Svi pričaju o veštačkoj inteligenciji - može li ona promeniti naše navike?

Svi pričaju o veštačkoj inteligenciji – može li ona promeniti naše digitalne navike?

Naredni veliki korak i slobodno možemo reći korenita promena za IT i tech scenu biće intenzivna upotreba veštačke inteligencije. Koliko smo zapravo duboko ušli u AI eru pokazuju i nedavni primeri sa planetarno popularnim ChatGPT alatom.

Kompanija OpenAI i njen izrazito inteligentni chatbot koji ima desetine miliona korisnika širom sveta, a o kojem smo imali priliku da pričamo u poslednjoj epizodi našeg podkasta, gotovo da je hiptnotisao mnoge korisnike širom sveta. Njegova moć prepoznata je od strane novinara, programera, marketara, kreativaca i drugih korisnika koji su počeli da stavljaju prst na čelo, zapitavši se tako da li nas veštačka inteligencija može zameniti.

Ipak, ovde nije ideja da govorimo o tome da li veštačka inteligencija preuzima naše poslove, već koliko bi jedna ovako napredna tehnologija mogla da oblikuje digitalnu i tehnološku scenu kakvu danas znamo. Jedan od najboljih pokazatelja da je AI budućnost našeg online okruženja, jeste ulaganje tehnoloških giganata u mašinsko učenje i veštačku inteligenciju nove generacije koja će značajno oblikovati korisničko iskustvo u godinama koje dolaze.

Brzo je prošlo vreme od teorije do prakse

Sećam se još kada je pre nekoliko godina počelo da se priča o veštačkoj inteligenciji, o mašinskom učenju i o upotrebi ove tehnologije u realnom svetu i okruženju. Govorilo se još tada kako će AI transformisati mnoge industrije i kako će uneti promene u svetu tehnologija i digitalnog marketinga. Tada, na sve to smo gledali kao na jednu fiktivnu stvar, nešto što nije opipljivo i nije dodirljivo, na nešto što nismo mogli da percipiramo u realnoj upotrebi.

Kako su godine prolazile, bili smo svedoci prvih bazičnih chatbot servisa koji su radili na principu mašinskog učenja i koji su uglavnom bili integrisani kao digitalni asistenti banaka i mnogih drugih organizacija. Štaviše, sa napretkom procesorske moći, moderni mobilni telefoni (pa i računari) gotovo da su se u potpunosti oslonili na veštačku inteligenciju i mašinsko učenje, posebno ako govorimo o virtuelnim asistentima Siri, Bixby ili Google Assistant.

Sa prvim ozbiljnijim oblicima veštačke inteligencije smo se upoznali sa virtuelnim asistentima na mobilnim telefonima.

I ne samo to. Moderni telefoni su upravo zahvaljujući AI tehnologiji postali pravi fotoaparati u našim džepovima, oslanjajući se na moć ove tehnologije u obradi fotografija, zajedno u saradnji sa dobrim senzorima. AI je jednostavno od modernih mobilnih operativnih sistema napravio inteligentne alate koji nam svakodnevno olakšavaju posao i pretragu na internetu.

Ovo je samo jedan od primera gde je veštačka inteligencija ili bar njena osnova polako počela da ulazi u naše živote. Nakon toga, bili smo svedoci integracije AI tehnologije u mapama i navigaciji, prepoznavanju lica korisnika (kao deo face id zaštite telefona), dok je ista tehnologija korišćena i u procesu online plaćanja – posebno kada govorimo o zaštiti korisnika i sredstava od zloupotreba.

Kako su godine prolazile zajedno sa napretkom tehnologije tako je i moć veštačke inteligencije zahvaljujući softverskim inženjerima postajala sve veća, a sama tehnologija bila je sofisticiranija, sa znatno većim kapacitetom veštačke neuronske mreže. I dok smo pomalo zaboravili na chatbotove, gotovo preko noći OpenAI je predstavio javnosti ChatGPT, izrazito moćni chatbot koji na najbolji mogući način pokazuje moć veštačke inteligencije, gotovo toliko jaku da se u pojedinim trenucima može meriti sa čovekom, ali o tome u nekom drugom tekstu.

