City Expert: Nakon vanrednog stanja zabeležen rast unosa nekretnina za 60%

City Expert: Nakon vanrednog stanja zabeležen rast unosa nekretnina za 60%, uz rast izdavanja stanova

Zahvaljujući podacima koje je agencija City Expert izvela iz svoje baze, imali smo priliku da se detaljnije upoznamo sa kretanjem tržišta nekretnina u Srbiji i koje je posledice ostavila kriza sa pandemijom na ovo tržište ali i na poslovanje pomenute kompanije.

Pre pandemije, tržište nekretnina u Srbiji je, kako navode iz City Expert-a, bilo u konstantnom rastu i, može se reći, na samom vrhuncu neposredno pred početak pandemije. Rast se ogledao u volumenu prodaje (broju prometovanih jedinica) kao i cenama koje su bile na istorijskom maksimumu. U prilog tome govori i broj novogradnji koji je rastao iz kvartala u kvartal.

Ipak, početak pandemije i vanredno stanje su, najprostije rečeno, zamrzli tržište prodaje tokom celog trajanja vanrednog stanja. Broj transakcija je sveden na minimum, dok su cene nekretnina ostale iste – suprotno pisanjima raznih medija i izjavama različitih stručnjaka.

Nakon završetka pandemije, tržište je počelo naglo da se vraća u normalu, ali je na osnovu volumena prodaje i dalje rano da se zaključi da li je na istom nivou kao i pre pandemije, primećuje Igor Jović, izvršni direktor ove kompanije:

Ako bismo za primer uzeli mesec maj, zaključak bi mogao da bude da je tržište nastavilo sa rastom u odnosu na mesece pre pandemije. Naravno, takva procena bi bila potencijalno vrlo pogrešna jer se radi o akumulaciji prodaja koje su bile na čekanju tokom dva meseca vanrednog stanja.

Pravu sliku o tržištu ćemo imati tek kroz nekoliko meseci.

Kretanje poslovanja City Experta u Srbiji i Sloveniji (pre, tokom i posle pandemije)

City Expert je prethodno pandemiji imao visoku stopu rasta od skoro 100% YoY za četvrti kvartal 2019. i prvi kvartal 2020. Jović je za Netokraciju otkrio i da je u Sloveniji ova agencija (pod brendom Zwelo) dostigla profitabilnost posle svega šest meseci poslovanja, sa takođe visokom stopom rasta, dodajući sledeće:

Bili smo u pripremama za otvaranje Hrvatske, sa planiranim lansiranjem za kraj drugog kvartala tekuće godine. Početak pandemije i zatvaranje tržišta smo prvobitno osetili u Sloveniji krajem februara.

Momentalno smo otpočeli proces prebacivanja svih zaposlenih na remote rad i taj proces smo u potpunosti završili u prvoj nedelji marta, u Sloveniji i Srbiji. Druge nedelje marta, vanredno stanje je proglašeno i u Srbiji.

Jović dodaje i da je u martu interesovanje kupaca opalo za 90% što je bio jasan znak zamrzavanja tržišta. Taj trend nastavio se i u aprilu i bio je vrlo malo iznad marta, dok je volumen prodaje (transakcija) opao za 70%. Ipak, tokom maja je realizacija prodajnih transakcija bila iznad nivoa, što je bio rezultat kupoprodajnih dogovora koji su bili napravljeni pre početka vanrednog stanja.

Izdavanje nekretnina u jeku epidemije pokazalo je manji pad

Zahvaljujući podacima iz ove agencije, saznali smo i da je tokom marta interesovanje zakupaca takođe bilo u blagom padu (>5%) , dok je realizacija (broj zakupa) ostala na istom nivou kao i prethodnog meseca, ali u padu u odnosu na projekcije za nekih 10%. U aprilu mesecu je tražnja opala za oko 20% dok je realizacija bila u padu 40%.

Jović je za Netokraciju istakao da je u prethodnom mesecu, poslovanje City Experta počelo sa rastom koji je ukazivao na “V” krivu oporavka. Kako kaže, pored buđenja samog tržišta, City Expert je osetio pozitivne posledice koje je pandemija ostavila – digitalizacije.

