Video onboarding u Srbiji: Blinking predstavlja novi proizvod za video identifikaciju

Korisnici žele da sa bankama rade na daljinu, a rešenje nudi domaći Blinking

Video 'onboarding' korisnika, tačnije sistem video identifikacije na daljinu, polako postaje 'mainstream' širom sveta. Domaći Blinking razvio je takvo rešenje, a u nastavku teksta razgovaramo o tome kako ono može da nam skrati čekanje u redovima.

Sa kompanijom Blinking i njihovim blockchain rešenjem koje omogućava kreiranje, upravljanje i potvrđivanje digitalnih identiteta upoznali smo se 2018. godine, nakon što su proglašeni za najbolji srpski startap na CESAwards takmičenju za tu godinu.

Ubrzo potom Miroslav Minović, suosnivač i CEO ovog startapa, i Miloš Milovanović, suosnivač i CTO, zajedno sa timom nastavili su da razvijaju Blinking, testiravši svoje rešenje na domaćem tržištu i pozicionirajući se kao jedan od vodećih startapa u razvoju blockchain tehnologije u regionu. To potvrđuje i činjenica da su drugu godinu zaredom prepoznati od strane organizacije Startup Genome koja sprovodi globalno istraživanje startap ekosistema i koji je i 2020. godine prepoznao ovaj startap kao lokalnu zvezdu.

Međutim, kako se ekipa iz Blinkinga bavi celokupnim pitanjem digitalnog identiteta, zaštite i skladištenja korisničkih podataka, došli su do trenutka kada su uočili priliku da kreiraju novi proizvod i prošire svoj portfolio rešenjem za video onboarding korisnika tj. za digitalno potvrđivanje njihovog identiteta.

Sistem omogućava apsolutnu sigurnost za korisnika, ali i pomoć operaterima

Priča o novom proizvodu, objašnjava Miloš za Netokraciju, počinje u trenutku kada su primetili da sve više klijenata ponavlja kako im trenutni nivo digitalizacije ograničava rad sa klijentima na daljinu. Negde u tom periodu i Narodna Banka Srbije predstavila je novu regulativu za video identifikaciju, stoga je tim odlučio da proširi paletu svojih proizvoda.

Tako nastaje Blinkingov sistem za video onboarding korisnika – sistem video identifikacije na daljinu, koji se može koristiti za najrazličitije namene i u najrazličitijim industrijama. Sistem predstavlja dobru sponu ka punom digitalnom identitetu na blockchain platformi koji je kompanija razvila i zahvaljujući njemu, recimo, možete podići kredit bez odlaska u banku, a čitav proces koji obično zahteva stajanje u redovima i čekanje službenika sada se može odigrati online, bez ikakve potrebe da korisnici svoje lične podatke izlože riziku ili bilo kakvoj vrsti manipulacije.

 

Pritom, jednak nivo sigurnosti imaju i oni koji sede sa druge strane ekrana i tu identifikaciju korisnika sprovode: sam sistem omogućava izvlačenje podataka ličnog dokumenta uz pomoć Optical Character Recognition rešenja, a za potvrđivanje identiteta oslanja se na biometrijski algoritam za proveru životnosti (liveness check) baziran na poslednjim dostignućima u nauci.

Jednostavnije rečeno, operater ima veliki broj analitičkih tehnika da brzo, efikasno i pouzdano potvrdi identitet korisnika – za svega nekoliko minuta i u par klikova. Osim toga, dodaje Miroslav, rešenje ima dosta prednosti u odnosu na trenutnu ponudu na tržištu, kao što je poštovanje svih odredbi Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i evropskog GDPR-a:

Rešenje obezbeđuje i punu teritorijalnost podataka i garanciju da podaci građana neće napustiti ni u jednom trenutku zemlju.

Takođe, rešenje se može koristiti na više načina, putem weba ili putem aplikacija za mobilne telefone, i nudi veliku pomoć operateru u procesu donošenja odluka. Sistem uz pomoć naprednih biometrijskih tehnologija i veštačke inteligencije može pouzdano da potvrdi kako vezu vlasnika sa svojim dokumentima, tako i da je dokument autentičan i da nije podmetnut lažni dokument koji je odštampan i slično.

