Šta je Bitcoin ETF i kako će uticati na trgovinu ovom kriptovalutom?

Šta je Bitcoin ETF i kako će uticati na trgovinu ovom kriptovalutom?

Nakon 15 godina postojanja Bitcoin-a, Američka komisija za hartije od vrednosti (SEC) izdala je zvanično odobrenje Bitcoin fondovima kojima se trguje na berzi (ETF), konačno integrišući ovu kriptovalutu u tradicionalni finansijski sistem.

ETF (Exchange Traded Fund) je fond koji uglavnom ulaže u veći broj sredstava i onda indeksom tog fonda može da se trguje na berzi. To omogućuje investitorima da kupovinom samo tog indeksa imaju diverzifikovan portfolio. Dakle, Bitcoin ETF je fond koji ulaže samo u Bitcoin, bez diverzifikacije.

U svetu finansija, odobrenje Bitcoin ETF-a može biti prekretnica koja će otvoriti vrata za masovno usvajanje Bitcoin-a. Analitičari porede potencijalni Bitcoin ETF sa ETF-om zlata koji je lansiran 2004. godine. Nakon njegovog uvođenja, cena zlata je skočila za više od 300% u narednih nekoliko godina. Ako se ova istorija ponovi sa Bitcoin-om, mogli bismo da posvedočimo značajnom rastu.

Putem ovih fondova, očekuje se investiranje velike količine kapitala u kriptovalute. Većina investitora shvatila je značaj uključivanja Bitcoin-a u svoj portfolio i dugo su čekali ovu opciju. Kada sa jedne strane imamo ogromnu potražnju, a s druge Bitcoin koji je ograničen na 21 milion novčića, rezultat je skok cene.

Šta tačno dolazak i odobrenje Bitcoin ETF-a od strane SEC-a znači za svet kriptovaluta i sve one koji su aktivni na ovom tržištu, analizirali smo sa Igorom Mirkovićem, specijalistom za kripto industriju u ECD.rs menjačnici, kao i sa Petrom Atanasovskim, Managing partnerom u kompaniji Attic42.

Bitcoin bi mogao da preoblikuje tržište akcija

Definišući šta tačno podrazumeva Bitcoin ETF, Igor je već na samom početku istakao da je ovde reč o finansijskom instrumentu koji omogućava velikim investitorima da ulažu u Bitcoin bez potrebe za direktnim posedovanjem same kriptovalute. On, između ostalog, dodaje da ovaj fond zapravo replicira cenu Bitcoina i omogućava lakši pristup kroz popularne berzanske platforme.

Igor kaže da se Bitcoin ETF koristi za pojednostavljenje investiranja u Bitcoin, pružajući dostupnost onima koji preferiraju ili su ograničeni na tradicionalne investicione kanale, nudeći niz prednosti za krajnje korisnika, tačnije investitore:

Bitcoin ETF nudi brojne prednosti: pruža regulisan i sigurniji način ulaganja u Bitcoin, eliminiše tehničke izazove povezane sa kupovinom i čuvanjem Bitcoin-a i smanjuje rizike povezane sa bezbednošću kripto berzi.

Takođe, omogućava institucionalnim investitorima da učestvuju u tržištu Bitcoin-a u skladu sa njihovim regulatornim ograničenjima. Primera radi, već nakon odobrenja ETF fondova juče, par američkih kongresmena je podnelo zahtev za kupovinu.

Naš sagovornik takođe dodaje da bi uvođenje Bitcoin ETF-a moglo dovesti do veće stabilnosti tržišta, veće likvidnosti, i potencijalno, šire prihvaćenosti Bitcoin-a kao legitimne investicije, a može poslužiti i kao katalizator za dalji razvoj i inovacije u kripto sektoru.

Štaviše, Igor dodaje da se Bitcoin unazad 15 godina pokazao kao decentralizovana tehnološka tvorevina, koja je odolevala mnogim ekonomskim i sociološkim faktorima. Međutim sada, smatra on, kada je ETF odobren, biće interesantno videti kako će Bitcoin preoblikovati tržište akcija, a ne obrnuto.

Govoreći o svojim predviđanjima kada je reč o upotrebi Bitcoin ETF-a u narednom periodu, ali i njegove adopcije, Igor veruje da će Bitcoin ETF doživeti značajan rast u popularnosti, posebno među institucionalnim investitorima:

Očekuje se da će njegova adopcija podstaći šire prihvatanje Bitcoin-a kao opcije za investiciju, potencijalno dovodeći do povećanja njegove cene i stabilnosti. Takođe, moguće je da će se pojaviti konkurencija među različitim ETF-ovima, što bi moglo dovesti do boljih uslova i nižih troškova za investitore.

Bitcoin ETF je legitimitet samoj industriji

Na pitanje Netokracije koje benefite bi ovaj fond doneo za krajnje korisnike, tačnije investitore, Petar kaže da on lično vidi tri benefita za širu grupu investitora:

Regulacija daje odgovor na mnoga pitanja koja su ranije bila u sivoj zoni ili koja su mogla biti drugačije tumačena. Investiranje bez razumevanja tehničke pozadine omogućava širu adopciju i upliv novog kapitala. Korišćenje poznatih platformi na koje su investitori već navikli i koje koriste za ostale investicije pojednostavljuje proces i takođe doprinosi adopciji.

