Kako je tim iz Srbije osvojio treće mesto na Solana hakatonu?

Kako je tim iz Srbije osvojio treće mesto na globalnom Solana Summer Camp hakatonu?

Nakon osvojenog prvog mesta na Nordeus Game Jam hakatonu, tim iza naziva 'Kupljeni WinRAR' u malo promenjenom sastavu, napravio je novi veliki uspeh i to na globalnoj sceni. Talentovani i mladi game developeri su napravili video igru iz web 3.0 sveta i osvojili treće mesto na Solana Summer Camp hakatonu u gaming kategoriji.

Prošlo je nešto više od dva meseca otkada smo sumirali utiske sa pomenutog hakatona u organizaciji Nordeus fondacije. Upravo na ovom takmičenju smo imali priliku da upoznamo pobednički tim koji je razvio video igru inspirisanu gaming naslovima iz 80-ih godina prošlog veka, što je i bila tema tadašnjeg hakatona.

Talentovani tim na čelu sa Lazarom Cvetkovićem sada je napravio još jedan ozbiljni korak, odlučivši se da svoje sposobnosti i znanje iz programiranja i dizajna oprobaju na globalnom Solana Summer Camp hakatonu koji je organizovala kompanija koja stoji iza jedne od najvećih decentralizovanih blockchain platformi na svetu. U velikoj konkurenciji, tim iz Srbije je osvojio treće mesto sa video igrom Artemi.

Upravo je ovaj uspeh bio povod da sa Lazarom porazgovaramo o tome kako su se on i njegov tim našli na ovom globalnom web 3.0 hakatonu, na koji način su došli do rešenja koje je u ogromnoj konkurenciji zavredelo pažnju žirija i publike, kao i koji su njihovi naredni planovi – posebno kada govorimo o njihovoj ulozi u game dev industriji.

Od slučajnog dolaska na globalni hakaton do velikog uspeha

“Za sam Solana Summer Camp hakaton smo čuli od profesora Dušana Savića, sa Fakulteta organizacionih nauka, koji je sredinom juna uputio poziv studentima da se prijave. Nažalost, dok se ceo tim okupio, prošla je već polovina hakatona, te nam je za razvoj softverskog rešenja ostalo samo dve nedelje“, iskreno nam je otkrio Lazar na početku našeg razgovora.

Prema njegovim rečima, ovaj hakaton se održavao online i uživo, jer je Solana pripremila opremljen prostor u deset gradova na svetu (od kojih je jedan Beograd), a s obzirom na to da većina članova tima zajedno sa Lazarom ima najviše iskustva u game dev-u i baš malo u blockchain-u, kompletno takmičenje je predstavljalo ogroman izazov, ali i šansu da se veoma brzo napreduje.

Tim koji je osvojio hakaton Nordeus fondacije, sada je proširen, a uz to je napravio veliki uspeh na hakatonu koji je organizovala Solana.

O tome koliko je ovo bilo veliko takmičenje, najbolje pokazuje činjenica da je učestvovalo 18.000 ljudi koji su činili veoma talentovane i konkurentne timove. Naš sagovornik priznaje da niko u timu tokom prijave za takmičenje nije bio svestan u koliko velikom hakatonu učestvuju, niti su imali cilj da isti osvoje. Lazar kaže da ih je najviše motivisalo pravljenje nečeg novog i njima zanimljivog za ovako kratko vreme.

Na pitanje Netokracije koliko im je za pomenuti uspeh osvajanja trećeg mesta i nastupa na globalnoj sceni značilo iskustvo koje su stekli na Nordeus Game Jam takmičenju, naš sagovornik otkriva sledeće:

Učešće na Nordeusovom game jam-u nam je najviše značilo da se razvijemo kao tim i uspostavimo sinergiju potrebnu za sam projekat. Sa druge strane, ovaj hakaton je predstavljao jedno potpuno drugačije iskustvo zbog upotrebe novih tehnologija i mnogo većeg vremenskog perioda u odnosu na 48-časovni game jam.

Zasluga za ovaj uspeh ide šestočlanom timu od kojih je troje iz početne Nordeus Game Jam ekipe. Andrija Stojković i Dimitrije Protić su glavni game developeri projekta, Teodora Ćopić glavni dizajner, Miloš Kecojević najiskusniji programer zadužen za blockchain backend i web development, Milanče Andrejić za public i company relations i Lazar Cvetković za game development, dizajn i PR.

Govoreći nam nešto više o samoj video igri koju je tim iz Srbije razvio i na koji način ista funkcioniše, Lazar je otkrio i više detalja o rešenju koje im je i donelo veliki uspeh:

Mobilna video igra koju smo pravili zove se Artemi i najprostijim rečima predstavlja spoj Pokemon GO-a i NFT-eva. Pored toga što je video igra, Artemi je ujedno i launchpad/marketplace za NFT-eve. Kretajući se kroz “stvarni” svet, igrač se ujedno kreće i u igri po realnoj 3D mapi u futurističkom izdanju.

Cilj je pronaći i kupiti NFT-eve (pomoću ugrađenog kripto novčanika) raspoređene po lokacijama u realnom svetu i dodati ih u svoju kolekciju. Bilo koja NFT kolekcija može postaviti svoje NFT-eve u Artemi i time ih učiniti mnogo unikatnijim i ekskluzivnijim. Artemi je trenutno na TestNetu i može da se igra skidanjem apk fajla preko našeg sajta. U narednim nedeljama je planirano prebacivanje na MainNet i zvanično Google Store izdanje, dok bi verzija za iOS trebala da bude objavljena u narednom periodu.

