U Novom Sadu otvoren institut BioSens - uz IT rešenja do efikasnije poljoprivrede

U Novom Sadu otvoren institut BioSens – uz IT rešenja do efikasnije poljoprivrede

Centar digitalne poljoprivrede Srbije na Institutu BioSens otvoren je danas u Novom Sadu. Ovo je jedan od prvih rezultata zajedničkog rada Vlade Srbije i istraživača Instituta BioSens na uvođenju informacionih tehnologija u poljoprivredu - tačnije primene inovativnih IT rešenja i digitalizacije u cilju povećanja efikasnosti domaće poljoprivrede.

Uz otvaranje Centra digitalne poljoprivrede Srbije, puštena je u rad i digitalna platforma AgroSens, čiji su osnovni servisi besplatni za sve poljoprivrednike. Štaviše, platforma omogućava da mobilni telefon postane alat kroz koji se razmenjuju pravovremene, geografski precizne i relevantne informacije o aktivnostima poljoprivredne proizvodnje.

U planu dodatni servisi za poljoprivrednike

Naime, radi se o podacima koji imaju praktičnu primenu u poljoprivredi, kao što su:

 • satelitsko praćenje stanja useva;
 • lokalizovani meteo podaci;
 • digitalizovani podaci o hemijskom i mehaničkom sastavu zemljišta;
 • dnevnik aktivnosti na parceli;
 • katalog semena i hemijskih preparata;
 • katalog najsavremenijih tehnoloških rešenja za preciznu poljoprivredu.

Bitno je napomenuti da će pored postojećih funkcionalnosti, digitalna platforma AgroSens biti redovno proširivana dodatnim servisima namenjenim poljoprivrednim proizvođačima sa posebnim zahtevima, savetodavcima, lokalnoj samoupravi, kompanijama, ali i naučnoj zajednici. Više informacija o ovom projektu može se pronaći na zvaničnom sajtu instituta BioSens.

Ostavi komentar

 1. Славиша Нешић

  Славиша Нешић

  27. 1. 2018. u 15:04 Odgovori

  Ако глупост има име онда је то Биосенс.
  Управо сам слушао део излагања њихове жене-инжењера и то је смешно. Људи који благе везе немају о пољопривреди покушавају да на силу примене информатику на нелогичан, неприродан и пре свега – бесмислен начин.
  Једна од првих лекција које учи (прави) инжењер јесте да он служи људским потребама. Каквим и чијим то потребама служи прецизно мерење ниве “да би се из сваког метра земљишта извукао максималан принос”. Ти људи не знају о чему причају. Тема је дугачка и списак глупости толики да немам времена да набрајам. Само ћу кратко рећи: промашај, глупост, непознавање проблематике, разбацивање ресурса.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Office Talks Podcast

Šta je ‘destination’ marketing i kako kreirati strategiju koja privlači turiste?

Turizam jedne države danas i te kako zavisi od digitalnog oglašavanja. O tome šta predstavlja termin 'destinacionog marketinga' i kako Srbija i Crna Gora mogu da sebe bolje brendiraju kao turističke destinacije, govorimo u 93. epizodi Office Talks Podcasta.

Startapi i poslovanje

Srpski Eat Me App rešava problem viška hrane koja se baca – čuvajući našu okolinu

Otpad od hrane je treći najveći emiter gasova staklene bašte na svetu. Globalno, 30% ili 1,8 milijardi tona sve proizvedene hrane na globalnom nivou se pokvari zbog loše planiranje resursa duž linije lanca snabdevanja. Srpski startap Eat Me App sa svojom aplikacijom nastoji da stane na put ovom problemu i globalnom društvu ponudi jedno od rešenja za ovaj veliki problem.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Decentralizovane autonomne organizacije (DAO) – izazovi i perspektive

Džon Lenon je u pesmi 'Power to the people' sumirao koncept slobode i omogućavanja građanima da odlučuju o političkim i društvenim prilikama. Ove ideje stare su koliko i prve teorije o uređenju društva.

Startapi i poslovanje

B-Fresh: Nakon pobede na Generator ZERO konkursu, krećemo sa aktivnom prodajom!

Domaći startap ekosistem možda ne obiluje sa previše uspešnih agrotech rešenja. Ipak, Generator Zero konkurs OTP banke predstavio nam je talentovane timove iz oblasti ekologije i poljoprivrede. Pobedu na ovom takmičenju odneo je tim B-Fresh sa proizvodom za produženje roka trajanja voća i povrća.

Gaming

Novo poglavlje Tetrisa piše se u Beogradu i Tel Avivu – razvijaće ga Playstudios

Kompanija Playstudios kupila je krajem prošle godine prava za razvoj Tetris franšize na mobilnim platformama. Dalji razvoj ovog legendarnog naslova poveren je timu Playstudios Europe iz Beograda na kome će zajedno raditi sa kolegama iz Playstudios Israel u Tel Avivu.

Office Talks Podcast

Zašto Elon Musk kupuje Twitter?

Twitter - hoće li ostati kakvog ga znamo ili sa akvizicijom Elona Muska dolazi neka nova era? O kupovini ove društvene mreže razgovaramo u 95. epizodi Office Talks podcasta.

Startapi i poslovanje

Londonski Qudo sa osnivačem iz Srbije uzeo investiciju od $3,5 miliona – razmišlja se o razvojnom centru u Beogradu

Questionardo, firma koja razvija platformu Qudo za agilno ispitivanje potrošača i preciznu digitalnu aktivaciju vođenu podacima, nedavno je dobila i investiciju od 3,5 miliona dolara. Jedan od osnivača ovog startapa dolazi iz Srbije i sa njim razgovaramo o daljem poslovanju i razvoju proizvoda.

Karijere

Relax Gaming otvorio studio u Novom Sadu uz aktivno širenje tima

Rast iGaming industrije primetan je i na domaćem tržištu. Nakon četiri godine poslovanja u Srbiji, kompanija Relax Gaming otvorila je novi studio i najavila aktivno širenje tima.