(Ne)očekivana stabilnost Bitcoin-a nakon tri meseca - Netokracija.rs

(Ne)očekivana stabilnost Bitcoin-a nakon tri meseca

Kako su nedavne promene na tržištu Bitcoin-a uticale na sentiment investitora i zašto je on bitan za pozicioniranje ove kriptovalute?

Posle dužeg perioda neuravnoteženosti, 15. januara Fear & Greed Index — parametar koji se u svetu kriptovaluta koristi za merenje zainteresovanosti investitora — očitao je status “neutralno”, što se nije desilo od 23. oktobra 2023. godine.

Ovo uravnoteženje može se dovesti u vezu sa nedavnom odlukom Američke komisije za hartije od vrednosti (SEC) da odobri trgovinu Bitcoin-ima na ETF-u. Promenljivost cena ove kriptovalute igrala je ulogu u uticaju na BTC Fear & Greed Index, koji uzima u obzir faktore kao što su aktivnost društvenih mreža i anketiranje.

Ranije udobno smešten u zoni “pohlepe” ili “ekstremne pohlepe” — što odražava robusne performanse Bitcoin-a — u četvrtom kvartalu 2023. i početkom 2024. godine, indeks je prešao na neutralniji stav. Uz sve navedeno, cena Bitcoin-a porasla za čak 150% u odnosu na prethodnu godinu, sa značajnim povećanjem od 55% samo u poslednjem kvartalu.

Šta je tačno Fear & Greed Index?

Bitno je napomenuti da Fear & Greed Index ne meri direktno interesovanje za Bitcoin, već odražava celokupno raspoloženje i emocionalno stanje učesnika na tržištu. Kada indeks pokazuje više nivoe “pohlepe” ili “ekstremne pohlepe”, to sugeriše optimizam investitora i potencijalno ukazuje na povećano interesovanje za Bitcoin.

Suprotno tome, kada indeks ukazuje na “strah” ili “ekstremni strah”, po sredi je nešto pesimističnije raspoloženje, što bi moglo dovesti do smanjenog interesovanja za Bitcoin jer investitori mogu biti oprezniji.

“Neutralna” pozicija na Fear & Greed Index-u ukazuje na uravnoteženo ili umereno raspoloženje tržišta. Ovo stanje sugeriše da investitori nisu ni preterano optimistični (pohlepni) ni preterano pesimistični (uplašeni). Dok “ekstremni nivoi pohlepe” ponekad mogu dovesti do stvaranja “tržišnih balona”, a “ekstremni strah” do preprodaje i propuštenih prilika, neutralna pozicija se često smatra stabilnijim i održivijim stanjem za tržište.

“Neutralna” pozicija na Fear & Greed Index-u ukazuje na uravnoteženo ili umereno raspoloženje tržišta

U neutralnim prilikama, investitori mogu biti oprezniji i uravnoteženiji u svom pristupu, donoseći odluke zasnovane na objektivnijoj proceni tržišnih uslova. Odnosno, na njih ne utiču ekstremne emocije — preterana euforija ili panika.

Međutim, bitno je napomenuti da se tržišni uslovi mogu brzo promeniti, a raspoloženje investitora je samo jedan faktor koji utiče na kretanje cena. Trgovci i analitičari obično koriste kombinaciju indikatora i informacija kako bi doneli informisane odluke o tržišnim trendovima i potencijalnim prilikama.

Može li se ‘pohlepa’ vratiti na tržište bitkoina?

Fear & Greed Index, mogao bi da se vrati u zonu “pohlepe” ili “ekstremne pohlepe” ako Bitcoin bude imao značajnu korist od predstojećih događaja na tržištu. Na primer, jedan od potencijalnih pokretača mogla bi biti promena u pristupu Federalnih rezervi borbi protiv inflacije. Od marta 2022. godine, američka centralna banka je podigla kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju, koja se trenutno kreće od 5.25% do 5.5%.

