Braintree od novembra ne isplaćuje CAR:GO, servis obustavio poslovanje

Braintree od novembra ne isplaćuje CAR:GO, servis prinudno obustavio poslovanje

Beogradski odgovor Uberu - CAR:GO - sinoć je u potpunosti obustavio svoje poslovanje usled finansijskih problema izazvanih od strane američke kompanije Braintree koja se bavi uslugom mobilne i web naplate, a koja je prema rečima osnivača ovog servisa, Vuka Guberinića, prisvojila oko 27.000 evra prihoda, te koja odbija da nastavi isplatu novca bez jasnog objašnjenja zašto.

cargo_1

Kasno sinoć na Facebooku je osvanuo post u kojem je CEO i osnivač CAR:GO servisa, Vuk Guberinić, obrazložio trenutno gašenje ovog ride sharing startapa sa tendencijom da se kompanija u potpunosti ugasi. Kako Guberinić kaže, CAR:GO je koristio usluge kompanije Braintree Payments koja važi za jedno od najpoznatijih rešenja kada je naplata putem weba i mobilnih uređaja u pitanju, a koja je u vlasništvu PayPala.

Guberinić tereti Braintree za proneveru prihoda u ukupnoj visini od oko 27.000 evra, koliko je kompanija ostvarila pružajući usluge pristupačnog prevoza u Beogradu.

U razgovoru koji je objavio The Next Web, on navodi da je CAR:GO aplicirao za korišćenje servisa putem posrednika na teritoriji Evropske unije (tačnije Beča, budući da Braintree nije dostupan u Srbiji), a koji je nezakonito prisvojio 12.000 evra koji su bili u vlasništvu ovog beogradskog startapa kada je uprkos naređenju da se novac ne isplaćuje na račun partnera, on u potpunosti isplaćen i to na inicijativu Braintree-ja.

Braintree: Problem nije sa naše strane

Vuk je kontaktirao podršku Braintree-ja iz koje mu je obećano da će sredstva biti zamrznuta kako partnerska strana ne bi mogla da vrši druge transakcije:

Kada smo saznali da naš partner nezakonito prisvaja sredstva ostvarena putem CAR:GO aplikacije, poslali smo email Braintree-jevoj podršci iz koje su nas uverili da će sredstva biti zamrznuta. Ipak, samo par dana kasnije, sav novac sa našeg Braintree naloga našao se u rukama sada bivše partnerske kompanije sa kojom smo prekinuli saradnju. Braintree odbija da prizna grešku, samim tim i da nam vrati naša sredstva od kojih zavisi budućnost CAR:GO-a u Srbiji.

U odgovoru koji je američka kompanija izdala za The Next Web navodi se da servis opslužuje potrebe hiljada online trgovaca na teritoriji Evrope, te da su upoznati sa situacijom u kojoj se CAR:GO nalazi. Ipak, kako kažu, ovaj beogradski startap odlučio je da se koristi uslugom koja nije dostupna u Srbiji, preko partnerske kompanije koja je u potpunosti kontrolisala priliv novca.

Novi problemi – isti akteri?

U telefonskom razgovoru za Netokraciju, Guberinić otkriva da zagubljena sredstva predstavljaju tek jedan deo priče koja se vezuje za CAR:GO i Braintree Payments. Kako kaže, nakon prekida saradnje sa poslovnim partnerom u Beču, tim se odlučio za otvaranje nove firme u Velikoj Britaniji koja bi u potpunosti bila u njihovom vlasništvu.

cargo1
CAR:GO lansiran je sredinom 2015. godine u Beogradu, a rad servisa pratili su mnogobrojni problemi – prevashodno oko vršenja naplate putem PayPala fizičkim licima na teritoriji Srbije.

Od tada, servis je izvršio više od 25.000 vožnji koristeći se naplatom za koju je bio zadužen upravo Braintree, ali problemima ni tu nije bio kraj. Od novembra, kada su Guberinić i CAR:GO tim preselili poslovanje u Veliku Britaniju, Braintree nije isplatio dodatnih 15.000 evra pravdajući se da banka Irske preko koje se vrše transakcije, nije u mogućnosti da izvrši uplatu na bankovni račun novootvorene firme, odbijajući da pošalje potvrdu o uplati prilikom izvršene transakcije:

Mesecima pokušavamo da dođemo do novca koji smo pošteno zaradili, ali Braintree se i ovoga puta našao u ulozi kamena spoticanja, usled čijih je neosnovanih poslovnih odluka CAR:GO tim prisiljen da „stavi katanac“ na servis.

