Video onboarding u Srbiji: Blinking predstavlja novi proizvod za video identifikaciju

Korisnici žele da sa bankama rade na daljinu, a rešenje nudi domaći Blinking

Video 'onboarding' korisnika, tačnije sistem video identifikacije na daljinu, polako postaje 'mainstream' širom sveta. Domaći Blinking razvio je takvo rešenje, a u nastavku teksta razgovaramo o tome kako ono može da nam skrati čekanje u redovima.

Sa kompanijom Blinking i njihovim blockchain rešenjem koje omogućava kreiranje, upravljanje i potvrđivanje digitalnih identiteta upoznali smo se 2018. godine, nakon što su proglašeni za najbolji srpski startap na CESAwards takmičenju za tu godinu.

Ubrzo potom Miroslav Minović, suosnivač i CEO ovog startapa, i Miloš Milovanović, suosnivač i CTO, zajedno sa timom nastavili su da razvijaju Blinking, testiravši svoje rešenje na domaćem tržištu i pozicionirajući se kao jedan od vodećih startapa u razvoju blockchain tehnologije u regionu. To potvrđuje i činjenica da su drugu godinu zaredom prepoznati od strane organizacije Startup Genome koja sprovodi globalno istraživanje startap ekosistema i koji je i 2020. godine prepoznao ovaj startap kao lokalnu zvezdu.

Međutim, kako se ekipa iz Blinkinga bavi celokupnim pitanjem digitalnog identiteta, zaštite i skladištenja korisničkih podataka, došli su do trenutka kada su uočili priliku da kreiraju novi proizvod i prošire svoj portfolio rešenjem za video onboarding korisnika tj. za digitalno potvrđivanje njihovog identiteta.

Sistem omogućava apsolutnu sigurnost za korisnika, ali i pomoć operaterima

Priča o novom proizvodu, objašnjava Miloš za Netokraciju, počinje u trenutku kada su primetili da sve više klijenata ponavlja kako im trenutni nivo digitalizacije ograničava rad sa klijentima na daljinu. Negde u tom periodu i Narodna Banka Srbije predstavila je novu regulativu za video identifikaciju, stoga je tim odlučio da proširi paletu svojih proizvoda.

Tako nastaje Blinkingov sistem za video onboarding korisnika – sistem video identifikacije na daljinu, koji se može koristiti za najrazličitije namene i u najrazličitijim industrijama. Sistem predstavlja dobru sponu ka punom digitalnom identitetu na blockchain platformi koji je kompanija razvila i zahvaljujući njemu, recimo, možete podići kredit bez odlaska u banku, a čitav proces koji obično zahteva stajanje u redovima i čekanje službenika sada se može odigrati online, bez ikakve potrebe da korisnici svoje lične podatke izlože riziku ili bilo kakvoj vrsti manipulacije.

 

Pritom, jednak nivo sigurnosti imaju i oni koji sede sa druge strane ekrana i tu identifikaciju korisnika sprovode: sam sistem omogućava izvlačenje podataka ličnog dokumenta uz pomoć Optical Character Recognition rešenja, a za potvrđivanje identiteta oslanja se na biometrijski algoritam za proveru životnosti (liveness check) baziran na poslednjim dostignućima u nauci.

Jednostavnije rečeno, operater ima veliki broj analitičkih tehnika da brzo, efikasno i pouzdano potvrdi identitet korisnika – za svega nekoliko minuta i u par klikova. Osim toga, dodaje Miroslav, rešenje ima dosta prednosti u odnosu na trenutnu ponudu na tržištu, kao što je poštovanje svih odredbi Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i evropskog GDPR-a:

Rešenje obezbeđuje i punu teritorijalnost podataka i garanciju da podaci građana neće napustiti ni u jednom trenutku zemlju.

Takođe, rešenje se može koristiti na više načina, putem weba ili putem aplikacija za mobilne telefone, i nudi veliku pomoć operateru u procesu donošenja odluka. Sistem uz pomoć naprednih biometrijskih tehnologija i veštačke inteligencije može pouzdano da potvrdi kako vezu vlasnika sa svojim dokumentima, tako i da je dokument autentičan i da nije podmetnut lažni dokument koji je odštampan i slično.

