Obeležavamo CEE startape jer to su zaslužili - a i zajednica

Obeležavamo CEE startape jer to su zaslužili – a i zajednica iz koje dolaze

I dok na Netokraciji često možete da pročitate o uspesima domaćih i regionalnih startapa, teško je izabrati one najbolje - timove koji su u proteklih godinu dana otišli dalje, uradili više, učinili bolje. Central European Startup Awards nastoji da obeleži upravo takve startape na prostoru centralne i istočne Evrope, a mi smo porazgovarali sa glavnim organizatorima koji za 2015. godinu najavljuju još veće takmičenje, ali i još više startapa koji u njemu učestvuju.

cesa_main

“Najveća promena u odnosu na 2014. godinu jeste to što zajednica već prepoznaje CESAwards brend, te je mnogo lakše okupiti ljude”, započela je razgovor Zsofi Toth, jedna od osnivača ovog događaja koja pored direktora Petera Kovacsa ovih dana uveliko radi na organizaciji iz Budimpešte, gde se i nalaze kancelarije udruženja koje za cilj ima da istakne najbolje što ovaj deo Evrope može da ponudi kada je reč o tehnološkom preduzetništvu.

Toth kroz smeh kaže da CESA i sama funkcioniše kao startap: sarađuju sa volonterima i ambasadorima koji posvećuju svoje vreme kako bi se CESAwards zaista obistinile, a kako bi okupili zajednicu zbog koje je čitava stvar i pokrenuta. U pitanju je san koji tim gaji od prvog dana, a koji za cilj ima da CEE region stavi na globalnu mapu tehnološkog preduzetnika. Ove godine, u takmičenju učestvuje 10 zemalja koje efektivno okupljaju preko 100 miliona ljudi!

Nije sve u Silicijumskoj dolini

Na pitanje zbog čega je zapravo bitno istaći i obeležiti startape sa ovih područja, Zsofi i Peter kažu da tehnološkim preduzetništvom danas dominira Silicijumska dolina, te da je potrebno svetu pokazati da postoje i druga područja na kojim se razvijaju isto toliko inovativni startapi – a o kojima se ne piše svaki dan u TechCrunchu (#StartupPorn):

Srećni smo što je naša generacija danas u mogućnosti da ostavi globalni uticaj na različite industrije, ali naša je odgovornost kako bismo se postarali da se taj potencijal i iskoristi. Zato verujemo da je ujedinjenje lokalnih ekosistema na prostoru centralne Evrope izuzetno bitno kako bismo kroz zajedničke uspehe dalje radili na izgradnji većeg, regionalnog ekosistema.

I dok je prošle godine finalni događaj nazvan “Grand Finale” održan u Budimpešti, ove godine tim čitavu stvar seli u Beč, gde sa partnerima poput StartUS, Austrian Startups i Loffice nastoje da događaj učine još zanimljivjiim i značajnijim. Zsofi kaže da je Beč sam po sebi izuzetan grad, te da su austrijanci veoma pozitivan narod, a lokalna zajednica ta koja je odlično reagovala na nagrade budući da su ih prošle godine pokupili značajan broj, dodaje ona kroz šalu.

IoT, Big Data i Fintech šansa sa region

Iako bi mnogi rekli da gejming industrija možda i najviše cveta na ovim prostorima, Peter i Zsofi kažu da bi se to uskoro moglo promeniti – zahvaljujući novim industrijama poput fintech-a, IoT-a i Big Data koji je svoj put pronašao do najrazličitijih oblasti. Upravo IoT i nosivi (wearable) uređaji predstavljaju stvar sa kojom “domaći” startapi najviše eksperimentišu, što nam stavlja do znanja da bismo uskoro mogli da očekujemo i prve značajnije uspehe u ovoj industriji, dodaje Toth.

Peter kaže da CESA ove godine okuplja i Sloveniju i Hrvatsku – dve države čiji su startapi već pokazali uspeh na ovim poljima, te da je i konkurencija sada znatno jača! Zsofi kaže da pored (nabrojati države koje učestvuju ove godine), sledeće godine očekuju i ulazak Makedonije, Albanije i Crne Gore koje polako ostvaruju svoje prve startap korake, a pogotovo Makedonija u čijem se glavnom gradu danas nalaze razvojni centri nekoliko velikih tehnoloških kompanija – među kojima je i srpski Nordeus.

