CES 2020. godine održao se online, a predstavljeni su i novi proizvodi

Šta nam je sve od tehnoloških novina doneo ovogodišnji digitalni CES?

I ove godine najveći globalni sajam potrošačke elektronike CES oduševio je sve ljubitelje gedžeta i tehnike, dokazavši da za tehnološki napredak jednostavno nema granica.

Gotovo svake godine pomenuti sajam u SAD izgleda kao neki svet iz budućnosti. A onda se uverimo da je sve to ipak stvarnost, tako što se vrlo brzo sa tim proizvodima upoznamo u realnoj primeni, iako su u prvom trenutku izgledali kao da su iz budućnosti i da njihova primena neće skoro ugledati svetlost dana.

Upravo u toj atmosferi je prošao i ovogodišnji CES ali u nešto drugačijim okolnostima usled pandemije korona virusa. Ipak, svetsku javnost to nije sprečilo da se upozna sa određenim tehnološkim proizvodima i konceptima koji će uskoro oblikovati našu svakodnevicu.

Otuda smo se i odlučili da vam nešto bliže predstavimo šta je to što je obeležilo ovaj svetski poznati sajam koji se zvanično završio juče.

Budućnost računara i snimanja videa dronom

Možda bi bilo najbolje započeti sa projektom GoodMaps, koji je i odneo nagradu na CES-u kao najbolja pristupačna tehnologija. Zapravo, radi se o specijalno projektovanim mapama za iOS i Android operativne sisteme namenjene slepim i slabovidim ljudima. GoodMaps trenutno funkcionišu kao servis za orijentaciju na otvorenom, čitajući naglas smernice, tačke interesa i ulice u realnom vremenu, u zavisnosti od toga kuda korisnik usmerava svoj mobilni uređaj.

Poznato nam je takođe i koliko tehnologija utiče na transformisanje medicine i koliko olakšava zapravo posao medicinskim radnicima. Još jedan od nagrađivanih uređaja upravo u ovoj oblasti jeste i Omron VitalSight, tačnije servis i uređaj namenjen lekarima koji na daljinu mogu da prate stanje svojih pacijenata i hipertenziju, čak i kada su pacijenti kod kuće. Ovo je posebno korisna stvar za vreme pandemije posebno za pacijente sa visokim pritiskom koji spadaju u rizičnu grupu.

U kategoriji najboljih tehnologija iz domena saobraćaja i transporta odnela je potpuno nova i digitalna kontrolna tabla za automobile brenda Mercedes. Takozani Hyperscreen predstavlja jedan ogroman ekran od 56 inča koji pruža sve potrebne podatke vozaču, a pokreće ga integrisani procesor od osam jezgara koji sarađuje sa čak 24 gigabajta radne memorije.

Svakako da je ovo jedna od onih stvari koje deluju kao daleka budućnost, ali ako se uzme u obzir koliko brzo napreduje auto industrija, ne bi bilo čudno da ovu digitalizovanu tablu vidimo recimo na primer u sledećoj generaciji Mercedesove S klase.

Nakon dve godine čekanja, Sony je konačno odlučio da javnost obraduje sa zvaničnim lansiranjem tzv. 360 Reality Audio platforme, tačnije Wi-Fi zvučnika koji dolaze sa ovom sjajnom tehnologijom koja isporučuje zvuk izuzetnog kvaliteta. Iz ove japanske kompanije na CES-u je predstavljen još jedan zanimljiv proizvod, a reč je o Airpeak dronu koji je takođe odneo nagradu na ovom sajmu. Projektovan je tako da je pre svega namenjen za snimanje video sadržaja, a zanimljivo je to da koristi veštačku inteligenciju radi bolje stabilizacije.

Titulu u kategoriji najbolji PC ili tablet osvojio je Asus ZenBook Duo, zapravo računar pionir sa dualnim ekranima. Ovaj računar dolazi i sa jedanaestom generacijom Intelovih procesora i biće veoma zanimljivo videti kako će se pokazati u praksi s obzirom na njegov specifičan i nesvakidašnji oblik. Međutim, ostaje pitanje – da li je ovo budućnost prenosivih računara i na koji način će publika i korisnici reagovati na novi koncept. U svakom slučaju, hrabro od strane Asusa.

