CES 2020. godine održao se online, a predstavljeni su i novi proizvodi

Šta nam je sve od tehnoloških novina doneo ovogodišnji digitalni CES?

I ove godine najveći globalni sajam potrošačke elektronike CES oduševio je sve ljubitelje gedžeta i tehnike, dokazavši da za tehnološki napredak jednostavno nema granica.

Gotovo svake godine pomenuti sajam u SAD izgleda kao neki svet iz budućnosti. A onda se uverimo da je sve to ipak stvarnost, tako što se vrlo brzo sa tim proizvodima upoznamo u realnoj primeni, iako su u prvom trenutku izgledali kao da su iz budućnosti i da njihova primena neće skoro ugledati svetlost dana.

Upravo u toj atmosferi je prošao i ovogodišnji CES ali u nešto drugačijim okolnostima usled pandemije korona virusa. Ipak, svetsku javnost to nije sprečilo da se upozna sa određenim tehnološkim proizvodima i konceptima koji će uskoro oblikovati našu svakodnevicu.

Otuda smo se i odlučili da vam nešto bliže predstavimo šta je to što je obeležilo ovaj svetski poznati sajam koji se zvanično završio juče.

Budućnost računara i snimanja videa dronom

Možda bi bilo najbolje započeti sa projektom GoodMaps, koji je i odneo nagradu na CES-u kao najbolja pristupačna tehnologija. Zapravo, radi se o specijalno projektovanim mapama za iOS i Android operativne sisteme namenjene slepim i slabovidim ljudima. GoodMaps trenutno funkcionišu kao servis za orijentaciju na otvorenom, čitajući naglas smernice, tačke interesa i ulice u realnom vremenu, u zavisnosti od toga kuda korisnik usmerava svoj mobilni uređaj.

Poznato nam je takođe i koliko tehnologija utiče na transformisanje medicine i koliko olakšava zapravo posao medicinskim radnicima. Još jedan od nagrađivanih uređaja upravo u ovoj oblasti jeste i Omron VitalSight, tačnije servis i uređaj namenjen lekarima koji na daljinu mogu da prate stanje svojih pacijenata i hipertenziju, čak i kada su pacijenti kod kuće. Ovo je posebno korisna stvar za vreme pandemije posebno za pacijente sa visokim pritiskom koji spadaju u rizičnu grupu.

U kategoriji najboljih tehnologija iz domena saobraćaja i transporta odnela je potpuno nova i digitalna kontrolna tabla za automobile brenda Mercedes. Takozani Hyperscreen predstavlja jedan ogroman ekran od 56 inča koji pruža sve potrebne podatke vozaču, a pokreće ga integrisani procesor od osam jezgara koji sarađuje sa čak 24 gigabajta radne memorije.

Svakako da je ovo jedna od onih stvari koje deluju kao daleka budućnost, ali ako se uzme u obzir koliko brzo napreduje auto industrija, ne bi bilo čudno da ovu digitalizovanu tablu vidimo recimo na primer u sledećoj generaciji Mercedesove S klase.

Nakon dve godine čekanja, Sony je konačno odlučio da javnost obraduje sa zvaničnim lansiranjem tzv. 360 Reality Audio platforme, tačnije Wi-Fi zvučnika koji dolaze sa ovom sjajnom tehnologijom koja isporučuje zvuk izuzetnog kvaliteta. Iz ove japanske kompanije na CES-u je predstavljen još jedan zanimljiv proizvod, a reč je o Airpeak dronu koji je takođe odneo nagradu na ovom sajmu. Projektovan je tako da je pre svega namenjen za snimanje video sadržaja, a zanimljivo je to da koristi veštačku inteligenciju radi bolje stabilizacije.

Titulu u kategoriji najbolji PC ili tablet osvojio je Asus ZenBook Duo, zapravo računar pionir sa dualnim ekranima. Ovaj računar dolazi i sa jedanaestom generacijom Intelovih procesora i biće veoma zanimljivo videti kako će se pokazati u praksi s obzirom na njegov specifičan i nesvakidašnji oblik. Međutim, ostaje pitanje – da li je ovo budućnost prenosivih računara i na koji način će publika i korisnici reagovati na novi koncept. U svakom slučaju, hrabro od strane Asusa.