Prošlogodišnja dodela nagrada okupila je najbolje startape iz osam zemalja centralne Evrope (Foto: CESA)
Prošlogodišnja dodela nagrada okupila je najbolje startape iz osam zemalja centralne Evrope (Foto: CESA)

Za kraj, Toth i Kovacs kažu da se stvari u ovoj industriji razvijaju neverovatnom brzinom, te da možemo samo nagađati kako će izgledati 2016. godina. Ovaj duo se pak nada da će se preduzetnički duh sve više isticati, te da ćemo videti još veći broj mladih ljudi koji se upuštaju u tehnološko preduzetništvo, i svojim idejama efektivno menjaju decenijama ustaljene industrije čiji modeli i procesi više ne odgovaraju potrebama u 2015. godini:

Region centralne i istočne Evrope je veoma interesantan: iako posmatračima sa strane izgleda da smo ujedinjeni, mi smo i dalje daleko jedni od drugih po mnogim pitanjima. Potrebno je da definišemo gde se mi to uklapamo na globalnoj mapi tech startapa, postavimo sebi kratkoročne i dugoročne ciljeve i krenemo sa njihovim ostvarenjem, promovišući naše veštine te mlade i pametne ljude, pritom obeležavajući uspehe naših startapa – to je upravo ono što pokušavamo sa CESA nagradama!

Želite da glasate za vaš omiljeni startap? Uradite to na zvaničnom CESAwards sajtu!

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

Da se bijem sa policijom ne umem, al’ da gutam suzavac – to mogu

Utorak veče. Poput 9/11 i kula bliznakinja, prilepljen sam za TV i pratim dešavanja o kojima izveštavaju reporteri N1. Uživo, pod suzavcem. Za svojih 30 godina nagledao sam se protesta, stoga ne bih da romantizujem kako su ovi drugačiji i kako je diktaturi konačno došao kraj. Jedini kraj koji se nazire jeste apsolutna propast demokratije u Republici Srbiji... ako je ikada i bilo.

E-commerce

Mesec dana kasnije i dalje ne znamo gde su naši Aliexpress paketi – ali barem imamo neke odgovore

Enigma zvana AliExpress poštarina za Srbiju, podelila je mišljenja mnogih kupaca, organizacija i svih ostalih koji se za ovu temu zanimaju. Iako je razloga za astronomsko poskupljenje poštarine mnogo, neki odgovornost prebacuju na Poštu, drugi na avio prevoz i kineske trgovce, ali se ipak čini da je istina 'negde tamo'. Mi smo na osnovu svih dosadašnjih podataka pokušali da rešimo misteriju.

Startapi i poslovanje

Najavljene nove mere za pomoć privredi – država plaća 60% minimalca i odlaže plaćanje poreza i doprinosa

Preduzetnici i zaposleni u mikro, malim i srednjim preduzećima u julu i avgustu dobiće dodatnu ekonomsku pomoć države usled krize izazvane epidemijom korona virusa - plaćanje 60% od minimalca u julu i avgustu, odlaganje plaćanja poreza i doprinosa za mesec dana, a najavljen je i novi projekat 'Moja prva plata'.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

City Expert uvodi beskontaktno gledanje nekretnina – direktno sa vlasnikom putem video poziva

Kako bi dodatno osigurali bezbednost svojih korisnika i klijenata usled COVID-19 pandemije, agencija City Expert uvela je mogućnost beskontaktnog pregleda nekretnina putem video poziva između zainteresovanih korisnika i vlasnika.

Startapi i poslovanje

OTP banka i niški NadjiTuru.rs udruženim snagama digitalizuju transportnu industriju u Srbiji

Šta dobijete kada spojite startap koji značajno pojednostavljuje logistiku transporta i banku koja je jedna od vodećih po pitanju inovacija? Sjajno partnerstvo koje omogućava svim učesnicima ekosistema transportne industrije da unaprede svoje poslovanje, te sarađuju efikasnije i lakše.

Kolumna

Iako je mobilno bankarstvo tu već duže vreme, još uvek je aktuelna tema – ali zašto?

Savremene tehnologije postale su sastavni deo naše svakodnevnice i menjanju način na koji radimo stvari u svom privatnom i profesionalnom životu velikom brzinom. Finansijski sektor je svakako među industrijama u kojima se njihove prednosti najviše osećaju i najbrže implementiraju novine - o čemu svedoče i novine u oblasti plaćanja 'pametnim' telefonom.

E-commerce

Mesec dana kasnije i dalje ne znamo gde su naši Aliexpress paketi – ali barem imamo neke odgovore

Enigma zvana AliExpress poštarina za Srbiju, podelila je mišljenja mnogih kupaca, organizacija i svih ostalih koji se za ovu temu zanimaju. Iako je razloga za astronomsko poskupljenje poštarine mnogo, neki odgovornost prebacuju na Poštu, drugi na avio prevoz i kineske trgovce, ali se ipak čini da je istina 'negde tamo'. Mi smo na osnovu svih dosadašnjih podataka pokušali da rešimo misteriju.

Društvene mreže

Facebook pokreće program za suzbijanje lažnih informacija u Srbiji – da li je ovo kraj lažnim vestima?

Sa ciljem da suzbije širenje netačnih i neproverenih informacija u okviru svog sistema, Facebook je pokrenuo nezavisni program u Srbiji za proveru istinitosti činjenica (uglavnom vesti) koje se objavljuju na ovoj društvenoj mreži.

Kultura 2.0

Dizajniranje rečima: Zašto je tekst važan za korisničko iskustvo?

Ako radite na aplikaciji koja sadrži reči, morate imate osobu koja je za te reči odgovorna.