Nakon lažnog tvita, zvanična potvrda: Bitcoin odobren na ETF-u!

Nakon lažnog tvita, zvanična potvrda: Bitcoin odobren na ETF-u!

Početkom nedelje javnost je uzdrmala vest o hakovanju X naloga SEC-a i lažnom tvitu da je bitcoin odobren na ETF-u. Nedugo zatim, ipak je stiglo i zvanično odobrenje. Šta to znači za budućnost kripto ekosistema, čitajte u kratkom osvrtu koji sledi!

Nakon 15 godina postojanja Bitcoin-a – i skorašnjeg fake tweet skandala – Američka komisija za hartije od vrednosti (SEC) izdala je zvanično odobrenje Bitcoin fondovima kojima se trguje na berzi (ETF), konačno integrišući ovu kriptovalutu u tradicionalni finansijski sistem. Ova odluka otvara put za 11 spot Bitcoin ETF-ova (onih koji prate trenutnu, a ne buduću cenu bitcoin-a), uključujući ponude velikih igrača kao što su Grayscale, Fidelity, and BlackRock.

Tokom protekle decenije, SEC je dosledno odbijao pokušaje da se stvori bitcoin ETF — finansijski instrument sličan zajedničkom fondu — pomoću kojeg se trguje na berzama. Ovo odobrenje je utoliko bitno jer eliminiše potrebu da investitori kreiraju sopstvene novčanike, čineći na taj način ulaganje u Bitcoin dostupnijim.

Cena bitcoin-a nije porasla, ali će se promene nabolje osetiti u narednom periodu

Ova vest obradovala je kripto-entuzijaste, jer im pristup ETF-u potencijalno povećava potražnju za ovom kriptovalutom. Iako se cena Bitcoin-a po objavljivanju ove vesti nije promenila, dugoročne implikacije su očigledne. Odobrenje bi moglo da podstakne tradicionalne institucionalne investitore, kao što su penzioni i osiguravajući fondovi, da se po prvi put upuste u prostor kriptovaluta.

Ova promena statusa investitora može uticati na trenutni proksi za kripto investicije – kupovinu akcija kompanija poput Coinbase i MicroStrategy, koje od januara drže preko $8 milijardi u bitcoin-u.

Ranije je SEC dosledno odbijao aplikacije za Bitcoin ETF, navodeći zabrinutost za bezbednost investitora. Međutim, sudskom presudom u aprilu prošle godine je odbijanje ETF-a ocenjeno kao “proizvoljno i hirovito”, čime je utaban teren za konačnu odluku o odobrenju i bilo je pitanje vremena kada će se ono realizovati.


Uskoro ćete na Netokraciji imati priliku da čitate detaljnu analizu posvećenu bitcoin-u, osvrt na novonastalu situaciju i predviđanja za budućnost. Stay tuned! 


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Vega IT ulaže €1.000.000 u osnivanje novog startapa Thrivea

Kao nastavak globalnog širenja poslovanja, kompanija Vega IT najavila je novi poslovni poduhvat. Ovog puta, rade na razvoju inovativnog HR SaaS rešenja pod imenom Thrivea.

Startapi i poslovanje

Anygo je novi servis za deljenje vozila u Beogradu putem aplikacije – čija se mreža širi

Na ulicama glavnog grada pojavili su se mali gradski Hyundai automobili sa natpisom 'Anygo car sharing'. Prestonica je konačno dobila jedan ovakav servis, a mi vam u intervjuu sa osnivačem startapa 'Anygo' otkrivamo kako on funkcioniše i na koji način je nastao.

Novost

Sve što treba da znate o aplikaciji Agencije za privredne registre

APR je uveo aplikaciju za sastavljanje i podnošenje finansijskih izveštaja za 2023. godinu, u skladu sa Zakonom o računovodstvu. Za vas smo izdvojili najvažnije pojedinosti vezane za njeno korišćenje.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Novi GapMinder Fond II s kapitalom od €80 miliona targetira i srpske startape!

GapMinder Ventures, VC fond koji je dosad primarno ulagao u tehnološke kompanije iz Rumunije, pokreće GapMinder Fond II, investicioni paket od 80 miliona evra koji će biti alociran i na širem istočnoevropskom regionu, pa tako i Srbiji i Hrvatskoj.

Tehnologija

SEO Spam: Kako su AI generisani advokati pokušali da prevare Netokraciju?

Razvojem veštačke inteligencije cyber kriminalci postaju sve veštiji, a napadi sve maliciozniji. Donosimo vam priču o tome kako smo uspeli da raskrinkamo jedan takav pokušaj ucene.

Office Talks Podcast

Da li će Bitcoin doći do $100.000?

Dolazak Bitcoin ETF-a izazvao je pažnju mnogih u Web3 svetu. Upravo o ovoj temi ali i o stanju na tržištu kriptovaluta, razgovarali smo u novoj epizodi podkasta sa Aleksandrom Matanovićem, direktorom i osnivačem kripto menjačnice ECD.rs.

Novost

Uživo praćenje prevoza u Beogradu od danas na Google mapama!

Google je u okviru svoje aplikacije mapa na pametnim telefonima omogućio praćenje javnog prevoza u realnom vremenu za našu prestonicu.

Digitalni mediji

Vladimir Kovač: Iz zajednice se regrutuje radna snaga, zato kompanije treba da budu deo događaja

Zrenjaninski hotel Vojvodina tradicionalno će krajem aprila ugostiti još jednu DigiTalk konferenciju i edukaciju posvećenu e-trgovini. O važnosti održavanja ovakvih događaja za kreativnu, digitalnu i IT zajednicu, razgovaramo sa jednim od osnivača i organizatora konferencije.

Intervju

Bosch inženjerski centar u Srbiji zapošljava IT stručnjake koji razvijaju rešenja za auto industriju

Ubrzani razvoj 'automotive' industrije i okretanje u smeru sve veće integracije digitalnih rešenja, otvorile su jedno sasvim novo poglavlje za tehnološke i IT kompanije. Jedan od lidera u razvoju digitalnih rešenja za auto industriju je i kompanija Bosch, čiji IT sektor u Srbiji zapošljava više od 400 stručnjaka.