Do 'BusPlus' karte od 15. decembra i putem mobilnog telefona!

Do ‘BusPlus’ karte od 15. decembra i putem mobilnog telefona!

Građani koji od 15. decembra zaborave svoje BusPlus karte, istu će moći da kupe uz pomoć svog pametnog telefona - tačnije Android uređaja koji u sebi podržavaju NFC tehnologiju, a koji rade na sistemu 4.4 KitKat i više. Iz Apeksa poručuju da će tokom 2016. godine biti implementirana i podrška za bankovne kartice.

busplus

Kroz nešto manje od nedelju dana Beograđani i drugi korisnici javnog gradskog prevoza biće u prilici da kartu kupe putem svog pametnog telefona. Kako Novosti pišu, iz kompanije Apeks koja je zadužena za rad BusPlus tehnologije, poručuju da bi novi sistem trebalo da zaživi najkasnije do 15. decembra – a možda čak i ove nedelje.

Direktor Apeksa, Veljko Vlahović, izjavio je da će svako ko zaboravi BusPlus karticu ili novčanik, imati mogućnost da plati prevoz mobilnim telefonom, pod uslovom da podržava NFC tehnologiju, radi na Androidu 4.4 KitKat ili više i ima instaliranu odgovarajuću BusPlus aplikaciju:

Sve što je potrebno jeste da se telefon prinese validatoru i na taj način građani će biti u mogućnosti da plate prevoz naplaćivanjem određenog iznosa putem vašeg telefonskog računa  – prepaid korisnicima skida se od kredita, dok postpaid korisnici dobijaju račun uvećan za iznos karte na kraju meseca).

Pored noviteta u bus prevozu, građane očekuju i tehnološke inovacije na ulazima u železnička stajališta kroz koja prolaze linije „BG voza“. To znači da korisnici beogradske železnice više neće morati da se „švercuju“, budući da u vagonima gotovo i da ne postoje validatori.

Vlahović kaže da je sa Gradom Beogradom postignut dogovor o osposobljavanju rampi na ulazu u železničke stanice – tačnije njih 16 na kojima je potrebno zameniti mehaničke delove, a potom sledi postavljanje validatora i aparata. Na taj način pravi se zatvoren sistem na železničkim stanicama „BG voza“ koji će od putnika zahtevati validaciju karte.

Kartice u 2016. godini?

Građani koji pak ne koriste Android pametne telefone, kartu za prevoz od naredne godine moći će da kupe i pomoću bankovnih kartica. Direktor Apeksa ističe da je ovaj proces nešto komplikovaniji za implementaciju, budući da je neophodno zameniti validatore koji u ovom trenutku podržavaju isključivo NFC tehnologiju.

Iako za sada postoje samo inicijalne naznake, Vlahović se nada da će se i ova opcija obistiniti u 2016. godini, dodajući da su novi Ikarbusovi autobusi već opremljeni validatorima koji imaju u sebi i čitače kartica.

Ostavi komentar

 1. Dragan

  Dragan

  9. 12. 2015. u 14:59 Odgovori

  Sve je OK, samo što nigde nije spomenut mts :), niti aplikacija preko koje će se kupovati karte, ali ajde valjda će nekima koristiti ;).

 2. Aleksandar Petković

  Aleksandar Petković

  9. 12. 2015. u 15:49 Odgovori

  Korisničko iskustvo je dosta daleko od „samo prineseš smartphone validatoru i skine ti sa računa“, ali hajde da vidimo. Ovde fali dosta informacija od Apexa kako će to da funkcioniše, za početak da li je potrebno da postoji neka mobilna aplikacija.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Karijere

Otvoren Ladies of New Business program mentorstva – čekamo tvoju prijavu!

Nakon jesenje Ladies of New Business konferencije, sada već tradicionalno, organizujemo i mentorski program koji će ovaj put biti otvoren za devojke koje zanima IT. Program startuje u januaru i trajaće do marta 2020. godine.

Ekskluzivno

Skupština usvojila ‘zakon o paušalcima’

Izmene i dopune Zakona o porezu na dohodak građana koji se, između ostalog, odnose na paušalne preduzetnike i knjigaše, usvojen je u Skupštini Srbije. Mere podsticaja važiće od 1. januara 2020. godine.

Upoznajte poslodavce

Microsoft je najpoželjniji IT poslodavac u Srbiji – slede Nordeus i Ubisoft

Ko su najatraktivniji IT poslodavci u Srbiji? Sajt Poslovi Infostud predstavio je rezultate svog prvog velikog istraživanja poslodavaca te vrste, a kompanija koja je osvojila najviše glasova ispitanika je Microsoft.

Propustili ste

Gaming

Novosadski 3Lateral razvijao je nastavak svetski poznate igre Hellblade – u ekskluzivnoj saradnji sa Xbox timom!

Gejming kompanija 3Lateral iz Novog Sada koja stoji iza tehnologije za kreiranje realističnih digitalnih modela i animacija, učestvovala je u razvoju nastavka video igre 'Hellblade' za Xbox koristeći najnoviji 'Unreal engine' koji je razvio Epic Games.

Kultura 2.0

Da li će ‘meme’ magija ikada prestati? Sudeći po opsesiji bejbi Jodom – ne

Ima li nekog ko počinje da čitav ovaj tekst, a da nikada nije poslao Džon Travolta mim? Iskreno, ne verujem, jer mimove toliko često srećemo i toliko im se često smejemo da su postali neizbežan deo moderne komunikacije - a mi nismo ni primetili. Ipak, da li su oni samo trend ili su tu da ostanu zauvek?

Gaming

Eipix postaje deo ruskog Playrixa – sledi širenje tima u Novom Sadu

Domaća gejming kompanija Eipix Entertainment akvizirana je od strane ruskog Playrixa, priključujući se tako njegovom novom studiju - Playrix RS. Studio sa sedištem u Novom Sadu, kažu, biće fokusiran na razvoj 'free to play' mobilnih igara najvišeg svetskog kvaliteta.

Kultura 2.0

Kada više pažnje posvetite svojim zaposlenima, a ne kandidatima – vaša Employer Branding strategija će biti mnogo uspešnija

Kuda plovi Employer Branding brod i gde smo grešili, a šta smo uradili dobro kada je ova oblast u pitanju u 2019. godini?

Karijere

Otvoren Ladies of New Business program mentorstva – čekamo tvoju prijavu!

Nakon jesenje Ladies of New Business konferencije, sada već tradicionalno, organizujemo i mentorski program koji će ovaj put biti otvoren za devojke koje zanima IT. Program startuje u januaru i trajaće do marta 2020. godine.

Startapi i poslovanje

Fond za inovacionu delatnost ponovo dodeljuje €380.000 – po prvi put mogu da apliciraju i timovi

Inovativna preduzeća i naučno-istraživačke organizacije imaju na raspolaganju bespovratna sredstva Fonda za inovacionu delatnost za razvoj inovativnih proizvoda, usluga i tehnologija u ukupnom iznosu od šest miliona evra. Sledi novi ciklus dodele novca.