Od rada u banci i studija na Sorboni Jelena se pronašla kao konsultant u kompaniji Asseco SEE

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Od rada u banci i studija na Sorboni Jelena se pronašla kao konsultant u kompaniji Asseco SEE

Da profesionalna karijera može da se kreće u više različitih smerova, uverili smo se mnogo puta. Zapravo, većina mladih ljudi danas često menja poslove u potrazi za idealnim radnim uslovima. U nastavku sledi priča o Jeleni Dobrosavljević koja se nakon pet godina rada u banci pridružila timu kompanije ASEE (Asseco SEE).

Jelena je kao diplomirani ekonomista svojim znanjem i kreativnošću doprinela uspehu mnogih projekata implementacije i integracije različitih softverskih rešenja, kao i migraciji podataka, a istakla se i kao trener za napredne korisnike za svaku od aplikacija za koju je zadužena u pomenutoj kompaniji.

Pozicija konsultinga uz mogućnost usavršavanja u jednoj od najvećih softverskih kompanija u jugoistočnoj Evropi, uticali su na to da se naša sagovornica i nakon specijalizacije na prestižnoj Sorboni vrati u dinamično radno okruženje.

Sa Jelenom Dobrosavljević smo imali priliku da razgovaramo o tome koji su sve razlozi uticali na njenu odluku da se iz Pariza vrati u Beograd i to na poziciju koja joj za sada najviše odgovara i koju u ovom trenutku ne bi menjala.

Kakvi su bili tvoji prvi utisci o kompaniji ASEE kada si došla na razgovor za posao?

Jelena: Za mene je već prvi susret bio veoma ohrabrujući i odmah sam stekla utisak da sam na pravom mestu. Mislim da je i pristup procesu selekcije razlog zašto ovde danas rade kolege sa kojima se osećaš prijatno na poslu. ASEE, kao i većina kompanija bira buduće zaposlene po znanju i sposobnostima, ali je važno i da se adekvatno uklapaju sa drugim kolegama kako bismo gradili produktivne i zadovoljne timove.

Na koji način se razvijala tvoja karijera u ovoj kompaniji?

Jelena: ASEE je kompanija u kojoj svako ko želi može da se usavršava u oblasti koja ga interesuje. Na razgovorima sa menadžmentom oko pravca u kom želim da napredujem isticala sam da sebe u budućnosti vidim kao eksperta koji raspolaže ogromnim znanjem i doprinosi razvoju novih rešenja. Saslušali su me, i danas sam angažovana kao konsultant.

Šta podrazumeva pozicija konsultanta kojom se trenutno baviš?

Jelena: Pozicija je prilično specifična, jer objedinjuje više zaduženja, počevši od poslovne analize tokom koje istražujemo potrebe tržišta, konsaltinga kojim pružamo stručne savete klijentima i ASEE timovima kako bismo obezbedili stvaranje proizvoda najboljeg kvaliteta, implementacije naših rešenja, podrške prodaji, pripremanja interne i eksterne dokumentacije, do testiranja rešenja i prenosa znanja kroz obuke i treninge.

U potpunosti pružamo podršku internim i eksternim timovima dok sam softver ne dođe u fazu održavanja. Kao što verovatno primećujete, pozicija obuhvata zaduženja koja su karakteristična za čak nekoliko pozicija koje su inače razdvojene u drugim kompanijama, kao što su Product Owner, Business Analyst, QA, Pre-sales.

Konsultanti u ASEE pre svega imaju bankarsko i ekonomsko znanje, što nam omogućava da definišemo kako treba da radi softver, kao i da na pravi način razumemo potrebe klijenata. Ukoliko se desi da je nekom iz tima neophodna dodatna obuka iz pojedinih oblasti, na raspolaganju su interne i eksterne edukacije.

Pored adekvatnog znanja, kakav je profil idealnog konsultanta, imajuću i vidu širok raspon zaduženja na ovoj poziciji?

Jelena: Idealni kandidati za ovaj posao su osobe koje vole izazove i da svaki dan rade nešto drugačije. Potrebno je da su motivisani, spremni da svakodnevno nauče nešto novo i savladavaju nove poslovne nivoe.

Možeš li da nam opišeš rad u timu kompanije ASEE?

Jelena: Svi pomažemo jedni drugima, i privatno i poslovno. Volimo da delimo znanje. Poznajemo jedni druge i zajednički rešavamo probleme. Dužnosti u okviru timova su odlično raspoređene, a zahvaljujući dobroj organizaciji, poštujemo i radno i privatno vreme naših zaposlenih.

Kompanija pažljivo vrši selekciju i zaista čuva svoje zaposlene, ulaže u njihova znanja i veštine. Kada imate nekoga ko vam pruža podršku u karijernom razvoju, a istovremeno u timu i dobre kolege, mislim da je to dobitna kombinacija za dobru atmosfera.

Na kakvim projektima si do sada bila angažovana?

Jelena: Tokom prethodnih pet godina u ASEE radila sam kao konsultant za četiri različita softwera – PUB modul za međunarodna plaćanja, PaymentGateway servis za Instant plaćanja, Collateral Management aplikaciji i Court Management aplikaciji.

Napomenula si da zaposleni u kompaniji imaju mogućnost da rastu i razvijaju se u okviru firme. Koja dodatna znanja i veštine si ti sticala?

