Sve što treba da znate o aplikaciji Agencije za privredne registre

Sve što treba da znate o aplikaciji Agencije za privredne registre

APR je uveo aplikaciju za sastavljanje i podnošenje finansijskih izveštaja za 2023. godinu, u skladu sa Zakonom o računovodstvu. Za vas smo izdvojili najvažnije pojedinosti vezane za njeno korišćenje.

U nastojanju da poveća efikasnost korisničke usluge, Agencija za privredne registre poslednjeg dana januara pokrenula je aplikaciju za sastavljanje i podnošenje finansijskih izveštaja za 2023. godinu.

Kako je navedeno u zvaničnom saopštenju APR-a, implementacija aplikacije u skladu je sa obavezama navedenim u Zakonu o računovodstvu, kojim se od svih pravnih lica i preduzetnika zahteva da svoje finansijske izveštaje, uključujući obrazac za statistički izveštaj i izjavu o neaktivnosti, dostavljaju isključivo putem interneta u elektronskoj formi.

Proces podrazumeva korišćenje Posebnog informacionog sistema Agencije (PIS FI Agencije) i potpisivanje dokumenata kvalifikovanim elektronskim potpisom zakonskog zastupnika. Za vas smo izdvojili kako pristupiti pomenutom sistemu, sve o kreiranju e-potpisa i ostalim važnim tehničkim uputstvima.

Šta je PIS FI sistem i kako mu pristupiti?

Kako je objašnjeno, PIS FI sistem predstavlja sveobuhvatno rešenje, pojednostavljujući ceo proces unosa, kontrole, potpisivanja i podnošenja finansijskih izveštaja i prateće dokumentacije.

Ovaj sistem, obezbeđuje javno objavljivanje podataka i dokumenata, bezbedno čuvanje elektronske evidencije i jedinstvenu proceduru za dostavljanje informacija svim zainteresovanim korisnicima. Štaviše, omogućava usluge iz Registra finansijskih izveštaja.

Korisnici bez registrovanog naloga za elektronske usluge Agencije mogu pristupiti PIS FI preko korisničkog naloga kreiranog na Portalu elektronske identifikacije eID.gov.rs. Ovo osigurava bezbedno i lako korisničko iskustvo za sve subjekte koji moraju da podnose finansijske izveštaje APR-u.

Za vođenje korisnika kroz aplikaciju, obezbeđena su detaljna Tehnička uputstva. Ova uputstva obuhvataju način unosa finansijskih izveštaja i propisane dokumentacije u PIS FI, kao i neophodne kontrole radi obezbeđivanja tačnosti dostavljanja podataka.

Kreiranje elektronskog potpisa i online plaćanje

Pored toga, postoje uputstva za sastavljanje i podnošenje određenih vrsta zahteva, kao što su izjava o neaktivnosti, redovni godišnji finansijski izveštaji, izveštaji sa dobrovoljnim revizijama i drugo.

U Tehničkim uputstvima, objašnjen je proces potpisivanja dokumenata kvalifikovanim elektronskim potpisom zakonskog zastupnika. Kako tvrde u saopštenju, ovako se obezbeđuje autentičnost i integritet dostavljenih finansijskih izveštaja uz ispunjavanje zakonskih uslova propisanih Zakonom o računovodstvu.

Najzad, subjekti koji podležu obavezi podnošenja finansijskih izveštaja u prilici su da plate naknade za obradu i objavljivanje putem aplikacije za elektronsko plaćanje Agencije. U opticaju je plaćanje Visa, MasterCard ili DinaCard platnim karticama.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Vega IT ulaže €1.000.000 u osnivanje novog startapa Thrivea

Kao nastavak globalnog širenja poslovanja, kompanija Vega IT najavila je novi poslovni poduhvat. Ovog puta, rade na razvoju inovativnog HR SaaS rešenja pod imenom Thrivea.

Startapi i poslovanje

Anygo je novi servis za deljenje vozila u Beogradu putem aplikacije – čija se mreža širi

Na ulicama glavnog grada pojavili su se mali gradski Hyundai automobili sa natpisom 'Anygo car sharing'. Prestonica je konačno dobila jedan ovakav servis, a mi vam u intervjuu sa osnivačem startapa 'Anygo' otkrivamo kako on funkcioniše i na koji način je nastao.

Ekskluzivno

HTEC akvizirao kompaniju SYRMIA – 250 inženjera postaje deo grupe

Kompanija HTEC koja se bavi konsaltingom, softverskim inženjerstvom i razvojem digitalnih proizvoda, osnovana u Beogradu i sa sadašnjim sedištem u San Francisku, akvizirala je kompaniju SYRMIA iz Beograda.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Novi GapMinder Fond II s kapitalom od €80 miliona targetira i srpske startape!

GapMinder Ventures, VC fond koji je dosad primarno ulagao u tehnološke kompanije iz Rumunije, pokreće GapMinder Fond II, investicioni paket od 80 miliona evra koji će biti alociran i na širem istočnoevropskom regionu, pa tako i Srbiji i Hrvatskoj.

Tehnologija

SEO Spam: Kako su AI generisani advokati pokušali da prevare Netokraciju?

Razvojem veštačke inteligencije cyber kriminalci postaju sve veštiji, a napadi sve maliciozniji. Donosimo vam priču o tome kako smo uspeli da raskrinkamo jedan takav pokušaj ucene.

Office Talks Podcast

Da li će Bitcoin doći do $100.000?

Dolazak Bitcoin ETF-a izazvao je pažnju mnogih u Web3 svetu. Upravo o ovoj temi ali i o stanju na tržištu kriptovaluta, razgovarali smo u novoj epizodi podkasta sa Aleksandrom Matanovićem, direktorom i osnivačem kripto menjačnice ECD.rs.

Mobilno

Uživo praćenje prevoza u Beogradu od danas na Google mapama!

Google je u okviru svoje aplikacije mapa na pametnim telefonima omogućio praćenje javnog prevoza u realnom vremenu za našu prestonicu.

Digitalni mediji

Vladimir Kovač: Iz zajednice se regrutuje radna snaga, zato kompanije treba da budu deo događaja

Zrenjaninski hotel Vojvodina tradicionalno će krajem aprila ugostiti još jednu DigiTalk konferenciju i edukaciju posvećenu e-trgovini. O važnosti održavanja ovakvih događaja za kreativnu, digitalnu i IT zajednicu, razgovaramo sa jednim od osnivača i organizatora konferencije.

Intervju

Bosch inženjerski centar u Srbiji zapošljava IT stručnjake koji razvijaju rešenja za auto industriju

Ubrzani razvoj 'automotive' industrije i okretanje u smeru sve veće integracije digitalnih rešenja, otvorile su jedno sasvim novo poglavlje za tehnološke i IT kompanije. Jedan od lidera u razvoju digitalnih rešenja za auto industriju je i kompanija Bosch, čiji IT sektor u Srbiji zapošljava više od 400 stručnjaka.