Možda bi najbolje bilo da ovaj spisak zatvorimo sa uređajem koji bi u stvari olakšao posao mnogima. Radi se o robotu usisivaču iz Samsunga JetBot 90 koji koristi napredniju verziju veštačke inteligencije. Ovakva vrsta usisivača nije novost, a ovaj uređaj je pun opreme za prepoznavanje okruženja radi što preciznijeg kretanja, da čak koristi i napredni LiDAR senzor koji mu takođe pomaže oko kretanja i što preciznijeg usisavanja u raznim prostorima i površinama.

Pored ovih uređaja, sada već standardno, predstavljeni su i mnogi drugi proizvodi koji se tiču sektora potrošačke elektronike, poput televizora, pametnih frižidera, telefona, računarskih komponenti, gedžeta za pametnu kuću, VR opreme i opreme za digitalizaciju i robotizaciju različitih industrija. Pišite nam u komentarima šta se vama konkretno učinilo kao najzanimljivije na CES-u.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Office Talks Podcast

Matorci vs. Milenijalci – problem generacijskog jaza

Glavna tema 44. epizode Office Talks podcasta bila je diskusija o problemu koji sve vidljiviji generacijski jaz nosi sa sobom. Može li se životno iskustvo naših roditelja primeniti u eri digitalizacije i pandemije?

Karijere

Mihailo Ponjavić imenovan za direktora prodaje Euronews mreže u Srbiji

Nakon skoro tri godine u e-commerce sektoru, Mihailo Ponjavić vraća se u medijski biznis i staje na čelo prodajnog sektora televizijske mreže Euronews u Srbiji koja uskoro kreće sa radom.

Karijere

Jovan Jovanović otkriva šta čeka domaće IT-jevce koji žele posao u norveškoj tehnološkoj industriji

Jovan Jovanović, QA inženjer u kompaniji Tidal, u Oslu živi već tri godine i kao aktivan učesnik u tom sektoru veoma je dobro upoznao norvešku tehnološku industriju. O njoj razgovaramo u nastavku teksta.

Propustili ste

Tehnologija

Bitcoin gubi vrednost – da li je sada pravo vreme za ulaganje?

U prethodnim nedeljama kriptovaluta Bitcoin beleži veliki pad. Zašto je to tako?

Gaming

Niški Webelinx razvija casual video igre za iOS i Android koje igra 15 miliona igrača širom sveta

Kako razvoj industrije video igara u Srbiji sve više raste, tako na površinu izlaze uspešne poslovne priče kreativnih mladih ljudi i startapa koji oblikuju IT scenu naše zemlje. Ovo je još jedna takva priča koja nam dolazi i Niša, preciznije iz Webelinx Games studija.

Startapi i poslovanje

Ima nešto u dvodecenijskom iskustvu Smarta, ali i u ženskom liderstvu

Ivana Ružičić i Ivanka Rankusović nalaze se na čelu kompanije Smart New Frontier Group. U nastavku teksta sa njima detaljnije govorimo o poslovanju te kompanije, ali i položaju žena u IT industriji.

Mobilno

Ukida se naplata rominga između Srbije i Grčke – potpisivanje sporazuma sledeće nedelje

Od ovog leta svi naši građani imaće dodatni razloga za uživanje na putu za Grčku, s obzirom na to da će od sledeće nedelje biti ukinute naknade za roming između ove dve zemlje.

Startapi i poslovanje

City Expert lansirao ‘Kreditni Savetnik’ za buduće vlasnike nekretnina

Kupovina stana ili kuće ume da bude prava noćna mora ukoliko kroz čitav proces prolazite sami i nemate iskustva. Kompanija City Expert lansirala je novi sajt po imenu 'Kreditni Savetnik' koji bi trebalo da edukuje i informiše kupce o različitim mogućnostima za kreditiranje nekretnine.

Office Talks Podcast

Mudrinić hejtuje streaming servise

U 46. epizodi Office Talks podcasta razgovaramo o tome šta pratimo od sadržaja i zašto moramo biti pretplaćeni na nekoliko video servisa kako bismo mogli da gledamo sve što nam je duši milo.