CES 2020. godine održao se online, a predstavljeni su i novi proizvodi

Šta nam je sve od tehnoloških novina doneo ovogodišnji digitalni CES?

I ove godine najveći globalni sajam potrošačke elektronike CES oduševio je sve ljubitelje gedžeta i tehnike, dokazavši da za tehnološki napredak jednostavno nema granica.

Gotovo svake godine pomenuti sajam u SAD izgleda kao neki svet iz budućnosti. A onda se uverimo da je sve to ipak stvarnost, tako što se vrlo brzo sa tim proizvodima upoznamo u realnoj primeni, iako su u prvom trenutku izgledali kao da su iz budućnosti i da njihova primena neće skoro ugledati svetlost dana.

Upravo u toj atmosferi je prošao i ovogodišnji CES ali u nešto drugačijim okolnostima usled pandemije korona virusa. Ipak, svetsku javnost to nije sprečilo da se upozna sa određenim tehnološkim proizvodima i konceptima koji će uskoro oblikovati našu svakodnevicu.

Otuda smo se i odlučili da vam nešto bliže predstavimo šta je to što je obeležilo ovaj svetski poznati sajam koji se zvanično završio juče.

Budućnost računara i snimanja videa dronom

Možda bi bilo najbolje započeti sa projektom GoodMaps, koji je i odneo nagradu na CES-u kao najbolja pristupačna tehnologija. Zapravo, radi se o specijalno projektovanim mapama za iOS i Android operativne sisteme namenjene slepim i slabovidim ljudima. GoodMaps trenutno funkcionišu kao servis za orijentaciju na otvorenom, čitajući naglas smernice, tačke interesa i ulice u realnom vremenu, u zavisnosti od toga kuda korisnik usmerava svoj mobilni uređaj.

Poznato nam je takođe i koliko tehnologija utiče na transformisanje medicine i koliko olakšava zapravo posao medicinskim radnicima. Još jedan od nagrađivanih uređaja upravo u ovoj oblasti jeste i Omron VitalSight, tačnije servis i uređaj namenjen lekarima koji na daljinu mogu da prate stanje svojih pacijenata i hipertenziju, čak i kada su pacijenti kod kuće. Ovo je posebno korisna stvar za vreme pandemije posebno za pacijente sa visokim pritiskom koji spadaju u rizičnu grupu.

U kategoriji najboljih tehnologija iz domena saobraćaja i transporta odnela je potpuno nova i digitalna kontrolna tabla za automobile brenda Mercedes. Takozani Hyperscreen predstavlja jedan ogroman ekran od 56 inča koji pruža sve potrebne podatke vozaču, a pokreće ga integrisani procesor od osam jezgara koji sarađuje sa čak 24 gigabajta radne memorije.

Svakako da je ovo jedna od onih stvari koje deluju kao daleka budućnost, ali ako se uzme u obzir koliko brzo napreduje auto industrija, ne bi bilo čudno da ovu digitalizovanu tablu vidimo recimo na primer u sledećoj generaciji Mercedesove S klase.

Nakon dve godine čekanja, Sony je konačno odlučio da javnost obraduje sa zvaničnim lansiranjem tzv. 360 Reality Audio platforme, tačnije Wi-Fi zvučnika koji dolaze sa ovom sjajnom tehnologijom koja isporučuje zvuk izuzetnog kvaliteta. Iz ove japanske kompanije na CES-u je predstavljen još jedan zanimljiv proizvod, a reč je o Airpeak dronu koji je takođe odneo nagradu na ovom sajmu. Projektovan je tako da je pre svega namenjen za snimanje video sadržaja, a zanimljivo je to da koristi veštačku inteligenciju radi bolje stabilizacije.

Titulu u kategoriji najbolji PC ili tablet osvojio je Asus ZenBook Duo, zapravo računar pionir sa dualnim ekranima. Ovaj računar dolazi i sa jedanaestom generacijom Intelovih procesora i biće veoma zanimljivo videti kako će se pokazati u praksi s obzirom na njegov specifičan i nesvakidašnji oblik. Međutim, ostaje pitanje – da li je ovo budućnost prenosivih računara i na koji način će publika i korisnici reagovati na novi koncept. U svakom slučaju, hrabro od strane Asusa.

Možda bi najbolje bilo da ovaj spisak zatvorimo sa uređajem koji bi u stvari olakšao posao mnogima. Radi se o robotu usisivaču iz Samsunga JetBot 90 koji koristi napredniju verziju veštačke inteligencije. Ovakva vrsta usisivača nije novost, a ovaj uređaj je pun opreme za prepoznavanje okruženja radi što preciznijeg kretanja, da čak koristi i napredni LiDAR senzor koji mu takođe pomaže oko kretanja i što preciznijeg usisavanja u raznim prostorima i površinama.

Pored ovih uređaja, sada već standardno, predstavljeni su i mnogi drugi proizvodi koji se tiču sektora potrošačke elektronike, poput televizora, pametnih frižidera, telefona, računarskih komponenti, gedžeta za pametnu kuću, VR opreme i opreme za digitalizaciju i robotizaciju različitih industrija. Pišite nam u komentarima šta se vama konkretno učinilo kao najzanimljivije na CES-u.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Gaming

Dušan i David prave društvene igre, a njihov studio Kerber Games napada tržište vredno skoro 20$ milijardi

Iako kultura igranja društvenih igara u Srbiji nije toliko velika, to bi vremenom moglo da se promeni zahvaljujući talentovanim timovima poput onog koji čini Kerber - 'board games' dizajn studio.

Startapi i poslovanje

Uvođenjem udela u vlasništvu kompanije povećavaju svoju konkurentnost – a motivacija zaposlenih se drastično uvećava

Prema podacima do kojih je došao Joberty, manje od 3% kompanija koje posluju na domaćem tržištu ima opciju da svojim zaposlenima omogući udeo u vlasništvu firme a ta opcija, kako kažu naši sagovornici, može napraviti veliku razliku.

Intervju

Milan Starčević je prvi inženjer iz Srbije koji je postao partner u kompaniji Zühlke

Nakon skoro osam godina provedenih u kompaniji Zühlke, Milan Starčević postao je partner. U nastavku teksta razgovaramo o njegovom karijernom putu koji je doveo do nove pozicije.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Kredium.rs klijentima pomaže da lakše dobiju stambeni kredit uz pomoć personalizovanih bankarskih ponuda

Potraga za stanovima i kreditima često ume da bude težak, naporan i dug proces. Ipak, digitalizacijom i novim alatima koji su nam dostupni online, sve ovo može da izgleda znatno jednostavnije. Rešenje ima i startap iz Srbije - Kredium.rs.

Startapi i poslovanje

Srpski Tenderly osigurao investiciju od $15.3M u okviru A runde, sledi izgradnja Ethereum platforme za developere

Glavni cilj Tenderly startapa je da poboljša način rada Ethereum programera i ubrza prihvatanje blockchain tehnologije.

Office Talks Podcast

Internet zajednica za 70.000 ljubitelja fudbala

Tema 57. epizode Office Talks podcasta bila je online klađenje ali i izgradnja internet zajednice ljubitelja fudbala i sporta kroz zanimljiv i kvalitetan sadržaj. O svemu tome smo razgovarali sa našim gostom Vladimirom Kečkešom, osnivačem popularnih Instagram stranica Burazzers.net i Engleski fudbal.

Karijere

HelloWorld ponovo organizuje istraživanje domaće tehnološke scene: IT-jevci, popunite anketu!

Sajt za IT zapošljavanje HelloWorld.rs trenutno sprovodi još jedno veliko istraživanje domaće IT scene.