City Expert: Nakon vanrednog stanja zabeležen rast unosa nekretnina za 60%

City Expert: Nakon vanrednog stanja zabeležen rast unosa nekretnina za 60%, uz rast izdavanja stanova

Zahvaljujući podacima koje je agencija City Expert izvela iz svoje baze, imali smo priliku da se detaljnije upoznamo sa kretanjem tržišta nekretnina u Srbiji i koje je posledice ostavila kriza sa pandemijom na ovo tržište ali i na poslovanje pomenute kompanije.

Pre pandemije, tržište nekretnina u Srbiji je, kako navode iz City Expert-a, bilo u konstantnom rastu i, može se reći, na samom vrhuncu neposredno pred početak pandemije. Rast se ogledao u volumenu prodaje (broju prometovanih jedinica) kao i cenama koje su bile na istorijskom maksimumu. U prilog tome govori i broj novogradnji koji je rastao iz kvartala u kvartal.

Ipak, početak pandemije i vanredno stanje su, najprostije rečeno, zamrzli tržište prodaje tokom celog trajanja vanrednog stanja. Broj transakcija je sveden na minimum, dok su cene nekretnina ostale iste – suprotno pisanjima raznih medija i izjavama različitih stručnjaka.

Nakon završetka pandemije, tržište je počelo naglo da se vraća u normalu, ali je na osnovu volumena prodaje i dalje rano da se zaključi da li je na istom nivou kao i pre pandemije, primećuje Igor Jović, izvršni direktor ove kompanije:

Ako bismo za primer uzeli mesec maj, zaključak bi mogao da bude da je tržište nastavilo sa rastom u odnosu na mesece pre pandemije. Naravno, takva procena bi bila potencijalno vrlo pogrešna jer se radi o akumulaciji prodaja koje su bile na čekanju tokom dva meseca vanrednog stanja.

Pravu sliku o tržištu ćemo imati tek kroz nekoliko meseci.

Kretanje poslovanja City Experta u Srbiji i Sloveniji (pre, tokom i posle pandemije)

City Expert je prethodno pandemiji imao visoku stopu rasta od skoro 100% YoY za četvrti kvartal 2019. i prvi kvartal 2020. Jović je za Netokraciju otkrio i da je u Sloveniji ova agencija (pod brendom Zwelo) dostigla profitabilnost posle svega šest meseci poslovanja, sa takođe visokom stopom rasta, dodajući sledeće:

Bili smo u pripremama za otvaranje Hrvatske, sa planiranim lansiranjem za kraj drugog kvartala tekuće godine. Početak pandemije i zatvaranje tržišta smo prvobitno osetili u Sloveniji krajem februara.

Momentalno smo otpočeli proces prebacivanja svih zaposlenih na remote rad i taj proces smo u potpunosti završili u prvoj nedelji marta, u Sloveniji i Srbiji. Druge nedelje marta, vanredno stanje je proglašeno i u Srbiji.

Jović dodaje i da je u martu interesovanje kupaca opalo za 90% što je bio jasan znak zamrzavanja tržišta. Taj trend nastavio se i u aprilu i bio je vrlo malo iznad marta, dok je volumen prodaje (transakcija) opao za 70%. Ipak, tokom maja je realizacija prodajnih transakcija bila iznad nivoa, što je bio rezultat kupoprodajnih dogovora koji su bili napravljeni pre početka vanrednog stanja.

Izdavanje nekretnina u jeku epidemije pokazalo je manji pad

Zahvaljujući podacima iz ove agencije, saznali smo i da je tokom marta interesovanje zakupaca takođe bilo u blagom padu (>5%) , dok je realizacija (broj zakupa) ostala na istom nivou kao i prethodnog meseca, ali u padu u odnosu na projekcije za nekih 10%. U aprilu mesecu je tražnja opala za oko 20% dok je realizacija bila u padu 40%.

Jović je za Netokraciju istakao da je u prethodnom mesecu, poslovanje City Experta počelo sa rastom koji je ukazivao na “V” krivu oporavka. Kako kaže, pored buđenja samog tržišta, City Expert je osetio pozitivne posledice koje je pandemija ostavila – digitalizacije.

