Šta je to 'bear market' i kako je povezan sa drastičnim padom kriptovaluta?

Šta je to ‘bear market’ i kako se povezuje sa drastičnim padom kriptovaluta?

U prethodnim danima Bitcoin je doživeo nagli pad vrednosti, spustivši se na ispod 35.000 dolara. Štaviše, kompletno 'crypto' tržište je u padu, smanjujući vrednost gotovo svih kriptovaluta. Šta je uzrok ovom problemu i koji uticaj u svemu tome ima termin 'bear market'?

Ako pogledate strane ili domaće kripto menjačnice, videćete da je tabela koja prati rast ili pad određene kriptovalute u crvenom. Svaki procentualni broj vezan za određenu kriptovalutu beleži veliki pad. Vrednost one najpopularnije i ujedno najvrednije, Bitcoin-a, u prethodnih sedam dana je opala za čak 19%, Ethereum koji ga odmah prati je doživeo pad od čak 28%, a za njima idu i ostale kriptovalute čije su strelice usmerene na dole.

Retke su one koje su imale rast, pa čak i da se nalaze u zelenom, to je toliko minimalan napredak da je čak i zanemarljiv. Godinama već čitamo kako mnogo faktora utiče na razvoj i transformaciju pomenutog tržišta, koliko je ono zapravo osetljivo ali u isto vreme sve rasprostranjenije. Svi oni koji trguju ili planiraju da to rade kada je reč o ovim digitalnim novčićima, već na početku godine naišli su na loše vesti.

Kao što smo već pomenuli, samo tržište trenutno prolazi kroz veliku krizu i pad, a ono što je glavna vest prethodnih dana u ovim krugovima jeste da je pomenuta kriza naglog pada izbrisala čitavih bilion dolara vrednosti kompletnog kripto tržišta. Sve ovo se u crypto krugovima može opisati kao termin bear market, koji ćemo objasniti u nastavku teksta.

Gubitak na vrednosti i padovi jednostavno su sastavni deo ovog tržišta. Setićemo se kako je debakl Bitcoina recimo bio aktuelna tema i 2018. godine, kada je ova kriptovaluta pala za čak 50%, dostižući tadašnju vrednost od oko 9.000 dolara. Da crypto tržište može da bude i te kako nestabilno i da postoje neodgovorni trgovci pokazuje nam, recimo, i primer od prethodne godine, kada je u jednoj investitorskoj firmi u Južnoafričkoj republici nestalo 3,6 milijardi dolara (tačnije oko 69.000 Bitcoina).

Pomenuta vest o ovogodišnjem i za sada trenutnom kolapsu crypto sveta, podseća na primer takođe iz prošle godine kada su prevaranti uspeli da ukradu ogromnih 14 milijardi dolara u vrednosti kriptovaluta, što je samo otvorilo mnoga pitanja za sve trgovce i investitore na crypto berzi u vezi toga kako da zaštite svoja ulaganja u kripto.

Da li se i kada može očekivati oporavak?

Kao što smo pomenuli na početku teksta, termin koji se vezuje za drastičan kolaps i nestajanje ogromne količine vrednosti kriptovaluta jeste bear market. Šta tačno ovaj termin podrazumeva? Možda bi najbliža definicija mogla da glasi da je ovo zapravo produženi period pada cena ili malog rasta na berzi. Inače, ovaj termin investitorima obično predstavlja sinonim za loše vesti, ekonomske padove i sveukupnu negativnost.

Trenutno stanje vrednosti najtraženijih kriptovaluta prema Coinmarketcap-u. Jasno se vidi veliki pad na nedeljnom nivou.

Između ostalog, bear market je zapravo produženi period u kojem cene investicija padaju najmanje 20% od svog istorijskog proseka. Tržište mora pasti 20% ili više od svog poslednjeg maksimuma da bi na taj način bilo definisano kao bear market, gde ostaje sve dok ne poraste opet 20% sa najnižeg nivoa.

S obzirom na to da ovde govorimo o trgovini kriptovalutama kao i investicijama u iste, ovaj termin mogli bismo da povežemo na silazni momenat vrednosti na berzi, a koji se može primeniti na bilo koju drugu imovinu čija je vrednost u silaznoj putanji. Primetićete da se ovde konstantno pominje reč bear (medved), pa većina inostranih etimologa veruje da je ime za pomenuto tržište proizašlo iz stare engleske poslovice “ne prodajte medveđu kožu, a da pre toga ne uhvatite medveda”.

Sve ovo aplicira na to da korisnik ne treba da nudi nešto što zapravo još i nema u svom vlasništu. Upravo odatle, bear market je u krugovima investitora i svih onih koji se bave ulaganjem u određene vrednosti, postao žargonski i sleng izraz za one koji se klade na to da će cene ili vrednost nečega opasti.

