Beogradski B2Bee podigao seed investiciju za širenje poslovanja na EU tržište

Beogradski B2Bee podigao seed investiciju za širenje poslovanja na EU tržište

Sa startapom B2Bee imali smo priliku da se upoznamo početkom ove godine kroz veliki intervu sa suosnivačem. Nekoliko meseci kasnije, ova mala firma podigla je svoju seed investiciju koju će iskoristiti za unapređenje proizvoda i širenje na nova tržišta.

Od februara meseca, kada smo B2Bee prvi put predstavili publici, dosta pozitivnih stvari se dogodilo ovom timu koji posluje u okviru Naučno-tehnološkog parka u Beogradu. Jedno od najvećih uspeha je investicija regionalnog fonda Fil Rouge Capital koju je ovaj startap nedavno dobio.

Upravo ova novost bila je razlog da se ponovo kratko čujemo sa Lukom Radovanovićem (suosnivač i COO B2Bee) i napravimo followup tekst kada je reč o investiciji u ovaj startap i daljim planovima ovog domaćeg tima.

Govoreći o tome kako je zapravo izgledao početak puta do osiguravanja kapitala, Luka nam je otkrio da je jedan od direktora pomenutog investicionog fonda bio je u poseti NTP-u u Beogradu, čiji je pomenuti startap član od osnivanja, pa je tada i usledio prvi kontakt, a samim tim i razgovor sa predstavnikom Fil Rouge Capital-a. Upravo o ovom procesu, naš sagovornik nam je otkrio sledeće:

Nekoliko nedelja nakon intervjua i nakon što smo popunili i zvaničnu prijavu na sajtu, kontaktirani smo od strane FRC tima da organizujemo zvanični online sastanak. Imali smo nekoliko razgovora o našim servisima, dosadašnjoj trakciji, našoj marketing strategiji i potencijalnom tržištu.

Naravno, uradili smo i investors pitch našem sadašnjem mentoru. Ubrzo nakon toga dobili smo email koji nas je obavestio da smo primljeni u program – moram da priznam da je to jedan od “Top 10” emailova koje sam pročitao do sada. To je naravno bio tek početak; otvaranje firme u EU, priprema dokumentacije i obezbeđivanje preduslova saradnje je, i pored sjajne komunikacije sa fondom, trajala oko tri meseca zbog obima posla.

B2Bee kao deo Microsoft for startups programa

Iako su početni posao i onaj uvodni deo oko investicije završeni, čini se da je tek sada pred startapom iz Beograda veliki posao. Kako nam je Luka otkrio, tim je već značajno porastao, a u međuvremenu su otvorene kancelarije i u EU, tačnije u Zagrebačkom inovacionom centru, što je prema rečima našeg sagovornika olakšalo pristup klijentima iz regiona i otvorilo nova tržišta. Međutim, tu nije kraj. Radovanović dalje dodaje:

Uveliko radimo na unapređenju svih aplikacija i uskoro izbacujemo novu verziju koja je veliki korak napred u odnosu na sve što postoji na tržištu kada je u pitanju automatizacija prodajnih procesa. U prilog tome govori činjenica da nas je i Microsoft primio u program Microsoft for startups zbog veoma pozitivne procene naše perspektive na tržištu i demonstrirane trakcije.

Između ostalog, Luka dodaje da se B2Bee neće zaustaviti samo na ovoj investiciji, već u narednom periodu ima u planu apliciranje za nova ulaganja investitora. On za Netokraciju dodaje da je sve to zahtevan proces koji podrazumeva veliku posvećenost osnivača, kao i da je do sada čitav tim zadovoljan saradnjom sa Fil Rouge Capital fondom.

“Uz njihovu pomoć, uskoro krećemo u nadmetanje za novu rundu investicija. Spremili smo iznenađenja i na polju inovacija, ali o tome više sledeći put”, zaključio je Luka na kraju.

Čitav program i ciklus investicije se usled pandemije koronavirusa produžio, ali bi trebalo da B2Bee prvu fazu završi do kraja septembra. Nema sumnje da će dobijena sredstva značajno pomoći mladom timu da prođe kroz sve izazove koje širenje i rast jednog poslovanja donosi.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

E-commerce

Deltin ‘Ananas’ unaprediće domaći e-commerce ne investicijom od €100 miliona, već brigom o korisnicima. Može li on to?

Kompanija Delta Holding najavila je da nakon 30 godina poslovanja u različitim oblastima u 2021. godini ulazi u e-commerce. Analiziram kako bi novi biznis mogao da izgleda i na čemu se mora zasnivati kako bi se takmičio sa konkurencijom.

Tehnologija

Ekskluzivno: Posetili smo Državni data centar u Kragujevcu od 14.000m² – jedan od najmodernijih u ovom delu Evrope

Redakcija Netokracije prošle nedelje imala je priliku da prva među medijima u Srbiji poseti nedavno izgrađeni data centar u Kragujevcu. Tom prilikom razgovarali smo i sa Mihailom Jovanovićem, direktorom kancelarije za IT i eUpravu, koji nam je otkrio više detalja o ovoj zgradi i njenoj važnosti u procesu digitalizacije države.

Kultura 2.0

Sirenin krug poverenja: Zašto founderi toliko često biraju nepotizam?

Nepotizam je neiskren način da se ljudima veruje. Pogotovo u poslu.

Propustili ste

Intervju

Razgovori sa seniorima: Kako domaću IT industriju vidi Principal Software Engineer?

Nikola Puzović, Principal Software Engineer u kompaniji LearnUpon, deli svoja razmišljanja o IT industriji u Srbiji.

Karijere

Vuk Stefanović je junior UI inženjer i otkriva nam kako iz njegovog ugla izgleda srpski IT

Predstavljamo vam 'Razgovore sa juniorima' - specijal u kome nam inženjeri koji ulaze u IT otkrivaju kako oni vide ovu industriju.

Office Talks Podcast

Zašto Srbija nema više uspešnih startapa?

10 uspešnih startapa su slučajnost - 100 su proizvod sistemskog rada.

Kultura 2.0

Data Science može se primeniti i u medijskom poslu – a takvo novinarstvo polako se razvija i u Srbiji

Tatjana Kecojević i Tijana Blagojev, Data naučnice, otkrivaju nam šta je to 'Data Journalism'.

Startapi i poslovanje

Telekom Srbija pokreće VC fond – 25 miliona evra za ‘early stage’ startape u narednih 5 godina

Telekom Srbija osnovala je VC fond koji će godišnje ulagati do 5 miliona evra u domaće startape. Početne ideje finansiraće se iznosima od 50.000 do 100.000 evra.

Intervju

Stefan Spalević studentima ETF-a i Matematičkog fakulteta drži časove matematike na svom YouTube kanalu

YouTube može biti moćno oruđe u procesu edukacije, a to nam je pokazao i Stefan Spalević koji upravo putem ovog servisa predaje matematiku za studente širom Srbije.