Vodič za Belgrade Blockchain week

Vodič za Belgrade Blockchain week: Od velike ETH konferencije do Near, i Chainlink meetupa

Belgrade Blockchain Week zakazan je u periodu od 2. do 9. juna. U sklopu događaja održaće se niz manjih event-ova na temu razvoja i budućnosti Web3 i decentralizovane tehnologije, pozicionirajući tako Srbiju kao važnu lokaciju u svetskom Web3 ekosistemu.

Sredinom aprila tekuće godine imali smo priliku da porazgovaramo u podkast epizodi sa Tanjom Mladenović i Petrom Popovićem koji su organizatori i osnivači ETH Belgrade konferencije. Tada smo uspeli da saznamo više o tome koje teme će ova konferencija pokrivati i šta od iste publika koja je zainteresovana za Web3 može očekivati.

Sa preko 50 timova koji rade na projektima kao što su Tenderly, Polygon, DeFi Saver i drugi, Beograd predstavlja sve važniju lokaciju na svetskoj mapi Web3 ekosistema i razvoja rešenja iz ove oblasti. Otuda će predstojeća konferencija okupiti sve Web3 entuzijaste koji će imati priliku da čuju predavanja stručnjaka iz ove industrije ali i da se sa njima upoznaju.

ETH Belgrade, biće podeljen u dva dela, prvi je konferencijski deo zakazan za period od 2. do 4. juna, dok će drugi deo biti hakaton sa terminom od 5. do 7. juna. U nastavku ovog teksta, imali smo priliku da opet porazgovaramo sa Tanjom Mladenović koja nam je između ostalog otkrila više detalja o sporednim manjim događajima u okviru Belgrade Blockchain Week-a čije detalje takođe donosimo u nastavku ovog teksta.

Svetska Ethereum zajednica u Beogradu

Tanja nam je odmah na početku otkrila da su sporedni događaji prilično zastupljeni u svetu Web3 konferencija. Kako ona kaže, razlog za to je da posetioci očekuju da dobiju neku dodatnu vrednost od dolaska na konferenciju koje znaju da budu prilično skupe kad se uzme u obzir cena karte, prevoz, smeštaj, hrana, itd. Sa druge strane, dodaje naša sagovornica, kompanije ne mogu da isprate sve dobre konferencije tokom godine i baš svaku da sponzorišu pa se najčešće fokusiraju na nekoliko ključnih:

Međutim, kako bi povećali vidljivost i prisustvo onda se odluče da na nekim konferencijama održe side event koji je manje zahtevan u pogledu resursa koji će da utroše (ljudi, vreme, novac…) a može da donese dosta dobru vidljivost jer većina učesnika konferencije poseti bar nekoliko side događaja.

Štaviše, Tanja dodaje da je to odlična prilika da se kroz opuštenu atmosferu ljudi upoznaju sa projektima, sklope neka nova potencijalna partnerstva, da nešto novo nauče i u krajnjoj meri da se svi dobro zabave. Ona dodaje da između ostalog, sama priroda ovakvih događaja varira od edukativnih radionica, preko opuštenih koktela do žestokih žurki i rejvova.

Na pitanje Netokracije koliko je zapravo bilo izazovno organizovati samu konferenciju i kako je došlo do ideje za njenu realizaciju, Tanja nam je odgovorila sledeće:

Organizovanje konferencije se pokazalo izuzetno izazovno. Pogotovo što nam je ovo prva godina, bilo je dosta izazova i sumnji koje smo morali da otklonimo. A što se tiče same ideje, ona se rodila još u oktobru 2021. u Lisabonu. Bili smo prisutni na tadašnjem ETH Lisabonu i Liscon-u i tamo se sreli sa velikim brojem ljudi, što iz Srbije, što iz okolnih zemalja.

Odmah smo napravili grupu i krenule su priče o tome šta bismo mogli, kako bismo mogli. Ali eto, trebalo je nam je skoro dve godine da dođemo do toga da zaista i organizujemo konferenciju kod nas.

