Obeležavamo CEE startape jer to su zaslužili - a i zajednica

Obeležavamo CEE startape jer to su zaslužili – a i zajednica iz koje dolaze

I dok na Netokraciji često možete da pročitate o uspesima domaćih i regionalnih startapa, teško je izabrati one najbolje - timove koji su u proteklih godinu dana otišli dalje, uradili više, učinili bolje. Central European Startup Awards nastoji da obeleži upravo takve startape na prostoru centralne i istočne Evrope, a mi smo porazgovarali sa glavnim organizatorima koji za 2015. godinu najavljuju još veće takmičenje, ali i još više startapa koji u njemu učestvuju.

cesa_main

“Najveća promena u odnosu na 2014. godinu jeste to što zajednica već prepoznaje CESAwards brend, te je mnogo lakše okupiti ljude”, započela je razgovor Zsofi Toth, jedna od osnivača ovog događaja koja pored direktora Petera Kovacsa ovih dana uveliko radi na organizaciji iz Budimpešte, gde se i nalaze kancelarije udruženja koje za cilj ima da istakne najbolje što ovaj deo Evrope može da ponudi kada je reč o tehnološkom preduzetništvu.

Toth kroz smeh kaže da CESA i sama funkcioniše kao startap: sarađuju sa volonterima i ambasadorima koji posvećuju svoje vreme kako bi se CESAwards zaista obistinile, a kako bi okupili zajednicu zbog koje je čitava stvar i pokrenuta. U pitanju je san koji tim gaji od prvog dana, a koji za cilj ima da CEE region stavi na globalnu mapu tehnološkog preduzetnika. Ove godine, u takmičenju učestvuje 10 zemalja koje efektivno okupljaju preko 100 miliona ljudi!

Nije sve u Silicijumskoj dolini

Na pitanje zbog čega je zapravo bitno istaći i obeležiti startape sa ovih područja, Zsofi i Peter kažu da tehnološkim preduzetništvom danas dominira Silicijumska dolina, te da je potrebno svetu pokazati da postoje i druga područja na kojim se razvijaju isto toliko inovativni startapi – a o kojima se ne piše svaki dan u TechCrunchu (#StartupPorn):

Srećni smo što je naša generacija danas u mogućnosti da ostavi globalni uticaj na različite industrije, ali naša je odgovornost kako bismo se postarali da se taj potencijal i iskoristi. Zato verujemo da je ujedinjenje lokalnih ekosistema na prostoru centralne Evrope izuzetno bitno kako bismo kroz zajedničke uspehe dalje radili na izgradnji većeg, regionalnog ekosistema.

I dok je prošle godine finalni događaj nazvan “Grand Finale” održan u Budimpešti, ove godine tim čitavu stvar seli u Beč, gde sa partnerima poput StartUS, Austrian Startups i Loffice nastoje da događaj učine još zanimljivjiim i značajnijim. Zsofi kaže da je Beč sam po sebi izuzetan grad, te da su austrijanci veoma pozitivan narod, a lokalna zajednica ta koja je odlično reagovala na nagrade budući da su ih prošle godine pokupili značajan broj, dodaje ona kroz šalu.

IoT, Big Data i Fintech šansa sa region

Iako bi mnogi rekli da gejming industrija možda i najviše cveta na ovim prostorima, Peter i Zsofi kažu da bi se to uskoro moglo promeniti – zahvaljujući novim industrijama poput fintech-a, IoT-a i Big Data koji je svoj put pronašao do najrazličitijih oblasti. Upravo IoT i nosivi (wearable) uređaji predstavljaju stvar sa kojom “domaći” startapi najviše eksperimentišu, što nam stavlja do znanja da bismo uskoro mogli da očekujemo i prve značajnije uspehe u ovoj industriji, dodaje Toth.

Peter kaže da CESA ove godine okuplja i Sloveniju i Hrvatsku – dve države čiji su startapi već pokazali uspeh na ovim poljima, te da je i konkurencija sada znatno jača! Zsofi kaže da pored (nabrojati države koje učestvuju ove godine), sledeće godine očekuju i ulazak Makedonije, Albanije i Crne Gore koje polako ostvaruju svoje prve startap korake, a pogotovo Makedonija u čijem se glavnom gradu danas nalaze razvojni centri nekoliko velikih tehnoloških kompanija – među kojima je i srpski Nordeus.