Govoreći o tome zašto bi neko ulagao u Bitcoin ETF, umesto da direktno kupi Bitcoin, Petar dodaje da iz ugla tradicionalnih investitora na ovaj način se može uložiti novac u Bitcoin kroz poznate instrumente i na strogo regulisan način, bez posedovanja kripto novčanika. Naš sagovornik između ostalog kaže da se tako odgovornost za čuvanje sopstvenih sredstava potpuno prepušta institucijama, ali u nekim jurisdikcijama ovo jeste jednostavniji (ili čak i jedini) način za investiranje.

Deleći sa nama svoj stav o tome koliko bi dolazak Bitcoin ETF-a mogao da preoblikuje kripto industriju, Atanasovski je naveo sledeće:

Ovo primarno vidim kao korak ka (javnom) ulasku velikih igrača u industriju, što posledično znači upliv novog kapitala, odnosno veću likvidnost i veći broj investicija. Takođe Bitcoin ETF (uz svu ogradu koju su dali u zvaničnoj objavi) i dalje predstavlja određeni legitimet industriji, što pored popularizacije može poslužiti i za rešavanje drugih regulatornih pitanja.

Na samom kraju, Petar je sa nama podelio svoja predviđanja u vezi upotrebe Bitcoin ETF-a u narednom periodu, istakavši tom prilikom da je prvih sedam dana od objave da je ETF odobren, prošlo u neku ruku iznenađujuće — BTC cena je stagnirala, nakon čega se desio i blagi pad, uprkos činjenici da je sam BlackRock kupio BTC za vrednost od 500 miliona dolara u prva dva dana.

“Realno je očekivati veći priliv investicija, kao i da ETH i druge popularne kriptovalute prođu sličan put u narednih godinu — dve. Takođe, neke druge jurisdikcije će verovatno pratiti američki model i odlučiti se za isti korak”, zaključio je na kraju Petar.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Karijere

Kako je AI revolucija promenila IT tržište rada: Osam novih zanimanja u fokusu Fenix HR istraživanja

S ciljem da kompanijama pruži sveobuhvatniji uvid u tržište rada, kompanija Fenix HR i ove godine sprovodi istraživanje koje će im pomoći u donošenju strateških odluka o zapošljavanju i zadržavanju talenata.

Startapi i poslovanje

ICT Hub: Osmislite najbolje rešenje za inovacije u pravosuđu i osvojite vredne nagrade

ICT Hub je lansirao novi projekat 'Inovacije u Pravosuđu' koji ima za cilj da unapredi pristup pravdi za osetljive i marginalizovane grupe u Srbiji kroz razvoj inovativnih digitalnih alata.

Intervju

Trusted Advisor uz pomoć inovativnog softvera unapređuje procese regrutacije

Trusted Advisor je prva agencija u Srbiji koja nudi relokaciju inženjera iz IT-ja u Evropu i SAD i prva agencija koja se bavi ljudskim resursima na strateški način, koristeći pravu metodologiju projektnog menadžmenta.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

ICT Hub: Osmislite najbolje rešenje za inovacije u pravosuđu i osvojite vredne nagrade

ICT Hub je lansirao novi projekat 'Inovacije u Pravosuđu' koji ima za cilj da unapredi pristup pravdi za osetljive i marginalizovane grupe u Srbiji kroz razvoj inovativnih digitalnih alata.

Intervju

Trusted Advisor uz pomoć inovativnog softvera unapređuje procese regrutacije

Trusted Advisor je prva agencija u Srbiji koja nudi relokaciju inženjera iz IT-ja u Evropu i SAD i prva agencija koja se bavi ljudskim resursima na strateški način, koristeći pravu metodologiju projektnog menadžmenta.

Startapi i poslovanje

Hipokratija: Izaberi lekara uz preko 6.000 recenzija pacijenata iz Srbije

Na platformi Hipokratija, pacijenti ostavljaju iskrene recenzije o medicinskim uslugama širom Srbije kako bi pomogli drugim ljudima u odabiru pravog lekara.

Office Talks Podcast

Više rada a manje povišica za programere

U novoj epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo o stanju na IT tržištu koje je i dalje uzdrmano otkazima i smanjenom broju zapošljavanja stručnih kadrova.

Digitalni mediji

Social Serbia 2024: Ljudi u Srbiji se plaše AI alata i manje veruju influenserima!

Kakvo je stanje u digitalu, koje platforme koristimo, kome verujemo i šta se u navikama korisnika promenilo u poslednjih godinu dana – pitanja su na koja odgovara upravo objavljeno istraživanje Social Serbia 2024.

Karijere

Na koji ćeš faks? Poseti Metaverse sajam obrazovanja koji je okupio 128.000 studenata

Predstavljamo vam virtuelni 3D sajam obrazovanja zasnovan na Metaverse tehnologiji, koji mladima u Srbiji i regionu značajno olakšava potragu za idealnim izborom fakulteta i budućim zaposlenjem!