Bespovratna sredstva za inovativna rešenja dodeljena srpskim preduzećima

Bespovratna sredstva za inovativna rešenja dodeljena srpskim preduzećima

Bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 2,45 miliona evra dodeljena su danas inovativnim projektima srpskih preduzeća u okviru Programa ranog razvoja i Programa sufinansiranja inovacija.

Program ranog razvoja namenjen je preduzećima koja se nalaze u početnoj fazi i u okviru njega 20 inovativnih projekata dobilo je ukupno 1,45 miliona evra. Pored toga, Fond za inovacionu delatnost dodelio je i bespovratna sredstva u okviru Programa sufinansiranja inovacija, u okviru kog je pet projekata dobilo sredstva u iznosu od milion evra.

Dr Nenad Popović, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnologije, izjavio je da prekretnica nastaje kada shvatimo da su inovacije, pre svega, ekonomska kategorija i da su one jedan od prioriteta Vlade:

Našu budućnost bi trebalo još više usmeriti ka razvoju inovativnih projekata koji dolaze iz malih i srednjih preduzeća. To će doprineti ne samo ekonomskom razvoju, već će taj spoj nauke, privrede i inovacija doprineti ostanku inženjera. U tu svrhu će se iz narednog budžeta odvajati mnogo veći iznos za inovacije.

Potencijal Srbije u inovacionim rešenjima

Ekspertska komisija Fonda na čelu sa Vladetom Marjanovićem, predsednikom Komisije, od ukupno 237 prijavljenih projekata izabrala je 25 onih za koje je procenila da mogu imati najveću tržišnu vrednost. Među njima najviše ima onih iz oblasti softvera i izrade aplikacija i informaciono-komunikacionih tehnologija, a potom i iz oblasti mašinstva, nano-tehnologija i slično.

Ivan Rakonjac, direktor Fonda za inovacionu delatnost, smatra da ovaj rekordan broj prijava koji je za 66,9% veći u odnosu na 2013. godinu samo govori u prilog tvrdnji da Srbija ima ogroman inovacioni potencijal:

Finansijska podrška kroz ova dva programa predstavlja priliku da preduzeća smanje rizik razvoja novih proizvoda i ostvare vidljive rezultate u rastu svog poslovanja i od toga će svi imati benefita.

Do sada, Fond je, zahvaljujući donaciji EU, ukupno dodelio šest miliona evra za 52 inovativna projekta. Ove godine projekti su finansirani iznosom od 2,7 miliona evra iz budžeta Republike Srbije, kroz Projekat za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja (na osnovu sporazuma sa Svetskom bankom), Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Internet marketing

Zašto je Jala Brat bolji u marketingu od 97% balkanskih kompanija?

Šta znači kad neko na Balkanu u samo 24 sata nakon objavljivanja albuma uspije skupiti preko 1.000.000 pregleda na svih 6 pjesama? Znači da je razvalio - ili da se Justin Bieber preselio nama?

Karijere

Pripadnici Generacije Z u Srbiji otkrivaju šta je za njih posao iz snova i koliko rizikuju da dođu do njega

Šta je za mlade karijera? Da li maštaju o poslu u korporaciji i velikoj plati ili pre biraju projekte na kojima mogu da uče i da budu nezavisni? Koliko su zaista spremni da izađu iz zone komfora kada je posao u pitanju i šta je to što poslodavci moraju da znaju o Generaciji Z?

SEO i pretraga

Stiže Netokracijina edukacija o SEO trikovima – promo cene karata do 22. septembra!

Netokracija Srbija nastavlja sa organizacijom edukacija, a na red je došla ona o SEO trikovima. Želite da naučite tehnike koje garantuju uspeh na rezultatima pretraga? Čekamo vas 30. septembra u Beogradu!

Propustili ste

Kultura 2.0

Kuda ide muzički biznis u regionu i Srbiji – otkrivaju nam Rasta, Severina i Relja (Bassivity)

Muzika je odavno postala unosan biznis, a rastu ove industrije doprinose novi trendovi poput tehnologije produkcije pesama i spotova, streaming servisi ali i YouTube. Da li i naš region polako ulazi u moderni svet muzičkog biznisa?

Internet marketing

Zašto Dejv Birs kaže da kreativnost nije bogom dan talenat već stvar koju svako može da nauči?

Ovogodišnji Webiz Networking Night ugostiće nagrađivanog britanskog autora i govornika Dejva Birsa. Sa Dejvom razgovaram o tome kako nekonvencionalne stvari prodati šefu.

Netokracija

Kako do uspešnog Employer Branding ekosistema?

Marketari i HR menadžeri, spremite se – početkom oktobra vraća se Netokracijina Employer Branding konferencija! Kada 3. oktobra završite sa poslom pridružite nam se u ICT Hub-u gde ćemo govoriti o razvoju Employer Branding ekosistema u kompanijama. Čekamo vas!

Internet marketing

Kako su brendovi odigrali marketinšku utakmicu tokom Svetskog prvenstva u Kini?

Sa sportske strane svetsko prvenstvo u košarci želimo da zaboravimo što pre, ali sa marketinške strane priča je drugačija jer su brendovi ovaj put bili veoma aktivni. Ipak, da li su u potpunosti iskoristili 'hype' takmičenja u Kini?

Karijere

Pripadnici Generacije Z u Srbiji otkrivaju šta je za njih posao iz snova i koliko rizikuju da dođu do njega

Šta je za mlade karijera? Da li maštaju o poslu u korporaciji i velikoj plati ili pre biraju projekte na kojima mogu da uče i da budu nezavisni? Koliko su zaista spremni da izađu iz zone komfora kada je posao u pitanju i šta je to što poslodavci moraju da znaju o Generaciji Z?

Karijere

Kako se zaposliti u kompaniji Facebook? Nenad Božidarević deli svoja iskustva

Nakon četiri godine na poziciji front-end inženjera, najpre sa Facebook, a potom i sa Instagram strane, Nenad Božidarević prelazi u Oculus, gde nakon godinu dana postaje menadžer, a za Netokraciju otkriva da li je Menlo Park zaista raj za domaće programere.