Kako je kompanija ASEE uz Miloša Ljevaju stvorila jak tim za cyber bezbednost

Kako je kompanija ASEE uz Miloša Ljevaju stvorila jak tim za cyber bezbednost

Ovo je inspirativna priča o Milošu Ljevaji, superheroju u poslovnom i privatnom životu. Igra za "plavi", odbrambeni tim. Počeo je da radi kao priznati IT stručnjak u ASEE Grupi na strateškom razvoju u oblasti sajber bezbednosti još 2010. godine, ali njegova avantura se nije tu zaustavila.

U to vreme, sajber bezbednost nije bila popularna tema. Malo kompanija je shvatalo potrebu za zaštitom sistema od digitalnih napada. Ipak, Miloš i njegov tim su verovali u važnost ove oblasti. Uložili su mnogo vremena u edukaciju korisnika i partnera, šireći svest o neophodnosti zaštite podataka i sistema. Projekti su dolazili sporo, a rezultati su se videli tek posle nekoliko godina upornog rada.

“Brojnim prezentacijama, treninzima i radionicama uspeli smo da uspostavimo sistem poverenja. Stvorili smo, kako za nas, tako i za naše klijente, okruženje u kojem smo prepoznati kao pravi partneri”, ističe Miloš Ljevaja.

Osim što je stručnjak iz oblasti cyber bezbednosti, Miloš je i tata heroj troje dece. Često im prepričava situacije koje su se desile tokom dana i opisuje “zle čike” protiv kojih se bori, dok oni slušaju fascinirani. Njegov najveći uspeh je što je sa suprugom uspeo da stvori čvrstu zajednicu, porodično gnezdo puno ljubavi, gde se svi osećaju “bezbedno”. Sa osmehom nam prepričava da je njihov najmlađi sin, kada su ga pitali čime želi da se bavi kada poraste, rekao da hoće da bude “tata”!

Danas, Milošev tim u ASEE Grupi radi na zaštiti softvera i infrastrukture od sajber pretnji. Njihov posao obuhvata sve – od predviđanja i sprečavanja bezbednosnih propusta do brzog reagovanja u slučaju incidenata. Ističe da je zajednički rad ključan i da su svi članovi tima eksperti u svojim oblastima, čineći neprobojan štit u odbrani od napada:

U okviru Asee Srbija postoji tim inženjera koji se bave sajber bezbednošću. Svi su oni eksperti u svojim oblastimа i udruženim snagama doprinose stvaranju robustnog okruženja zaštite od digitalnih napada.

Način na koji radimo podseća na odbranu u sportu – svaki igrač ima svoju poziciju i ulogu, a zajedno čine neprobojnu celinu. Jedna grupa inženjera ima ekspertizu u domenu zaštite mreže, drugi u domenu sistemske zaštite, treći se bave zaštitom podataka… Zato i uspevamo da rešimo sve izazove.

Našem sagovorniku je izuzetno važno što mu je u okviru kompanije omogućena konstantna nadogradnja znanja i informacija. Edukacija inženjera za sajber bezbednost u ASEE obuhvata partnerske programe sa vodećim proizvođačima sigurnosnih rešenja, kao i aktivno učešće na stručnim skupovima, konferencijama i vebinarima.

AI i mašinsko učenje novi fokus za cyber bezbednost

Osim toga, praksa je da iskusniji stručnjaci prenose svoje znanje i veštine mlađim kolegama kroz neformalne obuke, zajedničke projekte i diskusione grupe. Na taj način, svako ko se odluči da se usavršava u ovoj oblasti može da dobije potpunu podršku unutar kompanije. Sa druge strane, Miloš smatra da radi vrlo kreativan posao, dodajući da su Sajber napadi svaki put sve izazovniji i morate biti korak ispred napadača, odnosno “crvenog tima”:

Kada se sajber napad desi pravimo “war room” unutar kompanije, jer vi zaista vodite moderni rat sa imaginarnim protivnikom. Te borbe traju nekada nedeljama, a nekada i mesecima. Ponosan sam i najviše pamtim situacije kada sam zajedno sa svojim timom pomogao kompanijama, koje tada nisu prepoznavale potrebu naših rešenja, a čiji su veliki sistemi, usled sajber napada, bili u bezizlaznoj situaciji. To je za mene najveća pobeda i heroizam!