Jelena: Imala sam mogućnost da naučim sve što sam želela. Kada sam radila na projektu sa jednom novom tehnologijom, a pošto sam na fakultetu imala osnove programiranja, htela sam da završim obuke za pisanje automatskih testova za API-je u alatu koji koristimo. Obratila sam se direktorima sa željom da naučim proces automatizacije. Dobila sam sredstva za obuku, ali i vreme da se tome posvetim.

Nakon obuka sam automatizovala celokupan proces testiranja za softvere za koje sam radila, a stečeno znanje danas prenosim i na druge kolege. Prevela sam neophodne materijale na srpski jezik i kreirala tutorijale kako bi kolege mogle i samostalno da prolaze obuke i da napreduju. Ovo je samo jedna od obuka koje držim svojim kolegama.

U kompanijii nam je inače dostupna velika baza internih obuka, kako vezanih za tehnička znanja i veštine tako i za sva ona znanja i kompetencije koje su nam potrebne za što uspešniji rad, a koje nemaju veze sa tehničkim znanjima.

Kakve su bile reakcije u ASEE kada si dobila stipendiju za odlazak na prestižni univerzitet Sorbona?

Jelena: Kada sam dobila stipendiju i odlučila da iskoristim ovu izuzetnu mogućnost da unapredim svoje znanje iz oblasti kvantitativne ekonomije, nadređeni su mi preneli stav da će u kompaniji ASEE za mene vrata ostati otvorena i da bi ih radovao moj povratak u firmu s obzirom na to da je bilo jasno koliko mi se dopada rad na ovoj poziciji i saradnja sa kolegama u timu koji smo izgradili.

Iskreno, zbog toga sam i unapred znala da sam u Parizu samo privremeno i da ću se nakon završenih Master studija vratiti u ASEE u Beograd. Tako se i desilo. Presrećna sam što sada mogu još više da doprinesem razvoju svog tima i cele kompanije.

Kako gledaš na posao konsultanta u budućem periodu?

Jelena: Naši konsultanti su zaduženi za prepoznavanje i razumevanje poslovnih potreba klijenata. U suštini, naše odgovornosti se neće mnogo promeniti. Nastavićemo da konstantno radimo na analizi tržišta, predviđanju trendova i kreiranju novih inovativnih i naprednih softverskih rešenja, kojima ćemo nastaviti da dajemo doprinos oblikovanju bankarstva i budućnosti.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

Quiet Quitting: Kako je TikTok trend pokrenuo revoluciju na radnom mestu?

Ukoliko ste aktivni na TikTok-u, sigurno vam nije promakao trend o 'tihom otkazu' koji u proteklom periodu preplavljuje svačiji #fyp na ovoj društvenoj mreži.

Gaming

FDU pokrenuo Game Art katedru ― šta to znači za srpsku gejming industriju?

Fakultet dramskih umetnosti, koji je član superklastera Creative Tech Serbia, ove godine prvi put je upisao studente na novi studijski program: Vizuelni efekti, animacija i gejm art. Sve o novom studijskom programu i mogućnostima koje pruža, pročitajte u našem tekstu.

Sponzorisano

Veljko je više od deset godina Java programer u Mozzartu – otkriva nam izazove IT odeljenja u ‘gambling’ industriji

Ukoliko se baviš programiranjem i tragaš za novim profesionalnim izazovima, kako ti se čini mogućnost da razvijaš vlastiti proizvod i da možeš da vidiš svoj kod u produkciji u rekordno kratkom roku?

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Patrik Kolins: Ako govorimo o izgradnji startap ekosistema, Srbija je na sjajnom putu

Iskusni mentor u radu sa startapima analizirao je srpski ekosistem i dao korisne savete domaćim osnivačima čiji su tehnološki startapi spremni za osvajanje svetskog tržišta.

Kultura 2.0

Može li veštačka inteligencija ubiti kreativnost?

Kada je Jason Allen, inače dizajner video igara, pobedio na Takmičenju likovne umetnosti Državnog sajma Kolorado u kategoriji Digital Arts/Digitally-Manipulated Photography sa delom 'Théâtre D’opéra Spatial', koje je nastalo uz pomoć najpopularnijeg programa veštačke inteligencije Midjourney, povela se polemika o tome šta je umetnost danas, kakva je njena budućnost i da li to ona zapravo 'umire pred našim očima'?

Tehnologija

Brnabić: Izvoz srpske IT industrije preko €2,5 milijardi u 2022. godini

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da će izvoz IT industrije ove godine premašiti 2,5 milijarde evra, od čega će suficit biti preko 1,5 milijarde evra, a da je u proteklih godinu dana svako drugo novo radno mesto bilo u IT sektoru.

Startapi i poslovanje

500 Emerging Europe: Novih €70 miliona za lokalne startape sa globalnim ambicijama

Istanbulski ogranak poznatog VC fonda 500 startups saopštio je da se sa novim fondom još više fokusira na države Centralne i Istočne Evrope, među kojima je i Srbija.

Intervju

Stvaranje i edukacija novih talenata moraju biti u fokusu domaćih ‘game dev’ kompanija

Ulazak u 'game dev' svet često može da krene od različitih interesovanja. Svoju priču o tome kako više od jedne decenije radi u IT industriji i sada u gaming sektoru iako se za to nije stručno edukovao, otkriva nam Dušan Jovanović, Studio Production Manager kompanije Ubisoft u Beogradu.

Tehnologija

Search On 22: SEO relevantniji nego ikada pre

U nameri da privuče generaciju Z, Google je na 'Search On 22' događaju predstavio novitete u pretrazi, koji su rezultat dugogodišnjeg razvijanja AI tehnologija.