Molimo vas da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli da vidite ovaj sadržaj

Korak po korak, pa do sopstvenog studija za razvoj video igara

Istaći se među najboljima na jednom svetskom takmičenju u game developmentu nije mala stvar, a tim povodom Lazar dodaje da će osvajanje trećeg mesta i njemu i njegovom timu značiti kao jedno neprocenjivo iskustvo za budućnost koja nosi sa sobom nova znanja koja su stekli. Što se same nagrade tiče, tim iz Srbije je osvojio 25.000 dolara i trenutno čeka da ta nagrada stigne.

S obzirom na to da imaju veliko znanje, talenat i potencijal da se dalje profilišu u game dev industriji, zanimalo nas je koji su naredni planovi za Lazara i ekipu. Tom prilikom on je istakao sledeće:

Pored pomenutog Play Store izdanja, dalji planovi za Artemi zavise od mnogo faktora. Najveći bottleneck za dalji razvoj nam je trenutno nedostatak finansija potrebnih za marketing i ostale troškove. Trenutno smo u pregovorima sa dva strana investitora, ali ako od toga ništa ne bude onda ćemo morati da zamrznemo projekat do daljnjeg.

Ukoliko do investicija pak dođe, planiramo da se proširimo na iOS, da sarađujemo sa kompanijama praveći im marketinške kampanje preko naše platforme (na primer mintovanjem NFT-eva na lokacije njihovih radnji i time privlačenjem dodatnog broja kupaca), da sarađujemo sa NFT kolekcijama i da dodatno gejmifikujemo korisničko iskustvo.

Ono što smo takođe uspeli da saznamo, jeste da se ovaj tim već prijavio za učestvovanje na jednom hakatonu i jednom Game Jam-u u narednih mesec dana, najviše zbog toga što su baš zavoleli ovakve događaje koji im omogućavaju da istaknu svoju kreativnost.

Na poslovnom planu, ukoliko Artemi ne bude zaživeo, Lazar i njegov tim planiraju da otvore studio za outsourcing mobilnih igara, a kada skupe dovoljno finansijskih sredstava, ideja je da počnu da prave sopstvene video igre.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Tehnologija

Neuralink moždani čip: Revolucija u medicini ili senzacionalizam?

Čip pod nazivom 'Telepatija' uspešno je ugrađen u ljudski mozak, saopštila je kompanija Elona Maska. Analizirali smo da li je reč o velikom naučnom dostignuću, ili tek eksperimentu u testnoj fazi.

Startapi i poslovanje

Vega IT ulaže €1.000.000 u osnivanje novog startapa Thrivea

Kao nastavak globalnog širenja poslovanja, kompanija Vega IT najavila je novi poslovni poduhvat. Ovog puta, rade na razvoju inovativnog HR SaaS rešenja pod imenom Thrivea.

Startapi i poslovanje

Anygo je novi servis za deljenje vozila u Beogradu putem aplikacije – čija se mreža širi

Na ulicama glavnog grada pojavili su se mali gradski Hyundai automobili sa natpisom 'Anygo car sharing'. Prestonica je konačno dobila jedan ovakav servis, a mi vam u intervjuu sa osnivačem startapa 'Anygo' otkrivamo kako on funkcioniše i na koji način je nastao.

Propustili ste

Novost

Novi GapMinder Fond II s kapitalom od €80 miliona targetira i srpske startape!

GapMinder Ventures, VC fond koji je dosad primarno ulagao u tehnološke kompanije iz Rumunije, pokreće GapMinder Fond II, investicioni paket od 80 miliona evra koji će biti alociran i na širem istočnoevropskom regionu, pa tako i Srbiji i Hrvatskoj.

Tehnologija

SEO Spam: Kako su AI generisani advokati pokušali da prevare Netokraciju?

Razvojem veštačke inteligencije cyber kriminalci postaju sve veštiji, a napadi sve maliciozniji. Donosimo vam priču o tome kako smo uspeli da raskrinkamo jedan takav pokušaj ucene.

Office Talks Podcast

Da li će Bitcoin doći do $100.000?

Dolazak Bitcoin ETF-a izazvao je pažnju mnogih u Web3 svetu. Upravo o ovoj temi ali i o stanju na tržištu kriptovaluta, razgovarali smo u novoj epizodi podkasta sa Aleksandrom Matanovićem, direktorom i osnivačem kripto menjačnice ECD.rs.

Mobilno

Uživo praćenje prevoza u Beogradu od danas na Google mapama!

Google je u okviru svoje aplikacije mapa na pametnim telefonima omogućio praćenje javnog prevoza u realnom vremenu za našu prestonicu.

Digitalni mediji

Vladimir Kovač: Iz zajednice se regrutuje radna snaga, zato kompanije treba da budu deo događaja

Zrenjaninski hotel Vojvodina tradicionalno će krajem aprila ugostiti još jednu DigiTalk konferenciju i edukaciju posvećenu e-trgovini. O važnosti održavanja ovakvih događaja za kreativnu, digitalnu i IT zajednicu, razgovaramo sa jednim od osnivača i organizatora konferencije.

Intervju

Bosch inženjerski centar u Srbiji zapošljava IT stručnjake koji razvijaju rešenja za auto industriju

Ubrzani razvoj 'automotive' industrije i okretanje u smeru sve veće integracije digitalnih rešenja, otvorile su jedno sasvim novo poglavlje za tehnološke i IT kompanije. Jedan od lidera u razvoju digitalnih rešenja za auto industriju je i kompanija Bosch, čiji IT sektor u Srbiji zapošljava više od 400 stručnjaka.