Instalirajte Belgrade Monumental za besplatnu turu Beogradom

Instalirajte Belgrade Monumental za besplatnu turu Beogradom i piće u omiljenom lokalu!

Korisnici besplatno preuzimaju aplikaciju putem Google Play ili Apple store servisa, a biranjem regiona Beograda u aplikaciji mogu pronaći 300 mapiranih spomenika i za svaki od njih tekst o ličnosti koju on predstavlja. Svaki spomenik čuva token, koji je moguće iskoristiti za kreiranje promo vaučera.

Da li ste znali da u Beogradu postoji 300 spomenika posvećenih znamenitim ličnostima koje su krojile našu istoriju? Spomenička baština grada zaista je impozantna, pa se i najobičnija popodnevna šetnja može pretvoriti pravu istorijsku poslasticu. Međutim, da bi doživljaj bio potpun, neophodno je znati makar osnovne informacije o svakom od tih spomenika. Kako nije jednostavno organizovati at hoc turu kroz Beograd, a “guglanje” ume da bude zamorno, divljenje ovim bronzanim umetničkim delima često ostane samo na nivou vizualne senzacije.

Vođen mišlju kako bi bilo dobro da postoji aplikacija koja može da ispriča zanimljive priče o spomenicima, Stefan Branković, softverski ideveloper iz Beograda, odlučio je da baš on tako nešto i kreira. Koncept aplikacije je jednostavan – korisnici su u mogućnosti da čitaju istorijske lekcije s bilo koje lokacije, ali ako se nalaze u blizini nekog od spomenika, u prilici su da prikupe tokene i iskoriste ih za kreiranje vaučera za promocije. Svaki spomenik sadrži čuva token, a vaučer se kreira sa sakupljnih pet tokena.

Nadalje, u aplikaciji, u okviru sekcije Promocije korisnici mogu videti kako mogu da iskoriste svoj vaučer, od besplatnih ili 3-za-2 akcija piča u lokalima, do osvajanja besplatnih kartica za mlade sa više od 15.000 različitih popusta. Više o svojoj aplikaciji, benefitima za korisnike, biznis modelu i zašto je odlučio da posao proširi na Boku Kotorsku, razgovarali smo sa kreatorom aplikacije Belgrade Monumental u intervjuu koji sledi.

Stefane, kako si se zainteresovao za programiranje i tehnologiju?

Stefan: Imao sam tu sreću da sam odrastao sa kompjuterom u kući. Tata je još 1998. godine kupio 386 i počeo da se bavi grafičkim dizajnom, tako da sam oduvek čačkao računare, pa mi je i samo programiranje došlo jako prirodno.

Ali, kada sam upisao Fakultet Organizacionih Nauka, uopšte mi nije bio plan da postanem programer, čak sam i bežao od toga jer nisam video sebe kako po ceo dan sedim ispred kompjutera, ali kada sam na četvrtoj godini studija dobio menadžersku praksu u Microsoft-u i video da menadžeri zapravo i više vremena od programera provode ispred kompjutera, pomislio sam da programiranje i nije toliko loše.

Dodatni motiv bio je kada sam, u želji da nadjem praksu u inostranstvu po završetku studija, video da je 80% praksi vezano za programiranje, to mi je bio znak da će programiranje biti siguran posao i zanat u rukama koji će mi značiti i doneti određenu slobodnu. Tako da sam se u završnoj godini studija totalno prešaltao sa menadžerisanja na programiranje i evo nekih desetak godina kasnije vidim da je to najbolja odluka koju sam mogao doneti.

Počeo sam karijeru sa stručnom praksom u Kopenhagenu, gde sam dve godine uporedo razvijao aplikacije za iOS i Android, nakon čega sam se odlučio da se posvetim isključivo razvoju za Apple. Nakon toga sam se vratio u Beograd, nekoliko puta živeo i radio u Njujorku, da bih se krajem 2019. vratio u Beograd gde trenutno i živim, imam tu sreću da radim remote za firmu iz LA, što mi pruža veliku fleksibilnost u tome gde ću provoditi svoje vreme, a to je nešto što sam oduvek i želeo.

