CES 2020. godine održao se online, a predstavljeni su i novi proizvodi

Šta nam je sve od tehnoloških novina doneo ovogodišnji digitalni CES?

I ove godine najveći globalni sajam potrošačke elektronike CES oduševio je sve ljubitelje gedžeta i tehnike, dokazavši da za tehnološki napredak jednostavno nema granica.

Gotovo svake godine pomenuti sajam u SAD izgleda kao neki svet iz budućnosti. A onda se uverimo da je sve to ipak stvarnost, tako što se vrlo brzo sa tim proizvodima upoznamo u realnoj primeni, iako su u prvom trenutku izgledali kao da su iz budućnosti i da njihova primena neće skoro ugledati svetlost dana.

Upravo u toj atmosferi je prošao i ovogodišnji CES ali u nešto drugačijim okolnostima usled pandemije korona virusa. Ipak, svetsku javnost to nije sprečilo da se upozna sa određenim tehnološkim proizvodima i konceptima koji će uskoro oblikovati našu svakodnevicu.

Otuda smo se i odlučili da vam nešto bliže predstavimo šta je to što je obeležilo ovaj svetski poznati sajam koji se zvanično završio juče.

Budućnost računara i snimanja videa dronom

Možda bi bilo najbolje započeti sa projektom GoodMaps, koji je i odneo nagradu na CES-u kao najbolja pristupačna tehnologija. Zapravo, radi se o specijalno projektovanim mapama za iOS i Android operativne sisteme namenjene slepim i slabovidim ljudima. GoodMaps trenutno funkcionišu kao servis za orijentaciju na otvorenom, čitajući naglas smernice, tačke interesa i ulice u realnom vremenu, u zavisnosti od toga kuda korisnik usmerava svoj mobilni uređaj.

Poznato nam je takođe i koliko tehnologija utiče na transformisanje medicine i koliko olakšava zapravo posao medicinskim radnicima. Još jedan od nagrađivanih uređaja upravo u ovoj oblasti jeste i Omron VitalSight, tačnije servis i uređaj namenjen lekarima koji na daljinu mogu da prate stanje svojih pacijenata i hipertenziju, čak i kada su pacijenti kod kuće. Ovo je posebno korisna stvar za vreme pandemije posebno za pacijente sa visokim pritiskom koji spadaju u rizičnu grupu.

U kategoriji najboljih tehnologija iz domena saobraćaja i transporta odnela je potpuno nova i digitalna kontrolna tabla za automobile brenda Mercedes. Takozani Hyperscreen predstavlja jedan ogroman ekran od 56 inča koji pruža sve potrebne podatke vozaču, a pokreće ga integrisani procesor od osam jezgara koji sarađuje sa čak 24 gigabajta radne memorije.

Svakako da je ovo jedna od onih stvari koje deluju kao daleka budućnost, ali ako se uzme u obzir koliko brzo napreduje auto industrija, ne bi bilo čudno da ovu digitalizovanu tablu vidimo recimo na primer u sledećoj generaciji Mercedesove S klase.

Nakon dve godine čekanja, Sony je konačno odlučio da javnost obraduje sa zvaničnim lansiranjem tzv. 360 Reality Audio platforme, tačnije Wi-Fi zvučnika koji dolaze sa ovom sjajnom tehnologijom koja isporučuje zvuk izuzetnog kvaliteta. Iz ove japanske kompanije na CES-u je predstavljen još jedan zanimljiv proizvod, a reč je o Airpeak dronu koji je takođe odneo nagradu na ovom sajmu. Projektovan je tako da je pre svega namenjen za snimanje video sadržaja, a zanimljivo je to da koristi veštačku inteligenciju radi bolje stabilizacije.

Titulu u kategoriji najbolji PC ili tablet osvojio je Asus ZenBook Duo, zapravo računar pionir sa dualnim ekranima. Ovaj računar dolazi i sa jedanaestom generacijom Intelovih procesora i biće veoma zanimljivo videti kako će se pokazati u praksi s obzirom na njegov specifičan i nesvakidašnji oblik. Međutim, ostaje pitanje – da li je ovo budućnost prenosivih računara i na koji način će publika i korisnici reagovati na novi koncept. U svakom slučaju, hrabro od strane Asusa.