“Što je možda dobro, svašta smo naučili, a i sazreli smo kao tim i prijatelji za to vreme. U međuvremenu, tokom cele 2022. posetili smo 7-8 internacionalnih web3 konferencija i iznova sretali iste ljude sa kojima smo se još više zbližli, a istovremeno i upoznavali nove”, objašnjava nam Tanja.

Takođe, ona dodaje da je to samo još više učvrstilo želju i odlučnost da ih sve ugoste u našem gradu i dovedu svetsku Ethereum zajednicu u Beograd na nekoliko dana, rekavši nam između ostalog više o temama o kojima će se govoriti na događaju:

Ethereum i sve što se vrti oko njega će biti zastupljeno na konferenciji. Dakle, infrastruktura, skaliranje, bezbednost, DeFi, DAO-i, zero-knowledge, decentralizovane aplikacije, pravna pitanja, itd.

Što se side eventova tiče, Chainlink organizuje radionicu vezanu za upoznavanje sa njihovom platformom, Renfter organizuje gejming samit, a imaćemo i opuštene DeFi razgovore uz pivo koji zajednički organizuju ekipe DeFi Saver, LiFi, Liquity i 0x. Zatim tu je vrlo interesantan Policy lab događaj koji zajednički prave Srbija Inovira, Superklaster Odličan 3, USAID.

Ono što Tanja takođe napominje jeste da od velikih timova, Solana dolazi i pravi Solana day, a nešto slično organizuje i Sui. Tu se ipak ne završava lista pa će posetioci imati priliku da posete Wonder Women of Web3 događaj, NEAR devs day, World of DeSci i nekoliko dobrih žurki. Govoreći nam o planovima za budućnost ETH Belgrade događaja, naša sagovornica nam je rekla da čitav tim zapisuje sve dobre i one manje dobre stvari vezane za organizaciju ove konferencije pa će sve to implementirati dogodine.

“Koncept će biti verovatno sličan, ali smo sigurni da nas očekuje još kvalitetnija konferencija sa još više poznatih timova i većim brojem side event-ova”, zaključuje Tanja.

Detaljan spisak događaja pogledajte u nastavku

ETH Belgrade Conference (2. – 4. jun)

ETH Belgrade je krovna konferencija Belgrade Blockchain Week-a i predstavljaće jedinstven događaj za istraživanje mogućnosti Ethereum blockchain-a. U okviru Belgrade Blockchain Week-a, ova trodnevna konferencija okuplja izuzetne stručnjake i Ethereum entuzijaste da podele znanje i pokrenu ideje koje će podići čitav ekosistem. I što je najbolje, čim se konferencija završi, počinje after party – ETH Belgrade Hackathon, koji će okupiti takođe sjajne stručnjake u tri dana neprekidne akcije razvoja Web3 rešenja.

ETH Belgrade Side Event Workshop Discover Chainlink Functions (2. jun)

Ovde je reč o praktičnoj radionici na kojoj će prisutni imati priliku da savladaju osnove na temu Chainlink Solutions-a. Pripremite svoje laptopove za radionicu o Chainlink funkcijama koju vode stručni instruktori. Chainlink Functions je platforma za programere bez Web3 servera koja omogućava da izvršite bilo koji kod koji želite da pokrenete i dobijete decentralizovan i verifikovan konsenzus o rezultatu koristeći Chainlink-ovu veoma sigurnu i pouzdanu mrežu.

World of DeSci: Belgrade (3. – 4. jun)

Ovde je reč o globalnom konferencijskom događaju koji pokreće DeSciWorld, dizajniran da približi DeSci oblast istraživačima i pomogne svetskoj naučnoj zajednici da istražuje svoj potencijal. Organizatori ovog događaja rade sa domaćim univerzitetima, osnivačima i inovatorima kako bi održali konferenciju koja je i lokalno i globalno relevantna. World of DeSci ima za cilj da neguje globalno distribuiranu, usklađenu i povezanu mrežu DeSci zajednica. DeSci Beograd će biti inkubiran u procesu ove konferencije, služeći kao centralno čvorište za aktivnosti i podršku srpske decentralizovane naučne zajednice.

