Sve što treba da znate o aplikaciji Agencije za privredne registre

Sve što treba da znate o aplikaciji Agencije za privredne registre

APR je uveo aplikaciju za sastavljanje i podnošenje finansijskih izveštaja za 2023. godinu, u skladu sa Zakonom o računovodstvu. Za vas smo izdvojili najvažnije pojedinosti vezane za njeno korišćenje.

U nastojanju da poveća efikasnost korisničke usluge, Agencija za privredne registre poslednjeg dana januara pokrenula je aplikaciju za sastavljanje i podnošenje finansijskih izveštaja za 2023. godinu.

Kako je navedeno u zvaničnom saopštenju APR-a, implementacija aplikacije u skladu je sa obavezama navedenim u Zakonu o računovodstvu, kojim se od svih pravnih lica i preduzetnika zahteva da svoje finansijske izveštaje, uključujući obrazac za statistički izveštaj i izjavu o neaktivnosti, dostavljaju isključivo putem interneta u elektronskoj formi.

Proces podrazumeva korišćenje Posebnog informacionog sistema Agencije (PIS FI Agencije) i potpisivanje dokumenata kvalifikovanim elektronskim potpisom zakonskog zastupnika. Za vas smo izdvojili kako pristupiti pomenutom sistemu, sve o kreiranju e-potpisa i ostalim važnim tehničkim uputstvima.

Šta je PIS FI sistem i kako mu pristupiti?

Kako je objašnjeno, PIS FI sistem predstavlja sveobuhvatno rešenje, pojednostavljujući ceo proces unosa, kontrole, potpisivanja i podnošenja finansijskih izveštaja i prateće dokumentacije.

Ovaj sistem, obezbeđuje javno objavljivanje podataka i dokumenata, bezbedno čuvanje elektronske evidencije i jedinstvenu proceduru za dostavljanje informacija svim zainteresovanim korisnicima. Štaviše, omogućava usluge iz Registra finansijskih izveštaja.

Korisnici bez registrovanog naloga za elektronske usluge Agencije mogu pristupiti PIS FI preko korisničkog naloga kreiranog na Portalu elektronske identifikacije eID.gov.rs. Ovo osigurava bezbedno i lako korisničko iskustvo za sve subjekte koji moraju da podnose finansijske izveštaje APR-u.

Za vođenje korisnika kroz aplikaciju, obezbeđena su detaljna Tehnička uputstva. Ova uputstva obuhvataju način unosa finansijskih izveštaja i propisane dokumentacije u PIS FI, kao i neophodne kontrole radi obezbeđivanja tačnosti dostavljanja podataka.

Kreiranje elektronskog potpisa i online plaćanje

Pored toga, postoje uputstva za sastavljanje i podnošenje određenih vrsta zahteva, kao što su izjava o neaktivnosti, redovni godišnji finansijski izveštaji, izveštaji sa dobrovoljnim revizijama i drugo.

U Tehničkim uputstvima, objašnjen je proces potpisivanja dokumenata kvalifikovanim elektronskim potpisom zakonskog zastupnika. Kako tvrde u saopštenju, ovako se obezbeđuje autentičnost i integritet dostavljenih finansijskih izveštaja uz ispunjavanje zakonskih uslova propisanih Zakonom o računovodstvu.

Najzad, subjekti koji podležu obavezi podnošenja finansijskih izveštaja u prilici su da plate naknade za obradu i objavljivanje putem aplikacije za elektronsko plaćanje Agencije. U opticaju je plaćanje Visa, MasterCard ili DinaCard platnim karticama.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Kako doći do investicije za vaš startap?

Gost 195. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Rakčević koji je sa nama podelio svoj preduzetnički put i iskrene savete za sve koji planiraju da osnuju startap u Web3 ili nekom drugom sektoru IT industrije.

Startapi i poslovanje

Kako je Slobodan pobegao iz Beograda na Rtanj gde spaja IT i poljoprivredu?

U podnožju planine Rtanj, zajedno sa svojom porodicom pobegao je od gradske vreve i stresnog života. Tamo uzgajaju lekovito bilje od kojeg proizvode preparate dostupne na portalu Royal Balm.

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki Lupa Technology osigurao investiciju od $1,8 miliona – sledi širenje poslovanja

Lupa Technology je na misiji da značajno unapredi upravljanje podacima u građevinskoj industriji. Ova srpsko-američka platforma, sa sedištem u Njujorku i Beogradu, upravo je zatvorila rundu ulaganja od $1,8 miliona kako bi podstakla svoju ekspanziju.

Propustili ste

Intervju

Pulsar istraživanje: Do sada uloženo €1,7 milijardi u ‘fintech’ startape na Balkanu

Uspešni 'fintech' startapi privlače investicije na balkanski region, što doprinosi ekonomskom rastu. Istraživanje ovog tržišta na Balkanu analizirao je Pavel Korolev, CEO Pulsar VC fonda.

Tehnologija

Heapcon 2024 o tehnološkim inovacijama koje oblikuju budućnost

Heapcon, vodeća međunarodna tehnološka konferencija u Balkanskom regionu, vraća se u Beograd sa još boljim sadržajem iz tech industrije.

Novost

Google Street View automobili ponovo na putevima Srbije

Njihova misija je ažuriranje Google Street View fotografija srpskih gradova, arhitektonskih i prirodnih dobara na Google mapama.

Takmičenje

Predstavljen žiri SoMo Borca: Evo ko će odabrati najbolje digitalne projekte u regionu

Prijave se zatvaraju 25. septembra, a 'early bird' prijave otvorene su do 1. septembra 2024. godine!

Sponzorisano

Endava: Program dualnog obrazovanja stvara IT budućnost Srbije

 Ukoliko nastojimo da razvijamo IT industriju i digitalnu ekonomiju u Srbiji, jedan od temelja za to jeste obrazovanje i dolazak novih mladih talentovanih ljudi. Velike IT kompanije, poput Endave, igraju važnu ulogu u procesu izgradnje i edukacije budućih stručnjaka.

Karijere

Učenike u Srbiji više ne zanima IT: Istina ili medijski spin?

'Đaci neće u programere' odjeknulo je u svim medijima nakon završenog prijemnog za srednje škole i gimnazije. Da li je zaista tako i zbog čega ove godine ima manje upisanih đaka na IT smerove u gimnazijama, pročitajte u analizi koja sledi.