Hoće li nas ikada zameniti ChatGPT?

Hoće li nas ikada zameniti ChatGPT?

Nema sumnje da je prethodnih par meseci tehnološki svet u potpunosti obeležen u znaku ChatGPT alata. Ovaj napredni AI sistem i njegova upotreba u realnom svetu digitalnih profesija, bili su tema 129. epizode Office Talks podkasta.

vGotovo smo sigurni da ste, ako iole volite tehnologiju, do sada isprobali bar deo benefita koje donosi napredni AI alat kompanije OpenAI, ChatGPT. Čini se da sofisticirana veštačka inteligencija sigurno ulazi u našu svakodnevicu, što je nekada bilo gotovo i nezamislivo. Jednostavno, od chatbotova smo samo očekivali osnovne informacije, međutim, pomenuti alat je svet za sebe.

Zato smo ovu epizodu iskoristili da analiziramo koje su to mogućnosti ChatGPT alata, da li on zapravo ima moć mišljenja i da li uopšte može da zameni čoveka – ili je to samo neopravdani strah mnogih zaposlenih iz digitalne, kreativne i IT industrije. Kako se i sami bavimo kreiranjem sadržaja, pričali smo o tome kako i da li pomenuti alat može da iz korena promeni način na koji danas kreiramo content ili će na početku biti samo desna ruka mnogih zaposlenih.

S obzirom na to da je ovde reč o upotrebi jezika, potrudili smo se da vam približimo važnost NLU/NLP modela za srpski jezik koji su i te kako važni kako bi i na maternjem jeziku što preciznije mogli da koristimo digitalne alate. Štaviše, nezaobilazno je bilo govoriti kako tačno ChatGPT funkcioniše za određene zadatke i koja je uloga Microsofta koji je u OpenAI uložio ogroman novac a koji planira da pomenuti alat iskoristi za svoje servise i aplikacije.

Ostanite sa nama do kraja epizode i saznajte šta bi mogla da donese nova verzija svetski popularnog asistenta i koji su naši zaključci u vezi upotrebe istog u narednom periodu. Ovaj podcast, kao i uvek, možete pratiti na sledećim platformama: YouTubeApple PodcastsPocket CastsSpotify i Google Podcasts. Do sledećeg slušanja!


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Karijere

Katarina Anđelković: Veći broj žena na čelnim pozicijama u IT kompanijama – to bih volela da vidim

Povodom međunarodnog dana žena, donosimo vam specijal inspirativnih priča dama koje svojim radom svakodnevno doprinose razvoju domaće IT industrije.

Startapi i poslovanje

ICT Hub otvorio nove prostorije u Beogradu – 520m2 za 90 ljudi

Redakcija Netokracije imala je ekskluzivnu priliku da poseti novootvorene kancelarije ICT Hub-a u Beogradu koje se nalaze na Trgu Nikole Pašića. Ovo je drugi veliki coworking prostor ICT Hub-a pored kancelarija u ulici kralja Milana, koja nastavlja da radi normalnim tokom.

Startapi i poslovanje

Srpski Hyperfacade pomoću veštačke inteligencije projektuje fasade širom Evrope

Startap iz Pančeva nudi digitalizovana rešenja koja olakšavaju proces fasadnog inženjeringa, spajajući građevinsku i tehnološku industriju. O Hyperfacade startapu i misiji kojom je vođen, razgovarali smo sa osnivačem Nenadom Simićem.

Propustili ste

Najava

Portal Frilenseri: Od 3. aprila startuje novi model samooporezivanja za paušalce i frilensere

Frilenseri koji to žele, prijavu mogu da podnesu već od aprila na postojećoj PP OPO prijavi ili da sačekaju početak rada portala koji će biti dostupan na adresi frilenseri.purs.gov.rs.

Office Talks Podcast

Kako je Jovan Simić pokrenuo FK Miljakovac?

Gost 135. epizode Office Talks podkasta bio je Jovan Simić, čovek koji živi za sport, konkretno fudbal. Ta strast ga je vodila od humanitarnih sportskih akcija, preko PR pozicije u FK Voždovcu i Olimpijskom komitetu, pa sve do pokretanja svog fudbalskog kluba Miljakovac.

Analiza

Kako obračunati ‘ekstra porez’ za 2022. godinu i na koga se on primenjuje?

U tekstu koji sledi, donosimo vam odgovore na sva pitanja koja imate u vezi sa godišnjim porezom na dohodak građana, te vašim obavezama prilikom oporezivanja.

Novost

Pet razloga zbog kojih ćete želeti da koristite mobilnu aplikaciju UniCredit Banke

Mobilna aplikacija UniCredit Banke Srbija ocenjena je od strane svojih korisnika najvišim ocenama na tržištu, u onlajn prodavnicama App Store i Google Play, u kategoriji mobilne bankarske aplikacije.

Karijere

Koja su prava radnika u slučaju otkaza i gde kompanije najčešće greše?

Poslednjih nekoliko nedelja u IT zajednici sve češće slušamo o otkazima i zamrzavanju zapošljavanja. To nas je nateralo da se zapitamo kako su u Srbiji regulisani otkazi usled smanjenja obima posla, te koja prava radnici mogu da ostvare ukoliko ostanu bez posla?

Internet marketing

DigiTalk u Zrenjaninu i ovog aprila o razvoju digitalne ekonomije u Srbiji

Digitalk, organizacija koju čine Vladimir Kovač, Ivan Minić i Vitomir Ognjanović, najavljuje dva vezana događaja u aprilu posvećena digitalnoj ekonomiji u Srbiji: Digitalk e-Commerce Days i Digitalk Konferenciju 2023.