Web3 and Art, beyond the hype (3. jun)

Zašto je Web3 dobar za umetnike? Šta Web3 znači za kreatore sadržaja? Kako je NFT uticao na umetnost? Upravo na ovom događaju će se razgovarati o istaknutim Web3 umetnicima o izazovima i mogućnostima, budućnosti Web3 tehnologije i umetnosti.

Web 2.5 Academy Fireside chat (3. jun)

Web2.5 Akademija je dizajnirana sa idejom da omogući uključivanje širokog spektra učesnika sa osnovnim programskim veštinama i usmeri ih na jednostavne, ali konkretne Web3 projekte. Takođe ima za cilj da omogući učesnicima da se povežu sa ljudima iz industrije. Kako se drugi ciklus Web2.5 akademije bliži kraju, iz organizacije pozivaju sve  učesnike na odličnu priliku za umrežavanje.

ETH Belgrade Speakers’ dinner (3. jun)

Ovaj događaj okupiće stručne predavače na jednom mestu, a biće prilika za razmenu ideja i iskustava sa Web3 zajednicom.

NEAR Dev Days (4. jun)

Još jedan od sporednih događaja koji na stručne Web3 teme organizuje NEAR. Ovaj event zakazan je za 4. jun i biće održan u KC Grad.

ETH BGD Conference closing party (4. jun)

Događaj namenjen zatvaranju ETH Belgrade konferencije. Mesto žurke biće objavljeno naknadno.

ETH Belgrade Hackathon (5. – 7. jun)

ETH Belgrade Hackathon je trodnevno takmičenje koje okuplja talente iz celog sveta. Misija ovog događaja je da osnaži inženjere da pomeraju granice novih tehnologija i izgrade inovativne slučajeve upotrebe u stvarnom svetu na Ethereum blockchain-u. Da biste pronašli detaljne informacije o ETH Belgrade Hackathon-u, posetite zvaničnu TAIKAI stranicu.

Polkadot day: Engage & Inspire (5. jun)

Uđite u svet Polkadota o čemu će govoriti stručni predavači iz Web3 industrije ali i inovatori i vizionari. Ovaj događaj koji je deo MVP Workshops-a će biti idealna prilika da uronite i istražite svet parachains-a i cutting-edge infrastrukture i tehnologije. Eminentni predavači će podeliti svoja znanja i iskustva, pomažući da se izgradi budućnost Polkadot ekosistema.

Wonder Women of Web3 (5. jun)

Ovaj događaj biće posvećen ženama u Web3 ekosistemu a biće održan 5. juna u KC Grad.

Web3 Policy Lab meetup (5. jun)

Organizovan zahvaljujući podršci USAID-a, ICT Hub-a i Srbija Inovira, ovaj event biće više fokusiran na pravne teme u okviru Web3 industrije. Događaj će biti održan u ponedeljak 5. juna.

Solana meetup (6. jun)

Svakako jedan od značajnijih događaja tokom Belgrade Blockchain Week-a s obzirom na to da će publika imati priliku da posluša predavanja stručnjaka iz Solane. Ovaj događaj održaće se 6. juna u KC Grad.

Block&Wine – Belgrade #3 (6. jun)

Block&Wine je događaj umrežavanja koji organizuju entuzijasti blokčejna za entuzijaste blokčejna. Od svog osnivanja 2018. godine, Block&Wine je izrastao u jednu od najpopularnijih blokčejn zajednica u srcu bečke tehnološke scene. Počevši od Beograda, Block&Wine proširuje seriju događaja u nastojanju da našu zajednicu učini značajnim Web3 mestom u regionu CIE.

Sui meetup (7. jun)

Sui fondacija organizuje događaj u Kulturnom Centru Grad koji će se održati 7. juna.

Algorand meetup (8. jun)

Algorand fondacija organizuje događaj u Kulturnom Centru Grad koji će se održati 8. juna.

Web3 & Gaming (8. jun)

Web3 je koncept koji menja percepcije od svog nastanka i transformiše industrije na sledeći nivo, izvan naših svesnih mogućnosti. Sada, Web3 video igre imaju potencijal da revolucionišu iskustvo igranja. Kako Web3 utiče na igranje igara? Može li Web3 promeniti industriju video igara? Na ovom događaju biće predstavljena Web3 tehnologija i koncepti koji stoje iza tekućeg razvoja video igara, dok će organizatori podeliti svoje iskustvo u radu na ovim projektima.

