City Expert: Nakon vanrednog stanja zabeležen rast unosa nekretnina za 60%

City Expert: Nakon vanrednog stanja zabeležen rast unosa nekretnina za 60%, uz rast izdavanja stanova

Zahvaljujući podacima koje je agencija City Expert izvela iz svoje baze, imali smo priliku da se detaljnije upoznamo sa kretanjem tržišta nekretnina u Srbiji i koje je posledice ostavila kriza sa pandemijom na ovo tržište ali i na poslovanje pomenute kompanije.

Pre pandemije, tržište nekretnina u Srbiji je, kako navode iz City Expert-a, bilo u konstantnom rastu i, može se reći, na samom vrhuncu neposredno pred početak pandemije. Rast se ogledao u volumenu prodaje (broju prometovanih jedinica) kao i cenama koje su bile na istorijskom maksimumu. U prilog tome govori i broj novogradnji koji je rastao iz kvartala u kvartal.

Ipak, početak pandemije i vanredno stanje su, najprostije rečeno, zamrzli tržište prodaje tokom celog trajanja vanrednog stanja. Broj transakcija je sveden na minimum, dok su cene nekretnina ostale iste – suprotno pisanjima raznih medija i izjavama različitih stručnjaka.

Nakon završetka pandemije, tržište je počelo naglo da se vraća u normalu, ali je na osnovu volumena prodaje i dalje rano da se zaključi da li je na istom nivou kao i pre pandemije, primećuje Igor Jović, izvršni direktor ove kompanije:

Ako bismo za primer uzeli mesec maj, zaključak bi mogao da bude da je tržište nastavilo sa rastom u odnosu na mesece pre pandemije. Naravno, takva procena bi bila potencijalno vrlo pogrešna jer se radi o akumulaciji prodaja koje su bile na čekanju tokom dva meseca vanrednog stanja.

Pravu sliku o tržištu ćemo imati tek kroz nekoliko meseci.

Kretanje poslovanja City Experta u Srbiji i Sloveniji (pre, tokom i posle pandemije)

City Expert je prethodno pandemiji imao visoku stopu rasta od skoro 100% YoY za četvrti kvartal 2019. i prvi kvartal 2020. Jović je za Netokraciju otkrio i da je u Sloveniji ova agencija (pod brendom Zwelo) dostigla profitabilnost posle svega šest meseci poslovanja, sa takođe visokom stopom rasta, dodajući sledeće:

Bili smo u pripremama za otvaranje Hrvatske, sa planiranim lansiranjem za kraj drugog kvartala tekuće godine. Početak pandemije i zatvaranje tržišta smo prvobitno osetili u Sloveniji krajem februara.

Momentalno smo otpočeli proces prebacivanja svih zaposlenih na remote rad i taj proces smo u potpunosti završili u prvoj nedelji marta, u Sloveniji i Srbiji. Druge nedelje marta, vanredno stanje je proglašeno i u Srbiji.

Jović dodaje i da je u martu interesovanje kupaca opalo za 90% što je bio jasan znak zamrzavanja tržišta. Taj trend nastavio se i u aprilu i bio je vrlo malo iznad marta, dok je volumen prodaje (transakcija) opao za 70%. Ipak, tokom maja je realizacija prodajnih transakcija bila iznad nivoa, što je bio rezultat kupoprodajnih dogovora koji su bili napravljeni pre početka vanrednog stanja.

Izdavanje nekretnina u jeku epidemije pokazalo je manji pad

Zahvaljujući podacima iz ove agencije, saznali smo i da je tokom marta interesovanje zakupaca takođe bilo u blagom padu (>5%) , dok je realizacija (broj zakupa) ostala na istom nivou kao i prethodnog meseca, ali u padu u odnosu na projekcije za nekih 10%. U aprilu mesecu je tražnja opala za oko 20% dok je realizacija bila u padu 40%.

Jović je za Netokraciju istakao da je u prethodnom mesecu, poslovanje City Experta počelo sa rastom koji je ukazivao na “V” krivu oporavka. Kako kaže, pored buđenja samog tržišta, City Expert je osetio pozitivne posledice koje je pandemija ostavila – digitalizacije.

