Besplatni sajtovi za male preduzetnike u Srbiji kroz projekat 'Sajtovi solidarnosti'

Bojan i Aniko biznisima u krizi žele da pomognu izradom besplatnog sajta

Projekat 'Sajtovi solidarnosti' nastao je sa ciljem da se pomogne pojedincima, malim biznisima i organizacijama koje su zbog korona virusa izgubili kontakt sa svojim kupcima, korisnicima ili publikom.

Do sada smo bezbroj puta pročitali da ako domaće biznise ništa do sada nije nateralo da se digitalizuju, COVID-19 sigurno hoće. Ali, unapređenje poslovanja na taj način nije prirodno i jednostavno rešenje za sve – pogotovo za male proizvođače, trgovce i prodavce koji nemaju resursa za tako nešto i ne znaju na koji način bi Internet u tome mogao da im pomogne.

O tom scenariju razmišljali su i Aniko Kovač Krnjajić i Bojan Krnjajić, bračni par koji je svoje poslovne veštine odlučio da stavi na raspolaganje biznisima koji se nalaze u krizi i besplatno im kreira web sajtove kako bi mogli da nastave poslovanje i spasu svoje poslove.

U nastavku teksta sa njima razgovaramo o tome koji biznisi bi mogli da se prijave i kako i vi, ukoliko želite, možete doprineti daljem razvoju ovog projekta.

Cilj je kreirati sajtove za one kojima bi to pomoglo da nastave poslovanje

Ova ideja, objašnjavaju Aniko i Bojan, nastala je tako što su razmišljali o tome koji je najbolji način da doprinesu zajednici u ovom trenutku i tada su shvatili da postoji veliki broj organizacija, kompanija, preduzetnika i pojedinaca koji su zbog vanrednog stanja ostali odsečeni od svojih kupaca, korisnika ili publike:

Prepoznali smo da bi njima itekako pomogla brza digitalizacija koja bi im omogućila da nastave sa svojim aktivnostima, a shvatili smo i da nas dvoje posedujemo veštine koje nekome mogu da znače nastavak poslovanja. Zato smo odlučili da bi najbolje rešenje u ovom trenutku bilo kreiranje web sajtova za one kojima bi to pomoglo da nastave sa svojim poslom.

Tu svoju inicijativu prezentovali su preko društvenih mreža, pozvali sve zainteresovane kolege (programere, dizajnere, fotografe, marketing stručnjake itd.) da im se pridruže i do sad im se, kažu, javilo dosta pojedinaca koji žele da pomognu – uglavnom njihovi prijatelji i kolege iz sveta dizajna, razvoja sajtova i marketinga.

“Te različite veštine koje svako od nas donosi doprinele su tome da možemo da pomognemo i na više načina i u jednom momentu smo se našalili da smo postali neka vrsta spontane digitalne agencije”, objašnjava Bojan.

Sajt se kreira za nedelju dana, po modelu ključ u ruke

Cilj koji ih je sve ujedinio, objašnjavaju naši sagovornici, jeste da biznisima predaju kompletan sajt. „To podrazumeva da rešavamo domen, hosting, dizajn, razvoj, a pomažemo i oko sadržaja sajta i to radimo po najbržem procesu koji smo uspeli da razradimo“, dodaje Bojan.

Željko Dangubić
Bojanu i Aniko u kreiranju besplatnih sajtova za ugrožene biznise pomažu i kolege iz oblasti programiranja, dizajna i marketinga.

Pred sebe su, objašnjava on, postavili i cilj da svaki projekat završe za nedelju dana ne bi li stigli da pomognu što većem broju ljudi. „Tu nam je potrebna pomoć i što više informacija i sadržaja je spremno u momentu kada dogovor počne, te brže možemo da izradimo sam sajt“, pojašnjava Aniko koja naglašava i da im je veoma bitno da ova inicijativa ne bude zloupotrebljena:

Biznisi kojima je potrebna pomoć ne moraju da ispune neki specifičan spisak uslova, jedino što smo rekli jeste da u ovom momentu želimo da pomognemo onima kojima sajt znači mogućnost nastavka poslovanja odmah.

Za sada su nam se javili mali preduzetnici, ugostiteljski objekti, poljoprivredna domaćinstva, pa čak i škole koje mogu da nastave sa radom onlajn, ali nemaju prisustvo na webu i nisu sigurni odakle da krenu i to je prostor u kojem odmah možemo da pomognemo.

Trudimo se da blagovremeno odgovorimo svima i čak i ako nismo u mogućnosti svima da pomognemo sa izradom sajta, kako bismo ih barem usmerili na naredne korake i moguća alternativna rešenja.

Ipak, kako dodaju, svesni su i da mnogima sajt može mnogo pomoći u poboljšanju poslovanja ili u ubrzanju poslovanja, pa razmišljaju i da nakon završetka vanrednog stanja tome pristupe kao mogućoj drugoj fazi ovog projekta.