Beers & DeFi with DeFi Saver, 0x, Liquity and LiFi (TBA)

Kao što i sam naslov kaže, ovaj događaj biće posvećen decentralizovanim finansijama. Vreme i mesto okupljanja će naknadno biti objavljeni, a do tada možete pratiti zvanični sajt Belgrade Blockchain week-a kako biste bili u toku sa predstojećim događajima i konferencijom.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Srpski Constellation lansira AimFox – sveobuhvatno rešenje za automatizaciju komunikacije na LinkedInu

AimFox je cloud-based aplikacija namenjena svima koji žele da se bave networkingom, prodajom, regrutingom ili bilo kojim procesima koji podrazumevaju 'jedan na jedan' komunikaciju sa odabranom ciljnom grupom.

Startapi i poslovanje

Payoneer istraživanje: Globalizacija je šansa za razvoj malih i srednjih preduzeća

Procenat očekivanog rasta prihoda malih i srednjh preduzeća ostvarenog od izvoza u Srbiji iznosi 12% u periodu od 2021. do 2023 - pokazuju rezultati istraživanja koja je sproveo Payoneer.

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki MotionOps podigao investiciju od $1,2 miliona – sledi širenje tima u Srbiji i dalji razvoj proizvoda

MotionOps zatvorio je 'pre-seed' rundu od gotovo 1,2 miliona dolara predvođenu VC fondom iz Jute Alpine 100. Nikola Cvetković, jedan od osnivača ovog startapa, otkriva nam više o tome kako tim planira da iskoristi investiciju.

Propustili ste

Društvene mreže

Hoće li Elon Mask zaista uvesti pretplatu za sve korisnike Twittera?

Ono što se dešava sa Twitterom od momenta akvizicije od strane kontraverznog biznismena Elona Maska može se kategorizovati kao potpuna farsa sa čudnim spletom događaja i okolnostima koji su zadesili ovu društvenu mrežu.

Takmičenje

Bosch Startup Harbour poziva startape da zajedno validiraju ideje i skaliraju biznis – prijave traju do 30. septembra

Startup Harbour je globalna inicijativa kompanije Bosch čiji je cilj kreiranje ekosistema kroz saradnju između 'early stage' startapa i različitih Bosch divizija u oblasti informacionih tehnologija i digitalizacije.

Intervju

Amir Moini pomogao je Netflixu da izgradi Employer Brand iz temelja – a sada dolazi na Empple Festival

Treći po redu Empple Festival 5. oktobra ugostiće Amira Moinija, direktora Employer Branding-a kompanije Moloco u Silicijumskoj dolini.

Internet marketing

Weekend Media Festival po 16. put u Rovinju, ovog puta sa fokusom na HR i veštačku inteligenciju

Weekend Media Festival, jedna od najvećih regionalnih konferencija posvećenih digitalnom marketingu, po 16. put će se održati u Rovinju od 21. do 24. septembra, sa potpuno novim i aktuelnim temama iz digitalnog sveta.

Karijere

Olja Vučićević Gaković: Srpski IT bio je prenaduvani balon koji je morao da pukne – i to je izdvojilo kvalitetne kompanije

Olja Vučićević Gaković ima impresivno poslovno iskustvo: od života i rada u Silicijumskoj dolini i saradnje sa kompanijama kao što su Google, Yahoo i IBM, do povratka u Srbiju i vođenja uspešnih IT kompanija. U intervjuu koji sledi, ona je sa nama podelila svoje mišljenje o srpskoj IT industriji - i zašto smatra da je kriza imala pozitivan uticaj na nju.

Kultura 2.0

Trudna Barbi i Ken Sugar Daddy – kako je Mattel forama na svoj račun prešao marketing igru?

Drugi deo svoje kolumne o filmu "Barbie" posvetila sam marketinškim strategijama kompanije Mattel koja je aktivno učestvovala u produkciji i realizaciji filma.