Do 'BusPlus' karte od 15. decembra i putem mobilnog telefona!

Do ‘BusPlus’ karte od 15. decembra i putem mobilnog telefona!

Građani koji od 15. decembra zaborave svoje BusPlus karte, istu će moći da kupe uz pomoć svog pametnog telefona - tačnije Android uređaja koji u sebi podržavaju NFC tehnologiju, a koji rade na sistemu 4.4 KitKat i više. Iz Apeksa poručuju da će tokom 2016. godine biti implementirana i podrška za bankovne kartice.

busplus

Kroz nešto manje od nedelju dana Beograđani i drugi korisnici javnog gradskog prevoza biće u prilici da kartu kupe putem svog pametnog telefona. Kako Novosti pišu, iz kompanije Apeks koja je zadužena za rad BusPlus tehnologije, poručuju da bi novi sistem trebalo da zaživi najkasnije do 15. decembra – a možda čak i ove nedelje.

Direktor Apeksa, Veljko Vlahović, izjavio je da će svako ko zaboravi BusPlus karticu ili novčanik, imati mogućnost da plati prevoz mobilnim telefonom, pod uslovom da podržava NFC tehnologiju, radi na Androidu 4.4 KitKat ili više i ima instaliranu odgovarajuću BusPlus aplikaciju:

Sve što je potrebno jeste da se telefon prinese validatoru i na taj način građani će biti u mogućnosti da plate prevoz naplaćivanjem određenog iznosa putem vašeg telefonskog računa  – prepaid korisnicima skida se od kredita, dok postpaid korisnici dobijaju račun uvećan za iznos karte na kraju meseca).

Pored noviteta u bus prevozu, građane očekuju i tehnološke inovacije na ulazima u železnička stajališta kroz koja prolaze linije “BG voza”. To znači da korisnici beogradske železnice više neće morati da se “švercuju”, budući da u vagonima gotovo i da ne postoje validatori.

Vlahović kaže da je sa Gradom Beogradom postignut dogovor o osposobljavanju rampi na ulazu u železničke stanice – tačnije njih 16 na kojima je potrebno zameniti mehaničke delove, a potom sledi postavljanje validatora i aparata. Na taj način pravi se zatvoren sistem na železničkim stanicama “BG voza” koji će od putnika zahtevati validaciju karte.

Kartice u 2016. godini?

Građani koji pak ne koriste Android pametne telefone, kartu za prevoz od naredne godine moći će da kupe i pomoću bankovnih kartica. Direktor Apeksa ističe da je ovaj proces nešto komplikovaniji za implementaciju, budući da je neophodno zameniti validatore koji u ovom trenutku podržavaju isključivo NFC tehnologiju.

Iako za sada postoje samo inicijalne naznake, Vlahović se nada da će se i ova opcija obistiniti u 2016. godini, dodajući da su novi Ikarbusovi autobusi već opremljeni validatorima koji imaju u sebi i čitače kartica.

Ostavi komentar

 1. Dragan

  Dragan

  9. 12. 2015. u 14:59 Odgovori

  Sve je OK, samo što nigde nije spomenut mts :), niti aplikacija preko koje će se kupovati karte, ali ajde valjda će nekima koristiti ;).

 2. Aleksandar Petković

  Aleksandar Petković

  9. 12. 2015. u 15:49 Odgovori

  Korisničko iskustvo je dosta daleko od “samo prineseš smartphone validatoru i skine ti sa računa”, ali hajde da vidimo. Ovde fali dosta informacija od Apexa kako će to da funkcioniše, za početak da li je potrebno da postoji neka mobilna aplikacija.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Digitalni mediji

Disney+ je konačno dostupan i kod nas, ali evo šta korisnici u Srbiji ne dobijaju

Od ovog meseca, korisnici iz Srbije i regiona konačno imaju priliku da se pretplate na Disney+ striming platformu, ali uz određena ograničenja.

Startapi i poslovanje

Domaći OTA Sync podigao €250.000 – prva investicija Telekomovog VC fonda

Domaći startap OTA Sync podigao je investiciju u vrednosti od skoro 250.000 evra od strane zajedničkih investitora TS Ventures Fonda, DSI grupe poslovnih anđela i Startup Wise Guys fonda iz Estonije.

Web 3.0

Uvod u blokčejn: Novi vodič odgovara na pitanja o osnovama ove tehnologije

Ovaj vodič nam donosi osnove blockchain tehnologije, uvod u blockchain ekonomiju, kao i odgovore na pitanja kako ova tehnologija utiče na vaš online identitet i koja je njena budućnost.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Devtech obezbedio €12,25 miliona za dalje širenje poslovanja u Srbiji i regionu

Globalna kompanija za digitalne inovacije iz Srbije Devtech, objavila je partnerstvo sa Claret Capital Partners, investicionim fondom iz Londona koji finansira razvoj brzorastućih tehnoloških kompanija.

Intervju

Razgovori sa seniorima: Kako je Miloš od Frontend programera postao JavaScript Tech Lead

Ukoliko imate dobro početno znanje i volju da učite, IT industrija vas može nagraditi brzim napretkom kroz tehnološku hijerarhiju kompanije. Svoj karijerni put ka tituli senior programera, ovog puta nam detaljno otkriva Miloš Cvetković koji je JavaScript Tech Lead u kompaniji Levi9.

Office Talks Podcast

Relax Gaming: Put od formiranja studija do nagrađivanih igara

Gost 99. epizode Office Talks podcasta bio je Srđan Zdravković, Head of Studio u kompaniji Relax Gaming koja se bavi razvojem online igara na sreću, a čiji tim u Srbiji stoji iza nekih od najnagrađivanijih naslova u iGaming industriji.

Recenzija

Telegram ili WhatsApp: Koje nam prednosti i rizike donosi svakodnevno dopisivanje na ovim aplikacijama?

Telegram je uveo premium opciju koja za 4,99 dolara mesečno korisnicima obezbeđuje pristup dodatnim funkcijama. Da li je ovo samo nastavak 'borbe' za korisnike između ovog chat servisa i giganta kao što je WhatsApp?

Web 3.0

Uvod u blokčejn: Novi vodič odgovara na pitanja o osnovama ove tehnologije

Ovaj vodič nam donosi osnove blockchain tehnologije, uvod u blockchain ekonomiju, kao i odgovore na pitanja kako ova tehnologija utiče na vaš online identitet i koja je njena budućnost.

Startapi i poslovanje

Florence Healthcare sa velikom kancelarijom u Beogradu obezbedio novih $27 miliona investicije

Cilj ove investicije je da podrži misiju kompanije da u narednoj deceniji udvostruči rezultate kliničkih istraživanja tako što će omogućiti remote pristup njihovoj dokumentaciji.