Besplatni sajtovi za male preduzetnike u Srbiji kroz projekat 'Sajtovi solidarnosti'

Bojan i Aniko biznisima u krizi žele da pomognu izradom besplatnog sajta

Projekat 'Sajtovi solidarnosti' nastao je sa ciljem da se pomogne pojedincima, malim biznisima i organizacijama koje su zbog korona virusa izgubili kontakt sa svojim kupcima, korisnicima ili publikom.

Do sada smo bezbroj puta pročitali da ako domaće biznise ništa do sada nije nateralo da se digitalizuju, COVID-19 sigurno hoće. Ali, unapređenje poslovanja na taj način nije prirodno i jednostavno rešenje za sve – pogotovo za male proizvođače, trgovce i prodavce koji nemaju resursa za tako nešto i ne znaju na koji način bi Internet u tome mogao da im pomogne.

O tom scenariju razmišljali su i Aniko Kovač Krnjajić i Bojan Krnjajić, bračni par koji je svoje poslovne veštine odlučio da stavi na raspolaganje biznisima koji se nalaze u krizi i besplatno im kreira web sajtove kako bi mogli da nastave poslovanje i spasu svoje poslove.

U nastavku teksta sa njima razgovaramo o tome koji biznisi bi mogli da se prijave i kako i vi, ukoliko želite, možete doprineti daljem razvoju ovog projekta.

Cilj je kreirati sajtove za one kojima bi to pomoglo da nastave poslovanje

Ova ideja, objašnjavaju Aniko i Bojan, nastala je tako što su razmišljali o tome koji je najbolji način da doprinesu zajednici u ovom trenutku i tada su shvatili da postoji veliki broj organizacija, kompanija, preduzetnika i pojedinaca koji su zbog vanrednog stanja ostali odsečeni od svojih kupaca, korisnika ili publike:

Prepoznali smo da bi njima itekako pomogla brza digitalizacija koja bi im omogućila da nastave sa svojim aktivnostima, a shvatili smo i da nas dvoje posedujemo veštine koje nekome mogu da znače nastavak poslovanja. Zato smo odlučili da bi najbolje rešenje u ovom trenutku bilo kreiranje web sajtova za one kojima bi to pomoglo da nastave sa svojim poslom.

Tu svoju inicijativu prezentovali su preko društvenih mreža, pozvali sve zainteresovane kolege (programere, dizajnere, fotografe, marketing stručnjake itd.) da im se pridruže i do sad im se, kažu, javilo dosta pojedinaca koji žele da pomognu – uglavnom njihovi prijatelji i kolege iz sveta dizajna, razvoja sajtova i marketinga.

“Te različite veštine koje svako od nas donosi doprinele su tome da možemo da pomognemo i na više načina i u jednom momentu smo se našalili da smo postali neka vrsta spontane digitalne agencije”, objašnjava Bojan.

Sajt se kreira za nedelju dana, po modelu ključ u ruke

Cilj koji ih je sve ujedinio, objašnjavaju naši sagovornici, jeste da biznisima predaju kompletan sajt. “To podrazumeva da rešavamo domen, hosting, dizajn, razvoj, a pomažemo i oko sadržaja sajta i to radimo po najbržem procesu koji smo uspeli da razradimo”, dodaje Bojan.

Bojanu i Aniko u kreiranju besplatnih sajtova za ugrožene biznise pomažu i kolege iz oblasti programiranja, dizajna i marketinga. Željko Dangubić

Pred sebe su, objašnjava on, postavili i cilj da svaki projekat završe za nedelju dana ne bi li stigli da pomognu što većem broju ljudi. “Tu nam je potrebna pomoć i što više informacija i sadržaja je spremno u momentu kada dogovor počne, te brže možemo da izradimo sam sajt”, pojašnjava Aniko koja naglašava i da im je veoma bitno da ova inicijativa ne bude zloupotrebljena:

Biznisi kojima je potrebna pomoć ne moraju da ispune neki specifičan spisak uslova, jedino što smo rekli jeste da u ovom momentu želimo da pomognemo onima kojima sajt znači mogućnost nastavka poslovanja odmah.

Za sada su nam se javili mali preduzetnici, ugostiteljski objekti, poljoprivredna domaćinstva, pa čak i škole koje mogu da nastave sa radom onlajn, ali nemaju prisustvo na webu i nisu sigurni odakle da krenu i to je prostor u kojem odmah možemo da pomognemo.

