Šta je to 'bear market' i kako je povezan sa drastičnim padom kriptovaluta?

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Šta je to ‘bear market’ i kako se povezuje sa drastičnim padom kriptovaluta?

U prethodnim danima Bitcoin je doživeo nagli pad vrednosti, spustivši se na ispod 35.000 dolara. Štaviše, kompletno 'crypto' tržište je u padu, smanjujući vrednost gotovo svih kriptovaluta. Šta je uzrok ovom problemu i koji uticaj u svemu tome ima termin 'bear market'?

Ako pogledate strane ili domaće kripto menjačnice, videćete da je tabela koja prati rast ili pad određene kriptovalute u crvenom. Svaki procentualni broj vezan za određenu kriptovalutu beleži veliki pad. Vrednost one najpopularnije i ujedno najvrednije, Bitcoin-a, u prethodnih sedam dana je opala za čak 19%, Ethereum koji ga odmah prati je doživeo pad od čak 28%, a za njima idu i ostale kriptovalute čije su strelice usmerene na dole.

Retke su one koje su imale rast, pa čak i da se nalaze u zelenom, to je toliko minimalan napredak da je čak i zanemarljiv. Godinama već čitamo kako mnogo faktora utiče na razvoj i transformaciju pomenutog tržišta, koliko je ono zapravo osetljivo ali u isto vreme sve rasprostranjenije. Svi oni koji trguju ili planiraju da to rade kada je reč o ovim digitalnim novčićima, već na početku godine naišli su na loše vesti.

Kao što smo već pomenuli, samo tržište trenutno prolazi kroz veliku krizu i pad, a ono što je glavna vest prethodnih dana u ovim krugovima jeste da je pomenuta kriza naglog pada izbrisala čitavih bilion dolara vrednosti kompletnog kripto tržišta. Sve ovo se u crypto krugovima može opisati kao termin bear market, koji ćemo objasniti u nastavku teksta.

Gubitak na vrednosti i padovi jednostavno su sastavni deo ovog tržišta. Setićemo se kako je debakl Bitcoina recimo bio aktuelna tema i 2018. godine, kada je ova kriptovaluta pala za čak 50%, dostižući tadašnju vrednost od oko 9.000 dolara. Da crypto tržište može da bude i te kako nestabilno i da postoje neodgovorni trgovci pokazuje nam, recimo, i primer od prethodne godine, kada je u jednoj investitorskoj firmi u Južnoafričkoj republici nestalo 3,6 milijardi dolara (tačnije oko 69.000 Bitcoina).

Pomenuta vest o ovogodišnjem i za sada trenutnom kolapsu crypto sveta, podseća na primer takođe iz prošle godine kada su prevaranti uspeli da ukradu ogromnih 14 milijardi dolara u vrednosti kriptovaluta, što je samo otvorilo mnoga pitanja za sve trgovce i investitore na crypto berzi u vezi toga kako da zaštite svoja ulaganja u kripto.

Da li se i kada može očekivati oporavak?

Kao što smo pomenuli na početku teksta, termin koji se vezuje za drastičan kolaps i nestajanje ogromne količine vrednosti kriptovaluta jeste bear market. Šta tačno ovaj termin podrazumeva? Možda bi najbliža definicija mogla da glasi da je ovo zapravo produženi period pada cena ili malog rasta na berzi. Inače, ovaj termin investitorima obično predstavlja sinonim za loše vesti, ekonomske padove i sveukupnu negativnost.

Trenutno stanje vrednosti najtraženijih kriptovaluta prema Coinmarketcap-u. Jasno se vidi veliki pad na nedeljnom nivou.

Između ostalog, bear market je zapravo produženi period u kojem cene investicija padaju najmanje 20% od svog istorijskog proseka. Tržište mora pasti 20% ili više od svog poslednjeg maksimuma da bi na taj način bilo definisano kao bear market, gde ostaje sve dok ne poraste opet 20% sa najnižeg nivoa.

S obzirom na to da ovde govorimo o trgovini kriptovalutama kao i investicijama u iste, ovaj termin mogli bismo da povežemo na silazni momenat vrednosti na berzi, a koji se može primeniti na bilo koju drugu imovinu čija je vrednost u silaznoj putanji. Primetićete da se ovde konstantno pominje reč bear (medved), pa većina inostranih etimologa veruje da je ime za pomenuto tržište proizašlo iz stare engleske poslovice “ne prodajte medveđu kožu, a da pre toga ne uhvatite medveda”.

Sve ovo aplicira na to da korisnik ne treba da nudi nešto što zapravo još i nema u svom vlasništu. Upravo odatle, bear market je u krugovima investitora i svih onih koji se bave ulaganjem u određene vrednosti, postao žargonski i sleng izraz za one koji se klade na to da će cene ili vrednost nečega opasti.