Prošlogodišnja dodela nagrada okupila je najbolje startape iz osam zemalja centralne Evrope (Foto: CESA)
Prošlogodišnja dodela nagrada okupila je najbolje startape iz osam zemalja centralne Evrope (Foto: CESA)

Za kraj, Toth i Kovacs kažu da se stvari u ovoj industriji razvijaju neverovatnom brzinom, te da možemo samo nagađati kako će izgledati 2016. godina. Ovaj duo se pak nada da će se preduzetnički duh sve više isticati, te da ćemo videti još veći broj mladih ljudi koji se upuštaju u tehnološko preduzetništvo, i svojim idejama efektivno menjaju decenijama ustaljene industrije čiji modeli i procesi više ne odgovaraju potrebama u 2015. godini:

Region centralne i istočne Evrope je veoma interesantan: iako posmatračima sa strane izgleda da smo ujedinjeni, mi smo i dalje daleko jedni od drugih po mnogim pitanjima. Potrebno je da definišemo gde se mi to uklapamo na globalnoj mapi tech startapa, postavimo sebi kratkoročne i dugoročne ciljeve i krenemo sa njihovim ostvarenjem, promovišući naše veštine te mlade i pametne ljude, pritom obeležavajući uspehe naših startapa – to je upravo ono što pokušavamo sa CESA nagradama!

Želite da glasate za vaš omiljeni startap? Uradite to na zvaničnom CESAwards sajtu!

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kultura 2.0

Šta rade zaposleni dok HR menadžeri spavaju? Kritikuju LGBT zajednicu i leče decu SMS porukama

Koliko ste upoznati sa kulturom ćutanja, skretanja pogleda i sleganja ramena koja je nikad prisutnija u domaćoj IT zajednici?

E-commerce

Deltin ‘Ananas’ unaprediće domaći e-commerce ne investicijom od €100 miliona, već brigom o korisnicima. Može li on to?

Kompanija Delta Holding najavila je da nakon 30 godina poslovanja u različitim oblastima u 2021. godini ulazi u e-commerce. Analiziram kako bi novi biznis mogao da izgleda i na čemu se mora zasnivati kako bi se takmičio sa konkurencijom.

Kultura 2.0

Sirenin krug poverenja: Zašto founderi toliko često biraju nepotizam?

Nepotizam je neiskren način da se ljudima veruje. Pogotovo u poslu.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Srpski startap B-Fresh sa inovativnim sistemom pakovanja želi da promeni prehrambenu industriju

Tehnologija bi u budućnosti mogla u potpunosti da promeni poljoprivredu i prehrambenu industriju. Startap B-Fresh iz Srbije koji razvija rešenje za duži rok trajanja hrane upravo to dokazuje, ali pokazuje i da Srbija ima još jedan talentovan tim iz 'agrotech' sektora.

Internet marketing

IAB MIXX Awards 2021: Otvorene prijave – žiri bira nagrade u 15 kategorija!

Glavni cilj dodeljivanja IAB MIXX nagrada je da se prepoznaju i istaknu kvalitet realizacije digitalnih strategija i medijskih kampanja. Radovi se mogu prijaviti najkasnije do 12. aprila 2021. godine u jednoj ili više kategorija, a u skladu sa ciljevima kampanje ili projekta.

Digitalni mediji

Šta je to Patreon i koja je njegova uloga u podršci kreatorima sadržaja na Internetu?

U poslednjih dve, tri godine na domaćoj YouTube sceni sve više se govori o Patreonu - platformi koja nezavisnim video kreatorima pomaže da naprave nove modele zarade i okupe publiku koja će ih novčano nagraditi za kvalitetan sadržaj.

Startapi i poslovanje

Endava akvizirala hrvatsku agenciju Five za 33+ miliona evra

Ova kompanija nakon prošlogodišnje akvizicije Comtrade-a nastavlja sa jačanjem svog prisustva u regionu. Hrvatski Five postaje deo ove internacionalne kompanije, a 'exit' je vredan više od 33 miliona evra - kroz deonice i keš.

Office Talks Podcast

Prevara od 70 miliona dolara – ko je kriv?

U 36. epizodi Netokracijinog Office Talks podcasta ugostili smo novinara BIRN-a, Aleksandra Đorđevića, sa kojim smo razgovarali o Internet prevarama. Reč je o nepostojećim sajtovima za kupovinu kriptovaluta i berzama, te call centrima koji su nedavno dospeli u žižu javnosti.

Kultura 2.0

Oporezivanje digitalne imovine u Srbiji: Koje obaveze imaju fizička i pravna lica?

Do decembra 2020. godine poreski propisi nisu izričito prepoznavali digitalnu imovinu i to je vodilo nepovoljnom poreskom tretmanu transakcija koje uključuju digitalnu imovinu, ali i pravnoj nesigurnosti o tome kako se digitalna imovina oporezuje. U tekstu objašnjavamo kako sada stoje stvari po tom pitanju.