Od rada u banci i studija na Sorboni Jelena se pronašla kao konsultant u kompaniji Asseco SEE

Od rada u banci i studija na Sorboni Jelena se pronašla kao konsultant u kompaniji Asseco SEE

Da profesionalna karijera može da se kreće u više različitih smerova, uverili smo se mnogo puta. Zapravo, većina mladih ljudi danas često menja poslove u potrazi za idealnim radnim uslovima. U nastavku sledi priča o Jeleni Dobrosavljević koja se nakon pet godina rada u banci pridružila timu kompanije ASEE (Asseco SEE).

Jelena je kao diplomirani ekonomista svojim znanjem i kreativnošću doprinela uspehu mnogih projekata implementacije i integracije različitih softverskih rešenja, kao i migraciji podataka, a istakla se i kao trener za napredne korisnike za svaku od aplikacija za koju je zadužena u pomenutoj kompaniji.

Pozicija konsultinga uz mogućnost usavršavanja u jednoj od najvećih softverskih kompanija u jugoistočnoj Evropi, uticali su na to da se naša sagovornica i nakon specijalizacije na prestižnoj Sorboni vrati u dinamično radno okruženje.

Sa Jelenom Dobrosavljević smo imali priliku da razgovaramo o tome koji su sve razlozi uticali na njenu odluku da se iz Pariza vrati u Beograd i to na poziciju koja joj za sada najviše odgovara i koju u ovom trenutku ne bi menjala.

Kakvi su bili tvoji prvi utisci o kompaniji ASEE kada si došla na razgovor za posao?

Jelena: Za mene je već prvi susret bio veoma ohrabrujući i odmah sam stekla utisak da sam na pravom mestu. Mislim da je i pristup procesu selekcije razlog zašto ovde danas rade kolege sa kojima se osećaš prijatno na poslu. ASEE, kao i većina kompanija bira buduće zaposlene po znanju i sposobnostima, ali je važno i da se adekvatno uklapaju sa drugim kolegama kako bismo gradili produktivne i zadovoljne timove.

Na koji način se razvijala tvoja karijera u ovoj kompaniji?

Jelena: ASEE je kompanija u kojoj svako ko želi može da se usavršava u oblasti koja ga interesuje. Na razgovorima sa menadžmentom oko pravca u kom želim da napredujem isticala sam da sebe u budućnosti vidim kao eksperta koji raspolaže ogromnim znanjem i doprinosi razvoju novih rešenja. Saslušali su me, i danas sam angažovana kao konsultant.

Šta podrazumeva pozicija konsultanta kojom se trenutno baviš?

Jelena: Pozicija je prilično specifična, jer objedinjuje više zaduženja, počevši od poslovne analize tokom koje istražujemo potrebe tržišta, konsaltinga kojim pružamo stručne savete klijentima i ASEE timovima kako bismo obezbedili stvaranje proizvoda najboljeg kvaliteta, implementacije naših rešenja, podrške prodaji, pripremanja interne i eksterne dokumentacije, do testiranja rešenja i prenosa znanja kroz obuke i treninge.

U potpunosti pružamo podršku internim i eksternim timovima dok sam softver ne dođe u fazu održavanja. Kao što verovatno primećujete, pozicija obuhvata zaduženja koja su karakteristična za čak nekoliko pozicija koje su inače razdvojene u drugim kompanijama, kao što su Product Owner, Business Analyst, QA, Pre-sales.

Konsultanti u ASEE pre svega imaju bankarsko i ekonomsko znanje, što nam omogućava da definišemo kako treba da radi softver, kao i da na pravi način razumemo potrebe klijenata. Ukoliko se desi da je nekom iz tima neophodna dodatna obuka iz pojedinih oblasti, na raspolaganju su interne i eksterne edukacije.

Pored adekvatnog znanja, kakav je profil idealnog konsultanta, imajuću i vidu širok raspon zaduženja na ovoj poziciji?

Jelena: Idealni kandidati za ovaj posao su osobe koje vole izazove i da svaki dan rade nešto drugačije. Potrebno je da su motivisani, spremni da svakodnevno nauče nešto novo i savladavaju nove poslovne nivoe.

Možeš li da nam opišeš rad u timu kompanije ASEE?

Jelena: Svi pomažemo jedni drugima, i privatno i poslovno. Volimo da delimo znanje. Poznajemo jedni druge i zajednički rešavamo probleme. Dužnosti u okviru timova su odlično raspoređene, a zahvaljujući dobroj organizaciji, poštujemo i radno i privatno vreme naših zaposlenih.

Kompanija pažljivo vrši selekciju i zaista čuva svoje zaposlene, ulaže u njihova znanja i veštine. Kada imate nekoga ko vam pruža podršku u karijernom razvoju, a istovremeno u timu i dobre kolege, mislim da je to dobitna kombinacija za dobru atmosfera.

Na kakvim projektima si do sada bila angažovana?

Jelena: Tokom prethodnih pet godina u ASEE radila sam kao konsultant za četiri različita softwera – PUB modul za međunarodna plaćanja, PaymentGateway servis za Instant plaćanja, Collateral Management aplikaciji i Court Management aplikaciji.

Napomenula si da zaposleni u kompaniji imaju mogućnost da rastu i razvijaju se u okviru firme. Koja dodatna znanja i veštine si ti sticala?

Jelena: Imala sam mogućnost da naučim sve što sam želela. Kada sam radila na projektu sa jednom novom tehnologijom, a pošto sam na fakultetu imala osnove programiranja, htela sam da završim obuke za pisanje automatskih testova za API-je u alatu koji koristimo. Obratila sam se direktorima sa željom da naučim proces automatizacije. Dobila sam sredstva za obuku, ali i vreme da se tome posvetim.