Pomoć Internet provajdera je dobrodošla

U ovom trenutku, Bojan i Aniko sa kolegama pokušavaju da stupe u kontakt sa Internet provajderima koji mogu da se uključe i besplatno hostuju sajtove – barem na određeni period:

Trenutni status je sledeći: poslali smo nekoliko mejlova i čekamo na odgovor. Pošto je zakup domena i hostinga jedini eksterni trošak koji imamo, značila bi nam pomoć sa tim.

A što se narednih koraka tiče, tim trenutno pravi i bazu svih pojedinaca i organizacija koje su javile da su spremne da pomognu i razvijaju plan za naredne projekte. Do tada, pozivaju sve koji su u mogućnosti da pomognu da im se priključe i na taj način prošire mrežu sajtova solidarnosti i doprinesu razvoju privrede u vanrednoj situaciji.

Autor naslovne fotografije: Željko Dangubić


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

Da se bijem sa policijom ne umem, al’ da gutam suzavac – to mogu

Utorak veče. Poput 9/11 i kula bliznakinja, prilepljen sam za TV i pratim dešavanja o kojima izveštavaju reporteri N1. Uživo, pod suzavcem. Za svojih 30 godina nagledao sam se protesta, stoga ne bih da romantizujem kako su ovi drugačiji i kako je diktaturi konačno došao kraj. Jedini kraj koji se nazire jeste apsolutna propast demokratije u Republici Srbiji... ako je ikada i bilo.

E-commerce

Mesec dana kasnije i dalje ne znamo gde su naši Aliexpress paketi – ali barem imamo neke odgovore

Enigma zvana AliExpress poštarina za Srbiju, podelila je mišljenja mnogih kupaca, organizacija i svih ostalih koji se za ovu temu zanimaju. Iako je razloga za astronomsko poskupljenje poštarine mnogo, neki odgovornost prebacuju na Poštu, drugi na avio prevoz i kineske trgovce, ali se ipak čini da je istina 'negde tamo'. Mi smo na osnovu svih dosadašnjih podataka pokušali da rešimo misteriju.

Startapi i poslovanje

Najavljene nove mere za pomoć privredi – država plaća 60% minimalca i odlaže plaćanje poreza i doprinosa

Preduzetnici i zaposleni u mikro, malim i srednjim preduzećima u julu i avgustu dobiće dodatnu ekonomsku pomoć države usled krize izazvane epidemijom korona virusa - plaćanje 60% od minimalca u julu i avgustu, odlaganje plaćanja poreza i doprinosa za mesec dana, a najavljen je i novi projekat 'Moja prva plata'.

Propustili ste

Kultura 2.0

Serbia Business Run nastavlja sa aktivnim tim bildingom u kojem zbližava kolege – ovaj put kroz ‘online’ trku

Peto izdanje Serbia Business Run, serije poslovnih trka i najveći sportsko-kompanijski događaj u Srbiji, održaće se u septembru 2020. godine - ovoga puta 'online'. Kako izgleda trka u ovom potpuno drugačijem formatu, otkriva nam direktor ove organizacije.

Društvene mreže

Ima li oglašavanja van Facebook platformi?

Možda ste primetili kako pojedini brendovi nisu bili prisutni na vašem Instagram i Facebook feedu tokom jula. To me je navelo na razmišljanje, a šta da se sutra probudimo i da Facebook i Instagram ne postoje, šta onda?

Office Talks Podcast

Kako je KK Crvena Zvezda osvojila Evropu najboljom marketing strategijom

Košarkaška Evroliga nije se zasnivala samo na utakmicama u sportskim halama, već i na jednom sasvim drugačijem terenu - u pitanju je digitalni marketing u sportu.

Gaming

Šest godina od Astroids igre i srpski studio Superverse osvaja Steam sa novim naslovom!

Pre šest godina studio Superverse Industries, tada još pod nazivom Industry Entertainment, predstavio je svoju novu igru - Astroids, koja je kasnije postala Superverse, a sa kojom je ovaj game development studio iz Srbije zabeležio uspeh. Mi smo sa osnivačima razgovarali kako je izgledao put od prvog naslova 2002. godine pa sve do jedne uspešne igre na platformi Steam.

E-commerce

Novi vodiči za sigurnu Internet trgovinu pomažu početnicima da kupuju ‘online’

Za potrošače koji još uvek nisu upoznati sa Internet trgovinom, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i USAID obezbedili su digitalne vodiče koji nastoje da korisnicima objasne sve prednosti 'online' kupovine i edukuju ih o toj aktivnosti.

Startapi i poslovanje

City Expert uvodi beskontaktno gledanje nekretnina – direktno sa vlasnikom putem video poziva

Kako bi dodatno osigurali bezbednost svojih korisnika i klijenata usled COVID-19 pandemije, agencija City Expert uvela je mogućnost beskontaktnog pregleda nekretnina putem video poziva između zainteresovanih korisnika i vlasnika.