Kada i sa kojim ciljem si odlučio da pokreneš Belgrade Monumental?

Stefan: Ideja se rodila dok sam živeo u Kopenhagenu još 2013. godine. S obzirom na to da me je oduvek zanimala istorija, a mi u našim školama ne učimo skoro ništa o danskoj i skandinavskoj istoriji, nisam znao niti jednu jedinu ličnost koja je ovekovečena na njihovim mnogobrojnim i prelepim spomenicima u gradu.

Tada sam pomislio kako bi bilo super da postoji aplikacija koja ti može ispričati zanimljive priče o spomenicima pored kojih prolaziš dok šetaš gradom. Sedam godina kasnije, zadesila nas je korona i tako sam najzad imao vremena da se posvetim ovoj ideji. Počeo sam da pravim app o beogradskim spomenicima u slobodno vreme, da prikupljam tačne koordinate gde se koji nalazi (većinu sam izvukao iz Open Street Maps), da obilazim grad i da ih sve slikam, a na kraju sam krenuo i sam da pišem tekstove.

Vrlo brzo sam video da će mi pisanje tekstova biti najveći problem, jer iako mene sve te priče zanimaju i fasciniraju, ja stvarno nisam dobar pisac niti bi time trebalo da se bavim, tako da sam pitao drugaricu da se ona time pozabavi, dogovorili smo se oko drugarske cene i da ona napiše zanimljive priče o oko 300 spomenika koliko ih ima u Beogradu.

S obzirom na to da je app development za Apple napredovao jako dobro, trebao mi je neko da uradi app za Android. U to vreme je moj mladji brat tek pocinjao sa svojim programerskim putem, pa sam uspeo da ga zainteresujem da se sa tadašnjeg razvoja za web prebaci na razvoj Android aplikacija i da mu razvoj Belgrade Monumental-a za Android bude stručna praksa. Uroš je taj posao odradio savršeno i evo sada i radi kao uspešan Android developer. Nakon oko šest meseci rada, završili smo prvu verziju aplikacije i okačili je na App Store.

Jedini marketing nam je bio pokretanje Instagram stranice, a kako je ova aplikacija počela u krugu prijatelja i porodice tu Instagram stranicu su tada, kao i sada, vodile Mona Marković i Jovana Tatić, koje se inače bave digitalnim marketingom, one su uspele da za vrlo kratko vreme od Belgrade Monumental instagram stranice naprave i jako lep brend.

Na koji način si prikupio finansije za pokretanje posla?

Stefan: Finansije za projekat nisu postojale, sve je rađeno korišćenjem sopstvenih resursa, znanja i vremena. Investicija je svakako pravac u kome idemo, bilo da je to neki od grantova koji se nude startapima, od strane države ili na neki treći način – vrlo smo zainteresovani za partnerstva. Nama je ovo četvrta godina postojanja i sada mislim da smo spremni za investiciju i neka ozbiljnija partnerstva.

Osim tebe, ko sve čini Belgrade Monumental tim?

Stefan: Pored mene tu su i Srđan i Uroš Spasojević koji su takođe developeri, Vanja koja je pisala tekstove za spomenike, Jovana i Mona iz sfere digitalnog marketinga i bave se društvenim mrežama, kreativom i kampanjama, graficki dizajner Veroljub kao i nekoliko poznanika i prijatelja koji sa vremena na vreme uskaču da pomognu i posavetuju. Belgrade Monumental aplikaciju napravili su prijatelji, koji svi zajedno veruju u njenu lepotu i korisnost i koji imaju viziju da se ona moze unapredjivati i dalje.

Svaki spomenik čuva token, a vaučer se kreira sa sakupljnih 5 tokena.

Da li možeš da nam objasniš koncept platforme i način na koji ona funkcioniše?

Stefan: Aplikacija je namenjena svima koje interesuje istorija i kulturno nasleđe, i koji žele da saznaju više o spomenicima pored kojih svakodnevno prolaze. Takođe, kao korisnike vidimo  turiste i strance koji žive u Beogradu, pogotovu sa lansiranjem gradskih audio tura koje će biti naš prvi product u okviru aplikacije.

