(Ne)očekivana stabilnost Bitcoin-a nakon tri meseca - Netokracija.rs

(Ne)očekivana stabilnost Bitcoin-a nakon tri meseca

Kako su nedavne promene na tržištu Bitcoin-a uticale na sentiment investitora i zašto je on bitan za pozicioniranje ove kriptovalute?

Posle dužeg perioda neuravnoteženosti, 15. januara Fear & Greed Index — parametar koji se u svetu kriptovaluta koristi za merenje zainteresovanosti investitora — očitao je status “neutralno”, što se nije desilo od 23. oktobra 2023. godine.

Ovo uravnoteženje može se dovesti u vezu sa nedavnom odlukom Američke komisije za hartije od vrednosti (SEC) da odobri trgovinu Bitcoin-ima na ETF-u. Promenljivost cena ove kriptovalute igrala je ulogu u uticaju na BTC Fear & Greed Index, koji uzima u obzir faktore kao što su aktivnost društvenih mreža i anketiranje.

Ranije udobno smešten u zoni “pohlepe” ili “ekstremne pohlepe” — što odražava robusne performanse Bitcoin-a — u četvrtom kvartalu 2023. i početkom 2024. godine, indeks je prešao na neutralniji stav. Uz sve navedeno, cena Bitcoin-a porasla za čak 150% u odnosu na prethodnu godinu, sa značajnim povećanjem od 55% samo u poslednjem kvartalu.

Šta je tačno Fear & Greed Index?

Bitno je napomenuti da Fear & Greed Index ne meri direktno interesovanje za Bitcoin, već odražava celokupno raspoloženje i emocionalno stanje učesnika na tržištu. Kada indeks pokazuje više nivoe “pohlepe” ili “ekstremne pohlepe”, to sugeriše optimizam investitora i potencijalno ukazuje na povećano interesovanje za Bitcoin.

Suprotno tome, kada indeks ukazuje na “strah” ili “ekstremni strah”, po sredi je nešto pesimističnije raspoloženje, što bi moglo dovesti do smanjenog interesovanja za Bitcoin jer investitori mogu biti oprezniji.

“Neutralna” pozicija na Fear & Greed Index-u ukazuje na uravnoteženo ili umereno raspoloženje tržišta. Ovo stanje sugeriše da investitori nisu ni preterano optimistični (pohlepni) ni preterano pesimistični (uplašeni). Dok “ekstremni nivoi pohlepe” ponekad mogu dovesti do stvaranja “tržišnih balona”, a “ekstremni strah” do preprodaje i propuštenih prilika, neutralna pozicija se često smatra stabilnijim i održivijim stanjem za tržište.

“Neutralna” pozicija na Fear & Greed Index-u ukazuje na uravnoteženo ili umereno raspoloženje tržišta

U neutralnim prilikama, investitori mogu biti oprezniji i uravnoteženiji u svom pristupu, donoseći odluke zasnovane na objektivnijoj proceni tržišnih uslova. Odnosno, na njih ne utiču ekstremne emocije — preterana euforija ili panika.

Međutim, bitno je napomenuti da se tržišni uslovi mogu brzo promeniti, a raspoloženje investitora je samo jedan faktor koji utiče na kretanje cena. Trgovci i analitičari obično koriste kombinaciju indikatora i informacija kako bi doneli informisane odluke o tržišnim trendovima i potencijalnim prilikama.

Može li se ‘pohlepa’ vratiti na tržište bitkoina?

Fear & Greed Index, mogao bi da se vrati u zonu “pohlepe” ili “ekstremne pohlepe” ako Bitcoin bude imao značajnu korist od predstojećih događaja na tržištu. Na primer, jedan od potencijalnih pokretača mogla bi biti promena u pristupu Federalnih rezervi borbi protiv inflacije. Od marta 2022. godine, američka centralna banka je podigla kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju, koja se trenutno kreće od 5.25% do 5.5%.

Spekulacije o potencijalnom smanjenju kamatnih stopa ove godine izazvale su optimizam u crypto zajednici. Predusretljiviji stav Federalnih rezervi smatra se pozitivnim znakom za industriju digitalne imovine, posebno za Bitcoin, jer bi mogao da zaduživanje učini jeftinijim, podstičući više investitora da učestvuju.

Takođe, očekuje se da će april 2024. biti presudan za Bitcoin, jer je tada najavljeno prepolovljenje prihoda za rudare, što će usporiti proizvodnju novih Bitcoin-a, a samim tim i povećanje njegove cene. Dakle, velika potražnja, a smanjena ponuda, mogu ponovo uzrokovati stanje “pohlepe”.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Intervju

Neubase olakšava online otvaranje firme u SAD-u za nerezidente uz prilagođene cene

Kompanija Neubase bavi se osnivanjem LLC preduzeća u SAD-u za nerezidente, sa posebnim fokusom na preduzetnike sa Balkana. Mi smo imali priliku da u velikom intervjuu razgovaramo sa osnivačima ove kompanije.

Office Talks Podcast

Da li je novi Hladni rat u toku?

Šta se dešava u odnosu SAD-a i Kine i da li se Rusija meša u izbore u Americi? Samo su neka od pitanja na koja smo dali odgovor u 187. epizodi Office Talks podkasta!

Gaming

Legende gejming industrije na ovogodišnjoj For the Win! konferenciji

SGA će 29. i 30. maja u Beogradu domaćoj i evropskoj gejming zajednici ponuditi uzbudljiv program sa više od 40 govornika, istaknutih predstavnika vodećih globalnih kompanija.

Propustili ste

Office Talks Podcast

Trickest: Etičko hakovanje i ofanzivni cybersecurity

U 190. epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo sa Nenadom Zarićem i Mihailom Tomićem, osnivačima startapa Trickest, koji su nam govorili o njegovom nastanku, cybersecurity industriji i etičkom hakovanju.

Startapi i poslovanje

Američki Autodesk akvizirao je novosadski Wonder Dynamics!

Wonder Dynamics akviziran je od strane američkog giganta za 3D animaciju, koji je ovaj potez objavio u jučerašnjem saopštenju na svom zvaničnom sajtu.

Internet marketing

AdEx 2023: Na digitalno oglašavanje u Srbiji potrošeno je €106,6 miliona

U sklopu Digital Day konferencije koju organizuje IABSerbia tradicionalno su predstavljeni rezultati AdEx istraživanja za 2023. godinu.

Intervju

NextSilicon razvija moćni čip za mnoge industrije i zapošljava nove IT stručnjake u Srbiji

Današnji svet počiva na hardverskim i softverskim sistemima i sigurno je da će budućnost modernog društva nastaviti da se bazira na sofisticiranim čipovima koji će pokretati globalnu industriju. Jedno od takvih rešenja razvija se i u Srbiji, tačnije u kompaniji NextSilicon.

Web 3.0

Druga ETH Belgrade konferencija: Srbija ponovo centar okupljanja Web3 zajednice

Nakon velikog uspeha prve konferencije održane 2023. godine, druga po redu konferencija ETH Belgrade će se održati od 3. do 5. juna 2024.

Startapi i poslovanje

TS Ventures uložio u Reputeo i Mindsmiths — vodeće regionalne AI startape

Srpski investicioni fond Telekom Ventures podržao je domaći Reputeo i hrvatski Mindsmiths, prepoznavši njihov potencijal za globalni rast na polju veštačke inteligencije.