Proces se može dalje povezati sa drugim procesima, na način da po završetku same video identifikacije korisnik dobije jednostavnu mogućnost da dopuni svoj portfolio dokumenata sa dokumentacijom potrebnom na primer za odobravanje kredita (potvrda o zaposlenju/plati, ugovor o vlasništvu, faktura, i sl.).

Na ovom rešenju, dodaje Miroslav, radilo se više meseci uz korišćenje većeg broja komponenti koje su već prethodno imali razvijene (biometrija, analiza dokumenata, OCR, veštačka inteligencija za detekciju prevarnih radnji i drugo.

U pitanju je veoma velika investicija da bi se dobilo kvalitetno rešenje koje je potpuno u skladu sa regulativom i različitim zakonima koji uređuju oblast uz dobro korisničko iskustvo.

Sistem uz pomoć naprednih biometrijskih tehnologija i veštačke inteligencije obezbeđuje korisniku bezbedno iskustvo prilikom video identifikacije.

Stepen automatizacije verifikacije vremenom će postajati sve veći

U nastavku razgovora, Miroslav nam objašnjava i kako ovaj sistem funkcioniše u praksi, ali i koje industrije mogu imati veliki benefit od video onboarding-a. Uprošćen proces bi, objašnjava on, izgledao ovako: klijent otvara aplikaciju na desktop ili mobilnom uređaju, a sistem korisniku daje i instrukciju da pripremi i odabere važeću ispravu (recimo, ličnu kartu), nakon čega on/ona ima zadatak da je skenira uz pomoć kamere i uputstava na ekranu. On dalje objašnjava:

Posle unošenja potrebnih podataka, od klijenta se traži i da se fotografiše i unese broj mobilnog telefona kako bi mogao da nastavi postupak. Razlog je upotreba broja mobilnog telefona za dostavljanje OTP koda u toku poziva i potvrdu identiteta klijenta. Ukoliko je sve korake uspešno prošao, klijentu se prikazuje prozor za pokretanje video sesije sa operaterom.

Sistem se, dodaje on, odlikuje visokom pouzdanošću ali može da napreduje i uči sa korišćenjem i novim korisnicima. “To znači da će se u početku u nekim slučajevima oslanjati na operatersku pomoć, ali vremenom će moći da bude u velikom procentu automatizovan“, objašnjava Miroslav.

 

Ipak, kako dodaje Miloš, sistem i u ovom trenutku pouzdano i automatski potvrđuje autentičnost dokumenta, izvlači potrebne podatke, proverava da li su biometrijske karakteristike korisnika u skladu sa dokumentom, kao i da li je živ čovek iza procesa onboarding-a i u velikom broju slučajeva nema potrebe za intervencijom operatera.

“Na primer, za proveru dokumenata koriste se konvolutivne neuronske mreže za detektovanje neautentičnih dokumenata, gde se za parametre uzimaju mnogi faktori poput boja, teksture, osvetljenja i slično”, objašnjava on i dodaje da se operater ipak mora uključiti na kraju kako bi finalno potvrdio identitet klijenta u video pozivu, u skladu sa regulativom Narodne banke Srbije.

Rešenje je fleksibilno i lako uskladivo sa regulativama različitih tržišta

Video onboarding koji mogu sprovoditi finansijske institucije koje posluju u Srbiji, kao što smo spomenuli, deo je nove regulative koju je donela Narodna banka Srbije i reč je o Odluci o uslovima i načinu utvrđivanja i provere identiteta fizičkog lica korišćenjem sredstava elektronske komunikacije koja je objavljena u Službenom glasniku 15/2019.

Kako objašnjava Miloš, sama činjenica da postoji jasno segmentisana regulativa uvek olakšava uvođenje ovakvih rešenja:

Iako za primenu naših rešenja često postoji osnova u regulativi, uglavnom je to niz različitih zakona i odredbi koje se moraju tumačiti zajedno. Pogotovo u Srbiji ovo zna da bude izazov jer na mestima gde se donose odluke često ljudi poznaju samo deo regulative i nemaju celokupnu sliku. Međutim, ovom odlukom regulativa je potpuno jasna.

