Beogradski B2Bee podigao seed investiciju za širenje poslovanja na EU tržište

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Beogradski B2Bee podigao seed investiciju za širenje poslovanja na EU tržište

Sa startapom B2Bee imali smo priliku da se upoznamo početkom ove godine kroz veliki intervu sa suosnivačem. Nekoliko meseci kasnije, ova mala firma podigla je svoju seed investiciju koju će iskoristiti za unapređenje proizvoda i širenje na nova tržišta.

Od februara meseca, kada smo B2Bee prvi put predstavili publici, dosta pozitivnih stvari se dogodilo ovom timu koji posluje u okviru Naučno-tehnološkog parka u Beogradu. Jedno od najvećih uspeha je investicija regionalnog fonda Fil Rouge Capital koju je ovaj startap nedavno dobio.

Upravo ova novost bila je razlog da se ponovo kratko čujemo sa Lukom Radovanovićem (suosnivač i COO B2Bee) i napravimo followup tekst kada je reč o investiciji u ovaj startap i daljim planovima ovog domaćeg tima.

Govoreći o tome kako je zapravo izgledao početak puta do osiguravanja kapitala, Luka nam je otkrio da je jedan od direktora pomenutog investicionog fonda bio je u poseti NTP-u u Beogradu, čiji je pomenuti startap član od osnivanja, pa je tada i usledio prvi kontakt, a samim tim i razgovor sa predstavnikom Fil Rouge Capital-a. Upravo o ovom procesu, naš sagovornik nam je otkrio sledeće:

Nekoliko nedelja nakon intervjua i nakon što smo popunili i zvaničnu prijavu na sajtu, kontaktirani smo od strane FRC tima da organizujemo zvanični online sastanak. Imali smo nekoliko razgovora o našim servisima, dosadašnjoj trakciji, našoj marketing strategiji i potencijalnom tržištu.

Naravno, uradili smo i investors pitch našem sadašnjem mentoru. Ubrzo nakon toga dobili smo email koji nas je obavestio da smo primljeni u program – moram da priznam da je to jedan od “Top 10” emailova koje sam pročitao do sada. To je naravno bio tek početak; otvaranje firme u EU, priprema dokumentacije i obezbeđivanje preduslova saradnje je, i pored sjajne komunikacije sa fondom, trajala oko tri meseca zbog obima posla.

B2Bee kao deo Microsoft for startups programa

Iako su početni posao i onaj uvodni deo oko investicije završeni, čini se da je tek sada pred startapom iz Beograda veliki posao. Kako nam je Luka otkrio, tim je već značajno porastao, a u međuvremenu su otvorene kancelarije i u EU, tačnije u Zagrebačkom inovacionom centru, što je prema rečima našeg sagovornika olakšalo pristup klijentima iz regiona i otvorilo nova tržišta. Međutim, tu nije kraj. Radovanović dalje dodaje:

Uveliko radimo na unapređenju svih aplikacija i uskoro izbacujemo novu verziju koja je veliki korak napred u odnosu na sve što postoji na tržištu kada je u pitanju automatizacija prodajnih procesa. U prilog tome govori činjenica da nas je i Microsoft primio u program Microsoft for startups zbog veoma pozitivne procene naše perspektive na tržištu i demonstrirane trakcije.

Između ostalog, Luka dodaje da se B2Bee neće zaustaviti samo na ovoj investiciji, već u narednom periodu ima u planu apliciranje za nova ulaganja investitora. On za Netokraciju dodaje da je sve to zahtevan proces koji podrazumeva veliku posvećenost osnivača, kao i da je do sada čitav tim zadovoljan saradnjom sa Fil Rouge Capital fondom.

“Uz njihovu pomoć, uskoro krećemo u nadmetanje za novu rundu investicija. Spremili smo iznenađenja i na polju inovacija, ali o tome više sledeći put”, zaključio je Luka na kraju.

Čitav program i ciklus investicije se usled pandemije koronavirusa produžio, ali bi trebalo da B2Bee prvu fazu završi do kraja septembra. Nema sumnje da će dobijena sredstva značajno pomoći mladom timu da prođe kroz sve izazove koje širenje i rast jednog poslovanja donosi.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

DocsCube iz Srbije efikasno automatizuje dokumentacije za mala i srednja preduzeća

O tome kako je njihov proizvod postao treći proizvod dana na ProductHunt-u i šta im je taj uspeh doneo, razgovarali smo sa suosnivačem DocsCube startapa.

Startapi i poslovanje

Šta posle godine u kojoj se mehur izduvao?

Tema za ovaj, poslednji članak u godini, došla je prirodno. Svakodnevno me prati u razgovorima s kolegama, startapima, investitorima, u sadržajima koje svakodnevno čitam ili slušam.

Web 3.0

NBS: Dodeljene prve dozvole za kripto-menjačnice u Srbiji

Narodna banka Srbije (NBS) je 16. decembra izdala dozvole dvema domaćim kripto-menjačnicama. Šta to sve podrazumeva pitali smo Aleksandra Matanovića, osnivača kompanije (menjačnice) ECD, jedne od dobitnica dozvole.

Propustili ste

Office Talks Podcast

DevRel – Kako se grade dobri odnosi sa programerima?

Gosti 126. epizode Office Talks podkasta bili su Nenad Vitorović (Tenderly) i Lav Leon Hudak (MVP Workshop) koji su nam govorili o značaju dobrih odnosa sa programerima, ali i o kvalitetnoj zajednici i sadržaju usmerenim ka programerima, a koji sve više dolaze do izražaja.

Novost

Shift Miami: Infobipova konferencija posvećena developerima stiže u Ameriku

Ovo je prvi korak ka internacionalizaciji jedne od najvećih evropskih konferencija posvećenih developerima koja se već 10 godina održava u Hrvatskoj.

Novost

Degordian akvizirao Shopycode – srpsku agenciju za e-commerce razvoj

Internacionalna digital-first agencija Degordian akvizirala je Shopycode, srpsku programersku kompaniju specijalizovanu za e-commerce.

Istraživanje

Predstavljamo rezultate ankete o platama dizajnera digitalnih proizvoda i usluga u Srbiji

Prva anketa ovog tipa sprovedena je na uzorku od oko 700 učesnika. Podaci pokazuju da je 71% dizajnera ušlo na tržište u poslednjih 8 godina, dok je 57% ušlo u poslednjih 6 godina.

Društvene mreže

OnlyFans: Kako su poznate ličnosti normalizovale ‘online’ prostituciju?

U ovoj kolumni, otkrivam vam zašto 'girl power' na internetu nije izraz feminističke borbe i zašto se 'online' prodaja vlastite intime ne razlikuje od prostitucije.

Kultura 2.0

Beckoning je animirani film Save Živkovića – Epic Games i 3Lateral bili deo projekta

Kreiranje dugometražnih animiranih filmova je oduvek bilo nedostižno malim timovima kreativaca pre svega zbog produkcijskih ograničenja, ali zahvaljujući novim tehnologijama situacija se znatno promenila.