Nadmetanje velikih igrača u novoj tech eri

Čitava pomama oko senzacije koju je OpenAI doneo u naš digitalni svet, jednostavno nije mogla da prođe neopažano. Kao što je Apple nekada bio inovativan sa hardverom kada su iz ove kompanije jednostavno znali da prepoznaju momentum na tržištu i potrebu korisnika, tako je Microsoft sada odigrao možda i jedan od najboljih poteza u skorašnjoj istoriji kompanije.

Jednostavno, iz Redmonda su sve karte bacili na integraciju veštačke inteligencije u svojim alatima i servisima, a kako bi to uradili na najbolji mogući način, napravili su više milijardersku investiciju u OpenAI. Cilj ovog poteza jeste da se ekspertiza ove kompanije na polju veštačke inteligencije na najefikasniji način prenese na MS alate.

Upravo zato, Microsoft pod vođstvom Satje Nadele i te kako dobro taktički igra na polju velikog unapređenja softvera uz pomoć AI-ja, pretendujući tako da bude jedan od najvažnijih igrača na globalnom tržištu. I sada zamislite jedan Excel, Word ili Power Point koji imaju bar delić softverske moći ChatGPT-ja. Reklo bi se da je automatizacija posla pred našim vratima.

Chat mode na Bingu je veoma napredan, ali kao i za ChatGPT potrebna je prijava, dok ovde postoji i lista čekanja.

Za sada je još rano govoriti o tome, iako je to i te kako realan scenario. Da se Microsoft uopšte ne šali i da sada ima veliku moć u svojim rukama, pokazuje i nedavno predstavljanje unapređene verzije pretraživača Bing koji u sebi ima integrisani AI chat na bazi ChatGPT-ja sa kodnim imenom Sidni. Iako ove verzije tek treba da dobiju svoje nadogradnje, Microsoft obećava potpuno drugačije iskustvo pretrage pogonjeno AI “gorivom”.

Koliko je zapravo snažna veštačka inteligencija integrisana u Bing, najbolje pokazuje i nedavni razgovor novinara The New York Times-a sa chatbotom ovog pretraživača. Mogućnosti su zaista neverovatne.

I dok za sada nema potrebe da odmah tvrdimo da će Microsoft oteti krunu koju Google suvereno drži decenijama kada je internet pretraga u pitanju (dosta je rano), nema sumnje da je pomenutim potezima Microsoft ozbiljno skrenuo pažnju na sebe kao na search engine opciju. Ko bi to ikada rekao posle iskustva sa legendarnim Internet Explorerom?

Iz kompanije Google nisu sedeli skrštenih ruku. I te kako ova kompanija ima kapaciteta u trci giganata, pa je najavila predstavljanje svog odgovora u vidu takozvanog konverzacionog AI servisa Bard koji tek treba da pokaže svoje mogućnosti. Štaviše, činjenica jeste da je Google u prethodnih nekoliko godina koristio AI kako bi značajno pojednostavio pretragu i korisnicima u prvi plan stavio informacije i jednostavnost.

Sada je došlo jedno sasvim drugo vreme. Veštačka inteligencija za kakvu smo do sada znali, dobila je značajno unapređenje svojih mogućnosti, zapravo toliko snaža da je prosto tehnologija stavila velike tech kompanije na “slatke muke” – na koji način se sve može iskoristiti ovo moćno oruđe.

Dok proces upoznavanja sa moći napredne veštačke inteligencije traje, pitamo se istovremeno da li nas ona može zameniti ili biti samo moćan asistent, a vredni inženjeri rade na još savremenijim AI alatima o čijoj snazi i neuronskim kapacitetima za sada možda ne možemo ni da slutimo.

