Do 'BusPlus' karte od 15. decembra i putem mobilnog telefona!

Do ‘BusPlus’ karte od 15. decembra i putem mobilnog telefona!

Građani koji od 15. decembra zaborave svoje BusPlus karte, istu će moći da kupe uz pomoć svog pametnog telefona - tačnije Android uređaja koji u sebi podržavaju NFC tehnologiju, a koji rade na sistemu 4.4 KitKat i više. Iz Apeksa poručuju da će tokom 2016. godine biti implementirana i podrška za bankovne kartice.

busplus

Kroz nešto manje od nedelju dana Beograđani i drugi korisnici javnog gradskog prevoza biće u prilici da kartu kupe putem svog pametnog telefona. Kako Novosti pišu, iz kompanije Apeks koja je zadužena za rad BusPlus tehnologije, poručuju da bi novi sistem trebalo da zaživi najkasnije do 15. decembra – a možda čak i ove nedelje.

Direktor Apeksa, Veljko Vlahović, izjavio je da će svako ko zaboravi BusPlus karticu ili novčanik, imati mogućnost da plati prevoz mobilnim telefonom, pod uslovom da podržava NFC tehnologiju, radi na Androidu 4.4 KitKat ili više i ima instaliranu odgovarajuću BusPlus aplikaciju:

Sve što je potrebno jeste da se telefon prinese validatoru i na taj način građani će biti u mogućnosti da plate prevoz naplaćivanjem određenog iznosa putem vašeg telefonskog računa  – prepaid korisnicima skida se od kredita, dok postpaid korisnici dobijaju račun uvećan za iznos karte na kraju meseca).

Pored noviteta u bus prevozu, građane očekuju i tehnološke inovacije na ulazima u železnička stajališta kroz koja prolaze linije “BG voza”. To znači da korisnici beogradske železnice više neće morati da se “švercuju”, budući da u vagonima gotovo i da ne postoje validatori.

Vlahović kaže da je sa Gradom Beogradom postignut dogovor o osposobljavanju rampi na ulazu u železničke stanice – tačnije njih 16 na kojima je potrebno zameniti mehaničke delove, a potom sledi postavljanje validatora i aparata. Na taj način pravi se zatvoren sistem na železničkim stanicama “BG voza” koji će od putnika zahtevati validaciju karte.

Kartice u 2016. godini?

Građani koji pak ne koriste Android pametne telefone, kartu za prevoz od naredne godine moći će da kupe i pomoću bankovnih kartica. Direktor Apeksa ističe da je ovaj proces nešto komplikovaniji za implementaciju, budući da je neophodno zameniti validatore koji u ovom trenutku podržavaju isključivo NFC tehnologiju.

Iako za sada postoje samo inicijalne naznake, Vlahović se nada da će se i ova opcija obistiniti u 2016. godini, dodajući da su novi Ikarbusovi autobusi već opremljeni validatorima koji imaju u sebi i čitače kartica.

Ostavi komentar

 1. Dragan

  Dragan

  9. 12. 2015. u 14:59 Odgovori

  Sve je OK, samo što nigde nije spomenut mts :), niti aplikacija preko koje će se kupovati karte, ali ajde valjda će nekima koristiti ;).

 2. Aleksandar Petković

  Aleksandar Petković

  9. 12. 2015. u 15:49 Odgovori

  Korisničko iskustvo je dosta daleko od “samo prineseš smartphone validatoru i skine ti sa računa”, ali hajde da vidimo. Ovde fali dosta informacija od Apexa kako će to da funkcioniše, za početak da li je potrebno da postoji neka mobilna aplikacija.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Plaćali ste CarGo putem PayPala? NBS će vam poslati sporazum o priznanju krivice

Zatekla vas je koverta i u prvi mah ne verujete šta čitate. Bez panike, uz sporazumno priznanje krivice ne plaćate nikakvu kaznu.

Karijere

Platforme za zapošljavanje otkrivaju trendove u IT-ju: Ko su najtraženiji kadrovi i tehnologije?

Otkrivamo kako u ovom trenutku u Srbiji izgleda presek stanja na IT tržištu po pitanju zapošljavanja.

Gaming

Kako je gejming promenio svet: Od arkadnih mašina do veštačke inteligencije i online igranja

Na nedavno završenom Weekend Media Festivalu održan je panel o globalno sve zanimljivijoj temi 'Kako je gejming promenio svet'. Panelisti su u najvećoj meri govorili o istorijatu i budućnosti ove industrije u regionu ali i šire.

Propustili ste

Gaming

Kako je gejming promenio svet: Od arkadnih mašina do veštačke inteligencije i online igranja

Na nedavno završenom Weekend Media Festivalu održan je panel o globalno sve zanimljivijoj temi 'Kako je gejming promenio svet'. Panelisti su u najvećoj meri govorili o istorijatu i budućnosti ove industrije u regionu ali i šire.

Karijere

Huawei poziva studente iz Srbije da upoznaju 5G i AI iz prve ruke kroz edukativni program

Studenti tehničkih fakulteta i informacionih tehnologija u Srbiji do 7. oktobra mogu da se prijave za učešće u programu za mlade talente kompanije Huawei. U sklopu programa studenti će imati priliku iz prve ruke da uče o novim tehnologijama koje aktivno menjaju svet oko nas.

Karijere

Razgovori sa seniorima: Kako domaću IT industriju vidi Delivery direktor?

Nikola Đorđević iz kompanije Levi9 deli svoja razmišljanja.

Startapi i poslovanje

Za domaći Alt Labs stiže milionska investicija u tokenima za dalju decentralizaciju data centara

Ovaj tim dobio je prvi finansijski doprinos prikupljanjem vrednosti od preko milion dolara od Protocol Labs-a za razvoj svog ekosistema Filmine čiji je krajnji cilj decentralizacija data centara.

Office Talks Podcast

U čemu je tajna najboljih IT poslodavaca?

O brendiranju poslodavaca sve se više priča u korporativnom i IT svetu u Srbiji. Čini se da je ovo jedna od retkih oblasti gde naša zemlja ne kaska mnogo za razvijenim državama. Upravo o ovoj oblasti i dobrim praksama razgovaramo sa Katarinom Šonjić - Employer Branding konsultantom.

Startapi i poslovanje

Domaći Tapni osigurao €200.000 investicije od investitora okupljenih oko Inicijative Digitalna Srbija

Poslovni anđeli koja okuplja DSI investirali su 200.000 evra u domaći startap Tapni koji nudi rešenje za digitalizovanje vizit karti tj. razmenu poslovnih kontakata.