Štaviše, Igor napominje da je City Expert kao digitalno rešenje pretrage nekretnina, proširio broj svojih korisnika, a što najbolje govori činjenica o brzom rastu koji je postignut već u prvom mesecu nakon vanrednog stanja:

U maju smo obeležili rast tražnje kod kupaca za 20% i kod zakupaca za 50%, dok je rast u realizaciji (u odnosu na mesec pre pandemije) bio 30% u prodaji i 50% u izdavanju.

Poseban rast je zabeležen u ponudi nekretnina, sa rastom unosa novih nekretnina skoro 60%. Kod izdavanja se pojavio veliki broj novih nekretnina kao posledica potpunog kolapsa tržišta kratkoročnog izdavanja i turizma kao privredne grane.

Između ostalog, Igor je dodao da iako je previše rano da bi bili optimistični po pitanju celokupnog tržišta nekretnina, tim iza City Experta ima veoma pozitivan stav po pitanju daljeg rasta shodno ubrzanoj digitalizaciji i promenama kod navika ljudi koji su sve više okrenuti digitalnim proizvodima.

Međutim, kako saznajemo od Igora, ekspanzija ove agencije na nova tržišta  je trenutno pauzirana usled nestabilnosti u regionu, ali City Expert nastavlja sa otvaranjem novih segmenata usluga na postojećim tržištima Srbije i Slovenije.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Office Talks Podcast

Matorci vs. Milenijalci – problem generacijskog jaza

Glavna tema 44. epizode Office Talks podcasta bila je diskusija o problemu koji sve vidljiviji generacijski jaz nosi sa sobom. Može li se životno iskustvo naših roditelja primeniti u eri digitalizacije i pandemije?

Karijere

Jovan Jovanović otkriva šta čeka domaće IT-jevce koji žele posao u norveškoj tehnološkoj industriji

Jovan Jovanović, QA inženjer u kompaniji Tidal, u Oslu živi već tri godine i kao aktivan učesnik u tom sektoru veoma je dobro upoznao norvešku tehnološku industriju. O njoj razgovaramo u nastavku teksta.

Startapi i poslovanje

Novosadski Anari AI dobio investiciju od $2.000.000 za proizvodnju AI čipova u cloudu

Ova srpsko-američka kompanija je za dva meseca zatvorila investicionu 'seed' rundu vođenu od strane nemačkog fonda Earlybird VC, koji je po prvi put investirao u jedan srpski startap. U investiciji su učestvovali i fondovi Acequia Capital i Serbian Entrepreneurs kao i Erica Ries, osnivač Lean Startup-a.

Propustili ste

Kultura 2.0

Kako da ne budete Dositej Obradović u Employer Brandingu?

IT kompanije jesu u fokusu ovog članka, jer je interesovanje za ovu temu u toj industriji najveće. Ali često, Employer Branding jednostavno ne radi ono što bi zaista trebalo.

Office Talks Podcast

Kako prodati vaš proizvod? (gost Ilija Ćosić)

Tema 45. epizode Office Talks podcasta bila je prodaja putem digitalnih kanala tj. kako efikasno prodavati proizvode putem interneta. Naš gost bio je Ilija Ćosić, Head of Sales u startapu Skylead koji se bavi automatizacijom prodajnih procesa. 

Kultura 2.0

Takmičenje FIRST LEGO League dolazi u Srbiju – 23. maja u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji

Takmičenje 'FIRST LEGO League' za decu i mlade ima za cilj da učesnicima obezbedi iskustvo u rešavanju stvarnih problema kroz vođeni globalni program robotike.

Karijere

Mihailo Ponjavić imenovan za direktora prodaje Euronews mreže u Srbiji

Nakon skoro tri godine u e-commerce sektoru, Mihailo Ponjavić vraća se u medijski biznis i staje na čelo prodajnog sektora televizijske mreže Euronews u Srbiji koja uskoro kreće sa radom.

E-commerce

Kako do Internet prodavnice za manje od 24 časa?

Vladan Dobrenov pokrenuo je Cartizz kao odgovor na komplikovan i dugotrajan proces izrade web prodavnice. U razgovoru za Netokraciju otkriva nam kako servis funkcioniše i kome je namenjen.

Gaming

Otvorene nacionalne kvalifikacije za internacionalni IeSF šampionat – najboljima put u Izrael i vredne nagrade

U nedelju 25. aprila u organizaciji Srpskog Saveza E-sporta zvanično su otvorene nacionalne kvalifikacije za 13. IeSF Svetski e-sports šampionat čiji je domaćin Eilat, grad u Izraelu.