Spekulacije o potencijalnom smanjenju kamatnih stopa ove godine izazvale su optimizam u crypto zajednici. Predusretljiviji stav Federalnih rezervi smatra se pozitivnim znakom za industriju digitalne imovine, posebno za Bitcoin, jer bi mogao da zaduživanje učini jeftinijim, podstičući više investitora da učestvuju.

Takođe, očekuje se da će april 2024. biti presudan za Bitcoin, jer je tada najavljeno prepolovljenje prihoda za rudare, što će usporiti proizvodnju novih Bitcoin-a, a samim tim i povećanje njegove cene. Dakle, velika potražnja, a smanjena ponuda, mogu ponovo uzrokovati stanje “pohlepe”.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Vega IT ulaže €1.000.000 u osnivanje novog startapa Thrivea

Kao nastavak globalnog širenja poslovanja, kompanija Vega IT najavila je novi poslovni poduhvat. Ovog puta, rade na razvoju inovativnog HR SaaS rešenja pod imenom Thrivea.

Startapi i poslovanje

Anygo je novi servis za deljenje vozila u Beogradu putem aplikacije – čija se mreža širi

Na ulicama glavnog grada pojavili su se mali gradski Hyundai automobili sa natpisom 'Anygo car sharing'. Prestonica je konačno dobila jedan ovakav servis, a mi vam u intervjuu sa osnivačem startapa 'Anygo' otkrivamo kako on funkcioniše i na koji način je nastao.

Novost

Sve što treba da znate o aplikaciji Agencije za privredne registre

APR je uveo aplikaciju za sastavljanje i podnošenje finansijskih izveštaja za 2023. godinu, u skladu sa Zakonom o računovodstvu. Za vas smo izdvojili najvažnije pojedinosti vezane za njeno korišćenje.

Propustili ste

Novost

Novi GapMinder Fond II s kapitalom od €80 miliona targetira i srpske startape!

GapMinder Ventures, VC fond koji je dosad primarno ulagao u tehnološke kompanije iz Rumunije, pokreće GapMinder Fond II, investicioni paket od 80 miliona evra koji će biti alociran i na širem istočnoevropskom regionu, pa tako i Srbiji i Hrvatskoj.

Tehnologija

SEO Spam: Kako su AI generisani advokati pokušali da prevare Netokraciju?

Razvojem veštačke inteligencije cyber kriminalci postaju sve veštiji, a napadi sve maliciozniji. Donosimo vam priču o tome kako smo uspeli da raskrinkamo jedan takav pokušaj ucene.

Office Talks Podcast

Da li će Bitcoin doći do $100.000?

Dolazak Bitcoin ETF-a izazvao je pažnju mnogih u Web3 svetu. Upravo o ovoj temi ali i o stanju na tržištu kriptovaluta, razgovarali smo u novoj epizodi podkasta sa Aleksandrom Matanovićem, direktorom i osnivačem kripto menjačnice ECD.rs.

Mobilno

Uživo praćenje prevoza u Beogradu od danas na Google mapama!

Google je u okviru svoje aplikacije mapa na pametnim telefonima omogućio praćenje javnog prevoza u realnom vremenu za našu prestonicu.

Digitalni mediji

Vladimir Kovač: Iz zajednice se regrutuje radna snaga, zato kompanije treba da budu deo događaja

Zrenjaninski hotel Vojvodina tradicionalno će krajem aprila ugostiti još jednu DigiTalk konferenciju i edukaciju posvećenu e-trgovini. O važnosti održavanja ovakvih događaja za kreativnu, digitalnu i IT zajednicu, razgovaramo sa jednim od osnivača i organizatora konferencije.

Intervju

Bosch inženjerski centar u Srbiji zapošljava IT stručnjake koji razvijaju rešenja za auto industriju

Ubrzani razvoj 'automotive' industrije i okretanje u smeru sve veće integracije digitalnih rešenja, otvorile su jedno sasvim novo poglavlje za tehnološke i IT kompanije. Jedan od lidera u razvoju digitalnih rešenja za auto industriju je i kompanija Bosch, čiji IT sektor u Srbiji zapošljava više od 400 stručnjaka.