Pritom, neophodno je obezbediti i teritorijalnost ličnih podataka, te omogućiti uslugu onbordinga putem infrastrukture koja se nalazi na teritoriji Srbije. Kako smo samostalno razvili sve komponente našeg sistema, u mogućnosti smo da ih pokrenemo na svakoj infrastrukturi, te i za slučaj video onbordinga nudimo uspostavljanje na lokalnoj infrastrukturi, koja je pod kontrolom banke. Upotrebom našeg rešenja ispoštovane su sve propisane tehničke mere u smislu zaštite podataka, kako prilikom transporta tako i prilikom skladištenja same video sesije.

Sistem je prilagođen korisniku i na jednostavan način objašnjava svaki potreban korak pre nego što se razgovoru priključi operater.

Ovo rešenje, naravno, može se primeniti i na drugim tržištima, u skladu sa zakonskom regulativom. “Neke države imaju izazov sa kvalitetom identifikacionih dokumenata, u nekim je regulativa nedefinisana, a ponegde isuviše kruta da bi mogao da se primeni ovakav pristup onboarding-a”, objašnjava Miloš i dodaje:

Negde regulativa dozvoljava digitalni onboarding sa dokumentima i fotografijom lica dok se u nekim slučajevima mora ići na video identifikaciju a, recimo, u Evropskoj uniji je moguće primeniti rešenje uz minimalno prilagođavanje da bude u skladu sa eIDAS šemom. Rešenje je fleksibilno i potrebni koraci tokom identifikacije korisnika se konfigurišu u skladu sa specifičnim potrebama tržišta ili klijenta.

Sve manje korisnika je spremno da čeka u redu, pa će biznisi imati sve veću potrebu za ovakvim rešenjem

Ako u obzir uzmemo situaciju sa COVID-19 virusom koja apsolutno ne jenjava, ali i želje korisnika koji su sve manje spremni da svoje vreme provedu u filijalama različitih kompanija, iz Blinkinga očekuju da će sve više biznisa širom sveta imati potrebu za ovakvim rešenjem i dodaju da je ovo rešenje sigurno gotovo kao i odlazak u poslovnicu:

Prevare je praktično nemoguće isključiti i dešavaju se kako uživo tako i na daljinu, počevši od falsifikovanih dokumenata pa do ukradenih identiteta. Naravno, to je vrlo mali procenat, ali ovakva procedura video identifikacije je osmišljena tako da se taj postupak i mogući sigurnosni izazovi svedu na minimum. Takođe, naš sistem pojačava sigurnost celog procesa pomenutim tehnologijama gde čovek i veštačka inteligencija sarađuju u procesu.

Sa druge strane, Blinking tim u ovom trenutku intenzivno predstavlja rešenja svim zainteresovanim klijentima kako u Srbiji tako i izvan zemlje, i nastoji da njegovu primenu prošire i van oblasti finansija, u industrijama koje takođe zahtevaju potvrdu identiteta korisnika i uspostavljanje digitalnog identiteta.

“Nama je ovo rešenje jedan korak u borbi za digitalizaciju tržišta i radimo u pravcu toga da korisnicima obezbedimo jednostavan onboarding, a klijentima ponudimo i druge servise i usluge koji se mogu obaviti na daljinu. Cilj je da dođemo do jednog modela koji je fokusiran na korisnika a da se biznisi i ostali okrenu ka njegovom zadovoljstvu”, zaključuje Miroslav na kraju.


Ostavi komentar

 1. Maja Bodrožić

  Maja Bodrožić

  19. 7. 2020. u 12:42 Odgovori

  Poštovani,
  prvo sve čestitke na novim rešenjima i odličnim modelima ne samo u svetu bankarstva nego i primeni u drugim industrijama.
  Bankar sam i radim doktroski rad na Ekonomskom fakultetu u Subotici, gde istražujem oblast digitalizacije i primene novih tehnologija u bankarstvu, i uvek se obradujem kada pročitam tekst o novim rešenjima i pohvalama za naše firme. Svaka čast!
  Naravno imam i pitanja….. volela bih i da se čujemo, malo šire popričamo na ovu temu s obzirom na moje istraživanje
  Koliko su banke zainteresovane za video onboarding korisnika na našem tržštu ?
  Koliko su banke zainteresovane na stranom tržištu (EU, druge zemlje…)?
  Šta kažu druge industrije na rešenja ?