Štaviše, Igor napominje da je City Expert kao digitalno rešenje pretrage nekretnina, proširio broj svojih korisnika, a što najbolje govori činjenica o brzom rastu koji je postignut već u prvom mesecu nakon vanrednog stanja:

U maju smo obeležili rast tražnje kod kupaca za 20% i kod zakupaca za 50%, dok je rast u realizaciji (u odnosu na mesec pre pandemije) bio 30% u prodaji i 50% u izdavanju.

Poseban rast je zabeležen u ponudi nekretnina, sa rastom unosa novih nekretnina skoro 60%. Kod izdavanja se pojavio veliki broj novih nekretnina kao posledica potpunog kolapsa tržišta kratkoročnog izdavanja i turizma kao privredne grane.

Između ostalog, Igor je dodao da iako je previše rano da bi bili optimistični po pitanju celokupnog tržišta nekretnina, tim iza City Experta ima veoma pozitivan stav po pitanju daljeg rasta shodno ubrzanoj digitalizaciji i promenama kod navika ljudi koji su sve više okrenuti digitalnim proizvodima.

Međutim, kako saznajemo od Igora, ekspanzija ove agencije na nova tržišta  je trenutno pauzirana usled nestabilnosti u regionu, ali City Expert nastavlja sa otvaranjem novih segmenata usluga na postojećim tržištima Srbije i Slovenije.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Office Talks Podcast

Šta je ‘destination’ marketing i kako kreirati strategiju koja privlači turiste?

Turizam jedne države danas i te kako zavisi od digitalnog oglašavanja. O tome šta predstavlja termin 'destinacionog marketinga' i kako Srbija i Crna Gora mogu da sebe bolje brendiraju kao turističke destinacije, govorimo u 93. epizodi Office Talks Podcasta.

Startapi i poslovanje

Srpski Eat Me App rešava problem viška hrane koja se baca – čuvajući našu okolinu

Otpad od hrane je treći najveći emiter gasova staklene bašte na svetu. Globalno, 30% ili 1,8 milijardi tona sve proizvedene hrane na globalnom nivou se pokvari zbog loše planiranje resursa duž linije lanca snabdevanja. Srpski startap Eat Me App sa svojom aplikacijom nastoji da stane na put ovom problemu i globalnom društvu ponudi jedno od rešenja za ovaj veliki problem.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Londonski Qudo sa osnivačem iz Srbije uzeo investiciju od $1 milion – razmišlja se o razvojnom centru u Beogradu

Questionardo, firma koja razvija platformu Qudo za agilno ispitivanje potrošača i preciznu digitalnu aktivaciju vođenu podacima, nedavno je dobila i investiciju od milion dolara. Jedan od osnivača ovog startapa dolazi iz Srbije i sa njim razgovaramo o daljem poslovanju i razvoju proizvoda.

Karijere

Relax Gaming otvorio studio u Novom Sadu uz aktivno širenje tima

Rast iGaming industrije primetan je i na domaćem tržištu. Nakon četiri godine poslovanja u Srbiji, kompanija Relax Gaming otvorila je novi studio i najavila aktivno širenje tima.

Intervju

Vladimir Lelićanin: Pokrenuli smo 3327 kao mesto gde će domaći developeri slobodno raditi na web 3.0 projektima

Direktor razvojnog centra pri kompaniji MVP Workshop otkriva u razgovoru za Netokraciju kako je nastao 3327, kako se razvijaju inovativni web 3.0 projekti u Srbiji, ali i šta je potrebno kako bi se izgradila još jača web 3.0 zajednica na ovim prostorima.

Startapi i poslovanje

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Office Talks Podcast

Gradovi budućnosti grade se iz Srbije (Nortal)

Gost 94. epizode Office Talks podcasta bio je Dragan Gajić, globalni CTO estonske kompanije Nortal koja i u Srbiji poseduje razvojni centar - isti onaj iz kojeg se upravo kreiraju rešenja za gradove budućnosti.

Startapi i poslovanje

Lansiran Founder Institute Serbia akcelerator program

Domaći i regionalni ekosistem neprestano se razvija poslednjih godina i sve je više startap timova koji nude rešenja za brojne lokalne, ali i globalne probleme.