Proces se može dalje povezati sa drugim procesima, na način da po završetku same video identifikacije korisnik dobije jednostavnu mogućnost da dopuni svoj portfolio dokumenata sa dokumentacijom potrebnom na primer za odobravanje kredita (potvrda o zaposlenju/plati, ugovor o vlasništvu, faktura, i sl.).

Na ovom rešenju, dodaje Miroslav, radilo se više meseci uz korišćenje većeg broja komponenti koje su već prethodno imali razvijene (biometrija, analiza dokumenata, OCR, veštačka inteligencija za detekciju prevarnih radnji i drugo.

U pitanju je veoma velika investicija da bi se dobilo kvalitetno rešenje koje je potpuno u skladu sa regulativom i različitim zakonima koji uređuju oblast uz dobro korisničko iskustvo.

Sistem uz pomoć naprednih biometrijskih tehnologija i veštačke inteligencije obezbeđuje korisniku bezbedno iskustvo prilikom video identifikacije.

Stepen automatizacije verifikacije vremenom će postajati sve veći

U nastavku razgovora, Miroslav nam objašnjava i kako ovaj sistem funkcioniše u praksi, ali i koje industrije mogu imati veliki benefit od video onboarding-a. Uprošćen proces bi, objašnjava on, izgledao ovako: klijent otvara aplikaciju na desktop ili mobilnom uređaju, a sistem korisniku daje i instrukciju da pripremi i odabere važeću ispravu (recimo, ličnu kartu), nakon čega on/ona ima zadatak da je skenira uz pomoć kamere i uputstava na ekranu. On dalje objašnjava:

Posle unošenja potrebnih podataka, od klijenta se traži i da se fotografiše i unese broj mobilnog telefona kako bi mogao da nastavi postupak. Razlog je upotreba broja mobilnog telefona za dostavljanje OTP koda u toku poziva i potvrdu identiteta klijenta. Ukoliko je sve korake uspešno prošao, klijentu se prikazuje prozor za pokretanje video sesije sa operaterom.

Sistem se, dodaje on, odlikuje visokom pouzdanošću ali može da napreduje i uči sa korišćenjem i novim korisnicima. „To znači da će se u početku u nekim slučajevima oslanjati na operatersku pomoć, ali vremenom će moći da bude u velikom procentu automatizovan„, objašnjava Miroslav.

 

Ipak, kako dodaje Miloš, sistem i u ovom trenutku pouzdano i automatski potvrđuje autentičnost dokumenta, izvlači potrebne podatke, proverava da li su biometrijske karakteristike korisnika u skladu sa dokumentom, kao i da li je živ čovek iza procesa onboarding-a i u velikom broju slučajeva nema potrebe za intervencijom operatera.

„Na primer, za proveru dokumenata koriste se konvolutivne neuronske mreže za detektovanje neautentičnih dokumenata, gde se za parametre uzimaju mnogi faktori poput boja, teksture, osvetljenja i slično“, objašnjava on i dodaje da se operater ipak mora uključiti na kraju kako bi finalno potvrdio identitet klijenta u video pozivu, u skladu sa regulativom Narodne banke Srbije.

Rešenje je fleksibilno i lako uskladivo sa regulativama različitih tržišta

Video onboarding koji mogu sprovoditi finansijske institucije koje posluju u Srbiji, kao što smo spomenuli, deo je nove regulative koju je donela Narodna banka Srbije i reč je o Odluci o uslovima i načinu utvrđivanja i provere identiteta fizičkog lica korišćenjem sredstava elektronske komunikacije koja je objavljena u Službenom glasniku 15/2019.

Kako objašnjava Miloš, sama činjenica da postoji jasno segmentisana regulativa uvek olakšava uvođenje ovakvih rešenja:

Iako za primenu naših rešenja često postoji osnova u regulativi, uglavnom je to niz različitih zakona i odredbi koje se moraju tumačiti zajedno. Pogotovo u Srbiji ovo zna da bude izazov jer na mestima gde se donose odluke često ljudi poznaju samo deo regulative i nemaju celokupnu sliku. Međutim, ovom odlukom regulativa je potpuno jasna.

