Beogradski B2Bee podigao seed investiciju za širenje poslovanja na EU tržište

Beogradski B2Bee podigao seed investiciju za širenje poslovanja na EU tržište

Sa startapom B2Bee imali smo priliku da se upoznamo početkom ove godine kroz veliki intervu sa suosnivačem. Nekoliko meseci kasnije, ova mala firma podigla je svoju seed investiciju koju će iskoristiti za unapređenje proizvoda i širenje na nova tržišta.

Od februara meseca, kada smo B2Bee prvi put predstavili publici, dosta pozitivnih stvari se dogodilo ovom timu koji posluje u okviru Naučno-tehnološkog parka u Beogradu. Jedno od najvećih uspeha je investicija regionalnog fonda Fil Rouge Capital koju je ovaj startap nedavno dobio.

Upravo ova novost bila je razlog da se ponovo kratko čujemo sa Lukom Radovanovićem (suosnivač i COO B2Bee) i napravimo followup tekst kada je reč o investiciji u ovaj startap i daljim planovima ovog domaćeg tima.

Govoreći o tome kako je zapravo izgledao početak puta do osiguravanja kapitala, Luka nam je otkrio da je jedan od direktora pomenutog investicionog fonda bio je u poseti NTP-u u Beogradu, čiji je pomenuti startap član od osnivanja, pa je tada i usledio prvi kontakt, a samim tim i razgovor sa predstavnikom Fil Rouge Capital-a. Upravo o ovom procesu, naš sagovornik nam je otkrio sledeće:

Nekoliko nedelja nakon intervjua i nakon što smo popunili i zvaničnu prijavu na sajtu, kontaktirani smo od strane FRC tima da organizujemo zvanični online sastanak. Imali smo nekoliko razgovora o našim servisima, dosadašnjoj trakciji, našoj marketing strategiji i potencijalnom tržištu.

Naravno, uradili smo i investors pitch našem sadašnjem mentoru. Ubrzo nakon toga dobili smo email koji nas je obavestio da smo primljeni u program – moram da priznam da je to jedan od “Top 10” emailova koje sam pročitao do sada. To je naravno bio tek početak; otvaranje firme u EU, priprema dokumentacije i obezbeđivanje preduslova saradnje je, i pored sjajne komunikacije sa fondom, trajala oko tri meseca zbog obima posla.

B2Bee kao deo Microsoft for startups programa

Iako su početni posao i onaj uvodni deo oko investicije završeni, čini se da je tek sada pred startapom iz Beograda veliki posao. Kako nam je Luka otkrio, tim je već značajno porastao, a u međuvremenu su otvorene kancelarije i u EU, tačnije u Zagrebačkom inovacionom centru, što je prema rečima našeg sagovornika olakšalo pristup klijentima iz regiona i otvorilo nova tržišta. Međutim, tu nije kraj. Radovanović dalje dodaje:

Uveliko radimo na unapređenju svih aplikacija i uskoro izbacujemo novu verziju koja je veliki korak napred u odnosu na sve što postoji na tržištu kada je u pitanju automatizacija prodajnih procesa. U prilog tome govori činjenica da nas je i Microsoft primio u program Microsoft for startups zbog veoma pozitivne procene naše perspektive na tržištu i demonstrirane trakcije.

Između ostalog, Luka dodaje da se B2Bee neće zaustaviti samo na ovoj investiciji, već u narednom periodu ima u planu apliciranje za nova ulaganja investitora. On za Netokraciju dodaje da je sve to zahtevan proces koji podrazumeva veliku posvećenost osnivača, kao i da je do sada čitav tim zadovoljan saradnjom sa Fil Rouge Capital fondom.

“Uz njihovu pomoć, uskoro krećemo u nadmetanje za novu rundu investicija. Spremili smo iznenađenja i na polju inovacija, ali o tome više sledeći put”, zaključio je Luka na kraju.

Čitav program i ciklus investicije se usled pandemije koronavirusa produžio, ali bi trebalo da B2Bee prvu fazu završi do kraja septembra. Nema sumnje da će dobijena sredstva značajno pomoći mladom timu da prođe kroz sve izazove koje širenje i rast jednog poslovanja donosi.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Intervju

Stanislava Nestorović iz kompanije ASEE: HR je glavni konsultant i podrška biznisu

Kako se razvija karijera zaposlenih u jednoj kompaniji - od trenutka kada dobiju posao do unapređenja i daljeg usavršavanja? Otkrivamo u tekstu koji sledi.

Karijere

Kako je Maja Nedeljković od analogne umetnosti došla do softverskog inženjerstva i 3D renderinga

Put ka karijeri u IT i tehnološkom svetu može da vodi iz različitih "pravaca" ali i interesovanja. Svoju priču o izgradnji IT karijere, otkriva nam Maja Nedeljković, senior Software Engineer.

Novost

Joberty izlazi na svetsko tržište i predstavlja svoj AI matching sistem zapošljavanja

Platforma Joberty koja broji više od 100.000 korisnika od ovog septembra dostupna je u svim zemljama sveta i povezivaće programere i IT kompanije na globalnom nivou - uz novi 'pametni' sistem zapošljavanja.

Propustili ste

Intervju

Kompanija Zendesk ulazi na srpsko tržište i traži IT stručnjake za razvoj WFM alata

Kompanija Zendesk, jedan od lidera na svetskom tržištu za unapređenje poslovanja kompanija nova je na tržištu Srbije. Plan menadžmenta ove kompanije koja ima preko 100.000 zadovoljnih korisnika, jeste da nastavi sa zapošljavanjem novih stručnih IT kadrova u našoj zemlji.

Sponzorisano

Razgovori sa seniorima: Kako domaću IT industriju vidi tim lider kompanije Hunch?

Svoj pogled na trenutnu situaciju u IT-ju u Srbiji, kompanijama koje u okviru njega posluju i dostizanju statusa seniora za Netokraciju deli Branislav Milojević iz kompanije Hunch.

Office Talks Podcast

Splet Tech – konferencija koji okuplja regionalnu IT zajednicu

Gosti 159. epizode bili su Lazar Lekić i Nebojša Bjelotomić sa kojima smo razgovarali o stanju u IT industriji, startap ekosistemu i predstojećoj Splet Tech konferenciji.

Startapi i poslovanje

Outpost Chess, srpski LinkedIn za šahiste, podigao prvu ‘angel’ investiciju vrednu €85.000

Outpost Chess je potpisao ugovor za prvu 'anđeosku investiciju' u visini od 85.000 evra i očekuje da će kompletirati celu pre-seed rundu do kraja ove godine.

Startapi i poslovanje

Rad od kuće kao iz kanca: Remote Santa platforma jača timski duh na daljinu – i vredno nagrađuje trud

Startap iz Srbije rešava najveći problem rada od kuće - usamljenost! Kako Remote Santa platforma podstiče timski duh na daljinu, čitajte u intervjuu sa suosnivačicom, Jovanom Đeković.

Kultura 2.0

Web pristupačnost čini internet boljim mestom za sve – a posebno za osobe sa invaliditetom

Internet je alat putem kog možemo pronaći gotovo sve što želimo da saznamo, zar ne? Nažalost, to nije slučaj za osobe koje imaju određene invaliditete. Upravo zato je pristupačnost interneta (web accessibillity) sve aktuelnija tema.