Možda bi najbolje bilo da ovaj spisak zatvorimo sa uređajem koji bi u stvari olakšao posao mnogima. Radi se o robotu usisivaču iz Samsunga JetBot 90 koji koristi napredniju verziju veštačke inteligencije. Ovakva vrsta usisivača nije novost, a ovaj uređaj je pun opreme za prepoznavanje okruženja radi što preciznijeg kretanja, da čak koristi i napredni LiDAR senzor koji mu takođe pomaže oko kretanja i što preciznijeg usisavanja u raznim prostorima i površinama.

Pored ovih uređaja, sada već standardno, predstavljeni su i mnogi drugi proizvodi koji se tiču sektora potrošačke elektronike, poput televizora, pametnih frižidera, telefona, računarskih komponenti, gedžeta za pametnu kuću, VR opreme i opreme za digitalizaciju i robotizaciju različitih industrija. Pišite nam u komentarima šta se vama konkretno učinilo kao najzanimljivije na CES-u.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kultura 2.0

9 razloga zašto žene ne (p)ostaju preduzetnice

Čula sam više puta da žene preduzetnice njihove kolege muškarci doživljavaju 'neozbiljno' i 'da se ne bave pravim biznisima'. Zašto postoji takva reputacija, i da li je zaista tako? 

Gaming

$12,7 milijardi vredna je akvizicija Zynge od strane Take-Two Interactive čiji je Nordeus ključan deo

Take Two Interactive, jedna od najvećih kompanija u globalnoj game dev industriji, najavila je akviziciju kompanije Zynga za 12,7 milijardi dolara. Na ovaj način pomenuti gigant bi mogao da proširi svoj već bogati portfolio firmi u sklopu kog se nalazi i srpski Nordeus.

Startapi i poslovanje

Novi Zakon o inovacionoj delatnosti bitan je za osnivače startapa – ali i za investitore

Startap kao pojam po prvi put je prepoznat jednim zakonom Republike Srbije. O pravnom okviru za dalji razvoj srpskog startap sistema razgovaramo sa direktorom Inicijative „Digitalna Srbija“.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Novi Zakon o inovacionoj delatnosti bitan je za osnivače startapa – ali i za investitore

Startap kao pojam po prvi put je prepoznat jednim zakonom Republike Srbije. O pravnom okviru za dalji razvoj srpskog startap sistema razgovaramo sa direktorom Inicijative „Digitalna Srbija“.

Kultura 2.0

Roditelji, Snapchat nije samo aplikacija za filtere – vodite računa koje opcije su uključene vašoj deci

Ako imate dete uzrasta osnovne škole, velika je verovatnoća da ima instaliran Snapchat u telefonu (ako poseduje telefon) i da skuplja 'vatrice' sa drugarima. Ipak, morate preduzeti određene korake da ih zaštitite.

Startapi i poslovanje

Američki Rho sa novih $75 miliona zaposlio više od 30 ljudi u Beogradu i najavio novo širenje

Njujorški 'fintech' nedavno je zatvorio Series B investiciju, a kompanija je od letos prisutna u srpskoj prestonici gde aktivno radi na razvoju lokalnog tima. Cilj je zaposliti top talenat, pri čemu iz kompanije kažu da nude plate u rangu globalnih razvojnih centara i druge benefite.

Gaming

Boško Đorđević je pozorišni reditelj koji stoji iza najvećeg regionalnog sajma video igara GamesCon

Ako pomislite na igranje video igara, prosto je nemoguće a da vam jedna od asocijacija ne bude GamesCon. Ovo je jedan od najvećih domaćih i regionalnih događaja posvećen gejming industriji, a sa njegovim osnivačem imali smo priliku da popričamo.

Office Talks Podcast

Gde je Novak Đoković pogrešio?

Tenzije u vezi čitave situacije oko Novaka Đokovića se ne smiruju. Prvu epizodu u novoj godini otvaramo pričom o tome zašto je ova tema podelila Srbiju i svet, gde je zakazao krizni PR i da li ga je u početku uopšte i bilo, ali i koji su nam najdraži mimovi.

Startapi i poslovanje

Quantox akvizirao beogradski Bstorm – stiže pojačanje iz ‘mobile dev’ i startap redova

Trideset novih kolega pridružuje se Quantox-u. Iz kompanije najavljuju i dve nove akvizicije u toku 2022. godine.