Pritom, neophodno je obezbediti i teritorijalnost ličnih podataka, te omogućiti uslugu onbordinga putem infrastrukture koja se nalazi na teritoriji Srbije. Kako smo samostalno razvili sve komponente našeg sistema, u mogućnosti smo da ih pokrenemo na svakoj infrastrukturi, te i za slučaj video onbordinga nudimo uspostavljanje na lokalnoj infrastrukturi, koja je pod kontrolom banke. Upotrebom našeg rešenja ispoštovane su sve propisane tehničke mere u smislu zaštite podataka, kako prilikom transporta tako i prilikom skladištenja same video sesije.

Sistem je prilagođen korisniku i na jednostavan način objašnjava svaki potreban korak pre nego što se razgovoru priključi operater.

Ovo rešenje, naravno, može se primeniti i na drugim tržištima, u skladu sa zakonskom regulativom. „Neke države imaju izazov sa kvalitetom identifikacionih dokumenata, u nekim je regulativa nedefinisana, a ponegde isuviše kruta da bi mogao da se primeni ovakav pristup onboarding-a“, objašnjava Miloš i dodaje:

Negde regulativa dozvoljava digitalni onboarding sa dokumentima i fotografijom lica dok se u nekim slučajevima mora ići na video identifikaciju a, recimo, u Evropskoj uniji je moguće primeniti rešenje uz minimalno prilagođavanje da bude u skladu sa eIDAS šemom. Rešenje je fleksibilno i potrebni koraci tokom identifikacije korisnika se konfigurišu u skladu sa specifičnim potrebama tržišta ili klijenta.

Sve manje korisnika je spremno da čeka u redu, pa će biznisi imati sve veću potrebu za ovakvim rešenjem

Ako u obzir uzmemo situaciju sa COVID-19 virusom koja apsolutno ne jenjava, ali i želje korisnika koji su sve manje spremni da svoje vreme provedu u filijalama različitih kompanija, iz Blinkinga očekuju da će sve više biznisa širom sveta imati potrebu za ovakvim rešenjem i dodaju da je ovo rešenje sigurno gotovo kao i odlazak u poslovnicu:

Prevare je praktično nemoguće isključiti i dešavaju se kako uživo tako i na daljinu, počevši od falsifikovanih dokumenata pa do ukradenih identiteta. Naravno, to je vrlo mali procenat, ali ovakva procedura video identifikacije je osmišljena tako da se taj postupak i mogući sigurnosni izazovi svedu na minimum. Takođe, naš sistem pojačava sigurnost celog procesa pomenutim tehnologijama gde čovek i veštačka inteligencija sarađuju u procesu.

Sa druge strane, Blinking tim u ovom trenutku intenzivno predstavlja rešenja svim zainteresovanim klijentima kako u Srbiji tako i izvan zemlje, i nastoji da njegovu primenu prošire i van oblasti finansija, u industrijama koje takođe zahtevaju potvrdu identiteta korisnika i uspostavljanje digitalnog identiteta.

„Nama je ovo rešenje jedan korak u borbi za digitalizaciju tržišta i radimo u pravcu toga da korisnicima obezbedimo jednostavan onboarding, a klijentima ponudimo i druge servise i usluge koji se mogu obaviti na daljinu. Cilj je da dođemo do jednog modela koji je fokusiran na korisnika a da se biznisi i ostali okrenu ka njegovom zadovoljstvu“, zaključuje Miroslav na kraju.