Trudimo se da blagovremeno odgovorimo svima i čak i ako nismo u mogućnosti svima da pomognemo sa izradom sajta, kako bismo ih barem usmerili na naredne korake i moguća alternativna rešenja.

Ipak, kako dodaju, svesni su i da mnogima sajt može mnogo pomoći u poboljšanju poslovanja ili u ubrzanju poslovanja, pa razmišljaju i da nakon završetka vanrednog stanja tome pristupe kao mogućoj drugoj fazi ovog projekta.

Pomoć Internet provajdera je dobrodošla

U ovom trenutku, Bojan i Aniko sa kolegama pokušavaju da stupe u kontakt sa Internet provajderima koji mogu da se uključe i besplatno hostuju sajtove – barem na određeni period:

Trenutni status je sledeći: poslali smo nekoliko mejlova i čekamo na odgovor. Pošto je zakup domena i hostinga jedini eksterni trošak koji imamo, značila bi nam pomoć sa tim.

A što se narednih koraka tiče, tim trenutno pravi i bazu svih pojedinaca i organizacija koje su javile da su spremne da pomognu i razvijaju plan za naredne projekte. Do tada, pozivaju sve koji su u mogućnosti da pomognu da im se priključe i na taj način prošire mrežu sajtova solidarnosti i doprinesu razvoju privrede u vanrednoj situaciji.

Autor naslovne fotografije: Željko Dangubić


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kultura 2.0

Nenad Milanović (COING): Domaće IT kompanije moraju se boriti za prava LGBTQ+ populacije

Direktor kompanije COING za Netokraciju objašnjava zašto IT kompanije treba da se bore protiv diskriminacije LGBTQ+ populacije u Srbiji i diskriminišu diskriminatore.

Kultura 2.0

Usvojen Zakon o digitalnoj imovini! Šta dalje?

Nakon javno održane rasprave, Narodna skupština je usvojila Zakon o digitalnoj imovini, čime se Srbija svrstala u krug retkih država koje su zakonski regulisale oblast digitalne imovine. U nastavku otkrivamo šta nam to Zakon donosi u odnosu na Nacrt i šta možemo očekivati u budućnosti.

Gaming

Svetski poznati CS:GO timovi iz Beograda igraju na turniru vrednom milion dolara

Neki od najboljih svetskih timova u globalno popularnoj igri Counter Strike: Global Offensive upravo se nalaze u Beogradu gde igraju mečeve Blast Pro Series Finala - turnira od milion dolara.

Propustili ste

Kultura 2.0

Kako da nam internet iskustvo bude bolje (i mnogo bezbednije) u 2021. godini?

Ako razmišljate o tome da li (i kako) da promenite svoje internet navike po pitanju privatnosti i bezbednosti - ovo je tekst za vas.

Gaming

Svetski poznati CS:GO timovi iz Beograda igraju na turniru vrednom milion dolara

Neki od najboljih svetskih timova u globalno popularnoj igri Counter Strike: Global Offensive upravo se nalaze u Beogradu gde igraju mečeve Blast Pro Series Finala - turnira od milion dolara.

Startapi i poslovanje

Beogradski Konstrukt akviziran od strane HTEC-a uz najavljene nove akvizicije širom regiona

Kompanija HTEC akvizirala je Konstrukt u cilju pojačanja produktnog i brend dizajna za svoje klijente.

Internet marketing

Oglašavanje na Snapchatu nije bauk i treba ga iskoristiti pre konkurencije

Koji tip kompanija u Srbiji bi trebalo da razmisli o tome da se priključi Snapchatu i da se oglašava na toj društvenoj mreži?

Office Talks Podcast

Profesionalni razvoj programera (upoznajte Symphony)

Tridesetu epizodu Office Talks podcasta obeležio je razgovor sa predstavnicima kompanije Symphony. Sa njima smo pričali o istoriji kompanije, procesu regrutovanja, kulturi rada i izazovima sa kojima su se susretali za vreme pandemije.

Kultura 2.0

Žene imaju jednaku sposobnost ‘preživljavanja’ na online platformama, ali slabije ulaze u ovu oblast

Predstavljamo vam rezultate specijalnog izdanja Gigmetar istraživanja koje pokazuje kako su se gig radnice adaptirale na nove uslove rada koje je donela pandemija.