Korisnici besplatno preuzimaju aplikaciju putem Play ili Apple prodavnice i biraju svoj region (Beograd ili Boka Kotorska). Biranjem regiona Beograda, u aplikaciji mogu pronaći 300 mapiranih spomenika i za svaki od njih tekst o ličnosti koju on predstavlja.

Korisnici mogu istraživati aplikaciju iz udobnosti svoga doma, ali ukoliko se nalaze u blizini spomenika imaju mogućnost da prikupe tokene i iskoriste ih za kreiranje vaučera za promocije. Svaki spomenik čuva token, a vaučer se kreira sa sakupljnih 5 tokena. U aplikaciji se nalazi sekcija Promocije gde korisnici mogu videti kako mogu da iskoritse svoj vaučer, od besplatnih ili 3 za 2 akcija piča u lokalima, do osvajanja besplatnih kartica za mlade sa više od 15000 različitih popusta.

Dobili ste nagradu za najbolju aplikaciju 2021. Godine. Možeš li nam reći nešto više o tome?

Stefan: Ovo priznanje je zaista bilo neočekivano i pričinilo nam je veliko zadovoljstvo. Neko da izdvoji tvoju ideju i aplikaciju je zaista veliki uspeh, a nama je dao vetar u leđa da nastavimo sa radom. Nagrada je donela i veliku medijsku pažnju, što je dodatno uticalo na vrednost i prepoznatljivost Belgrade Monumental-a kao brenda. Pre ove nagrade brojali smo svega nekoliko stotina korisnika a nakon nagrade i velike medijske paznje, broj korisnika se popeo na hiljade.

Ko sve čini korisničku bazu i da li vašu aplikaciju više koriste turisti ili domaći korisnici?

Stefan: U početku je mnogo više domaćih korisnika koristilo Belgrade Monumental. Mi prvih godinu i po dana nismo ni imali prevode tekstova na engleski. Ali evo ovog leta procenat turista i domaćih korisnika skoro da se izjednačio. Na to je uticao malo jači marketing ka stranim turistima.

Za sada je aplikaciju skinulo preko 10.000 korisnika. Imamo par stotina korisnika koji su naši verni fanovi i aplikaciju koriste gotovo svakodnevno, obzirom da imamo feature spomenik dana, gde vidimo trend da korisnici udju u aplikaciju barem jednom dnevno, kada im stigne notifikacija za spomenik dana, da pročitaju tekst o tom jednom velikanu koji je zaslužio da mu se podigne spomenik.

Takođe, nakon što smo prošle godine dodali opciju da se obiđe pet spomenika i osvoji vaučer za piće u nekoliko lokala u Beogradu, primećujemo trend korišćenja aplikacije vikendom, kada se ide u šetnje i obilaske mnogobrojnih parkova, Kalemegdana, itd.

Koje sve benefite i pogodnosti imaju vaši korisnici i kako do njih dolaze?

Stefan: Kao što sam već napomenuo, korisnici aplikacije osim što mogu pročitati interesatne tekstove o ličnostima kojima su spomenici podignuti, mogu i da ostvare promocije u vidu besplatnih pića, odabirom promocije i pokazivanjem Belgrade Monumental vaučera u lokalima.

Uzevši u obzir to da smo iz Beograda i poznajemo puno ljudi i ugostitelja, partnerstva smo sklapali po osnovu poznanstva i njihove želje da podrže našu aplikaciju. Passangers bar, Zaokret, Endorfin i Green Street Caffe lokali su u kojima sada postoje Belgrade Monumental promocije.

Osim toga, kao značajnog partnera izdvajamo i imamo i EYCA Moju Karticu namenjenu za studente , za koju se takođe može iskoristiti BM vačer, i po osnovu nje ostvariti 15.000 različitih popusta. Tu karticu može da izvadi bilo koji student ili osmoba mladja od 30 godina po ceni od 1000 dinara, ali preko Belgrade Monumental vaučera ona je besplatna i može se preuzeti svakog radnog dana u EYCA kancelariji u ulici Starine Novaka u Beogradu.