Prema pisanju Business Insider-a, suprotnost bear marketu jeste bull market koji na neki način definiše i objašnjava period rasta vrednosti. Sa druge strane, bitno je napomenuti da bear market može trajati bilo koji vremenski period, kao i da se može podeliti u ciklični i sekularni deo. Ovi prvi su kratkotrajnog tipa, dok su drugi potpuna suprotnost i mogu trajati i do nekoliko meseci, a čak i nekoliko godina.

Čak i nakon što se određeno tržište, u ovom slučaju kripto, oporavi od “udarca” ili pada, uvek postoji kašnjenje pre nego što može da se proglasi konačni i definitivni kraj bear market perioda. Ono što bar za sada ostaje potpuna enigma, jeste kada bi i na koji način kripto tržište moglo da se oporavi od ovog udarca, a na koje je uticalo mnogo faktora, od intenziviranja pandemije, preko trgovinskih i energetskih sukoba velikih sila, pa i do čitavog stanja globalnog društva.

Ponuda i potražnja za kriptovalutama će svakako ostati na snazi, posebno sada kada i NFT groznica počinje da se širi čitavim svetom, a koju i velike kompanije planiraju da masovno popularizuju. Kripto tržište, kao i svako drugo, definitivno je osetljivno na mnogo faktora, kao što je i monetarna politika velikih svetskih sila. Upravo zato, ostaje nam da pratimo statistike i dešavanja u svetu kako bismo mogli da razumemo promene na kripto berzi i možda predvidimo njen skoriji oporavak.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

Quiet Quitting: Kako je TikTok trend pokrenuo revoluciju na radnom mestu?

Ukoliko ste aktivni na TikTok-u, sigurno vam nije promakao trend o 'tihom otkazu' koji u proteklom periodu preplavljuje svačiji #fyp na ovoj društvenoj mreži.

Gaming

FDU pokrenuo Game Art katedru ― šta to znači za srpsku gejming industriju?

Fakultet dramskih umetnosti, koji je član superklastera Creative Tech Serbia, ove godine prvi put je upisao studente na novi studijski program: Vizuelni efekti, animacija i gejm art. Sve o novom studijskom programu i mogućnostima koje pruža, pročitajte u našem tekstu.

Karijere

Veljko je više od deset godina Java programer u Mozzartu – otkriva nam izazove IT odeljenja u ‘gambling’ industriji

Ukoliko se baviš programiranjem i tragaš za novim profesionalnim izazovima, kako ti se čini mogućnost da razvijaš vlastiti proizvod i da možeš da vidiš svoj kod u produkciji u rekordno kratkom roku?

Propustili ste

Tehnologija

Search On 22: SEO relevantniji nego ikada pre

U nameri da privuče generaciju Z, Google je na 'Search On 22' događaju predstavio novitete u pretrazi, koji su rezultat dugogodišnjeg razvijanja AI tehnologija.

Društvene mreže

TikTok će pokoriti najveće igrače u industriji zabave

U okviru 15. izdanja Weekend Media Festivala, održan je panel 'TikTok – the platform that will bring the biggest players on the market to its knees'.

Karijere

Nakon 3 godine pauze, DaFED okupljanja ponovo u Novom Sadu!

Novosadska zajednica ima razloga za slavlje - DaFED ekipa ponovo je na okupu. Oslobodite kalendare jer prvi meetup je već zakazan, a mi otkrivamo planove za konferenciju i druge edukacije koje DaFED već uveliko planira.

Novost

LotusFlare otvorio novu kancelariju u Beogradu sa ciljem da proširi programerski tim

Softverska kompanija LotusFlare sa sedištem u Silicijumskoj dolini otvorila je novu kancelariju u Beogradu, dok nastavlja da širi svoj tim u Srbiji i drugim lokacijama širom sveta.

Office Talks Podcast

Marketing za web 3.0 zajednicu

U 111. epizodi Office Talks podkasta ugostili smo Nikolu Jankovića i Nikolu Milinkovića iz kompanije Decenter. Sa njima smo razgovarali o kreiranju efikasnog marketinga u web 3.0 industriji, uz osvrt na važnost izgradnje jake web 3.0 zajednice.

Izveštaj

Kripto vodič: Kako da skalirate Ethereum uz ‘Zero knowledge’ metodologiju?

Na ovogodišnjoj Infobip Shift konferenciji, u okviru predavanja 'Scaling Ethereum with Zero-Knowledge magic' na Web3 stejdžu predstavljena su rešenja koja mogu da pojednostave i ubrzaju skaliranje na Ethereumu.