Iako pozitivan u nadi da će se problem sa isplatama rešiti, Guberinić napominje da je kompanija sinoć morala da prekine svoje poslovanje budući da tim nije u mogućnosti da isplati vozače, a samim tim ni da nastavi pružanje usluge jeftinog, urbanog prevoza svojim korisnicima.

Ostavi komentar

 1. Dejan

  Dejan

  20. 3. 2017. u 21:01 Odgovori

  Jezivo. Imao sam slično iskustvo sa PayPal-om usled njihove rednovne kontrole, nešto malo novca koje je bilo na PayPal-u mi je bilo zarobljeno, i nisam imao pojma da li ću biti u mogućnosti da ih povučem, jer je u proceduri bila njihova standardna procedura provere poslovanja firme tj poslovnog modela i transakcija obavljenih preko poslovnog PayPal-a.

  Većina novih korisnika je insistirala na plaćanju preko PayPal-a, pa smo morali odmah da uvedemo Stripe inače mesec dana bi mogli da primamo novac za proizvode koje prodajemo, a novac sa PayPal naloga ne bi mogli do daljnjeg da povučemo na račun u banci.

  Sreća, pa smo brzo implementirali Stripe i hvala Bogu do dana današnjeg nikad nismo imali problema sa Stripe naplatom i isplatom. Stripe automatski odmah prebacuje novac na račun u banci i nema da razmišljaš.

  Nadam se da će Vuk uspeti da reši ovu noćnu moru. 🙁

 2. Jovan

  Jovan

  20. 3. 2017. u 21:05 Odgovori

  Nadam se da će se sve dobro završiti za CAR GO jer znam koliko je rada i truda uloženo da ta priča zaživi.
  Ono što mi je zasmetalo je što se nigde u tekstu ne pominje ime partnerske firme koja je zapravo u srži ovog problema.
  Slaba poslovnost Brainthree-a je samo manifestacija problema koji je nastao zbog krađe od strane EU partnera.
  Napominjem, sve infomracije koje imam o ovom slučaju su iz ovog teksta.

 3. Zlatko Sučić

  Zlatko Sučić

  21. 3. 2017. u 08:42 Odgovori

  PayPal je strahovito nepouzdan kao partner. Ja sam nedavno iskusio povlačenje uplate od 860 dolara od savršeno uredne transakcije. Druga strana je objavila da je transakcija „neautorizovana“ i novac mi je skinut i vraćen uplatiocu. Ni pored žalbi i dokaza koje sam priložio, novac nisam dobio. PayPal koristiti samo kad nema apsolutno nikakve alternative i pri tome, 15x razmisliti.

 4. Goran Ćirković

  Goran Ćirković

  21. 3. 2017. u 09:30 Odgovori

  Zašto ne koriste sisteme online naplate domaćih banaka (Raiffeisen i Unicredit) kao i dinarsku uplatu preko klasičnog računa ili jednostavno kao Taxify da plaćanje ide na ruke?! Što više komplikujete to vam se kao bumerang vraća!

 5. Stfn

  Stfn

  21. 3. 2017. u 09:41 Odgovori

  @Dejan, kako si uspeo da se registrujes na Stripe-u iz Srbije? Koliko znam, on jos uvek nije dostupan u Srbiji. A atlas mi deluje kao nesto na sta se ceka duze vreme, a povrh toga potrebno je vise dokumentacije od regularne registracije?

 6. Igor

  Igor

  21. 3. 2017. u 11:03 Odgovori

  Hmm. Firma iz Srbije koja nije mogla koristiti Braintree uslugu jer ona u Srbiji nije dosptupna je nasla partnera u Austriji koji je registrirao uslugu za njih. Partner iskoristi situaciju pa krade pare. Po kojoj logici je Braintree onda odgovoran za ovo?! Jer , kako se da zaključiti iz članka, Braintree nema nikakav ugovor sa CAR GO već isključivo s partnerom. To što Braintree ne nudi uslugu u Srbiji je sasvim druga tema, ali u principu je CAR GO pokušao zaobići pravila i malo se opekao. Ne?

  • Marko Mudrinić

   Marko Mudrinić

   21. 3. 2017. u 11:09 Odgovori

   Yup, ali situacija nije baš toliko jednostavna. Niti je CAR:GO jedina firma koja koristi usluge mobilne naplate na taj način (preko partnera), niti je Braintree 100% čist. Pogledaj drugi deo teksta gde odbijaju da isplate 15.000 evra novoj firmi u UK.

