ASEE je IT svet u malom u kom se stalno usavršavate u brojnim oblastima

ASEE je ‘IT svet u malom’ u kom se stalno usavršavate u brojnim oblastima

Različiti faktori na privatnom i poslovnom planu odražavaju se na jedan karijerni put. Veliku ulogu u tome igra i sama kompanija u kojoj zaposleni radi. O tome kako je svoju karijeru gradila u kompaniji ASEE više od jedne decenije, otkriva nam Gordana Amović.

U jednu od vodećih IT kompanija u regionu ASEE, Gordana Amović je došla ubrzo nakon studija na FON-u. Mogućnost napredovanja i negovanje istih vrednosti neki su od glavnih razloga zbog kojih je već 17 godina u ovoj kompaniji.

Danas je na poziciji Unit Manager-a u okviru Delivery sektora i posvećeno vodi tim koji implementira softverska rešenja koja unapređuju poslovanje klijenata. Za Netokraciju otkriva zašto, dok je menjala sektore u kojima je radila, nije promenila i poslodavca.

Kako je izgledao tvoj razvoj u kompaniji ASEE?

Gordana: Počela sam kao Resource Manager, gde sam se delom bavila upravljanjem kvalitetom, a delom upravljanjem resursima. Kako je kompanija rasla, menjale su se i potrebe za kadrom, pa sam ubrzo prešla na poziciju Project Manager i više se fokusirala na klijente. Prvi i za mene najznačajniji projekat bio je implementacija našeg bankarskog softvera u jednoj od najvećih banaka u Srbiji, kada smo njihovih 100 aplikacija zamenili našim rešenjem.

Bilo je to izuzetno iskustvo za nas mlade koji smo bili angažovani na tom zadatku. Nakon projekata, usledio je rad na custom aplikacijama, gde sam i danas. Ovakva promena zaduženja je obogatila moju karijeru, jer sam pored bankarskih klijenata počela da radim i sa klijentima iz ostalih industrija.

Šta podrazumeva tvoja trenutna pozicija Unit Manager-a?

Gordana: Na prvom mestu, visok nivo odgovornosti i obaveza – kako prema korisnicima, tako i prema timu koji vodim. Odgovorni smo za besprekornu funkcionalnost rešenja koje implementiramo, počevši od biznis analize, preko dizajna rešenja, konfiguracije, testiranja rešenja, obuke, puštanja sistema u produkcioni rad, do obezbeđenja podrške. S druge strane, zadužena sam i za vođenje tima – od selekcije, preko praćenja njihovog rada, do edukacije i razvoja, što me lično i profesionalno ispunjava.

Koji je glavni razlog za to što ste već 17 godina u kompaniji ASEE?

Gordana: Postoje brojni razlozi, a među najznačajnijim su mogućnost učenja i napredovanja, konstantna podrška i međusobno poštovanje. Godinama sam se usavršavala, sticala nova iskustva, i uvek mi je bilo zanimljivo i dinamično. Naravno, doživljavala sam svoje uspone i padove. Mnogo mi je značilo što sam stalno pored sebe imala menadžere koji su me podržavali i davali mi vetar u leđa da napredujem, kao i kolege koje su mi prenosile znanje i na koje sam mogla da se oslonim.

Jednom prilikom mi je Country Leader ponudio poziciju Delivery Manager-a, koju sam odbila jer sam u to vreme planirala porodicu i postavila sebi neke druge privatne prioritete. Kompanija je odgovorila da me to mesto zasluženo čeka. Tako je i bilo – nakon porodiljskog odsustva sam unapređena na ponuđenu poziciju. Upravo to je ilustracija neverovatne podrške, u nekim okruženjima možda i nezamislive, koju dobijam tokom cele svoje karijere u kompaniji ASEE.

Koji aspekt svog posla najviše voliš i šta je ono što u tebi održava entuzijazam i želju za radom?

Gordana: U mojim dvadesetim godinama, najviše me motivisala želja za učenjem i sticanjem iskustva. Danas je to tim sa kojim radim. Važno mi je da oni nešto nauče, da uspeju u tome što su zamislili. Takođe, mislim da nema mnogo IT firmi kod nas na tržištu gde zaista možete da vidite rezultat svog rada, da klijent stvarno koristi ono što ste vi stvorili i da se uverite da proizvod koji ste kreirali rešava njihove probleme.

Šta je ono na čemu insistiraš u radu sa kolegama?

Gordana: Na prvom mestu je to poštovanje. Neophodno je uvažiti svaku profesiju i uzeti u obzir i drugačije mišljenje. Držim se uverenja da trebate biti otvoreni za nova iskustva i različita mišljenja, ali i kritički nastrojeni. Mislim da od svake osobe možeš nešto da naučiš. Nevažno je da li je kolega tek završio fakultet ili ima više iskustva – neophodno je dozvoliti svima da iskažu svoje mišljenje. Timski rad i podrška su izuzetno bitni za uspeh u poslu, koji danas ne zavisi samo od pojedinca.

Kako izgleda timski rad u ASEE?

