Bitcoin Halving je počeo, zašto je on važan za ovu kriptovalutu?

Bitcoin Halving je počeo, zašto je on važan za ovu kriptovalutu i njene rudare?

Bitcoin Halving koji se dešava danas je redak događaj u mehanizmu Bitcoina, nakon kog obično uslede značajne promene kada je reč o ovoj kriptovaluti.

Još od početka ove godine, kada smo pisali o Bitcoin ETF-u i promenama koje donosi u kripto svetu, čini se da je najpoznatija kriptovaluta konstantno bila u žiži javnosti. Jedan od razloga za to je i najveća vrednost koju je Bitcoin dostigao u toku ove godine, a koja se zaustavila na cifri od oko 69.000 dolara. Ipak, sada govorimo o jednom drugom terminu, koji je takođe dosta važan za ovu kriptovalutu.

Proces Halvinga je jedan od najbitnijih događaja u dizajnu najpoznatije kriptovalute. Ovo je događaj tokom kojeg se na svake četiri godine nagrada za rudarenje prepolovi, čime se smanjuje intenzitet izdavanja novih Bitcoina sve do maksimalne cifre od 21 milion koja će biti izrudarena oko 2150. godine prema poslednjim predikcijama.

Ovo je četvrti po redu halving i prilika da se iznova procene uticaji na tržište i strategije koje rudari i investitori mogu primeniti. Mnogi smatraju da je ovo najbitniji i najuticajniji halving do sada, ali i u budućnosti.

Bitcoin halving je mehanizam ugrađen u protokol Bitcoina koji prepolovljava nagradu za izrudaren blok na svakih 210.000 blokova. Ovaj događaj se dešava približno svake četiri godine i služi kao kontrola inflacije, ali i kao sredstvo za dugoročno održavanje vrednosti Bitcoina.

Kako halving utiče na rudare?

Cilj halvinga je da stvori oskudicu resursa slično kao što je to slučaj sa zlatom, te kroz kontrolisanu stopu inflacije održava vrednost Bitcoin-a dug vremenski period. Kako se približava limit od 21 milion Bitcoin-a, halving pomaže u održavanju tržišne vrednosti. Iz domaće kripto menjačnice ECD.rs navode da je kreator Bitcoin-a Satoši Nakamoto definisao maksimalnu zalihu, vremenske distance između halvinga i to više nikada ne može biti promenjeno:

S obzirom na to da se nagrada za blok smanjuje na pola, rudari su primorani da unaprede tehnologiju i koriste energetski efikasnije metode za očuvanje svoje profitabilnosti. Zbog toga mnogi mali rudari naprosto ispadaju iz igre, a mreža ostaje u rukama jakih, sigurnih i ažurnih rudara. Očekuje se da će ovo takođe dovesti do povećanja cena na kojima rudari prodaju svoj Bitcoin, kako bi nadoknadili smanjenje prihoda od nagrada.

Istorijski gledano, halving je doveo do povećanja cena Bitcoin-a, često nekoliko meseci nakon samog događaja, kao rezultat smanjene ponude novih coin-a. Dok tržišni uslovi variraju, očekivanja su da će i ovaj halving imati slične efekte, uzimajući u obzir sve veće interesovanje institucionalnih investitora za kripto tržište.

Datum narednog halvinga

Treći halving se dogodio u maju 2020. godine i nagrada se smanjila na 6,25 BTC po bloku. Halving iz 2020. doveo je do povećanja cene Bitcoina sa oko 9.000 dolara u maju 2020. na istorijski maksimum od oko 69.000 dolara u novembru 2021, navode iz pomenute kripto menjačnice. Nakon halvinga zakazanog za april 2024. godine, sledeći Bitcoin halving se očekuje 2028. godine, kada će nagrada za blok biti smanjena još jednom.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Kolumna

Po čemu srpski Zakon o digitalnoj imovini podseća na Azarov transfer iz Čelsija u Real?

Advokati Ilija Rilaković i dr Minja Đokić u zajedničkoj kolumni razjasnili su (ne)mogućnost plaćanja usluga stranih kompanija kripto valutom!

Sponzorisano

Kompanija Proximus u Srbiji zapošljava IT stručnjake i gradi inženjering timove

Proximus je došao na tržište Srbije još 2017. godine kada je preko svoje kompanije BICS postao vlasnik Telesigna. Ovom akvizicijom, Proximus počinje da zapošljava prve Market Development specijaliste, čime mladi talenti stiču mogućnost brzog učenja i razvoja u internacionalnom okruženju.

Office Talks Podcast

LinkedIn za šahiste broji 10.000 korisnika

Gošća 188. epizode Office Talks podkasta bila je Lena Miladinović, osnivačica OutpostChess platforme namenjene umrežavanju svih ljubitelja šaha — kako profesionalaca, tako i entuzijasta.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

DSI investirao u Veli — kripto platformu za finansijske savetnike

Najnovija investicija DSI mreže poslovnih anđela otišla je startapu Veli, iza kojeg stoje Stevan Radonjanin i Marko Selaković. Ova platforma omogućava profesionalcima da investiraju u kriptovalute za svoje klijente i upravljaju njihovim portfeljima.

Office Talks Podcast

Trickest: Etičko hakovanje i ofanzivni cybersecurity

U 190. epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo sa Nenadom Zarićem i Mihailom Tomićem, osnivačima startapa Trickest, koji su nam govorili o njegovom nastanku, cybersecurity industriji i etičkom hakovanju.

Startapi i poslovanje

Američki Autodesk akvizirao je novosadski Wonder Dynamics!

Wonder Dynamics akviziran je od strane američkog giganta za 3D animaciju, koji je ovaj potez objavio u jučerašnjem saopštenju na svom zvaničnom sajtu.

Internet marketing

AdEx 2023: Na digitalno oglašavanje u Srbiji potrošeno je €106,6 miliona

U sklopu Digital Day konferencije koju organizuje IABSerbia tradicionalno su predstavljeni rezultati AdEx istraživanja za 2023. godinu.

Intervju

NextSilicon razvija moćni čip za mnoge industrije i zapošljava nove IT stručnjake u Srbiji

Današnji svet počiva na hardverskim i softverskim sistemima i sigurno je da će budućnost modernog društva nastaviti da se bazira na sofisticiranim čipovima koji će pokretati globalnu industriju. Jedno od takvih rešenja razvija se i u Srbiji, tačnije u kompaniji NextSilicon.

Web 3.0

Druga ETH Belgrade konferencija: Srbija ponovo centar okupljanja Web3 zajednice

Nakon velikog uspeha prve konferencije održane 2023. godine, druga po redu konferencija ETH Belgrade će se održati od 3. do 5. juna 2024.