Beogradski B2Bee podigao seed investiciju za širenje poslovanja na EU tržište

Beogradski B2Bee podigao seed investiciju za širenje poslovanja na EU tržište

Sa startapom B2Bee imali smo priliku da se upoznamo početkom ove godine kroz veliki intervu sa suosnivačem. Nekoliko meseci kasnije, ova mala firma podigla je svoju seed investiciju koju će iskoristiti za unapređenje proizvoda i širenje na nova tržišta.

Od februara meseca, kada smo B2Bee prvi put predstavili publici, dosta pozitivnih stvari se dogodilo ovom timu koji posluje u okviru Naučno-tehnološkog parka u Beogradu. Jedno od najvećih uspeha je investicija regionalnog fonda Fil Rouge Capital koju je ovaj startap nedavno dobio.

Upravo ova novost bila je razlog da se ponovo kratko čujemo sa Lukom Radovanovićem (suosnivač i COO B2Bee) i napravimo followup tekst kada je reč o investiciji u ovaj startap i daljim planovima ovog domaćeg tima.

Govoreći o tome kako je zapravo izgledao početak puta do osiguravanja kapitala, Luka nam je otkrio da je jedan od direktora pomenutog investicionog fonda bio je u poseti NTP-u u Beogradu, čiji je pomenuti startap član od osnivanja, pa je tada i usledio prvi kontakt, a samim tim i razgovor sa predstavnikom Fil Rouge Capital-a. Upravo o ovom procesu, naš sagovornik nam je otkrio sledeće:

Nekoliko nedelja nakon intervjua i nakon što smo popunili i zvaničnu prijavu na sajtu, kontaktirani smo od strane FRC tima da organizujemo zvanični online sastanak. Imali smo nekoliko razgovora o našim servisima, dosadašnjoj trakciji, našoj marketing strategiji i potencijalnom tržištu.

Naravno, uradili smo i investors pitch našem sadašnjem mentoru. Ubrzo nakon toga dobili smo email koji nas je obavestio da smo primljeni u program – moram da priznam da je to jedan od „Top 10“ emailova koje sam pročitao do sada. To je naravno bio tek početak; otvaranje firme u EU, priprema dokumentacije i obezbeđivanje preduslova saradnje je, i pored sjajne komunikacije sa fondom, trajala oko tri meseca zbog obima posla.

B2Bee kao deo Microsoft for startups programa

Iako su početni posao i onaj uvodni deo oko investicije završeni, čini se da je tek sada pred startapom iz Beograda veliki posao. Kako nam je Luka otkrio, tim je već značajno porastao, a u međuvremenu su otvorene kancelarije i u EU, tačnije u Zagrebačkom inovacionom centru, što je prema rečima našeg sagovornika olakšalo pristup klijentima iz regiona i otvorilo nova tržišta. Međutim, tu nije kraj. Radovanović dalje dodaje:

Uveliko radimo na unapređenju svih aplikacija i uskoro izbacujemo novu verziju koja je veliki korak napred u odnosu na sve što postoji na tržištu kada je u pitanju automatizacija prodajnih procesa. U prilog tome govori činjenica da nas je i Microsoft primio u program Microsoft for startups zbog veoma pozitivne procene naše perspektive na tržištu i demonstrirane trakcije.

Između ostalog, Luka dodaje da se B2Bee neće zaustaviti samo na ovoj investiciji, već u narednom periodu ima u planu apliciranje za nova ulaganja investitora. On za Netokraciju dodaje da je sve to zahtevan proces koji podrazumeva veliku posvećenost osnivača, kao i da je do sada čitav tim zadovoljan saradnjom sa Fil Rouge Capital fondom.

„Uz njihovu pomoć, uskoro krećemo u nadmetanje za novu rundu investicija. Spremili smo iznenađenja i na polju inovacija, ali o tome više sledeći put“, zaključio je Luka na kraju.