Miloš u prvi plan stavlja važnost jačanja sajber bezbednosti u svetu koji sve više postaje digitalan. Sa očekivanim porastom broja i sofisticiranosti sajber pretnji, jasno je da će biti sve veća potreba za stručnjacima poput njega, koji su sposobni da proaktivno identifikuju i rešavaju ranjivosti softvera.

Ali naš sagovornik ne zastaje samo na trenutnim izazovima. On gleda u budućnost s optimizmom, jer vidi priliku za inovaciju i napredak. Očekuje da će fokus u sajber bezbednosti biti na primeni najnovijih tehnologija poput veštačke inteligencije i mašinskog učenja za automatizovanu detekciju napada. Pored toga, Miloš vidi potrebu za razvojem rešenja prilagođenih novim tehnologijama kao što su internet stvari (IoT) i kvantno računarstvo.

Završavajući kratak razgovor sa Milošem, upitali smo ga šta bi savetovao budućim generacijama koje žele da se bave sajber bezbednošću. “Za svoj posao mogu da kažem da je priča bez završetka, to be continued…. Napadači nikada ne spavaju, napadi se ne završavaju i dešavaju se u ciklusima. Ako želite dinamičan IT posao sa mnogo uzbuđenja, kreativnosti, ali i konstantne edukacije, a pri tome uvek da budete na pravoj strani, strani odbrane – ovaj posao je za vas!”, poručuje Miloš na kraju našeg razgovora.


Zanima vas IT industrija i želite da budete deo tima koji se bavi projektima velikih dimenzija? Kompanija ASEE Solutions ima otvoren oglas koji vas može zanimati.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Karijere

Na koji ćeš faks? Poseti Metaverse sajam obrazovanja koji je okupio 128.000 studenata

Predstavljamo vam virtuelni 3D sajam obrazovanja zasnovan na Metaverse tehnologiji, koji mladima u Srbiji i regionu značajno olakšava potragu za idealnim izborom fakulteta i budućim zaposlenjem!

Karijere

Miloš Čučulović iz Srbije direktor je u švajcarskom MDPI-u sa više od 6.500 zaposlenih širom sveta

U švajcarskoj kompaniji koja je jedan od lidera u naučnom izdavaštvu, razvija najsavremenije alate zasnovane na generativnoj veštačkoj inteligenciji. A kako je izgledao njegov karijerni put? Pročitajte u intervjuu koji je pred vama!

Office Talks Podcast

Besplatna pravna dokumenta za sve startape

U 194. epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo o 'Open Source Documentation' projektu koji je proizašao iz Tenderly Garaže a koji je namenjen da pomogne startapima kada je reč o pravnim dokumentima.

Propustili ste

Karijere

Miloš Čučulović iz Srbije direktor je u švajcarskom MDPI-u sa više od 6.500 zaposlenih širom sveta

U švajcarskoj kompaniji koja je jedan od lidera u naučnom izdavaštvu, razvija najsavremenije alate zasnovane na generativnoj veštačkoj inteligenciji. A kako je izgledao njegov karijerni put? Pročitajte u intervjuu koji je pred vama!

Office Talks Podcast

Besplatna pravna dokumenta za sve startape

U 194. epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo o 'Open Source Documentation' projektu koji je proizašao iz Tenderly Garaže a koji je namenjen da pomogne startapima kada je reč o pravnim dokumentima.

Startapi i poslovanje

Native Teams: Kako doći do i na šta potrošiti €6,3 miliona investicije?

Kompanija Native Teams, koja je zakonski poslodavac za frilensere, podigla je višemilionsku investiciju od grupe fondova. Evo u šta će uložiti dobijen novac.

Izveštaj

Domaće softverske kompanije mogu da spasu srpsku privredu, ako im se pruži šansa

Dok IT industrija inovira, tradicionalne privredne grane tapkaju u mestu, jedan je od zaključaka Foruma naprednih tehnologija održanog 12. i 13. juna u Nišu.

Gaming

Potpuno nova Tetris video igra napravljena je u Srbiji

Beogradski studio za razvoj video igara Playstudios Europe, objavio je igru Tetris Block Puzzle namenjenu za igranje na mobilnim telefonima.

Startapi i poslovanje

ICT Hub: Osmislite najbolje rešenje za inovacije u pravosuđu i osvojite vredne nagrade

ICT Hub je lansirao novi projekat 'Inovacije u Pravosuđu' koji ima za cilj da unapredi pristup pravdi za osetljive i marginalizovane grupe u Srbiji kroz razvoj inovativnih digitalnih alata.