Rendered Text organizuje besplatnu CI/CD radionicu u Beogradu

Rendered Text organizuje besplatnu CI/CD radionicu u Beogradu – prijavite se i unapredite svoje znanje o DevOpsu!

Kompanija Rendered Text koja stoji iza softvera Semaphore, u sredu 31. januara u Novoj Iskri organizuje radionicu posvećenu osnovnim DevOps praksama - kao i na koji način ih primeniti u toku procesa održive izgradnje aplikacija.

Bez obzira da li ste programer koji je zainteresovan za rad u procesima mašinskog učenja i veštačke inteligencije ili ML inženjer koji želi da automatizuje svoje radne tokove, ova radionica je svakako za vas. Jedan od ciljeva same radionice jeste savladavanje radnih tokova mašinskog učenja pomoću DevOps-a i kontinuirane integracije i isporuke (CI/CD).

Štaviše, Continuous Integration i Continuous Delivery (CI/CD) se pokazao kao jedan od najpouzdanijih metoda za održivu izgradnju aplikacija. Ideja je da polaznici iz ove radionice izađu sa jasnim razumevanjem o tome na koji način da primene moderne DevOps prakse na bilo koji tok rada ML-a.

Organizator ove radionice je pomenuta kompanija Rendered Text o kojoj smo ranije imali priliku da pišemo, a koja stoji iza platforme Semaphore. Upravo o tome šta se publiku očekuje na predstojećoj radionici ali i koliko je za jednu kompaniju iz ugla zajednice važno da ima ovakve edukativne događaje, razgovarali smo sa Boštjanom Ciganom koji radi na poziciji DevRel-a upravo na platformi Semaphore.

Možeš li nam za početak reći nešto više o Semaphore-u, šta tačno podrazumeva ova platforma?

Boštjan: Semaphore je CI/CD platforma. Za one koji nisu upoznati, CI/CD je skraćenica za Continuous Integration i Continuous Delivery. Jednostavno rečeno, kontinuirana integracija znači integraciju promena koje često radite u softveru, gde se automatski testiraju greške. Ovo zapravo osigurava da svi delovi softverskog projekta dobro funkcionišu zajedno.

Kontinuirana isporuka prati ovaj proces tako što automatizuje isporuku softvera korisnicima, osiguravajući da se nove funkcije i popravke mogu objaviti brzo i efikasno. U Semaphore-u razvijamo alate koji podržavaju ovaj tok, pomažući softverskim timovima da automatizuju svoje procese testiranja i primene. To znači da mogu da isporuče softver visokog kvaliteta brže i pouzdanije.

Zanima nas više detalja o tvojoj DevRel poziciji i koja su tvoja zaduženja?

Boštjan: DevRel (skraćeno od Developer Relations) može biti različit u svakoj kompaniji. U mojoj ulozi DevRel-a u Semaphore-u, uglavnom sam fokusiran na tri oblasti:

  • Izgradnja jake i interaktivne zajednice u kojoj programeri mogu da se povežu i podrže jedni druge.
  • Stvaranje niza zanimljivih sadržaja kao što su video snimci i članci koji ističu sjajne karakteristike naših proizvoda.
  • Deljenje znanja tokom razgovora na sastancima i konferencijama, što ne samo da širi svest o tome šta radimo, već me takođe drži u toku sa najnovijim tehnološkim trendovima i povratnim informacijama zajednice.

Takođe sam veoma uključen u marketinške aktivnosti i pružam podršku product timu vrednim povratnim informacijama.

Koje sve edukativne događaje/radionice ste do sada radili i kako izgledaju povratne informacije od publike?

Boštjan: Prošle godine smo pokrenuli našu prvu online konferenciju CI/CD Express, fokusirajući se na najbolje prakse u industriji. Konferencija je bila uspešna, dobivši pozitivne povratne informacije i od govornika i od učesnika. Nadovezujući se na ovo, učestvovali smo i na konferencijama u Amsterdamu i Njujorku, a koje su pružile vredne uvide u zajednicu. Ova iskustva su nas navela da organizujemo specijalizovanu CI/CD radionicu u Njujorku.

Na ovoj radionici, naš suosnivač Darko i softverski arhitekta Damjan su se bavili najboljim praksama u oblasti bezbednosti i optimizacije toka posla. Ali naši edukativni napori se ne zaustavljaju na događajima uživo, jer takođe vodimo online blog i YouTube kanal. Naš blog sadrži obilje tehničkog sadržaja koji su kreirali i naš interni tim i spoljni saradnici. Za nas je naglasak uvek na razmeni znanja i podsticanju učenja.

Imali ste i CI/CD Express konferenciju prošle godine. Možete li nam reći nešto više o tome?

