CES 2020. godine održao se online, a predstavljeni su i novi proizvodi

Šta nam je sve od tehnoloških novina doneo ovogodišnji digitalni CES?

I ove godine najveći globalni sajam potrošačke elektronike CES oduševio je sve ljubitelje gedžeta i tehnike, dokazavši da za tehnološki napredak jednostavno nema granica.

Gotovo svake godine pomenuti sajam u SAD izgleda kao neki svet iz budućnosti. A onda se uverimo da je sve to ipak stvarnost, tako što se vrlo brzo sa tim proizvodima upoznamo u realnoj primeni, iako su u prvom trenutku izgledali kao da su iz budućnosti i da njihova primena neće skoro ugledati svetlost dana.

Upravo u toj atmosferi je prošao i ovogodišnji CES ali u nešto drugačijim okolnostima usled pandemije korona virusa. Ipak, svetsku javnost to nije sprečilo da se upozna sa određenim tehnološkim proizvodima i konceptima koji će uskoro oblikovati našu svakodnevicu.

Otuda smo se i odlučili da vam nešto bliže predstavimo šta je to što je obeležilo ovaj svetski poznati sajam koji se zvanično završio juče.

Budućnost računara i snimanja videa dronom

Možda bi bilo najbolje započeti sa projektom GoodMaps, koji je i odneo nagradu na CES-u kao najbolja pristupačna tehnologija. Zapravo, radi se o specijalno projektovanim mapama za iOS i Android operativne sisteme namenjene slepim i slabovidim ljudima. GoodMaps trenutno funkcionišu kao servis za orijentaciju na otvorenom, čitajući naglas smernice, tačke interesa i ulice u realnom vremenu, u zavisnosti od toga kuda korisnik usmerava svoj mobilni uređaj.

Poznato nam je takođe i koliko tehnologija utiče na transformisanje medicine i koliko olakšava zapravo posao medicinskim radnicima. Još jedan od nagrađivanih uređaja upravo u ovoj oblasti jeste i Omron VitalSight, tačnije servis i uređaj namenjen lekarima koji na daljinu mogu da prate stanje svojih pacijenata i hipertenziju, čak i kada su pacijenti kod kuće. Ovo je posebno korisna stvar za vreme pandemije posebno za pacijente sa visokim pritiskom koji spadaju u rizičnu grupu.

U kategoriji najboljih tehnologija iz domena saobraćaja i transporta odnela je potpuno nova i digitalna kontrolna tabla za automobile brenda Mercedes. Takozani Hyperscreen predstavlja jedan ogroman ekran od 56 inča koji pruža sve potrebne podatke vozaču, a pokreće ga integrisani procesor od osam jezgara koji sarađuje sa čak 24 gigabajta radne memorije.

Svakako da je ovo jedna od onih stvari koje deluju kao daleka budućnost, ali ako se uzme u obzir koliko brzo napreduje auto industrija, ne bi bilo čudno da ovu digitalizovanu tablu vidimo recimo na primer u sledećoj generaciji Mercedesove S klase.

Nakon dve godine čekanja, Sony je konačno odlučio da javnost obraduje sa zvaničnim lansiranjem tzv. 360 Reality Audio platforme, tačnije Wi-Fi zvučnika koji dolaze sa ovom sjajnom tehnologijom koja isporučuje zvuk izuzetnog kvaliteta. Iz ove japanske kompanije na CES-u je predstavljen još jedan zanimljiv proizvod, a reč je o Airpeak dronu koji je takođe odneo nagradu na ovom sajmu. Projektovan je tako da je pre svega namenjen za snimanje video sadržaja, a zanimljivo je to da koristi veštačku inteligenciju radi bolje stabilizacije.

Titulu u kategoriji najbolji PC ili tablet osvojio je Asus ZenBook Duo, zapravo računar pionir sa dualnim ekranima. Ovaj računar dolazi i sa jedanaestom generacijom Intelovih procesora i biće veoma zanimljivo videti kako će se pokazati u praksi s obzirom na njegov specifičan i nesvakidašnji oblik. Međutim, ostaje pitanje – da li je ovo budućnost prenosivih računara i na koji način će publika i korisnici reagovati na novi koncept. U svakom slučaju, hrabro od strane Asusa.

