuju u ovoj online prodavnici. Mi smo analizirali šta je uzrok ovoj promeni i da li uskoro možemo očekivati da se stvari vrate u normalu.