  Sve pohvale
  Maja Bodrozić

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Wonder Dynamics Nikole Todorovića otvara studio u Novom Sadu – podrška stigla i od Stivena Spilberga!

U savetodavnom odboru ovog startapa nalaze se poznati američki investitori, vodeći stručnjaci za razvoj veštačke inteligencije i neka od najvećih imena svetske kinematografije među kojima su Stiven Spilberg i Džo Ruso. Sa Nikolom Todorovićem, koji je jedan od osnivača, razgovaramo o njegovom odlasku u SAD, građenju karijere u Holivudu i pokretanju startapa sa glumcem Tajem Šeridanom, zvezdom filma Ready Player One.

Novost

Nebojša Radović je novi direktor za akviziciju korisnika u kompaniji Zynga koja stoji iza igre FarmVille

Američka kompanija Zynga, pored čuvene mobile igre FarmVille, stoji iza velikog broja svetski popularnih igara koje igraju milioni igrača širom sveta. Njen novi direktor za akviziciju korisnika je Nebojša Radović.

Novost

Kompanija Quantox Technology organizuje novi humanitarni CS:GO turnir – početni fond 1.000.000 dinara

Od 3. do 4. aprila kompanija Quantox Technology organizovaće drugi po redu humanitarni turnir u popularnoj video igri CS:GO. Cilj je da se prikupe novčana sredstva za sve one koji se bore sa zdravstvenim poteškoćama.

Propustili ste

Karijere

Razgovori sa seniorima: Kako domaću IT industriju vidi softverski inženjer?

Jelena Lazić iz kompanije Centili deli svoja razmišljanja.

Office Talks Podcast

Planovi Playrixa za studio u Srbiji

Gost redakcije Netokracije u novog epizodi Office Talks podcasta bio je Mirko Topalski, CEO game dev kompanije PlayrixRS. Sa njim nakon prošlogodišnjeg intervjua po drugi put detaljno razgovaramo o poslovanju u industriji razvoja igara u Srbiji nakon akvizicije Eipixa od strane ruskog giganta Playrixa.

Startapi i poslovanje

Listty kao ‘Instagram za muziku’ otkriva nam šta naši prijatelji slušaju i zašto je muzika bolja kada se deli sa drugima

Ako čujete dobru pesmu verovatno želite da je podelite sa svojim prijateljima. Startap iz Srbije sa servisom Listty omogućava upravo to i nastoji da objedini najbolje od poznatih muzičkih servisa u okviru jedne aplikacije.

Startapi i poslovanje

Otvoren poziv za startape iz Srbije za ViennaUP konferenciju, prijavite se već sada

Grad Beč nekoliko godina unazad organizuje niz događaja za startape koji su se kroz različita izdanja pretvorili u jedan od najvećih inovacijskih festivala u regionu - Vienna UP. Ove godine počinje 27. aprila i trajaće do 12. maja.

Startapi i poslovanje

Novosadski Anari AI dobio investiciju od $2.000.000 za proizvodnju AI čipova u cloudu

Ova srpsko-američka kompanija je za dva meseca zatvorila investicionu 'seed' rundu vođenu od strane nemačkog fonda Earlybird VC, koji je po prvi put investirao u jedan srpski startap. U investiciji su učestvovali i fondovi Acequia Capital i Serbian Entrepreneurs kao i Erica Ries, osnivač Lean Startup-a.

Startapi i poslovanje

€1.000.000 privredi Srbije iz SAD kroz projekat Tesla Nation

Ovaj projekat nastoji da razvije privredne veze Srbije i sveta uz pomoć dijaspore i kompanija koje su se udružile da ga podrže, a cilj mu je da promoviše Srbiju u inostranstvu kao zemlju inovatora i izuzetnih IT profesionalaca.