Možda bi najbolje bilo da ovaj spisak zatvorimo sa uređajem koji bi u stvari olakšao posao mnogima. Radi se o robotu usisivaču iz Samsunga JetBot 90 koji koristi napredniju verziju veštačke inteligencije. Ovakva vrsta usisivača nije novost, a ovaj uređaj je pun opreme za prepoznavanje okruženja radi što preciznijeg kretanja, da čak koristi i napredni LiDAR senzor koji mu takođe pomaže oko kretanja i što preciznijeg usisavanja u raznim prostorima i površinama.

Pored ovih uređaja, sada već standardno, predstavljeni su i mnogi drugi proizvodi koji se tiču sektora potrošačke elektronike, poput televizora, pametnih frižidera, telefona, računarskih komponenti, gedžeta za pametnu kuću, VR opreme i opreme za digitalizaciju i robotizaciju različitih industrija. Pišite nam u komentarima šta se vama konkretno učinilo kao najzanimljivije na CES-u.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kultura 2.0

Šta rade zaposleni dok HR menadžeri spavaju? Kritikuju LGBT zajednicu i leče decu SMS porukama

Koliko ste upoznati sa kulturom ćutanja, skretanja pogleda i sleganja ramena koja je nikad prisutnija u domaćoj IT zajednici?

E-commerce

Deltin ‘Ananas’ unaprediće domaći e-commerce ne investicijom od €100 miliona, već brigom o korisnicima. Može li on to?

Kompanija Delta Holding najavila je da nakon 30 godina poslovanja u različitim oblastima u 2021. godini ulazi u e-commerce. Analiziram kako bi novi biznis mogao da izgleda i na čemu se mora zasnivati kako bi se takmičio sa konkurencijom.

Kultura 2.0

Sirenin krug poverenja: Zašto founderi toliko često biraju nepotizam?

Nepotizam je neiskren način da se ljudima veruje. Pogotovo u poslu.

Propustili ste

Office Talks Podcast

Prevara od 70 miliona dolara – ko je kriv?

U 36. epizodi Netokracijinog Office Talks podcasta ugostili smo novinara BIRN-a, Aleksandra Đorđevića, sa kojim smo razgovarali o Internet prevarama. Reč je o nepostojećim sajtovima za kupovinu kriptovaluta i berzama, te call centrima koji su nedavno dospeli u žižu javnosti.

Kultura 2.0

Oporezivanje digitalne imovine u Srbiji: Koje obaveze imaju fizička i pravna lica?

Do decembra 2020. godine poreski propisi nisu izričito prepoznavali digitalnu imovinu i to je vodilo nepovoljnom poreskom tretmanu transakcija koje uključuju digitalnu imovinu, ali i pravnoj nesigurnosti o tome kako se digitalna imovina oporezuje. U tekstu objašnjavamo kako sada stoje stvari po tom pitanju.

Startapi i poslovanje

Američko-srpska podcast platforma Sounder.fm osigurala novu investiciju od $2.15 miliona

Nakon prošlogodišnje investicije od 1,8 miliona dolara, ova platforma za hostovanje i laku pretragu podcasta, audio knjiga i newscasta, prikupila je još 2,15 miliona dolara.

Startapi i poslovanje

NBS: U 2020. godini Srbija izvezla €1,37 milijardi ICT usluga

Sporiji rast nego u 2019. godini mogao bi biti opravdan aktuelnom pandemijom.

Novost

Program ‘Tačka povratka’ objavio vodič za lakši povratak Srba iz dijaspore u domovinu

Program za povezivanje sa srpskom dijasporom 'Tačka povratka' objavio je besplatan online 'Vodič za povratnike', namenjen građanima u dijaspori, bilo da su se već odlučili da se vrate u Srbiju, tek razmišljaju o povratku, ili ih zanimaju prilike za poslovnu saradnju.

Kultura 2.0

Platforma net.kabinet predstavlja interdisciplinarni kurs ‘Epidemija’ za srednjoškolce

Fondacija Petlja, Inicijativa 'Digitalna Srbija' i UNICEF predstavili su kurs "Epidemija" koji povezuje znanja o fenomenu epidemije iz ugla biologije, hemije, matematike i informatike. Kurs se sastoji iz tekstova, ilustracija, kvizova, a narator je glumac Miloš Biković.