Gordana: Iako starosno raznoliki, članovi našeg tima dele isti sistem vrednosti. U velikoj meri se oslanjamo na HR odeljenje prilikom selekcije kandidata. Naročita pažnja se poklanja mogućnosti njihovog uklapanja sa ostalima. Svako ima neku svoju energiju, znanje ili iskustvo kojim doprinosti zajedničkom uspehu.

Insistiram na tome da budemo otvoreni, iskreni, da kažemo kad nešto ne znamo. Sasvim je u redu da imamo i dobre i loše dane, da smo srećni ili tužni, da nam se nekad ne radi, da nekad damo 150, a nekad 50%. Uvek pravimo planove tako da ispunimo sve poslovne ciljeve, uzimajući u obzir specifičnosti svih članova tima.

Da li postoji neki projekat koji ti je posebno drag? 

Gordana: Najdraži projekat mi je razvoj nove verzije Content Service Platform rešenja koji smo započeli 2018. godine. U pitanju je ABC (Asseco Business Correspondence) grupa proizvoda . Učestvovala sam u svim fazama izrade – od kreiranja koncepta do realizacije. Izuzetno mi je drago što ove proizvode danas koriste naši brojni klijenti.

Zbog čega bi kompaniju ASEE preporučila onima koji su u potrazi za poslom?

Gordana: ASEE bih od srca preporučila svima jer pruža mnogo mogućnosti. To je IT svet u malom. Ako vas ne ispunjava jedna pozicija, a kvalitetni ste kao radnik i kao čovek, kompanija nudi brojne druge mogućnosti. Na mom ličnom primeru se pokazalo da jedan zaposleni može da promeni više pozicija, da radi na različitim projektima, na različitim tehnologijama, da promeni sektor.

Sve naše kolege su izuzetno stručni profesionalci koji teže ka novim znanjima. Ovo je velika korporacija, klijenti sa kojim radimo su velike firme i institucije. Retko gde imate priliku da u okviru iste kompanije menjate sektore u kojima radite i da se usavršavate u brojnim oblastima. To je ono što je dragoceno u kompaniji ASEE.


Zanima vas IT industrija i želite da budete deo tima koji se bavi projektima velikih dimenzija? Kompanija ASEE ima otvoren konkurs koji vas može zanimati.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Infobip Connect — unapredite svoj startap uz AI tehnologije!

Uz podršku kompanije Tenderly, Infobip u Beogradu organizuje meetup posvećen startapima koji žele da implementiraju veštačku inteligenciju u svoje poslovanje.

Karijere

Sanja Žugić preuzima vođenje studija Playstudios Europe

Zahvaljujući stručnim i sposobnim ljudima, 'game dev' industrija u Srbiji i dalje raste. Donosimo vam još jednu u nizu inspirativnih priča koja dokazuje ovu tvrdnju.

Tehnologija

Domaća aplikacija ‘Vozzi’ za pomoć na putu zvanično prestaje sa radom

Servis 'Vozzi' za pomoć vozačima na putu o kojem je Netokracija ranije pisala, zvanično prestaje sa radom usled komplikacija sa poslovanjem na domaćem tržištu. Saopštenje ove kompanije, prenosimo u celosti.

Propustili ste

Office Talks Podcast

Biznis podcasti omladinu kvare?

U 186. epizodi podkasta govorili smo o sve većoj ekspanziji zapaljivog sadržaja o izgradnji biznisa, uspehu i brzom obogaćivanju. Sve to smo uporedili i analizirali sa realnim pričama o izgradnji preduzetništva u Srbiji i gde zapravo u ovom slučaju postoje kontradiktornosti.

Startapi i poslovanje

Otvoren konkurs za StarTech grantove do $50.000

Konkurs je deo šireg projekta kompanije Philip Morris, ukupno vrednog osam miliona evra, koji sprovodi NALED uz podršku Vlade Srbije.

Tehnologija

Digital Day 2024: Kako AI oblikuje budućnost?

Ovogodišnji Digital Day posvećen je veštačkoj inteligenciji, a vodeći stručnjaci iz ove oblasti govoriće o tome kako ona oblikuje savremeni poslovni svet.

Karijere

Galaksija kup: Srednjoškolci iz Srbije prave hardvere koji menjaju živote ljudi!

Pametne naočare za ljude oštećenog sluha, makro programabilna tastatura i daljinski sistem za kontrolu prikupljanja reciklažnog otpada. Upoznajte inovativne projekte učenika koji su osvojili prva tri mesta na ovogodišnjem Galaksija kupu — takmičenju srednjoškolaca elektrotehničkih škola iz cele Srbije.

Intervju

Domaća kompanija Vega IT nastavlja globalno širenje otvaranjem kancelarije u Londonu

Tokom prošle godine postali smo svedoci značajnih turbulencija u IT industriji. Dok se mnoge globalne kompanije fokusiraju na optimizaciju troškova, zamrzavanje plata i masovna otpuštanja, Vega IT, kao domaći igrač, nastavlja sa širenjem na globalno tržište.

Startapi i poslovanje

LavitFlow je ‘alat za sve’ koji koristi 180 programera, product menadžera i web dizajnera

U pitanju je proizvod kompanije Lav IT Solutions koji ubrzava radne procese zaposlenih u savremenom poslovnom svetu. A kako? Pitali smo Miroslava Ostojića, osnivača pomenute kompanije.