Moje mišljenje jeste da će razvoj ove tehnologije teći u kontrolisanom ritmu, tačno onoliko koliko je dovoljno da je korisnik prihvati kako treba, da se navikne. U trenutku kada nam AI postane nešto sasvim normalno, onda možemo da govorimo o nekoj novoj eri interneta i našeg digitalnog okruženja koje će biti bazirano na novim tehnološkim temeljima.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki MotionOps podigao investiciju od $1,2 miliona – sledi širenje tima u Srbiji i dalji razvoj proizvoda

MotionOps zatvorio je 'pre-seed' rundu od gotovo 1,2 miliona dolara predvođenu VC fondom iz Jute Alpine 100. Nikola Cvetković, jedan od osnivača ovog startapa, otkriva nam više o tome kako tim planira da iskoristi investiciju.

Analiza

Rast po svaku cenu više nije ono što startape vodi do investicije – i tu je prilika za srpske timove

Po pitanju investiranja u startape na globalnom nivou, prošla decenija lako bi mogla dobiti titulu zlatne decenije. Problem je bio samo jedan: ti startapi u velikoj većini nisu stavljali naglasak na profitablinost i zdrav rast i, uprkos gubicima koji su se brojali u stotinama miliona, ipak su dostizali valuacije od nekoliko milijardi. Sada su se pravila igre promenila - što može ići u prilog domaćim startapima.

Sponzorisano

Degordian pokreće novi podbrend: Builtt! Fokusiraće se na ecommerce, web i product projekte

Degordian dobija novi specijalizovani spin-off brand koji deluje u 3 vertikale. Upoznajte 'Builtt' koji se bavi izradom web stranica, digitalnih proizvoda i ecommerce rešenja.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Outpost Chess, srpski LinkedIn za šahiste, podigao prvu ‘angel’ investiciju vrednu €85.000

Outpost Chess je potpisao ugovor za prvu 'anđeosku investiciju' u visini od 85.000 evra i očekuje da će kompletirati celu pre-seed rundu do kraja ove godine.

Startapi i poslovanje

Rad od kuće kao iz kanca: Remote Santa platforma jača timski duh na daljinu – i vredno nagrađuje trud

Startap iz Srbije rešava najveći problem rada od kuće - usamljenost! Kako Remote Santa platforma podstiče timski duh na daljinu, čitajte u intervjuu sa suosnivačicom, Jovanom Đeković.

Intervju

Web pristupačnost čini internet boljim mestom za sve – a posebno za osobe sa invaliditetom

Internet je alat putem kog možemo pronaći gotovo sve što želimo da saznamo, zar ne? Nažalost, to nije slučaj za osobe koje imaju određene invaliditete. Upravo zato je pristupačnost interneta (web accessibillity) sve aktuelnija tema.

Društvene mreže

Hoće li Elon Mask zaista uvesti pretplatu za sve korisnike Twittera?

Ono što se dešava sa Twitterom od momenta akvizicije od strane kontraverznog biznismena Elona Maska može se kategorizovati kao potpuna farsa sa čudnim spletom događaja i okolnostima koji su zadesili ovu društvenu mrežu.

Sponzorisano

Bosch Startup Harbour poziva startape da zajedno validiraju ideje i skaliraju biznis – prijave traju do 30. septembra

Startup Harbour je globalna inicijativa kompanije Bosch čiji je cilj kreiranje ekosistema kroz saradnju između 'early stage' startapa i različitih Bosch divizija u oblasti informacionih tehnologija i digitalizacije.

Intervju

Amir Moini pomogao je Netflixu da izgradi Employer Brand iz temelja – a sada dolazi na Empple Festival

Treći po redu Empple Festival 5. oktobra ugostiće Amira Moinija, direktora Employer Branding-a kompanije Moloco u Silicijumskoj dolini.