Od rada u banci i studija na Sorboni Jelena se pronašla kao konsultant u kompaniji Asseco SEE

Od rada u banci i studija na Sorboni Jelena se pronašla kao konsultant u kompaniji Asseco SEE

Da profesionalna karijera može da se kreće u više različitih smerova, uverili smo se mnogo puta. Zapravo, većina mladih ljudi danas često menja poslove u potrazi za idealnim radnim uslovima. U nastavku sledi priča o Jeleni Dobrosavljević koja se nakon pet godina rada u banci pridružila timu kompanije ASEE (Asseco SEE).

Jelena je kao diplomirani ekonomista svojim znanjem i kreativnošću doprinela uspehu mnogih projekata implementacije i integracije različitih softverskih rešenja, kao i migraciji podataka, a istakla se i kao trener za napredne korisnike za svaku od aplikacija za koju je zadužena u pomenutoj kompaniji.

Pozicija konsultinga uz mogućnost usavršavanja u jednoj od najvećih softverskih kompanija u jugoistočnoj Evropi, uticali su na to da se naša sagovornica i nakon specijalizacije na prestižnoj Sorboni vrati u dinamično radno okruženje.

Sa Jelenom Dobrosavljević smo imali priliku da razgovaramo o tome koji su sve razlozi uticali na njenu odluku da se iz Pariza vrati u Beograd i to na poziciju koja joj za sada najviše odgovara i koju u ovom trenutku ne bi menjala.

Kakvi su bili tvoji prvi utisci o kompaniji ASEE kada si došla na razgovor za posao?

Jelena: Za mene je već prvi susret bio veoma ohrabrujući i odmah sam stekla utisak da sam na pravom mestu. Mislim da je i pristup procesu selekcije razlog zašto ovde danas rade kolege sa kojima se osećaš prijatno na poslu. ASEE, kao i većina kompanija bira buduće zaposlene po znanju i sposobnostima, ali je važno i da se adekvatno uklapaju sa drugim kolegama kako bismo gradili produktivne i zadovoljne timove.

Na koji način se razvijala tvoja karijera u ovoj kompaniji?

Jelena: ASEE je kompanija u kojoj svako ko želi može da se usavršava u oblasti koja ga interesuje. Na razgovorima sa menadžmentom oko pravca u kom želim da napredujem isticala sam da sebe u budućnosti vidim kao eksperta koji raspolaže ogromnim znanjem i doprinosi razvoju novih rešenja. Saslušali su me, i danas sam angažovana kao konsultant.

Šta podrazumeva pozicija konsultanta kojom se trenutno baviš?

Jelena: Pozicija je prilično specifična, jer objedinjuje više zaduženja, počevši od poslovne analize tokom koje istražujemo potrebe tržišta, konsaltinga kojim pružamo stručne savete klijentima i ASEE timovima kako bismo obezbedili stvaranje proizvoda najboljeg kvaliteta, implementacije naših rešenja, podrške prodaji, pripremanja interne i eksterne dokumentacije, do testiranja rešenja i prenosa znanja kroz obuke i treninge.

U potpunosti pružamo podršku internim i eksternim timovima dok sam softver ne dođe u fazu održavanja. Kao što verovatno primećujete, pozicija obuhvata zaduženja koja su karakteristična za čak nekoliko pozicija koje su inače razdvojene u drugim kompanijama, kao što su Product Owner, Business Analyst, QA, Pre-sales.

Konsultanti u ASEE pre svega imaju bankarsko i ekonomsko znanje, što nam omogućava da definišemo kako treba da radi softver, kao i da na pravi način razumemo potrebe klijenata. Ukoliko se desi da je nekom iz tima neophodna dodatna obuka iz pojedinih oblasti, na raspolaganju su interne i eksterne edukacije.

Pored adekvatnog znanja, kakav je profil idealnog konsultanta, imajuću i vidu širok raspon zaduženja na ovoj poziciji?

Jelena: Idealni kandidati za ovaj posao su osobe koje vole izazove i da svaki dan rade nešto drugačije. Potrebno je da su motivisani, spremni da svakodnevno nauče nešto novo i savladavaju nove poslovne nivoe.

Možeš li da nam opišeš rad u timu kompanije ASEE?

Jelena: Svi pomažemo jedni drugima, i privatno i poslovno. Volimo da delimo znanje. Poznajemo jedni druge i zajednički rešavamo probleme. Dužnosti u okviru timova su odlično raspoređene, a zahvaljujući dobroj organizaciji, poštujemo i radno i privatno vreme naših zaposlenih.

Kompanija pažljivo vrši selekciju i zaista čuva svoje zaposlene, ulaže u njihova znanja i veštine. Kada imate nekoga ko vam pruža podršku u karijernom razvoju, a istovremeno u timu i dobre kolege, mislim da je to dobitna kombinacija za dobru atmosfera.

Na kakvim projektima si do sada bila angažovana?

Jelena: Tokom prethodnih pet godina u ASEE radila sam kao konsultant za četiri različita softwera – PUB modul za međunarodna plaćanja, PaymentGateway servis za Instant plaćanja, Collateral Management aplikaciji i Court Management aplikaciji.

Napomenula si da zaposleni u kompaniji imaju mogućnost da rastu i razvijaju se u okviru firme. Koja dodatna znanja i veštine si ti sticala?