Prema pisanju Business Insider-a, suprotnost bear marketu jeste bull market koji na neki način definiše i objašnjava period rasta vrednosti. Sa druge strane, bitno je napomenuti da bear market može trajati bilo koji vremenski period, kao i da se može podeliti u ciklični i sekularni deo. Ovi prvi su kratkotrajnog tipa, dok su drugi potpuna suprotnost i mogu trajati i do nekoliko meseci, a čak i nekoliko godina.

Čak i nakon što se određeno tržište, u ovom slučaju kripto, oporavi od “udarca” ili pada, uvek postoji kašnjenje pre nego što može da se proglasi konačni i definitivni kraj bear market perioda. Ono što bar za sada ostaje potpuna enigma, jeste kada bi i na koji način kripto tržište moglo da se oporavi od ovog udarca, a na koje je uticalo mnogo faktora, od intenziviranja pandemije, preko trgovinskih i energetskih sukoba velikih sila, pa i do čitavog stanja globalnog društva.

Ponuda i potražnja za kriptovalutama će svakako ostati na snazi, posebno sada kada i NFT groznica počinje da se širi čitavim svetom, a koju i velike kompanije planiraju da masovno popularizuju. Kripto tržište, kao i svako drugo, definitivno je osetljivno na mnogo faktora, kao što je i monetarna politika velikih svetskih sila. Upravo zato, ostaje nam da pratimo statistike i dešavanja u svetu kako bismo mogli da razumemo promene na kripto berzi i možda predvidimo njen skoriji oporavak.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Život na točkovima (Mladi Nomadi)

Kako izgleda putovanje od Srbije do Maroka i to u kombiju - kući? U 140. epizodi Office Talks podkadta svoju priču o nesvakidašnjoj avanturi sa nama su podelili Marko Banduka i Katarina Ćirković - Mladi Nomadi.

Internet marketing

Umetnica mora jesti kuvano: Pioniri osvojili prestižnu nagradu Grand Prix Balcannes

Agencija Pioniri iz Beograda je na ovogodišnjem Balcannes festivalu osvojila glavnu nagradu Grand Prix Balcannes sa projektom 'Konstrakta x Metalac – Umetnica mora jesti kuvano'.

Intervju

Nemanja Radosavljević: Već nakon treće godine, studenti RAF-a mogu pronaći posao u velikim tehnološkim kompanijama

Za sve one koji još uvek imaju dilemu oko upisa na IT studije, Netokracija nastavlja svoj vodič. Ovog puta donosimo vam razgovor s dr Nemanjom Radosavljevićem, prodekanom za nastavu na Računarskom fakultetu u Beogradu.

Propustili ste

Najava

Prvi Polkadot Day u Srbiji: Istražite Polkadot ‘blockchain’ ekosistem

Ovaj događaj u organizaciji MVP Workshop-a deo je Belgrade Blockchain Week-a i održaće se na Fakultetu organizacionih nauka 5. juna, sa početkom u 11 časova.

Sponzorisano

Deveto IT istraživanje plata i beneficija u Srbiji: Fenix otkriva najnovije trendove

Fenix se poslednjih 13 godina bavi Tech regrutacijom i svake godine za poslodavce iz tehnološkog sektora priprema detaljno istraživanje u okviru kojih sa njima deli informacije o platama, benefitima, bonusima, brzinom napredovanja, dobrovoljnim odlaskom i sl.

Intervju

Domaća kompanija započinje globalno širenje poslovanja – Vega IT otvara kancelarije u Njujorku

U vreme najavljene recesije, kada većina kompanija zamrzava investicije, domaća firma Vega IT ima drugačiju strategiju. Sa CEO-om i novim predsednikom za američko i azijsko-pacifičko tržište razgovaramo o diversifikaciji poslovanja i globalnim potezima koje ova kompanija sprema.

Office Talks Podcast

Gde programeri provode vreme? (Reddit, Twitter, GitHub)

Na kojim to kanalima i mrežama programeri provode slobodno vreme? Da li više koriste Reddit ili Twitter? Odgovor na ova pitanja potražili smo u 144. epizodi Office Talks podkasta.

Startapi i poslovanje

GapApp: Braća iz Srbije osmislila su platformu koja mesece pravnih poslova pretvara u minute!

GapApp je platforma koja omogućava pravnim i 'compliance' timovima da automatizuju i skaliraju svoje usluge, povećavajući produktivnost za čak 75 odsto.

Analiza

Predstavnici industrije otkrivaju nam kako inflacija utiče na rast plata u IT-ju

U jeku ekonomske krize naše sagovornike pitali smo kako se inflacija odrazila na visinu plate u IT-ju.