Boštjan: Da, CI/CD Express konferencija koju smo održali prošle godine bila je zaista uzbudljiv projekat za nas. To je bio prvi put da organizujemo online konferenciju i u potpunosti smo se fokusirali na CI/CD prakse. Ono što je ovaj događaj učinilo posebnim je neverovatna postava govornika koju smo imali, zahvaljujući našim jakim odnosima sa našim klijentima. Imali smo veliku sreću što smo imali inženjere iz nekih vodećih kompanija u industriji, kao što su Confluent, ReplIt, Trainual i ProGlove.

Oni su podelili veliki broj dragocenih uvida o svojim iskustvima i praksi u CI/CD, što je bilo neverovatno korisno za sve koji su prisustvovali. Angažovanje zajednice nam je takođe bio veliki cilj u organizaciji čitavog događaja. Na primer, Sonya Moisset iz Snyk-a je govorila o DevSecOps praksama i kako najbolje da integrišete bezbednosne protokole u ​​svoje radne tokove. A tu je bio i Oli Vud iz Synthezia.

On je izneo veoma detaljne prakse u procesu tech landscape-a, posebno iz perspektive DevOps-a, ​​što je bilo od velike pomoći za one koji se tek pridružuju novoj kompaniji ili žele da bolje upravljaju svojim tehnološkim okruženjem. Uz to, imali smo čast da ugostimo Dejva Farlija kao našeg glavnog predavača. Dejv je pionir oblasti Continuous Delivery-ja. Njegovo prisustvo je unelo dubinu u naše diskusije o razvoju najboljih praksi i budućnosti razvoja softvera, čineći konferenciju još bogatijom za našu zajednicu.

Težimo da ovo bude godišnja manifestacija, a za ovu godinu je već otvoren poziv za dostavljanje radova. Dakle, ako neko ima dobru temu koju želi da podeli, slobodno se prijavi na našoj stranici!

Ideja iza CI/CD radionice u Beogradu jeste da polaznici izađu sa jasnim razumevanjem o tome na koji način da primene moderne DevOps prakse na bilo koji tok rada ML-a.

Sada organizujete CI/CD radionicu u Beogradu. Kako ste došli na ideju da organizujete ovu radionicu? Šta će polaznici sve moći da nauče?

Boštjan: Prošle godine smo uvideli obnovljeno i rastuće interesovanje za sve što je povezano sa veštačkom inteligencijom i mašinskim učenjem (ML). Trenutno, većina razvoja ML-a radi na alatima kao što su Jupyter Notebooks. Ovo je odlično za eksperimentisanje, ali neprikladno za pokretanje AI proizvodnih modela. Iako postoji mnogo načina da se Jupyter Notebooks pretvori u produktivnu aplikaciju, smatramo da su isprobane i istinite DevOps prakse pravi put.

Polaznici radionice će naučiti kako da koriste DevOps prakse kao što su kontrola verzija (Git), kontrola verzija podataka (DVC.org), kontejneri i kontinuirana integracija za automatizaciju svakog aspekta obuke, testiranja i primene AI modela. S obzirom na to da imamo ograničeno vreme, obučićemo mali CNN model koristeći skup podataka otvorenog koda i primeniti ga na HuggingFace Spaces. Tokom radionice, polaznici će između ostalog naučiti kako da koriste DVC za praćenje promena podataka, izgrade ML pipeline-a, zatim kako da koriste Jupyter Notebooks na Kaggle.com i rade sa Hugging Face za određenu primenu.

Kome je ovaj događaj namenjen i da li je potrebno posedovati neko tehničko znanje u vezi Mašinskog učenja? Da li učesnici moraju da ispune određene kriterijume?

Boštjan: Želimo da se ljudi osećaju prijatno na radionici, tako da prethodna stručnost o ML-u nije potrebna. Počećemo sa radom Jupyter Notebooks-a na Kaggle.com, a učesnici mogu da se igraju sa kodom i besplatno pokrenu obuku za ML sa grafičkim procesorima u cloudu. Kada se osnove razumeju, preći ćemo na Python i naučiti kako da koristimo alate kao što su CI/CD i DVC da bismo primenili modele tako da svako može da ih koristi pomoću pretraživača. Stručnjaci za ML su takođe dobrodošli i imaće koristi od učenja šta je potrebno za automatizaciju svojih tokova ML/AI rada.

Koje sve benefite radionica može doneti učesnicima?

Boštjan: Cilj nam je da i programeri i stručnjaci za ML imaju koristi od radionice. Stručnjaci za ML će naučiti da usvoje DevOps kako bi smanjili manuelni rad i ljudske greške tokom obuke i primene. Sve druge vrste programera će preduzeti svoje prve korake na ML-u i videti kako izgleda ceo proces, od Jupyter Notebooks-a do produktivnih aplikacija.