Ostavi komentar

 1. Maja Bodrožić

  Maja Bodrožić

  19. 7. 2020. u 12:42 Odgovori

  Poštovani,
  prvo sve čestitke na novim rešenjima i odličnim modelima ne samo u svetu bankarstva nego i primeni u drugim industrijama.
  Bankar sam i radim doktroski rad na Ekonomskom fakultetu u Subotici, gde istražujem oblast digitalizacije i primene novih tehnologija u bankarstvu, i uvek se obradujem kada pročitam tekst o novim rešenjima i pohvalama za naše firme. Svaka čast!
  Naravno imam i pitanja….. volela bih i da se čujemo, malo šire popričamo na ovu temu s obzirom na moje istraživanje
  Koliko su banke zainteresovane za video onboarding korisnika na našem tržštu ?
  Koliko su banke zainteresovane na stranom tržištu (EU, druge zemlje…)?
  Šta kažu druge industrije na rešenja ?

  Sve pohvale
  Maja Bodrozić

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Office Talks Podcast

Poreski raj ili pakao? (gost Milan Trbojević)

Da se odmah razumemo, nema te online peticije koja će naterati državu za pregovarački sto sa frilenserima. Radnici digitalne ekonomije moraju se udružiti i ozbiljno shvatiti ambicije države za naplatom poreza za svaku deviznu doznaku.

Karijere

Regruteri nam otkrivaju koje su trenutno najtraženije pozicije u IT-ju

Kako bismo saznali koji kadrovi su trenutno najpotrebniji domaćoj tehnološkoj industriji kontaktirali smo predstavnike agencija FatCat Coders, ManpowerGroup i Omnes Group. U nastavku teksta slede njihova iskustva.

Startapi i poslovanje

Poreska uprava poziva građane da prijave svoje inostrane prilive – posebno ističu programere i influensere

Poreska uprava Republike Srbije poziva sva fizička lica koja su propustila da podnesu poreske prijave priliva iz inostranstva, da to samoinicijativno urade kako bi izbegli prekršajnu odgovornost.

Propustili ste

Karijere

CENTAR predstavio svoj predlog za rešavanje poreskog pitanja frilensera – Branka Anđelković otkriva detalje

Suosnivačica Centra za istraživanje javnih politika analizira aktuelnu situaciju i predstavlja predlog rešenja koji bi zadovoljio obe strane - i frilensere i državu.

Društvene mreže

Anđeli Milošević Instagram je ugasio biznis nalog. Zašto?

Da li poslovni i privatni profili na Instagramu mogu da budu ugroženi zbog 'third party' aplikacija za merenje metrika? Otkrivamo na realnom primeru naše sagovornice čiji je poslovni profil izbrisan usled povezivanja sa pomenutim aplikacijama.

Office Talks Podcast

Odsustvo društvene odgovornosti (gost Nikola Parun)

19. epizodu Office Talks podcasta obeležio je razgovor sa Nikolom Parunom, politikologom i marketing stručnjakom u agenciji Ovation BBDO sa kojiim smo se dotakli teme društvene odgovornosti i aktivizma kompanija i organizacija u izazovnim vremenima.

Startapi i poslovanje

Predstavljen ekspoze nove Vlade: Najavljena ulaganja u dalji razvoj tehnološkog sektora u Srbiji

Ana Brnabić, mandatarka za novi sastav Vlade Republike Srbije, predstavila je pred Narodnom Skupštinom svoj ekspoze tj, plan rada buduće Vlade. Sledi dalja digitalizacija privrede, obrazovanja i uprave.

Intervju

Što je pametnija tehnologija, pametniji su i napadači – i zato vodite računa o vašoj ‘cyber’ bezbednosti

U poslednje vreme sve više se govori o sajber bezbednosti, a ove godine smo bili i svedoci ozbiljnih 'phishing' napada na domaće institucije. Kako stati na put ovim napadima u cilju zaštite i stabilnosti poslovanja? 

Gaming

Čime se bavi Game Level dizajner i šta je potrebno za uspeh u gaming industriji?

Nastanak jedne video igre je složen proces u kom učestvuje više različitih profesionalaca - od programera do dizajnera. Otuda smo se odlučili da detaljnije uđemo u svet nastanka igara predstavljanjem različitih aktera koji u tom procesu učestvuju. Ovaj put otkrivamo čime se bavi Game Level dizajner.