Da li možeš da nam predstaviš vaš biznis model?

Stefan: Belgrade Monumental je besplatna aplikacija i zauvek će tako biti. Do sada smo celokupan razdvoj napravili iz čiste ljubavi prema projektu, zalaganjem u slobodno vreme i izdvajanjem ličnih finansijskih sredstava. Ono na čemu sada radimo jesu gradske audio ture i to je nešto na osnovu čega planiramo da ostvarimo zaradu i pravac u kom želimo da idemo.

Ali pored toga, mi zapravo ovaj projekat vidimo kao nešto što bi trebalo da bude od opštinskog, gradskog ili državnog interesa tako da razmatramo razlišite opcije za grantove i finansiranje od strane grada ili nekih drugih fondova.

Biranjem regiona Beograda, korisnici u aplikaciji mogu pronaći 300 mapiranih spomenika i za svaki od njih tekst o ličnosti koju on predstavlja.

Koliko ukupno postoji spomenika u Beogradu, a koliko njih ste uključili u vašu aplikaciju?

Stefan: U Beogradu postoji oko 300 spomenika i mi smo pokrili oko 90%. Korisnici mogu pročitati jako zanimljiv tekst o svakom o njih, a oni su pisani u formatu sličnom tekstovima u Politikinom Zabavniku. Trudili smo se da svakome budu zanimljivi i da ne budu samo skup nekih informacija.

Pored toga korisnici mogu da vide i sliku spomenika ali i sliku lišnosti, kako je ona izgledala dok je bila živa što je meni bilo posebno zanimljivo, jer se time dodaje ličnost tom bloku mermera pored kojeg prolazimo svaki dan.

Osim Beograda, odnedavno ste uvrstili i znamenitosti Boke Kotorske. Kako ste došli na ovu ideju?

Stefan: Meni je Boka Kotorska oduvek bila jedno od omiljenih mesta na planeti, koliko zbog svoje lepote toliko i zbog istorije koja je toliko raznovrsna. Za Boku Kotorsku sam se odlucio da tekstove pisem sam, uz pomoć ChatGPT bota i rezultati su sjajni. Dobili smo novih 60 spomenika i tekstova i nasim korisnicima približili živote znamenitih kapetaa i admirala kao što su Matija Zmajević, Marko Vojnović, Ivo Vizin koji je jedan od prvih ljudi sa ovih prostora koji je oplovio čitav svet.

Tu je i Sava Vladislavić, jedan od najzanimljivijih ljudi sa ovih prostora ali i dobrotvori kao što je Vaso Ćuković , borci za ujedinjenje kao što je Štrosmajer, naši velikani poput Lubarde, Andrića, Njegoša a meni možda i omiljeni – Zuko Džumhur. Mogao bih ih nabrajati sve ponaosob, ali predlažem svim čitateljima da skinu aplikaciju Belgrade Monumental i da barem virtuelno prošetaju Bokom Kotorskom i upoznaju se sa svima njima

Kakvi su vam planovi za budućnost?

Stefan: Audio ture kao i neki način finansijske podrške u vidu investicije je plan za do kraja godine. Trenutno razmatramo najbolje načine kako da integrišemo veštačku inteligenciju i to je sigurno nešto za šta verujemo da će dodatno unaprediti aplikacuju i ispratiti nove trendove digitalnog razvoja.

Za sada imamo odličnu ideju i vredno radimo na toj realizaciji. Proširenje na druge gradove u regionu, a i šire je nešto gde vidimo Belgrade Monumental u budućnosti i nama bi bilo jako zanimljivo da nadjemo nekog strateškog partnera, bilo u Srbiji ili u regionu.