 7. Igor

  Igor

  21. 3. 2017. u 11:54 Odgovori

  Da, za taj dio se nema sta reći. Uvijek je problem s paymentom na ovim prostorima. Ovdje u Hrvatskoj još uvijek se ne može otvoriti merchant account, a u EU smo od 2013 ! Zašto je to tako, je li cijeli balkan premalo tržište za njih pa im j se jednostavno ne da trošiti resurse ili je problem u zakonodavstvima naših zemalja? Sjećam se jednog servisa koji mi je bio odličan, zvali su se Jambool (https://www.crunchbase.com/organization/jambool#/entity) , ali njih je nažalost vrlo brzo kupio Google (i ugasio uslugu)

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Karijere

5 razloga zašto paušalci ne veruju izmenama zakona i zašto se javno bune protiv njihovog usvajanja

Svako ko je prisustvovao otvorenim razgovorima povodom donošenja novih zakona o poslovanju i oporezivanju paušalaca ima samo jedan pridev - zapaljivo. Suprostavljene strane diskutovale su o zakonskim predlozima, a šta je to što paušalci ističu kao najveće probleme, pročitajte u nastavku ovog teksta.

Kultura 2.0

Horor priče iz industrije: Plata koja nikada nije stigla

Želite da promenite firmu jer više nema šta da vam ponudi? Ja bih, na vašem mestu, ponovo razmislio - ko zna šta vas čeka u sledećoj.

Startapi i poslovanje

Da li je zbog ‘paušala’ na pomolu novi egzodus programera i digitalnih stručnjaka?

Od svih dilema koje poslednjih mesec dana potresaju domaću IT zajednicu, jedna od najizraženijih i najstrastvenijih glasi - otići ili ostati?

Propustili ste

E-commerce

Guberinić: CarGo stiže u Novi Sad, a za njim i servis za digitalna plaćanja!

Treća po redu OMGcommerce konferencija u organizaciji Netokracije završena je juče, a pored dvadeset predavača koji su govorili o rešenjima i trendovima u oblasti e-trgovine, publika se upoznala i sa novinama koje kompanija CarGo planira da uvede u narednom periodu na tržište Srbije.

Upoznajte poslodavce

Microsoft je najpoželjniji IT poslodavac u Srbiji – slede Nordeus i Ubisoft

Ko su najatraktivniji IT poslodavci u Srbiji? Sajt Poslovi Infostud predstavio je rezultate svog prvog velikog istraživanja poslodavaca te vrste, a kompanija koja je osvojila najviše glasova ispitanika je Microsoft.

Intervju

Preobražaj se ne dešava ako iza njega ne stoje ljudi koji vide svet drugim očima

Duvanska industrija bez dima? Zvuči paradoksalno, ali kompanija Philip Morris International smatra da je to moguće. O njihovoj biznis transformaciji koja će to omogućiti i zaposlenima koji igraju ključnu ulogu, u nastavku teksta razgovaramo sa njihovom HR menadžerkom.

Netokracija

Zakonske osnove za razvoj ‘online’ trgovine u Srbiji su postavljene – web trgovci traže smanjenje sive ekonomije

Treća Netokracijina konferencija posvećena digitalnoj trgovini i budućnosti ove oblasti počela je jutros u prostorijama Naučno-tehnološkog parka. Dvadeset ovogodišnjih predavača publici će predstaviti rešenja i proizvode, govoriće o promenama koje novi zakoni donose za sve digitalne trgovce i podeliti konkretne savete za unapređenje poslovanje web prodavnica.

Internet marketing

Šta je korisnička persona i zašto je presudna za uspeh vašeg digitalnog proizvoda?

Često imam priliku da vidim kako se proizvod oblikuje u odnosu na pretpostavke o tome šta korisnicima treba. U najvećem broju slučajeva pokaže se da su one pogrešne, ali tek kada proizvod izađe na tržište. Ipak, ta situacija se može izbeći.

Startapi i poslovanje

Emitto obećava 10x veći CTR jer sadržaj plasira tamo gde su korisnici – u njihove direktne poruke

Oglašavanje putem društvenih mreža je sve skuplje, e-mail marketing ne donosi iste rezultate kao pre, pa čitava industrija traži alternativne kanale oglašavanja - među kojima su i direktne poruke. O tome zašto je 'dark social' sve popularniji, razgovaramo sa osnivačem startapa Emitto.