Štaviše, Igor napominje da je City Expert kao digitalno rešenje pretrage nekretnina, proširio broj svojih korisnika, a što najbolje govori činjenica o brzom rastu koji je postignut već u prvom mesecu nakon vanrednog stanja:

U maju smo obeležili rast tražnje kod kupaca za 20% i kod zakupaca za 50%, dok je rast u realizaciji (u odnosu na mesec pre pandemije) bio 30% u prodaji i 50% u izdavanju.

Poseban rast je zabeležen u ponudi nekretnina, sa rastom unosa novih nekretnina skoro 60%. Kod izdavanja se pojavio veliki broj novih nekretnina kao posledica potpunog kolapsa tržišta kratkoročnog izdavanja i turizma kao privredne grane.

Između ostalog, Igor je dodao da iako je previše rano da bi bili optimistični po pitanju celokupnog tržišta nekretnina, tim iza City Experta ima veoma pozitivan stav po pitanju daljeg rasta shodno ubrzanoj digitalizaciji i promenama kod navika ljudi koji su sve više okrenuti digitalnim proizvodima.

Međutim, kako saznajemo od Igora, ekspanzija ove agencije na nova tržišta  je trenutno pauzirana usled nestabilnosti u regionu, ali City Expert nastavlja sa otvaranjem novih segmenata usluga na postojećim tržištima Srbije i Slovenije.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Gaming

For The Win! konferencija je tokom koje Beograd postaje epicentar evropskog gejminga

Konferencija For the Win!, od 25. do 26. maja okupiće u Beogradu regionalnu i evropsku 'game-dev' zajednicu, uz govornike iz kompanija kao što su Google, Outfit7, Two Desperados, 3 Lateral ili Activision/Blizzard/King, kao i organizacija ISFE, UKIE, EGDF, IGDA i mnogih drugih.

Kultura 2.0

Stari model rada iz kancelarije od 9 do 5 je prevaziđen, hibridni model je realnost – potvrđuju domaće IT kompanije

Pandemiji je došao kraj, ali rad od kuće je i dalje na snazi. Zato naše sagovornike pitamo da li će zvanični povratak u kancelariju ikada više biti opcija.

Office Talks Podcast

Šta se dešava kada dobijete otkaz? Saveti za radnike i poslodavce

Gošća 141. epizode Office Talks podkasta bila je Tijana Žunić Marić koja je advokat i partner u advokatskoj kancelariji Žunić. Sa njom smo razgovarali o tome kako se IT firme suočavaju sa otkazima.

Propustili ste

Društvene mreže

Zašto udruženje Fruškać mora da plati 115.000 dinara odštete zbog ‘deljenja’ na Instagramu?

Da li naš Zakon prepoznaje pravila upotrebe društvenih mreža, te koja su naša prava, a koje obaveze prilikom deljenja sadržaja, pitali smo Anju Berić iz advokatske kancelarije Žunić Law.

Office Talks Podcast

Stanje marketing agencija u 2023.

Gost 145. epizode Office Talks podkasta bio je Nikola Parun koji dolazi iz agencije Ovation BBDO, a sa kojim smo imali priliku da razgovaramo o stanju u industriji digitalnog marketinga u Srbiji nakon pandemije korona virusa.

Karijere

Istraživanje Puls HR zajednice: Privlačenje zaposlenih je najveći izazov IT kompanija

Sudeći prema istraživanju koje je sproveo HelloWorld, najveći izazov za IT kompanije u protekle dve godine bio je privlačenje IT kandidata, što je istaklo 61% ispitanika.

Karijere

Dražen Šumić je novi direktor Microsoft razvojnog centra u Srbiji

Kao direktor Microsoft razvojnog centra u Srbiji, Dražen Šumić će biti zadužen za dalji strateški razvoj centra u Beogradu, koji važi za jedan od najvažnijih razvojnih centara u Evropi.

Karijere

Žarko Stevanović iz Potere: Svetski šampion u znanju po zanimanju je programer!

Žarka već godinama gledate kao jednog od tragača u kultnom kvizu Potera gde je gotovo nepobediv. A, da li ste znali da je on po profesiji programer koji pored kvizova, karijeru gradi u sferi kompjuterskih nauka?

Najava

Prvi Polkadot Day u Srbiji: Istražite Polkadot ‘blockchain’ ekosistem

Ovaj događaj u organizaciji MVP Workshop-a deo je Belgrade Blockchain Week-a i održaće se na Fakultetu organizacionih nauka 5. juna, sa početkom u 11 časova.