Jelena: Imala sam mogućnost da naučim sve što sam želela. Kada sam radila na projektu sa jednom novom tehnologijom, a pošto sam na fakultetu imala osnove programiranja, htela sam da završim obuke za pisanje automatskih testova za API-je u alatu koji koristimo. Obratila sam se direktorima sa željom da naučim proces automatizacije. Dobila sam sredstva za obuku, ali i vreme da se tome posvetim.

Nakon obuka sam automatizovala celokupan proces testiranja za softvere za koje sam radila, a stečeno znanje danas prenosim i na druge kolege. Prevela sam neophodne materijale na srpski jezik i kreirala tutorijale kako bi kolege mogle i samostalno da prolaze obuke i da napreduju. Ovo je samo jedna od obuka koje držim svojim kolegama.

U kompanijii nam je inače dostupna velika baza internih obuka, kako vezanih za tehnička znanja i veštine tako i za sva ona znanja i kompetencije koje su nam potrebne za što uspešniji rad, a koje nemaju veze sa tehničkim znanjima.

Kakve su bile reakcije u ASEE kada si dobila stipendiju za odlazak na prestižni univerzitet Sorbona?

Jelena: Kada sam dobila stipendiju i odlučila da iskoristim ovu izuzetnu mogućnost da unapredim svoje znanje iz oblasti kvantitativne ekonomije, nadređeni su mi preneli stav da će u kompaniji ASEE za mene vrata ostati otvorena i da bi ih radovao moj povratak u firmu s obzirom na to da je bilo jasno koliko mi se dopada rad na ovoj poziciji i saradnja sa kolegama u timu koji smo izgradili.

Iskreno, zbog toga sam i unapred znala da sam u Parizu samo privremeno i da ću se nakon završenih Master studija vratiti u ASEE u Beograd. Tako se i desilo. Presrećna sam što sada mogu još više da doprinesem razvoju svog tima i cele kompanije.

Kako gledaš na posao konsultanta u budućem periodu?

Jelena: Naši konsultanti su zaduženi za prepoznavanje i razumevanje poslovnih potreba klijenata. U suštini, naše odgovornosti se neće mnogo promeniti. Nastavićemo da konstantno radimo na analizi tržišta, predviđanju trendova i kreiranju novih inovativnih i naprednih softverskih rešenja, kojima ćemo nastaviti da dajemo doprinos oblikovanju bankarstva i budućnosti.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Kako doći do investicije za vaš startap?

Gost 195. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Rakčević koji je sa nama podelio svoj preduzetnički put i iskrene savete za sve koji planiraju da osnuju startap u Web3 ili nekom drugom sektoru IT industrije.

Startapi i poslovanje

Kako je Slobodan pobegao iz Beograda na Rtanj gde spaja IT i poljoprivredu?

U podnožju planine Rtanj, zajedno sa svojom porodicom pobegao je od gradske vreve i stresnog života. Tamo uzgajaju lekovito bilje od kojeg proizvode preparate dostupne na portalu Royal Balm.

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki Lupa Technology osigurao investiciju od $1,8 miliona – sledi širenje poslovanja

Lupa Technology je na misiji da značajno unapredi upravljanje podacima u građevinskoj industriji. Ova srpsko-američka platforma, sa sedištem u Njujorku i Beogradu, upravo je zatvorila rundu ulaganja od $1,8 miliona kako bi podstakla svoju ekspanziju.

Propustili ste

Intervju

Endava: Program dualnog obrazovanja stvara IT budućnost Srbije

 Ukoliko nastojimo da razvijamo IT industriju i digitalnu ekonomiju u Srbiji, jedan od temelja za to jeste obrazovanje i dolazak novih mladih talentovanih ljudi. Velike IT kompanije, poput Endave, igraju važnu ulogu u procesu izgradnje i edukacije budućih stručnjaka.

Karijere

Učenike u Srbiji više ne zanima IT: Istina ili medijski spin?

'Đaci neće u programere' odjeknulo je u svim medijima nakon završenog prijemnog za srednje škole i gimnazije. Da li je zaista tako i zbog čega ove godine ima manje upisanih đaka na IT smerove u gimnazijama, pročitajte u analizi koja sledi.

Office Talks Podcast

Mily Tech: Startap koji pomaže da vam paketi stižu na vreme

Gost 197. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Zlatković, osnivač i CEO kompanije Mily Technologies. On nam je predstavio razvojni put kompanije — od osnivanja do milionske investicije i planova za budućnost!

Intervju

Mastercard lansirao alat ‘Shopping Muse’ za jednostavnu i personalizovanu kupovinu

Kompanija Mastercard je razvila novi alat 'Shopping Muse' koji je zasnovan na AI tehnologiji a sve u cilju da se napravi veliki korak ka interaktivnijoj i angažovanijoj trgovini u budućnosti. 

Sponzorisano

Kako strani eksperti iz kompanije ABBYY ocenjuju IT tržište rada u Srbiji?

Predviđaju da će Srbija od 'outsourcing' regrutnog centra postati atraktivna tehnološka lokacija na globalnom tržištu, ali je prethodno potrebno preduzeti određene korake ka ostvarivanju tog cilja.

Intervju

Može li veštačka inteligencija pomoći u izgradnji održivih energetskih sistema i poslovanja?

Koliko bi i na koji način integracija AI tehnologije mogla da utiče na unapređenje rešenja u energetskom sektoru, ali i na poslovanje jedne kompanije? Odgovor na ovo pitanje dobili smo u razgovoru sa Jelenom Pejković iz kompanije Schneider Electric.