Koliko je za jednu IT kompaniju važno da organizuje događaje ovog tipa, posebno u smislu edukacije i podizanja svesti javnosti o kompaniji?

Boštjan: Naša kompanija, a posebno naši osnivači, uvek su davali prioritet razmeni znanja, a to je osnovni deo onoga što jesmo. Organizovanje ovakvih događaja nije samo podizanje svesti javnosti o našoj kompaniji, takođe je ključno za interakciju sa potencijalnim korisnicima i prikupljanje njihovih neprocenjivih povratnih informacija.

Ovi događaji nam omogućavaju da doprinesemo zajednici. S obzirom da se većina razvoja softvera oslanja na proizvode otvorenog koda, hostovanje ovih događaja je jedan od načina na koji mi vraćamo. Pored ovih događaja, takođe razvijamo i delimo nekoliko sopstvenih proizvoda otvorenog koda, koje možete da istražite.

Koji su vaši sledeći planovi u vezi sa organizacijom edukativnih događaja i da li već planirate nove radionice ili konferencije koje će se održati u Srbiji?

Boštjan: Ovu radionicu ćemo organizovati u raznim gradovima Evrope i SAD. Beograd je polazna tačka naše “turneje”. Za konferencije, naš CI/CD Express poziv za radove je već otvoren i možete da pošaljete svoje ideje za sadržaj. Takođe smo planirali nekoliko stvari sa nekim od naših partnera na edukativnim događajima i uskoro ćemo podeliti više detalja.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Kako doći do investicije za vaš startap?

Gost 195. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Rakčević koji je sa nama podelio svoj preduzetnički put i iskrene savete za sve koji planiraju da osnuju startap u Web3 ili nekom drugom sektoru IT industrije.

Startapi i poslovanje

Kako je Slobodan pobegao iz Beograda na Rtanj gde spaja IT i poljoprivredu?

U podnožju planine Rtanj, zajedno sa svojom porodicom pobegao je od gradske vreve i stresnog života. Tamo uzgajaju lekovito bilje od kojeg proizvode preparate dostupne na portalu Royal Balm.

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki Lupa Technology osigurao investiciju od $1,8 miliona – sledi širenje poslovanja

Lupa Technology je na misiji da značajno unapredi upravljanje podacima u građevinskoj industriji. Ova srpsko-američka platforma, sa sedištem u Njujorku i Beogradu, upravo je zatvorila rundu ulaganja od $1,8 miliona kako bi podstakla svoju ekspanziju.

Propustili ste

Intervju

Endava: Program dualnog obrazovanja stvara IT budućnost Srbije

 Ukoliko nastojimo da razvijamo IT industriju i digitalnu ekonomiju u Srbiji, jedan od temelja za to jeste obrazovanje i dolazak novih mladih talentovanih ljudi. Velike IT kompanije, poput Endave, igraju važnu ulogu u procesu izgradnje i edukacije budućih stručnjaka.

Karijere

Učenike u Srbiji više ne zanima IT: Istina ili medijski spin?

'Đaci neće u programere' odjeknulo je u svim medijima nakon završenog prijemnog za srednje škole i gimnazije. Da li je zaista tako i zbog čega ove godine ima manje upisanih đaka na IT smerove u gimnazijama, pročitajte u analizi koja sledi.

Office Talks Podcast

Mily Tech: Startap koji pomaže da vam paketi stižu na vreme

Gost 197. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Zlatković, osnivač i CEO kompanije Mily Technologies. On nam je predstavio razvojni put kompanije — od osnivanja do milionske investicije i planova za budućnost!

Intervju

Mastercard lansirao alat ‘Shopping Muse’ za jednostavnu i personalizovanu kupovinu

Kompanija Mastercard je razvila novi alat 'Shopping Muse' koji je zasnovan na AI tehnologiji a sve u cilju da se napravi veliki korak ka interaktivnijoj i angažovanijoj trgovini u budućnosti. 

Sponzorisano

Kako strani eksperti iz kompanije ABBYY ocenjuju IT tržište rada u Srbiji?

Predviđaju da će Srbija od 'outsourcing' regrutnog centra postati atraktivna tehnološka lokacija na globalnom tržištu, ali je prethodno potrebno preduzeti određene korake ka ostvarivanju tog cilja.

Intervju

Može li veštačka inteligencija pomoći u izgradnji održivih energetskih sistema i poslovanja?

Koliko bi i na koji način integracija AI tehnologije mogla da utiče na unapređenje rešenja u energetskom sektoru, ali i na poslovanje jedne kompanije? Odgovor na ovo pitanje dobili smo u razgovoru sa Jelenom Pejković iz kompanije Schneider Electric.