Čitav program i ciklus investicije se usled pandemije koronavirusa produžio, ali bi trebalo da B2Bee prvu fazu završi do kraja septembra. Nema sumnje da će dobijena sredstva značajno pomoći mladom timu da prođe kroz sve izazove koje širenje i rast jednog poslovanja donosi.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

E-prime povećao proizvodnju električnih bicikala i proširio proizvodni pogon – sledi dalji izvoz u EU

Priču kompanije E-prime pratimo gotovo od samog početka njihovog poslovanja, od pre nešto više od dve godine kada smo prvu put uradili intervju o ovim e-biciklima. U međuvremenu, kompanija je znatno porasla, zaposlila nove ljude, proširila proizvodnju i počela da izvozi svoje proizvode, a to je bio dovoljan razlog da se sa osnivačima opet nađemo na kafi i popričamo o novitetima.

Gaming

Kako je RUR od lokalne ekipe iz igraonice postao uticajni regionalni gejming medij

Već dvadeset godina organizacija RUR bavi se popularizacijom video igara u Srbiji. Njeni osnivači u velikom intervjuu za Netokraciju otkrivaju kako je RUR postao jedna od najvažnijih esports baza u našoj zemlji i šta novo spremaju ljubiteljima gejminga.

Mobilno

Izabrali smo za vas 40 najboljih telefona u ovom trenutku – od €250 do preko €1.000

Da li se i vi često zbunite kada planirate da kupite novi mobilni telefon, posebno sada kada je tržište prezasićeno raznim modelima? Ponuda mobilnih telefona nije nikada bila bogatija za sve ciljne grupe korisnika. Mi smo se potrudili da vam te ponude detaljnije približimo kroz cenovne kategorije najinteresantnijih modela za kupovinu.

Propustili ste

Internet marketing

Kako kreirati efikasne marketinške kampanje na servisu Spotify?

Spotify, jedna od najpoznatijih platformi za 'streaming' muzike, dostupan je na tržištu Srbije od jula, a njegov dolazak nije obradovao samo ljubitelje muzike - već i oglašivače koji polako počinju da koriste benefite reklamiranja na ovom servisu.

Intervju

Nova zakonska regulativa omogućava lakše dobijanje boravišne vize za strance koji žele da postanu deo srpskog IT sektora

Vlada Srbije početkom godine donela je Uredbu kojom se definišu osnovi boravka stranaca koji se često nazivaju i Startup, Talent i Investor vize, a koja zapravo predstavlja kriterijume za određivanje kategorija stranaca kojima se privremeni boravak u Srbiji može odobriti nezavisno od osnova za odobrenje privremenog boravka. O tome šta to znači za domaći IT sektor, otkrivamo u tekstu koji sledi.

Startapi i poslovanje

Dev Shopper Lazara Stojkovića pomoći će vam da pronađete tim vrhunskih developera

Pandemija korona virusa bila je inicijalna kapisla Lazaru Stojkoviću da u svoj startap portfolio doda još jedan projekat pod nazivom 'Dev Shopper' - servis za brže nalaženje partnerske firme za softverske projekte.

Netokracija

Generacije razdvojene galaksijom

Tokom vikenda IT zajednicu zahvatila je vest da su pojedine kompanije povukle svoju podršku za realizaciju filma o prvom srpskom računaru Galaksija.

Gaming

Državni fakulteti u Beogradu i Kragujevcu dobijaju gejming programe na master studijama

U okviru projekta Master 4.0 studenti master studija nekih od državnih fakulteta uskoro će moći da biraju dva nova programa koji će povezati svet tehnologije i svet umetnosti. Sredstva za realizaciju dobili su beogradski Univerzitet umetnosti u saradnji sa Matematičkim fakultetom i fakulteti Univerziteta u Kragujevcu, koji su nosioci programa.

Kolumna

Digitalizacija obrazovnog sektora je vreme u kome uče i studenti i profesori

Tokom avgusta i septembra celokupan nastavni i nenastavni kadar visokoškolskih ustanova u Srbiji imao je priliku da unapredi svoja znanja i veštine na polju online nastave - uz pomoć kompanije Microsoft i trening centra Semos Education.