Imamo razne ideje, raspoloženi smo za nove i uvek otvoreni za različita partnerstva, jer verujemo da naš proizvod nudi veliki prostor za saradnju i dopunu edukativnim i kreativnim projektima gradova. Tako da ako neko od čitatelja sebe vidi kao našeg budućeg partnera ili ima ideju kako da zajedno unapredimo Aplikaciju i vinemo se u nove visine neka nam se javi na office@belgrade-monumental.com a mi jedva čekamo to da čujemo.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki MotionOps podigao investiciju od $1,2 miliona – sledi širenje tima u Srbiji i dalji razvoj proizvoda

MotionOps zatvorio je 'pre-seed' rundu od gotovo 1,2 miliona dolara predvođenu VC fondom iz Jute Alpine 100. Nikola Cvetković, jedan od osnivača ovog startapa, otkriva nam više o tome kako tim planira da iskoristi investiciju.

Analiza

Rast po svaku cenu više nije ono što startape vodi do investicije – i tu je prilika za srpske timove

Po pitanju investiranja u startape na globalnom nivou, prošla decenija lako bi mogla dobiti titulu zlatne decenije. Problem je bio samo jedan: ti startapi u velikoj većini nisu stavljali naglasak na profitablinost i zdrav rast i, uprkos gubicima koji su se brojali u stotinama miliona, ipak su dostizali valuacije od nekoliko milijardi. Sada su se pravila igre promenila - što može ići u prilog domaćim startapima.

Sponzorisano

Degordian pokreće novi podbrend: Builtt! Fokusiraće se na ecommerce, web i product projekte

Degordian dobija novi specijalizovani spin-off brand koji deluje u 3 vertikale. Upoznajte 'Builtt' koji se bavi izradom web stranica, digitalnih proizvoda i ecommerce rešenja.

Propustili ste

Kultura 2.0

Web pristupačnost čini internet boljim mestom za sve – a posebno za osobe sa invaliditetom

Internet je alat putem kog možemo pronaći gotovo sve što želimo da saznamo, zar ne? Nažalost, to nije slučaj za osobe koje imaju određene invaliditete. Upravo zato je pristupačnost interneta (web accessibillity) sve aktuelnija tema.

Društvene mreže

Hoće li Elon Mask zaista uvesti pretplatu za sve korisnike Twittera?

Ono što se dešava sa Twitterom od momenta akvizicije od strane kontraverznog biznismena Elona Maska može se kategorizovati kao potpuna farsa sa čudnim spletom događaja i okolnostima koji su zadesili ovu društvenu mrežu.

Takmičenje

Bosch Startup Harbour poziva startape da zajedno validiraju ideje i skaliraju biznis – prijave traju do 30. septembra

Startup Harbour je globalna inicijativa kompanije Bosch čiji je cilj kreiranje ekosistema kroz saradnju između 'early stage' startapa i različitih Bosch divizija u oblasti informacionih tehnologija i digitalizacije.

Intervju

Amir Moini pomogao je Netflixu da izgradi Employer Brand iz temelja – a sada dolazi na Empple Festival

Treći po redu Empple Festival 5. oktobra ugostiće Amira Moinija, direktora Employer Branding-a kompanije Moloco u Silicijumskoj dolini.

Internet marketing

Weekend Media Festival po 16. put u Rovinju, ovog puta sa fokusom na HR i veštačku inteligenciju

Weekend Media Festival, jedna od najvećih regionalnih konferencija posvećenih digitalnom marketingu, po 16. put će se održati u Rovinju od 21. do 24. septembra, sa potpuno novim i aktuelnim temama iz digitalnog sveta.

Karijere

Olja Vučićević Gaković: Srpski IT bio je prenaduvani balon koji je morao da pukne – i to je izdvojilo kvalitetne kompanije

Olja Vučićević Gaković ima impresivno poslovno iskustvo: od života i rada u Silicijumskoj dolini i saradnje sa kompanijama kao što su Google, Yahoo i IBM, do povratka u Srbiju i vođenja uspešnih IT kompanija. U intervjuu koji sledi, ona je sa nama podelila svoje mišljenje o srpskoj IT industriji - i zašto smatra da je kriza imala pozitivan uticaj na nju.