Nakon obuka sam automatizovala celokupan proces testiranja za softvere za koje sam radila, a stečeno znanje danas prenosim i na druge kolege. Prevela sam neophodne materijale na srpski jezik i kreirala tutorijale kako bi kolege mogle i samostalno da prolaze obuke i da napreduju. Ovo je samo jedna od obuka koje držim svojim kolegama.

U kompanijii nam je inače dostupna velika baza internih obuka, kako vezanih za tehnička znanja i veštine tako i za sva ona znanja i kompetencije koje su nam potrebne za što uspešniji rad, a koje nemaju veze sa tehničkim znanjima.

Kakve su bile reakcije u ASEE kada si dobila stipendiju za odlazak na prestižni univerzitet Sorbona?

Jelena: Kada sam dobila stipendiju i odlučila da iskoristim ovu izuzetnu mogućnost da unapredim svoje znanje iz oblasti kvantitativne ekonomije, nadređeni su mi preneli stav da će u kompaniji ASEE za mene vrata ostati otvorena i da bi ih radovao moj povratak u firmu s obzirom na to da je bilo jasno koliko mi se dopada rad na ovoj poziciji i saradnja sa kolegama u timu koji smo izgradili.

Iskreno, zbog toga sam i unapred znala da sam u Parizu samo privremeno i da ću se nakon završenih Master studija vratiti u ASEE u Beograd. Tako se i desilo. Presrećna sam što sada mogu još više da doprinesem razvoju svog tima i cele kompanije.

Kako gledaš na posao konsultanta u budućem periodu?

Jelena: Naši konsultanti su zaduženi za prepoznavanje i razumevanje poslovnih potreba klijenata. U suštini, naše odgovornosti se neće mnogo promeniti. Nastavićemo da konstantno radimo na analizi tržišta, predviđanju trendova i kreiranju novih inovativnih i naprednih softverskih rešenja, kojima ćemo nastaviti da dajemo doprinos oblikovanju bankarstva i budućnosti.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Karijere

Katarina Anđelković: Veći broj žena na čelnim pozicijama u IT kompanijama – to bih volela da vidim

Povodom međunarodnog dana žena, donosimo vam specijal inspirativnih priča dama koje svojim radom svakodnevno doprinose razvoju domaće IT industrije.

Startapi i poslovanje

ICT Hub otvorio nove prostorije u Beogradu – 520m2 za 90 ljudi

Redakcija Netokracije imala je ekskluzivnu priliku da poseti novootvorene kancelarije ICT Hub-a u Beogradu koje se nalaze na Trgu Nikole Pašića. Ovo je drugi veliki coworking prostor ICT Hub-a pored kancelarija u ulici kralja Milana, koja nastavlja da radi normalnim tokom.

Startapi i poslovanje

Srpski Hyperfacade pomoću veštačke inteligencije projektuje fasade širom Evrope

Startap iz Pančeva nudi digitalizovana rešenja koja olakšavaju proces fasadnog inženjeringa, spajajući građevinsku i tehnološku industriju. O Hyperfacade startapu i misiji kojom je vođen, razgovarali smo sa osnivačem Nenadom Simićem.

Propustili ste

Office Talks Podcast

Kako je Jovan Simić pokrenuo FK Miljakovac?

Gost 135. epizode Office Talks podkasta bio je Jovan Simić, čovek koji živi za sport, konkretno fudbal. Ta strast ga je vodila od humanitarnih sportskih akcija, preko PR pozicije u FK Voždovcu i Olimpijskom komitetu, pa sve do pokretanja svog fudbalskog kluba Miljakovac.

Analiza

Kako obračunati ‘ekstra porez’ za 2022. godinu i na koga se on primenjuje?

U tekstu koji sledi, donosimo vam odgovore na sva pitanja koja imate u vezi sa godišnjim porezom na dohodak građana, te vašim obavezama prilikom oporezivanja.

Sponzorisano

Pet razloga zbog kojih ćete želeti da koristite mobilnu aplikaciju UniCredit Banke

Mobilna aplikacija UniCredit Banke Srbija ocenjena je od strane svojih korisnika najvišim ocenama na tržištu, u onlajn prodavnicama App Store i Google Play, u kategoriji mobilne bankarske aplikacije.

Karijere

Koja su prava radnika u slučaju otkaza i gde kompanije najčešće greše?

Poslednjih nekoliko nedelja u IT zajednici sve češće slušamo o otkazima i zamrzavanju zapošljavanja. To nas je nateralo da se zapitamo kako su u Srbiji regulisani otkazi usled smanjenja obima posla, te koja prava radnici mogu da ostvare ukoliko ostanu bez posla?

Internet marketing

DigiTalk u Zrenjaninu i ovog aprila o razvoju digitalne ekonomije u Srbiji

Digitalk, organizacija koju čine Vladimir Kovač, Ivan Minić i Vitomir Ognjanović, najavljuje dva vezana događaja u aprilu posvećena digitalnoj ekonomiji u Srbiji: Digitalk e-Commerce Days i Digitalk Konferenciju 2023. 

Upoznajte poslodavce

ABBYY razvojni centar u Srbiji zapošljava domaće inženjere, ali i netehničke kadrove

Multinacionalna kompanija ABBYY, koja razvija inteligentna rešenja za obradu dokumentacije, planira da do 2023. godine udvostruči broj domaćih stručnjaka s ciljem širenja poslovanja i stvaranja snažne tehnološke zajednice u Srbiji.