Možda bi najbolje bilo da ovaj spisak zatvorimo sa uređajem koji bi u stvari olakšao posao mnogima. Radi se o robotu usisivaču iz Samsunga JetBot 90 koji koristi napredniju verziju veštačke inteligencije. Ovakva vrsta usisivača nije novost, a ovaj uređaj je pun opreme za prepoznavanje okruženja radi što preciznijeg kretanja, da čak koristi i napredni LiDAR senzor koji mu takođe pomaže oko kretanja i što preciznijeg usisavanja u raznim prostorima i površinama.

Pored ovih uređaja, sada već standardno, predstavljeni su i mnogi drugi proizvodi koji se tiču sektora potrošačke elektronike, poput televizora, pametnih frižidera, telefona, računarskih komponenti, gedžeta za pametnu kuću, VR opreme i opreme za digitalizaciju i robotizaciju različitih industrija. Pišite nam u komentarima šta se vama konkretno učinilo kao najzanimljivije na CES-u.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Digitalni mediji

Disney+ je konačno dostupan i kod nas, ali evo šta korisnici u Srbiji ne dobijaju

Od ovog meseca, korisnici iz Srbije i regiona konačno imaju priliku da se pretplate na Disney+ striming platformu, ali uz određena ograničenja.

Startapi i poslovanje

Domaći OTA Sync podigao €250.000 – prva investicija Telekomovog VC fonda

Domaći startap OTA Sync podigao je investiciju u vrednosti od skoro 250.000 evra od strane zajedničkih investitora TS Ventures Fonda, DSI grupe poslovnih anđela i Startup Wise Guys fonda iz Estonije.

Karijere

Bojana Tomić-Brkušanin novi je ‘Chief of Staff’ u web3 kompaniji Polygon

Nakon skoro dve godine provedene u Inicijativi Digitalna Srbija, Bojana Tomić-Brkušanin svoju karijeru nastaviće u oblasti web3 industrije i to na novoj poziciji u kompaniji Polygon čiji je suosnivač Mihailo Bjelić.

Propustili ste

Najava

Solana x Jump Hacker House konferencija o web3 tehnologiji dolazi u Beograd početkom jula

'Solana x Jump Hacker House Beograd', konferencija za softverske inženjere i tehnološke biznise zainteresovane za blockchain i web3 tehnologije biće održana u Beogradu od 02. do 06. jula.

Gaming

Highwater nova je igra srpskog Demagog studija koja ove godine dolazi na konzole i PC

Nakon uspeha video igre 'Golf Club: Wasteland' i najave igre 'The Cub', srpski game dev studio Demagog najavio je svoj novi naslov 'Highwater' koji bi uskoro trebalo da bude dostupan za gejmere širom sveta.

Web 3.0

Kako započeti karijeru u web3 – saveti programera

Web3 je najbrže rastući ekosistem u Srbiji. Zanimalo nas je kako izgleda karijerni put u ovoj industriji, a to smo otkrili kroz razgovor sa dvojicom web3 programera.

Startapi i poslovanje

Domaći OTA Sync podigao €250.000 – prva investicija Telekomovog VC fonda

Domaći startap OTA Sync podigao je investiciju u vrednosti od skoro 250.000 evra od strane zajedničkih investitora TS Ventures Fonda, DSI grupe poslovnih anđela i Startup Wise Guys fonda iz Estonije.

Tehnologija

Nadomak Barselone zavirili smo u 3 nova električna modela brenda Cupra kojeg vole i auto i tech entuzijasti

U auto industriji Španija nije izgradila ime kakvo je realno mogla da ima. Međutim, nova era traži nove heroje, a ova zemlja na Pirinejima ima važnog igrača koji bi mogao da promeni percepciju države u specifičnom automobilskom svetu.

Analiza

Više od $135 miliona investicija za srpske startape u 2021. godini

Prema godišnjem izveštaju Startup Genome, prošla godina bila je najuspešnija ikada za domaći startap ekosistem, a procentualno gledano u njega je uloženo čak 600% više investicija u odnosu na 2020.